Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2021-09-01 20:39:19 följande:
    Se där, jag har lämnat branschen...men har andra som är kvar..

    Nu är det ju så att marknaden styr elhandel mellan länderna, precis som all annan handel.  

    Visst behövs en reglering av något slag så att inte enron-helvetet kommer hit, Tyskland har reglerat lokala marknaden till EUs förtret.. men fulhandel driver upp priserna... oreglerad marknad...

    En del kritiker i tråden förstår inte hur marknaden fungerar... kritik som beror på marknadsfunktioner skall riktas mot marknaden , inte mot politiken..  en regeringen kan inte själv ändra nordpool.. regeringen kan inte själv riva upp energiöverenskommelsen, regeringen kan inte själv fatta de beslut de vill eller inte vill... det är riksdagen som kommer överens efter förhandlingar..  En av de mindre begåvade utspelen i tråden torde vara det om att det är regeringens fel att det saknas elledningar till Robertsfors.. du som är i branschen förstår säkert hur det egentligen fungerar bortom denna och liknande missriktad kritik
    Enron kan jag inte så mycket om. Inte heller regleringar på den Tyska lokala marknaden. Däremot vet jag att det finns kraftiga begränsningar i kraftöverföring inom Tyskland. Hur den tyska energimixen ser ut vet jag rätt mycket om.

    Jag har följt Nordpool dagligen under många år nu. Följer kraftläget från energiföretagen samt Statnett:s rapporter som är ännu bättre. Följer även råvaruprisernas påverkan på priset. Vädrets påverkan på priset. Går in och följer nivåerna i kraftverksdammarna. Vet mellan vilka nivåer dom får regleras så jag skriver upp nivåerna och följer dom olika magasinens utveckling över säsongerna. Det gäller inte dammar, bara dom större som jag kommer åt.

    Import/export-frågan som diskuteras här kan jag svaret på. Men marknaden är för stor för att ses till ett enskilt land då vi är sammanlänkade. Sverige exporterar el. Främst till Finland.

    Särskilt sedan nya förbindelser till kontinenten blivit tillgängliga så blir våra priser mer anpassade dit. Tyskland har internationellt sett väldigt höga el-priser. Till och med dom högsta har jag sett någonstans. Jag har sett främst nu i sommar att överskott i vattenmagasinen snabbt slussas ner dit via marknadskrafterna. Historiskt brukar torka och överskott av vatten komma i vågor om vartannat. Tidigare har vattnet i princip fått fylla upp dammarna vid tider med mycket regn medans man tar där när det är torka. Nu blir överskottet dränerat i större omfattning av vad jag sett hittills. Nivåerna just nu ligger ca 10% under vad som är normalt.

    Blir hösten torr uppe i fjällen och vintern kall så kan det bli en intressant vinter.

    Jag tror att orsaken till bristerna i elnätet hänger samman med att förut när man pratade om framtiden så var det mest en fråga om energibesparing. Framtiden var att spara energi. Tror inte man föreställde sig att det skulle innebära en ökad elförbrukning. El-bilarna fanns nog inte på riktigt med i kalkylen. För 10-12 år sedan när jag för första gången projekterade laddstationer för el-bilar så var det nästan lite science fiction. Det byggdes lite laddstationer men dom användes i princip inte. Nu måste vi på allvar ta med dom belastningarna när vi dimensionerar el-anläggningar. Lika dant ska det in mängder med värmepumpar som drar el.


  • Friger
    Tom Araya skrev 2021-09-02 14:50:44 följande:
    Där är jag inte insatt. Säkerhetskraven borde motsvara de som gäller även i Europa och de flesta andra länder.
    Kanske har de en lagstiftning som förenklar processen i förarbetet...
    Jag läste en engelsk studie om saken. Det var flera orsaker. En viktig orsak var att man inte försökte bygga något nydanande. Dvs man byggde på känd teknik och försökte inte ta några jättesteg i utvecklingen.

    Dvs enligt principen. Vi gör lika som förra gången.
  • Friger
    Str8fwd skrev 2021-09-04 12:24:19 följande:

    Egentligen har inte Lövfen fel, han väljer bara att svara på det som låter bra.

