Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2021-10-07 21:16:19 följande:
    Jag tror att det är svårt att få en energimarknad med kraftigt svängande priser att fungera väl.... men jag har inga exempel på att det skulle vara fallet med någonting annat tidigare annat än börshandel i sig som under vissa förhållanden med robothandel skapat självsvängningar och pressat sönder bolag och produktion med blankningar eller bara 'för liten' avkastning 

    www.nyteknik.se/energi/frankrike-forlanger-karnkraftverks-livslangd-7010469

    "Frankrike förlänger kärnkraftverks livslängd
    2021-02-25 15:10
    I dag står kärnkraft för nära 70 procent av Frankrikes energibehov, men målet är att reducera kärnkraften till 50 procent, samtidigt som förnyelsebar energi byggs ut.

    Men fram tills dess får de gamla kärnkraftverken tuffa på. Frankrike har 32 verk som är byggda på 80-talet, och de får fortsätta vara i drift ännu ett decennium. Därmed förlängs deras livslängd från 40 år till 50 år."


    Det stämmer att dom avser att reducera kärnkraften. Dom har redan stängt flera reaktorer och byggt ut vindkraften.

    Nu har dock detta vänt då många upplever att dom "kört ner i diket" med sin energipolitik.

    Va någon här som skrev att Macron går till val på att bygga ut kärnkraften. Kan säkert stämma även om jag inte sett just den nyheten. Men däremot dom vindarna.

    Följer franska nyheter lite granna. Inte jättemycket men en del. France24 är en public service-kanal som sänder på engelska. Har helt okej paneler där dom fördjupar sig i olika ämnen.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 21:16:19 följande:
    Jag tror att det är svårt att få en energimarknad med kraftigt svängande priser att fungera väl.... men jag har inga exempel på att det skulle vara fallet med någonting annat tidigare annat än börshandel i sig som under vissa förhållanden med robothandel skapat självsvängningar och pressat sönder bolag och produktion med blankningar eller bara 'för liten' avkastning 
    Nja, Nordpool fungerar inte som en sådan börs... Inte alls faktiskt. Det är jättestor skillnad. Skillnaderna i el-pris har inget med robothandel att göra.

    Det beror på att nätet vilar på sitt yttersta. Nästa steg i kedjan är ransonering.

    Då skulle man ändå kunna skruva upp produktionen ordentligt momentant nu. Du kan likna det med att du samlar ved för vintern. Du behöver 20m3 för att klara en normalvinter. Du har 17m3 när vintern startar, du borde ha 25-30 m3. Du har ingen omedelbar kris och du kommer att klara vintern. Men vintern kan bli mer eller mindre rolig beroende på hur kall den är.

    Priset handlar helt enkelt om att få ner förbrukningen så att gasen räcker över vintern. Det får helt enkelt inte ta slut. Skulle den ta slut så skulle folk börja dö i drivor. Men så kommer det inte att bli. Man kommer att ransonera el om det krävs så att den räcker vintern ut. Men bra för ekonomin är det ju inte.

    Sverige och Norge säljer el som vi inte vill sälja pga att man inte får undanhålla reserver i systemet.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-07 21:47:04 följande:
    Det behövs ju inte robotar för att köra sönder en marknad/börs, enbörs och marknad har många fördelar, men det finns också nackdelar

    Jag tror jag nämnde  - och kanske länkade till - ett fenomen på den tyska elmarknaden där det såldes till högt pris (satte marginalpriset) och köptes till lågt pris med olika utländska elbolag varvid konsulmentpriset och vinsterna pressades upp utan att någon el varken exporterades eller importerades.

    Jag tror att jag också nämnde just det att elmarknaden som den fungerar inte gynnar långsiktig sparsamhet, vilket du också bekräftar nu.

     
    Nä, el-marknaden gynnar inte överproduktion. Tvärt om. Bristsituation är otroligt lönsamt. El-bolagen går nog bra just nu.

    Särskilt dom som säljer vind/vatten/kärnkraft. Gas och Kol mindre då dom priserna gått upp mycket. Kineserna köper allt oavsett pris just nu. Dom har redan el-ransonering i stora delar av landet och vintern närmar sig.

    Behövs en tydlig och hållbar, och realistisk politik för energiproduktionen. Det går inte att bara titta på kostnad. Du måste ha ett system med överkapacitet. Du måste ha en energimix som gör att du kan balansera nätet. Detta även om det inte är det ekonomiskt bästa för el-bolagen.

    Grejen är att för samhället är det mycket dyrare och besvärligare om elnätet inte fungerar som det ska.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-10-09 19:22:53 följande:
    Det finns inga hinder att bygga ny kärnkraft i Sverige vid Ringhals, Oskarshamn eller i Forsmark och tycker man att den svenska energipolitiken är för osäker kan man bygga i Finland i stället. Nu verkar intresset för att bygga ny kärnkraft vara mycket lågt och det beror nog på att energibolagen har räknat på detta och att man inser att ny kärnkraft inte kan konkurrera med vind och solenergi.
    Vattenfall har skickat ut ett UMS-meddelande (viktigt meddelande på nordpool) om att man inte vet om man kan fortsätta köra dagens reaktorer efter 2024/2025.

