Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2021-12-28 11:48:30 följande:
    Om besluten bygger på inkompetens beror väl på om besluten har lett till att uppfylla de politiska mål som röstats igenom i riksdagen - eller?

    Om besluten är dåliga beror väl på vilka mål som är satta som bra eller dåliga.

    Jag tror att den större delen av besluten är satta med andra mål än du värderar som bra eller dåliga.

    Vad är ett bra beslut? Vad är ett dåligt beslut? Vad är bra mål, vad är dåliga mål?  Kan ett beslut eller mål samtidigt vara bra och dåligt sett ur olika perspektiv?

    Med nordpool så som det fungerar är det självklart att elhandelspriset kommer att styras av marknadssituationen för att uppfylla vissa mål, mål som syftar till att _inte_ hålla nere priset till elkonsumenterna i varje givet läge - tvärtom syftar prismodellen till att minska elförbrukningen genom höjda priser i vissa giva situationer.

    Det är väl mer än uppenbart
    Du behöver ett elnät 365 dagar om året. Om marknaden får bestämma själv har du inte det. Det är dom riktigt svinkalla vindstilla dagarna det tryter. Det blir värre för varje år. Störningen som krävs för att sänka systemet blir mindre.

    Förr eller senare inträffar det ju något... Det är som att bo på sluttningen till en aktiv vulkan. Du lär ha en plan som involverar att dra därifrån jävligt snabbt. Här har vi ingen plan B.

    Det är inte många som på daglig basis reagerar på ett högt el-pris via Nordpool. Kvar återstår då att koppla bort kunder enligt ett rullande schema.

    Problemet med den strategin är att det inte övas praktiskt. Ingen vet hur gamla effektbrytare och annat reagerar på den leken. Det kan mycket väl bli pannkaka.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-28 12:19:50 följande:
    Så en bättre elberedskap och mer information från MSB om hur hushåll och personer skall klara sig själva låter som de åtgärder du efterlyser på kort sikt?

    På lång sikt kan nog alla räkna ut att vi kommer att få elpriser som ligger i nivå med europeiska elpriser och att det finns få politiska åtgärder som inte är ac omvälvande natur som kan förhindra detta. 

    På medellång lång sikt måste transmissionsnätet byggas ut och byggas om och ge möjlighet till att prosumenter matar in allt sitt överskott i nätet - mer elproduktion göras tillgänglig och system byggas som kan hantera bortfall från elnätet.

    Eneregiförsörjningen måste bli hållbar och all produktion av el eller annan energi i den omfattning som krävs för mänskligheten belastar såväl naturen som människorna hårt - kanske så hårt att det är ohållbart på lång sikt.

    elpriser24.se/spotpris/

    "Nedan följer att antal faktorer som påverkar spotpriset på elbörsen Nord Pool. I Sverige är det vädret som har störst påverkan på spotpriset. Utomhustemperaturen. Påverkar bland annat efterfrågan på el från bostads- och servicesektorn eftersom en andel av alla fastigheter värms med el. Mängden nederbörd. Cirka 40 % av Sveriges el produceras med vattenkraft. Mycket nederbörd under korta perioder bidrar till fyllda vattenmagasin, vilket i sin tur bidrar med låga spotpriser. Vindstyrkan. I takt med att vindkraften byggs ut i Sverige påverkas spotpriset mer och mer av vindstyrkan. Cirka 20 % av Sveriges el produceras med vindkraft. Efterfrågan på el från industrin. Industrin står för cirka 40 % av Sveriges elanvändning. Tillgänglig effekt från kärnkraft. Cika 40 % av Sveriges el produceras med kärnkraft. Nedtid vid drift och underhåll påverkar därmed spotpriset. Råvarupriser. På exempelvis olja, kol och gas. Priset på utsläppsrätter. Politiska beslut. Spotpriset på el i omkringliggande länder. Eftersom det svenska elnätet är sammankopplat med Norden och Norra Europa."
    El-beredskap... Pytsan... Folk kommer att elda inne och dö och vattenledningar/värmeledningar kommer att frysa sönder. Det sistnämnda blir ett jävla problem.

    Själv har jag el-beredskap. Har egen auktorisation, jobbar med elkraft och bor ute på landet. Har 3-fas-generator och ett par hundra liter bränsle i en egen byggnad. Sen värmer jag gården med ved ur egen skog. Men hur många har den möjligheten?

    Med dagens strategi så kommer elnätet att falla om några år. I bästa fall rullande bortkopplingar under kalla dagar.

    Texten om hur priset sätts är korrekt. Problemet med faktorer är att dom varierar. Vatten avdunstar ju eftersom dom enstaka molekylerna ibland kommer upp i 100 grader och får en knuff. Det är inte vanligt för den enskilda molekylen men till slut inträffar det för alla molekyler och handduken har torkat.