    Sverige har ingen elbrist, vi har däremot stundtals en effektbrist.

    Dvs den totala kapaciteten räcker till med råge om det är soligt, blåsigt och kärnkraftverken går.

    Är det däremot som i sommar då det varit soligt men vindstilla och våra grannländer haft likadant väder samtidigt som det varit servicearbeten på Kärnkraften så får vi effektbrist.

    Ström måste förbrukas i samma sekund som den tillverkas och där är det svårt att reglera med vindkraft, blåser det så snurrar det, får vi inte förbrukat det som produceras får vi fel spänning och elektronik förstörs, samma sak om vi producerar för lite.

    Vattenkraften kan oftast rulla på som vanligt vilket speglas på prisbilden i dom nordliga elzonerna, i sommar har man fått köra lite hårdare för att täcka upp brister.

    Pratas ofta om mer eller mindre vatten i dammarna men över tid är det något som alltid ordnar sig,

    I t.ex Luleåälven är det egentligen ovidkommande då det totala förrådet om det inte skulle komma en enda droppe vatten ändå skulle räcka i 15-16 månader.

    Slutligen en intressant länk på import/export och olika länders klimatpåverkan.

    www.electricitymap.org/map


    Du får gärna ge källa på att Luleälvens magasin skulle räcka 15-16 månader utan en droppe regn. Jag har följt dom magasinen i flera år och håller inte med. Det är tre större årsmagasin varav ett inte är så stort. Dom två andra är stora men inte i närheten av ditt påstående.

    Samtliga vattenmagasin i sverige pendlar mellan 20-30% som lägst på vårkanten till omkring 80% efter vårfloden/höstregnen. Man kan till viss del spara vatten mellan säsongerna. Men några jättemängder är det inte. Men det har fungerat hittills. Däremot anser jag att det blivit svajigare sedan man slog av de senaste kärnkraftreaktorerna.

    För att ge en storhet. Sveriges samlade vattenmagasin rymmer ca 33,6TWh. Det är ungefär hälften av den samlade kraftproduktionen av vattenkraft. Ca 60TWh. Platserna där magasinen ligger är nerfrusna en stor del av året. Påståendet av 15-16 månader utan vatten har jag svårt att se.

    Som tur va brukar torka här bara innebära någon månad. Sen kommer regn.
  • Friger
    Str8fwd skrev 2021-09-06 10:15:47 följande:
    Suorvadammen rymmer 6000 milj m3, Luleå älven har ett medel flöde på 506 m3/sek vilket gör att den dammen skulle räcka i 137 dagar om man skulle tömma den med den hastigheten

    Nu är det dock så att det är tillrinningar nedströms som ökat på siffran 506m3/sek så värdet att ha en så stor reservbank högre upp blir mycket mer värt.

    I det flöde som idag går ner för älven så är en del släppt förbi kraftverken.

    Skulle man köra allt igenom för att få ström skulle flödet bli lägre men man skulle kunna köra längre på vattenmängden och med större kraftuttag.

    I sommar har man kört rätt hårt med vattenkraften hela sommaren och därför har man släppt ut från Sourva för att ha vatten till stationerna nedströms.

    Det sänkte lagret med ungefär 5%
    Dessa siffror stämmer bättre. 137 dagar är ca 4-5 månader. Men det sker som du säger tillströmning från andra håll. Särskilt den andra huvudfåran.

    Suorvadammen rymmer enligt vattenfall Ca 6,5TWh om vattnet används i hela kedjan av kraftverk ut till havet. Det är alltså en betydande del av Sveriges energilager på 33,6TWh.

    Med ett behov på att skapa ca 60TWh el från vatten per år så är vi beroende av att det ständigt återfylls. Och som du säger vattnet ska landa högt upp i bergskedjan för att ge energi.

    Sen ska väl tilläggas att dammarna oftast inte blir helt fyllda. Särskilt inte överallt. Förra hösten så blev dammarna nästan fulla. Nationellt så kom vi upp i 90% men det är väldigt högt. Mer normalt är att vattenmagasinen nationellt sett har en topp runt 80%.

