Tom Araya skrev 2022-08-22 14:23:17 följande:
Vindkraften subventioneras av oss konsumenter som får betala dess anslutningskostnad.
Vindkraften står heller inte för sina avvecklingskostnader.
Nu är det ju inte marknadskrafter som tvingat fram nedläggning av kärnkraft, utan en medveten politik.
Men ja, särskilt lyckat har det ju inte varit med tanke på brister i produktion och överföring.
Jag vet inte om eller i vilken mån kärnkraftens etablering i Sverige etablerats. Det finns säkert lite olika uppfattningar om vilken roll staten har i samhället.
En del vill kanske att staten knappast ska vara en nattväktarstat och andra vill att staten ska ett omfattande ägande av all produktion eller att staten ska ge bidrag till privatpersoner och andra att staten ska ge bidrag till företag.
Att staten utefter förändrade förutsättningar subventionerar det ena eller andra för att stötta samhället i stort för att ge befolkningen de samhällslösningar som befolkningen genom val röstat fram ser jag inga problem med.
Jag tror att det finns fler lärdomar som ideologerna kan ta till sig - totalitära stater funkar inte bar vare sig för välstånd eller välmående, inte heller nyliberala marknadslösningar kommer att ge välstånd och välmående
för befolkningen.
Staten är ju alltid den sista garanten för skada mot 3e part (dvs du och jag och alla andra) - kostnaden för avveckling av vindkraftverk (trots de väldigt långa bladen) är små i förhållande till kostnaden för kärnkraftensavveckling.
Så här skriver vattenfall -
group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/vindprojekt/faq-vindkraft/hur-avvecklas-en-vindkraftspark
"Vindkraftverk som köps in har en normal livslängd på cirka 25 år. Under denna tid kan vissa komponenter behöva bytas ut. Efter 25 år kan verken fortfarande nyttjas men behöver då i de flesta fall genomgå omfattande renoveringar. Andra alternativ är att ersätta det gamla verket med ett nytt. Då krävs ett nytt tillstånd.
Vid rivning av vindkraftverk monteras alla delar ned för återvinning. Rotorbladen, som består av fiberarmerad plast är dock svåra att återvinna. I dagsläget läggs rotorbladen vanligtvis på deponi, men andra alternativa metoder är under utveckling.
Praxis vad gäller fundament på platser som inte är jordbruksmark är att de får lämnas kvar och ska övertäckas. Skulle den praxisen ändras så är det fortfarande verksamhetsutövaren som har det fulla återställningsansvaret."
Det är alltså den som ägern verksamheten som ansvarar för avveckling av den. Om ägaren är i obestånd gäller sedvanlig hantering av verksamhetens tillgångar.
Att riva en reaktor kostar en hel del mer om ägaren inte kan stå för detta.
skb.se/nyheter/sa-mycket-kostar-rivning/
"
I de rivningsstudier som nu gjorts uppskattar man kostnaden per kärnkraftverk till mellan fyra och sju miljarder kronor. Att genomföra en rivning beräknas ta mellan fem och sju år per reaktor."
Då de som driver vindkraftsproduktion är ansvariga för sin verksamhet och miljösaneringar och rivning av sina anläggningar så är det inte alls orimligt att kärnkraftens ägare är ansvariga för avvecklingen av sina anläggningar.
Det som är skillnaden är att det för kärnkraften handlar om betydeligt större belopp och att det ställs krav i lagen att det avsätts medel för att bekosta denna avveckling innan den behöver göras - de kraven ställs inte på vindkraftsanläggningars ägare. Men det betyder alltså inte att de inte är ansvariga för att bekostan sin verksamhet.
Vem avskaffade subventionerna för kärnkraftverken så? Var det alliansen eller var det den rödgröna regeringen? Alla subventioenr eller vissa subventioner? Det är långt i från så enkelt att det det är svart eller vitt.
Energiuppgörelsen under alliansens första regering
www.dn.se/nyheter/politik/gront-ljus-for-ny-karnkraft/
"
PUBLICERAD 2009-02-05
Punkterna som rör kärnkraften är många. De viktigaste är att avvecklingslagen nu tas bort. De som äger kärnkraftverken kommer få ta större ansvar för säkerheten.
Folkpartiets Jan Björklund säger att det inte finns en bestämd siffra på hur många reaktorer det ska finnas. Men fler än tio ska det inte vara, och de ska vara bra mycket effektivare än de gamla som avvecklas. Reaktorerna ska ersätta dem som redan finns, och alltså inrättas på befintliga verk.
- Nya reaktorer får byggas i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals. Det finns inga subventioner till kärnkraft. Den får bäras på marknadens egna villkor, sade Jan Björklund.
Reaktorernas ägare ska själva se till att säkerheten följs och höjs, säger Björklund. Tre kärnkraftsaktörer, som i idag, är inte tilllräckligt för fri konkurrens, uppger Björklund. Han säger att samägandet mellan dessa tre måste upplösas."
supermiljobloggen.se/nyheter/alliansens-besked-inget-forbud-mot-karnkraftssubventioner/
"För tre år sedan upphävde alliansregeringen beslutet från 1980 års folkomröstning om att avveckla kärnkraften i och med sin energiöverenskommelse. Regeringen sa att staten inte skulle subventionera ny kärnkraft samt att kärnkraftsindustrin skulle bära obegränsat ansvar vid en olycka. Men redan då var de fyra allianspartierna oeniga om vad det i praktiken skulle innebära och hur den exakta regleringen skulle se ut.Anne Lööf, idag partiledare för Centerpartiet, på sin blogg 2010:
”Det blir också helt förbjudet med direkta eller indirekta ekonomiska stöd till ny kärnkraft.”
Samt:
”Ett obegränsat skadeståndsansvar för kärnkraften införs”
Det var med dessa två förbehåll Lööf och Centerpartiet sa sig kunna acceptera upphävandet av folkomröstningsbeslutet – eftersom de tolkade det som att ny kärnkraft inte skulle vara lönsam att bygga utan några subventioner. Men efter att beslut om de exakta reglerna har dragit ut på tiden, på grund av djup oenighet inom alliansen, kom idag beslutet: det blir inget förbud mot nya subventioner och beslutet om obegränsat ansvar vid olycka skjuts på framtiden.
Regeringen förklarar det första med att en sådan lag inte behövs och det andra med att andra beslut inom EU inväntas.
"