Regeringens el-fiasko
Nu sattes sista spiken i kistan för kärnkraftsverksbygget i Pyhäjoki
svenska.yle.fi/a/7-10016014
Nu sattes sista spiken i kistan för kärnkraftsverksbygget i Pyhäjoki
En energipolitik som verkligen värnar om miljön?
I stora delar av Sverige är priset för el just nu (den 7 maj kl 10:45) mycket lågt.
Sverige exporterar dubbelt så mycket energi som länderna Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen tillsammans måste importera.
Trots Sveriges mycket stora export så får innevånare i sydligaste Sverige betala ett högt elpris. Förklaringen är den gemensamma Europeiska el-marknaden som driver upp det Svenska elpriset i Sydsverige.
Höga elpriser hos oss i Sverige beror oftast inte på bristande produktion utan på höga elpriser i bl.a. Tyskland och Polen där priserna drivs upp p.g.a. mycket höga priset på olja och gas som i sin tur beror på Rysslands attack på Ukraina.
Berättigad fråga. Fortum som tidigare uttalat sig om SMR reaktorer har backat från tidigare uttalanden och pekar nu på att den typen av av reaktorer som tidigast kan vara på plats 2030 eller däromkring. Det är illa med politiker som ljuger för svenska folket såsom Ebba Busch gör.
Nackdelen med vindkraft jämfört med kärnkraft, kolkraft och naturgasverk m.m. är att det behövs 500 - 1500 vindkraftverk för att ersätta ett enda sådant kraftverk. Det gör att vindkraftverk syns på fler ställen i landskapet om vindkraften ska stå för någon betydande andel av elförsörjningen gentemot de andra kraftverken som det inte behövs alls lika många av.
Att det behövs många vindkraftverk och att de står utspritt är dock också en fördel.
Vindkraften kan inte stå på egna ben eftersom det inte alltid blåser. Även om det förvisso alltid blåser något på högre höjd så är det ofta för lite för att vindkraften ska ge tillräckligt för att klara av ett lands effektbehov. Vindkraften är inte heller lämplig att reglera i större utsträckning. Det blåser när det blåser och det är då den ska användas och användas fullt ut. Detta eftersom bränslet är gratis, men kapitalkostnaderna är konstanta.
Därför måste det finnas ca 80% procent av den installerade kapaciteten vindkraft i andra mer lättreglerade och billiga kraftverk som t.ex. vattenkraft eller i någon form av energilager. Detta för att klara elproduktionen när det inte blåser och samtidigt hålla kostnaderna nere när det blåser och reglerkraften får stå stilla.
I Sverige finns redan en stor mängd reglerkapacitet, men andra länder med mindre vattenkraft har det svårare och vindkraft blir i sådana länder dyrare.
Vindkraftverk låter en del, avståndet till bostadshus måste vara tillräckligt långt för att det inte ska bli en betydande störning för de boende. Vissa tycker att vindkraftverk är vackra, andra tycker att de är irriterande fula. Förvisso gäller det även andra kraftverk, men det finns många fler vindkraftverk för samma effekt än de flesta andra energislag och de stör därför fler människor.