    I år ligger dom som sagt ca 10% under normalt. Men blir hösten god regnmässigt och vindmässigt kan det lösa sig bra.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-13 07:42:07 följande:

    Ser att du har svarat på ett inlägg från hen som är bannad här på FL och som därför alltid blir utslängd.  Den här gången låtsades hen vara f.d. Rödgrön  och refererade till 18 år gammal och helt tokiga uppgifter..


     


    Förra året producerades landets vindkraftverk 37,4 TWh och subventionen uppgick bara till något öre. Vindkraftenergi alltså väsentligt billigare än kärnkraft. 


    Förra året 2020 producerade svensk vindkraft ca 27 TWh. Kärnkraften ca 45 TWh. Källa: Energiföretagen.

    Kan tilläggas att förra året dessutom var ett väldigt bra år ur vind och vattensynpunkt med långvarigt blåsigt väder och regn på rätt ställen i bergskedjorna.

    Antalet snurror är idag över 4.000st och stiger snabbt. För att ersätta kärnkraften i mängd så krävs mer än 10.000st ytterligare snurror.

    Problemet är inte priset på vindkraften. Problemet är att den inte är tillförlitlig och inte kan styras. Du kan bara ha en viss mängd sådant system i ett stabilt system. Det finns ingen teknik idag som kan säsongslagra vindenergi. Det finns en massa drömmar om tekniker. Men det finns ingen fungerande teknik.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-13 09:34:57 följande:

    Enligt prognos kommer det produceras 49 TWh vindkraftsel år 2024 och med elektrolys kan energi från vindkraft omvandlas till vätgas som kan användas till att producera energi när det inte blåser. Tekniken finns redan idag och inom något år bedöms den vara kommersiellt intressant.


    Dom påstod redan när jag gick på skolan på 90-talet att bränsleceller bara låg något år bort.

    Förlusterna är för stora och bränslecellerna inte tillräckligt driftsäkra. Över hälften av elen försvinner i förluster vid vätgastillverkning.

    Du lär du bygga ännu mer bara för att hantera de enorma förlusterna.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-13 16:51:53 följande:

    Just precis, Sverige importerar och exporterar el på daglig basis.  Nyligen etablerade Norge en el förbindelse med Storbritannien och denna förbindelse kan även påverka priset på svensk el. Handeln med energi är alltså inte nationell.


    Nyligen etablerade Norge en förbindelse med Tyskland.

    Den till Storbritannien är inte driftsatt ännu av vad jag sett?
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-13 17:30:28 följande:

    Det vi måste förstå är att elpriserna i våra grannländer även påverkar elpriserna i Sverige.  Elmarknaden är varken nationell eller regional. Om elpriserna ökar i Europa kommer det påverka priserna i Norden. Om Norge kan få bättre betalt för energi i Storbritannien kommer detta att driva upp priset i Sverige.


    Var och varannan dag kan man läsa inlägg från folk som är upprörda för att elpriserna är höga just nu och får det att låta som att det är regeringens fel. Det är det inte. Även i kärnkraftsnationen Finland är elpriserna historiskt höga just nu.


    Men det är regeringens fel. Situationen hade varit bättre med en bra politik.

    Att det finns grannländer som också gjort bort sig är ingen förmildrande omständlighet.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-13 17:22:05 följande:
    North Sea Link är färdigbyggd och testkörs just nu och planeras vara i ordinarie drift inom några veckor. 
    Kan du inte bara erkänna att du hade fel? :P
  • Friger
    KillBill skrev 2021-09-13 18:14:57 följande:
    Dom testar fortfarande kabeln. Den är inte driftsatt ännu. Rubriken är något missvisande då strömmen inte är kontinuerlig och i testsyfte. Den ligger inte ute på NordPool riktigt ännu.

    Nu blir det förmodligen inte så här men vid testningen av Sydvästlänken så upptäcktes fel i skarvarna på likströmsdelen så driftsättningen fick skjutas upp något år för att skarvarna skulle grävas upp och göras om.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko