Padirac skrev 2021-12-28 12:19:50 följande:
Så en bättre elberedskap och mer information från MSB om hur hushåll och personer skall klara sig själva låter som de åtgärder du efterlyser på kort sikt?
På lång sikt kan nog alla räkna ut att vi kommer att få elpriser som ligger i nivå med europeiska elpriser och att det finns få politiska åtgärder som inte är ac omvälvande natur som kan förhindra detta.
På medellång lång sikt måste transmissionsnätet byggas ut och byggas om och ge möjlighet till att prosumenter matar in allt sitt överskott i nätet - mer elproduktion göras tillgänglig och system byggas som kan hantera bortfall från elnätet.
Eneregiförsörjningen måste bli hållbar och all produktion av el eller annan energi i den omfattning som krävs för mänskligheten belastar såväl naturen som människorna hårt - kanske så hårt att det är ohållbart på lång sikt.
elpriser24.se/spotpris/
"Nedan följer att antal faktorer som påverkar spotpriset på elbörsen Nord Pool. I Sverige är det vädret som har störst påverkan på spotpriset. Utomhustemperaturen. Påverkar bland annat efterfrågan på el från bostads- och servicesektorn eftersom en andel av alla fastigheter värms med el. Mängden nederbörd. Cirka 40 % av Sveriges el produceras med vattenkraft. Mycket nederbörd under korta perioder bidrar till fyllda vattenmagasin, vilket i sin tur bidrar med låga spotpriser. Vindstyrkan. I takt med att vindkraften byggs ut i Sverige påverkas spotpriset mer och mer av vindstyrkan. Cirka 20 % av Sveriges el produceras med vindkraft. Efterfrågan på el från industrin. Industrin står för cirka 40 % av Sveriges elanvändning. Tillgänglig effekt från kärnkraft. Cika 40 % av Sveriges el produceras med kärnkraft. Nedtid vid drift och underhåll påverkar därmed spotpriset. Råvarupriser. På exempelvis olja, kol och gas. Priset på utsläppsrätter. Politiska beslut. Spotpriset på el i omkringliggande länder. Eftersom det svenska elnätet är sammankopplat med Norden och Norra Europa."
El-beredskap... Pytsan... Folk kommer att elda inne och dö och vattenledningar/värmeledningar kommer att frysa sönder. Det sistnämnda blir ett jävla problem.
Själv har jag el-beredskap. Har egen auktorisation, jobbar med elkraft och bor ute på landet. Har 3-fas-generator och ett par hundra liter bränsle i en egen byggnad. Sen värmer jag gården med ved ur egen skog. Men hur många har den möjligheten?
Med dagens strategi så kommer elnätet att falla om några år. I bästa fall rullande bortkopplingar under kalla dagar.
Texten om hur priset sätts är korrekt. Problemet med faktorer är att dom varierar. Vatten avdunstar ju eftersom dom enstaka molekylerna ibland kommer upp i 100 grader och får en knuff. Det är inte vanligt för den enskilda molekylen men till slut inträffar det för alla molekyler och handduken har torkat.
Dvs för eller senare kommer en ovanlig händelse som gör att systemet påfrestas mer än normalt. Det kan vara avsaknad av regn, vind, kallt eller en kombination. Ett avbrott i en stamledning. Två reaktorer som stänger av på kort tid. (händer med jämna mellanrum)
Marknaden bygger inte för sådana eventualiteter av sig själv. Det är inte ekonomiskt försvarbart för det enskilda kraftbolaget. För samhället är det givetvis försvarbart eftersom konsekvenserna vid en nätkollaps är enorma.
Vi har under lång tid premierat uppbyggnad av ett elnät som hanterar eventualiteter dåligt. Den plötsliga händelse som krävs för att sänka nätet blir mindre för varje år.
Vi har i skrivande stund problem med två reaktorer. Det är samtidigt fel i Karlshamsverket så nationella reserven är lägre än normalt. I vanliga fall hade man antagligen stoppat reaktorerna för att åtgärda felen. Nu kör man dom ändå. Skulle dom två felen bli sådana att reaktorerna måste stängas av så blir det spännande.