    Dvs för eller senare kommer en ovanlig händelse som gör att systemet påfrestas mer än normalt. Det kan vara avsaknad av regn, vind, kallt eller en kombination. Ett avbrott i en stamledning. Två reaktorer som stänger av på kort tid. (händer med jämna mellanrum)

    Marknaden bygger inte för sådana eventualiteter av sig själv. Det är inte ekonomiskt försvarbart för det enskilda kraftbolaget. För samhället är det givetvis försvarbart eftersom konsekvenserna vid en nätkollaps är enorma.

    Vi har under lång tid premierat uppbyggnad av ett elnät som hanterar eventualiteter dåligt. Den plötsliga händelse som krävs för att sänka nätet blir mindre för varje år.

    Vi har i skrivande stund problem med två reaktorer. Det är samtidigt fel i Karlshamsverket så nationella reserven är lägre än normalt. I vanliga fall hade man antagligen stoppat reaktorerna för att åtgärda felen. Nu kör man dom ändå. Skulle dom två felen bli sådana att reaktorerna måste stängas av så blir det spännande.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-28 13:05:12 följande:
    Vad är det för subventioner som du pratar om? Är det anslutningsavgifterna? Ny svensk kärnkraft slipper anslutningsavgifter och havsbaserad vindkraft i Tyskland och Danmark slipper också ta kostnader för anslutningsavgifter och för att inte alla investeringar i havsbaserad vindkraft ska göras i Danmark och Tyskland så finns det en logik i även låta svensk havsbaserad vindkraften slippa anslutningsavgifterna.  Det tyckte för övrigt även M och KD när de signerade energiöverenskommelsen 2016. 
    Vilken Svensk ny kärnkraft pratar du om? Trodde röken från söder var värta-verken, men det kanske röks på ovanligt mycket på söder i dag också.

    Investering? Om investeringen inte genererar jobb eller pengar i landet där den byggs vette fåglarna hur klok investering det är för de svenskar som ska betala skiten.

    Det låter ju snarare som när man bröt naturtillgångar i Afrika förr i tiden. Det var också investeringar. Men dom var inte lika jävla dumma. Dom blev åtminstone påtvingade det hela. Vi subventionerar skiten.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-28 13:28:00 följande:
    Ja, marknaden har sina brister som den ogärna löser på egen hand.

    Men jag ser inga förslag på politiska åtgärder från dig - vad menar du politikerna ska göra? Nationalisera energisektorn och subventionera alla priser till landets invånare?  Det gjordes väl i Venezuela
    Nä, jag är i grunden väldigt kapitalistisk. Staten är en dålig förvaltare av pengar. Östtyskland/Västtyskland, Nordkorea/Sydkorea visar med all tydlighet på detta. Venezuela är också ett avskräckande exempel på vad som skulle hända om vänsterpartiet kom till makten.

    Bort med elcertifikat och subventionerade anslutningsavgifter. Bestäm hur stor andel av kraftproduktionen som ej behöver vara planerbar och auktonera ut det utrymmet på samma sätt som dom auktionerar ut frekvensbanden för mobilnät.

    Sänk kraven på kärnkraft och förenkla tillståndsprocesser. Ge långa bindande garantier till dom som bygger kärnkraft på vilka förutsättningar dom kommer att ha.

    Bestäm att den vattenkraft som är byggd ska få vara kvar. Dvs ingen ny miljöprövning.
  • Friger
    KillBill skrev 2021-12-28 14:21:39 följande:
    Det är historia. I år är ersättningen från elcertifikaten rekordlåg och from lördag den 1 januari 2022 kommer inga nya anläggningar få ta del av systemet med  elcertifikat.
    Det är ju ändå en jättesubvention som bidragit till vårat korkade el-system. Under samma veva såg man ju till att göra kärnkraften olönsam dessutom.

    I praktiken så uppmuntrade man byggandet av ej planerbar produktion och motarbetade befintlig planerbar produktion. Resultatet kvarstår ju.

    Det är som att elda ner ett hus. När det är klart är huset fortfarande nerbrunnet. Du kan inte komma dragandes med att det inte brinner längre.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-28 14:34:02 följande:
    Venezuelas politik skulle säkerligen sett annorlunda ut om Vänsterpartiet haft makten där och Venezuelas situation skulle inte ha upprepats här om Vänsterpartiet haft makten här.  Det är helt skilda ekonomiska och sociala och politiska villkor/förutsättningar i Sverige och Venezuela. 

    Tydligen utgör privata företag 2/3 av Venezuelas ekonomi trots förstatliganden och antidemokratiskt/auktoritärt styre i Venezuela.

    Skulle avskaffandet av elcertifikaten ge lägre eller högre elhandelspriser på nordpool?

    Vilka krav menar du skall sänkas på kärnkraften - strålskydd. säkerhet, ekonomiskt ansvar för tillståndshavare?  Skulle detta verkligen ge lägre elhandelspriser på nordpool? I så fall när - 2030, 2040, 2050? 
    Ja, vänsterpartiet skulle paja landet snabbare än vänstertomtarna i Venezuela. Är ju knappast det enda exemplet på att statlig dominans inte är något bra. Varje land där vänstertomtar kommer till makten går åt skogen.

    Du fokuserar för mycket på priset. Det kommer snart att krascha och bli jättebilligt. Men problemen är dom samma ändå.

    Långsiktigt så är ett lagom pris som inte är volatilt bäst för både industri och kraftproducenter.

    Ja, precis kraven på kärnkraften ska sänkas så att det blir billigare att bygga ny kärnkraft. Kraven ska vara rimliga. Rent objektivt är det inte kärnkraftsolyckor som kommer att sabba planeten. Ett nytt kärnkraft med rimlig säkerhet är ändå säkrare än gammalt kärnkraftverk.

    Finns inget som kan hindra att vi kommer att få ett mer instabilt elnät i det här läget. Men det är inte fel att påbörja återuppbyggnaden nu istället för att vänta tills nätet faller.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-28 15:19:37 följande:
    Ja, när såväl vänstertomtar som högertomtar har för mycket makt kommer det att leda till att samhället går åt skogen.

    Populisterna i tråden skriker som stuckna grisar över just priset - men det är alltså inte det som just du ser som det stora problemet.   

    Marknadsmekanismer kan ju uppmuntra till och med driva på volatilitet - så att volatilitet kommer att öka på marknaderna är inte konstigt.  Det gynnar vare sig konsumenter eller producenter, men marknaden fungerar som den fungerar. 

    Vad som är rimliga krav på kärnkraften kan ju variera utifrån läget i världen - efter de stora olyckorna var det  kanske rimligt att öka kraven på kärnkraften - efter den ökade miljöpåverkan av andra kraftslag är det kanske rimligt att minska kraven på kärnkraften.  

    Redan nu investeras det i lokala och regionala och nationella distributionsnät - de lokal eldistributionsnäten behöver stora förstärkningar för att klara av elektrifieringen av bilpark och framtida energiöverföringar - du vet säkert om att det också tas fram nya prismodeller med effekttariffer som på sina håll redan är sjösatta- kör du ugnen, tvättmaskinen och torktumlaren samtidigt som du måsta ladda bilen så kommer du kanske att få en högre avgift hela månaden för elöverföringen..  alternativet är enligt din uppfattning...??.
    När jag kommer till makten blir det ordning och reda igen. Kim kommer att bli avundsjuk.

    Nä, priset är inte grejen. Problemet är att vi vissa dagar kör nätet med väldigt små marginaler för plötsliga händelser. Det berömda "hoppsan" ska inte innebära att folk dör och samhället krackelerar.

    För varje generation kärnkraft blir konsekvenserna vid totalt haveri mindre. Fukushima var dyr. Men i människoliv räknat var det en bra katastrof. Det dog inte så många. Ett vanligt större vägbygge har fler döda. För planeten betyder olyckan inget alls.

    Det du nämner kommer inte att hjälpa. Det är för diffust för de flesta människor och sen finns det för många som inte har något val eller inte bryr sig.

    Läser du Svenska kraftnäts långtidsprognos och jämför mot dom investeringar som sker i nätet så går ekvationen inte i hopp. Dom får själva inte i hopp ekvationen. Nätdelen släpper dom helt. Effektbristen löser dom med import. Men siffran är lite i högsta laget för att vara realistisk. Läser man mellan raderna så förstår man också att dom själva inte tror på det hela.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-28 16:11:26 följande:
    Jong-Un eller Kardashian? Den senare har väl KW att dras med så hur du skulle kunna imponera där verkar osannolikt   Jong-Un är det då kanske du refererar till som din underlägsne i fråga om maktfullkomlighet

    2203 döda i samband med olyckan och evakueringen - efterföljande inte omedelbara dödsfall pga cancer inte inräknade, de är få.  

    Har myndigheterna bestämt sig för vad de ska göra med allt radioaktivt vatten  - de planerade väl att dumpa det i havet?

    Javisst, import och export av effekt är väl det den gemensamma elmarknaden syftar till - med priser därefter. 
    1 dog av själva olyckan.

    Resterande är vad jag förstått spekulationer och evakueringsstress. Räknar man så borde fotbolls-VM förbjudas. Spelar egentligen ingen roll, antalet är lågt hur du än räknar. Även om det skulle vara en miljon döda så skulle det vara mindre än vad kolkraften dödar på ett år.

    Ingen aning, vad dom än gör med vattnet så är påverkan på planeten som helhet obefintlig.

    Jo, men för att importera effekt måste det finnas effekt att importera. Du kan alltid låna pengar från riksbanken, dom trycker nya vid behov. Men du kan inte köpa effekt som inte finns oavsett hur mycket pengar du har.

    Enligt långtidsprognosen är det rätt betydande mängder effekt som ska köpas in i höglast. Om det är kallt och vindstilla i grannländerna samtidigt så blir det problem.

    El har ju den egenskapen att den ska produceras samtidigt som den förbrukas.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-28 17:38:20 följande:
    FotbollsVM i Qatar:

    "Hela 6500 migrantarbetare har dött i Qatar, sedan man vann budet om fotbolls-VM 2022. Det rapporterar ansedda The Guardian"

    Det finns alltid någonting som är värre menar du?  Spelar det i så fall ingen roll  - för det påverkar inte planeten eller mänskligheten som helhet? 

    Har mer än 1 miljon människor dött direkt av kolkraftproduktion - eller vad försöker du säga då du jämför med 1person och med 1 miljon personer?

    Om jag förstår dig rätt så anser du att 'lite svinn får man räkna med' i form av människoliv och ställ inte så höga krav för det finns annat som tar kål på betydligt fler människor - rätt eller fel?

    I effektreserven finns också elintensiv industri som får betalt för att inte förbruka el under vissa förutsättningar. men visst står elnätet inför enorma utmaningar med den omstrukturering av samhället som vi alla står inför.
    Saken är klar, förbjud fotboll. Har ändå aldrig förstått vitsen av att titta på när folk springer efter en boll.

    Om du är tvungen att välja mellan två ting så ska du välja den som orsakar minst skada. Grejen är att det bränns en väldans massa kol och fosilgas för att folk är rädda för känrkrafts-olyckor.

    Problemet med det är att vi tror att eldandet av dessa produkter förstör planeten som helhet. Det gör inte kärnkraftsolyckor. Vi vet att miljoner människor dör varje år på grund av luftföroreningar orsakade av förbränningen av främst kol.
  • Friger
    Padirac skrev 2021-12-28 18:50:54 följande:
    Brist på mat, brist på rent vatten, brist på adekvat sjukvård. malaria, ej tillgång till vaccinering, hjärt- och kärlsjukdomar (för mycket mat?), stroke, lungsjukdomar,  spädbarnsdöd i samband med förlossningar, cancer diabetes, trafikolyckor 

    Utan högt ställda krav på kärnkraften skulle listan med död lidande kanske få kompletteras.

    Jag tror och hoppas på att GenIV ska lösa en del av de långsiktiga problemen med kärnkraften - att ha en horisont på 100 000 år är inte hållbart, tekniken måste utvecklas och kanske måste kärnkraften tas in i värmen igen tills system med GenIV finns i drift - oavsett vilka kostnader det medför.
    Du ska utgå från teknik som finns.

    Det är bra att forska och försöka med framtidstekniker. Men du ska aldrig räkna med dom förrän det visat sig att dom fungerar i stor skala. Finns så mycket man hoppats och trott på som visat sig vara en återvändsgränd.

    Vätgas är en sådan sak. Visst kan du bygga fungerande bränsleceller. Men under alla årtionden man hållt på med saken så har genombrotten uteblivit. Nu utgår man från att genombrottet ska komma i framtidsstrategin. Det är fel. Det vet vi nämligen inte.

    Jag har inga problem att se framför mig att batterier även tar över som lagring i elnätet i praktiken precis som med bilar. Tröskeln för vätgas kan helt enkelt vara för stor, batterierna kanske smyger sig in som ett enklare alternativ. Dom är så mycket mer effektivare och infrastrukturen är så sjukt dyr för vätgas.

    Mängden energi i Hiroshima-bomben motsvarar om jag inte räknat fel lite mindre än en timmes förbrukning el i Sverige just nu. (17.400Mwh)

    Ska man mångdubbla mängder energi på en och samma plats är väte inte det bästa valet. Det är en liten mycket  liten, lättflyktig molekyl som är luktfri och högexplosiv. Du märker inte enkelt om en koppling läcker, väte är den gas som "läcker lättast". Man kan säga att den är väldigt "läckvänlig".
Svar på tråden Regeringens el-fiasko