    Den typen av politisk ovilja gör alla former av investeringar omöjliga. Du måste veta vad för regelverk som kommer att gälla under överskådlig tid.

    Så vind och energi är lösningen. Hur anser du att volatiliteten ska hanteras?
  • Friger
    KillBill skrev 2021-10-10 15:12:17 följande:
    Men varför står inte energibolagen på kö för att bygga kärnkraft i Finland? Det är en gemensam energimarknad så vore det lukrativt med kärnkraft skulle den byggas där.
    Du vägrar konsekvent ge en lösning på problemet.

    Vad är din lösning?
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-10 15:41:57 följande:
    Det verkar som att marknadens lösning är ett volatilt pris med höga toppar och låga dalar  - inte att bygga nya kärnkraftverk.
    Marknaden behöver regleras så att vi får ett stabilt el-nät som kan leverera el hela vintern.

    Det är politikernas jobb.

    Jag kan klara mig en vinter där elen är utslagen en stor del. Kan du?
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-10 17:36:41 följande:
    Har elmarknadsaktörerna ett tvång att hushålla och leverera till nationella förbrukare? Har elmarknadsaktörerna ett tvång att hålla visa elprisnivåer?     Hur vill du att elmarknaden ska vara reglerad?

    Elmarknaden omreglerades med start på 90-talet och sedan något år så har en del elnätsleverantörer effektavgifter, något som kommer att omfatta alla konsumenter om jag förstått det rätt.
    Det finns ett tvång för nätbolagen att både hushålla med elen och att leverera el. Regleras i el-lagen. För vattenmagasinen regleras detta via vattendomar.

    Jag förordar ekonomiska incitament att bygga baskraft.

    Om man tittar utanför ekonomin i elbolagen så har vi en helt land som skulle drabbas väldigt hårt och länge om elnätet blir så instabilt som vi håller på att göra det.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-10 17:46:49 följande:
    Prisnivån på den el jag köper är mycket stabil - jag har ett flerårigt avtal med fast pris.

    Det elförsäljningsbolag  jag köper el från är också elproducent (eller det kanske är ett anat bolag  koncernen som är elkraftproducent) och de producerar 'stabilt' (varför tänker jag på Dr Alban här)

    Jag bor i ett elområde som inte har drabbats av effektbrist pga el-överföringsbegräsningar i nätet.

    Men visst  finns det en risk precis som tidigare vintar med avställda/driftstoppade kraftverk att elproduktionen inte skulle räcka en kall dag och att de industier som får ersättning för att stänga av skulle få lov att göra det.

    Så svaret på din fråga är väl  ja,  i samma utsträcknng som tidigare i stort sett.
    Bryts elen i ett område spelar det ingen roll vilken el-leverantör du har eller hur dom producerar elen.

    Det är inte så att elen produceras i ett kraftverk sen styrs just den kraften till ditt vägguttag.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-10 18:09:01 följande:
    Men försäljningen är inte styrd till en nationell del av den gemensamma elmarknaden och inte heller är priset satt utifrån en nationell del av den gemensamma marknaden?

    Tror du att ett ekonomomiskt incitament att bygga baskraft skulle minska elpriset? I så fall, hur mycket baskraft skulle behöva byggas och var? 
    Både ja och nej. Vi har ett nationellt elnät och ett internationellt. Det internationella har större och större betydelse allt eftersom förbindelserna förstärks.

    Det som är viktigt är att ha ett stabilt fungerande el-nät vintertid. Det är viktigare än att priset blir lågt ärligt talat.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-10-10 18:33:42 följande:
    Ja, jag antar att modellen för elprissättningen är vald för att mha kostnader stabilisera förbrukning och med detta stabilisera elnätet.

    Men visst behövs det omfattande investeringar och utbyggnad av elnät och elproduktion för att möta ett ökat behov av el.

    Politiken har ju sällan enbart ett övervägande att ta ställning till - det finns fler aspekter som måste överägas och demokratin medger ju inte tjänstemannastyre eller enbart experters åsikter, demokratin innebär att politiken behöver förhålla sig till de folkvaldas övertygelser oavsett de gynnar det ena aller andra utfallet. 
    Det behövs en enorm utbyggnad bara för att ersätta våra kärnkraftsreaktorer som håller på att bli gamla. Att tala om den elektrifiering som håller på att ske gör utsikterna bara ännu mörkare.

    Politikerna är valda på några få år. Energipolitik sträcker sig över decennier. Dom behöver inte vara realistiska eftersom dom inte behöver ta ansvar för sina beslut.

    Det kanske hade gått att ge Svenska Kraftnät i uppdrag att utforma ett regelverk som stimulerar ett stabilt elnät över tid även med avseende på el-produktion.

    När det gäller el-säkerhet så har man ju lagt ut det på en myndighet. El-säkerhetsverket. Vi ska inte överdriva detaljstyrningen i elsäkerhetslagen. Den är försiktigt uttryckt ganska generell. Dvs politikerna har inga som helst åsikter i frågan.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko