Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    I sak har man rätt i kritiken av regeringen som i allt för begränsad grad har nått beslut om utbyggd el-produktion, även om det i enskilda fall funnits starka försvarspolitiska skäl till att avslå bygget av jus vindkraftsanläggningar.

    Men kritiken kommer bl.a. från håll som under decennier verkat för att förhindra svensk utbyggnad av kärnkraft, vilket är hyckleri.

    Regeringen avslår 13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön | Sverige | Expressen

    Kritik mot avslag för vindkraftsparker i Östersjön

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-09 17:11:52 följande:
    Det svenska elprisets beroende av tyska elpriser.

    www.dagensps.se/privatekonomi/ar-det-tysklands-fel-att-elrakningen-svider/

    ' ?Det som primärt driver på elprisutvecklingen vi nu ser i Sverige är att vi har väldigt höga elpriser i Tyskland till följd av väldigt låg sol- och vindkraftsproduktion. Priserna i södra Sverige har hängt med de tyska priserna uppåt?, säger Merlin & Metis elmarknadsanalytiker Christian Holtz till Tidningen Näringslivet


    Han får medhåll från Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson.


    ?Det är totalt vindstilla i Tyskland i dag och i morgon. Det verkar vara låg vind hela veckan ut och deras priser skjuter i höjden. På sedvanligt manér dras södra Sverige (SE4) mot de tyska priserna och mellersta Sverige (SE3) närmar sig i sin tur SE4?. 


    Hänger ihop

    Sverige är tätt sammankopplat med den europeiska elmarknaden. När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'


    Som i sin tur beror på att även Tyskland avvecklat kärnkraft och satsat mer på väderberoende el-produktion.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-09 23:16:16 följande:
    Läste du vad du citerade?

    'När Tyskland, en av Europas största elkonsumenter, behöver dyrare el från kol och gas stiger elpriserna för alla kopplade marknader.'
    Ja, du förstår väl varför Tyskland behöver använda kol och gas, fast det är dyrare?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-10 16:33:47 följande:
    Jo, jag förstå är det. 

    Men andra inlägg visar på total oförståelse då de uttrycker att det en Sveriges dåvarande regering som drivit upp priserna i EO4.

    Åter andra inlägg uttrycker att det är dyrare i Tyskland för att det saknas kärnkraftverk i södra Sverige.

    Förstå du varför det är dyrare elpriser i EO4 och i Tyskland?
    Det ligger ju en viss sanning i det första påståendet då den abnorma skillnaden på el-priserna mellan EO1 och EO4 beror på ojämvikten mellan efterfrågan och områdets egna produktion, som kom av att kärnkraftverk och kärnkraftreaktorer togs ur bruk. Så oavsett om det är i Sverige eller Tyskland som kärnkraft avvecklas så påverkar det el-priserna både här i Sverige och i Tyskland och övriga på den gemensamma el-marknaden.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-11 06:51:57 följande:
    Anser du att det ligger en sanning i att exportpriserna till -  avseende el - högkostnadslandet Tyskland påverkar elpriserna i EO4?
    Självklart påverkar tyska el-priser även den svenska marknaden, särskilt EO4 som har stor efterfrågan och i stort sett ingen egen produktion av el.
    Padirac skrev 2024-11-11 06:51:57 följande:
    Anser du att svensk kärnkraft i EO4 skulle sänka priset på el i Tyskland?

    Tror du att  mängden kärnkraftsel i EO4 i så fall skulle få lov att motsvara all tysk kol- och gasdriven elproduktion?
    Bristen på kärnkraft i både EO4, hela Sverige, Tyskland och hela Europa påverkar el-priserna i både EO4, hela Sverige, Tyskland och hela Europa.

    Exakt var kärnkraft måste vara belägen och i vilken storlek för att få effekt på el-priserna i någon relaterad region är en annan fråga som jag inte har exakta svar på, men troligen har det en större effekt i den region där kärnkraften i så fall finns, exempelvis i ett av Sveriges el-områden, i synnerhet om området annars importerar dyrare el. Men mest effekt på el-priserna får vi om alla länder och regioner inom den gemensamma el-marknaden ersätter dyrare fossila kraftkällor med kärnkraft.
    Padirac skrev 2024-11-11 06:51:57 följande:
    Hur mycket kärnkraft skulle de behövas i EO4  för att sänka priset över exportledningarna? Glöm inte marginalprissättningsmodellens effekt på priset.
    Antagligen så mycket att vi aldrig behöver importera dyrare el från fossila bränslen ute i Europa.





  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-11-13 16:04:59 följande:
    På fråga B är svaret tillräckligt mycket kärnkraft tillsammans med överföringskapacitet för att täcka Tysklands behov .

    Då skulle Tyskland få tillgång till billig svensk el, subventionerad av svenska skattebetalare kanske?

    Importbehovet  är över året försumbart i förhållande till exporten som driver upp priserna.
    Tyskland måste också ta ansvar i att investera i stabil och fossilfri el-produktion. Att de inte gör det i nuläget innebär problem för både Sverige och övriga Europa. I nuläget får varje land själva betala kostnaderna för att försöka runda de problemen.
    Konsekvenserna av att avveckla kärnkraft är dock högst påtaglig med Tyskland som exempel.
  • Tom Araya
    Varför ska det byggas vindkraft?

    Debatten om energi har fått slagsida. Vi frågar inte vad som är bäst för miljön eller elförsörjningen. I debatten jämförs kostnader med den dyraste kärnkraften med kostnader för vindkraft baserat på önsketänkande. Vi har ett system som ska anpassa sig efter vindkraftens behov, skriver professor emeritus, Per Fahlén.

    Några utdrag ur artikelns text:


    När energimyndigheten för några år sedan skickade ett förslag om lämpliga områden för vindkraft på remiss var det lakoniska svaret från Svenska Kraftnät att innan man börjar planera 
    var det ska byggas vindkraft kanske man skulle utreda varför det ska byggas just vindkraft.
    ...

    Industriell vindkraft är i konflikt med de flesta svenska miljömål.


    En mycket rimlig synpunkt, vilken understryks av Riksrevisionens skarpa kritik 2023 över den närmast totala avsaknaden av konsekvensanalys av den pågående förändringen av Sveriges elsystem.
    ...
    Nu saknas i stor utsträckning viktiga frågor om vad som är bäst för landets elförsörjning och för miljön, vad elen ska användas till och om användningen är effektiv.
    ...
    I Storbritannien gjordes en ge­­nomgång av kostnaderna för landets omfattande vindkraftsproduktion 2020. Medelkostnaden för landbaserad vindkraft var 1,18 kr/kWh och för havsbaserad vindkraft 1,98 kr/kWh medan dess marknadsvärde bara var 0,17 kr/kWh. Professor Hughes har i mer än 20 år gått igenom kostnaderna för tusentals danska och brittiska vindkraftverk och visat att verklig kostnad är avsevärt högre än förväntat. Nya generationer vindkraft har fun­gerat sämre och varit dyrare än de föregående. Han har även gått igenom Vattenfalls projekt vid Kriegers Flak. Han undrar om Vattenfall över huvud taget vet vad man sysslar med; självkostnaden för projektet låg på 75?85 euro/MWh exklusive nätanslutning medan det rådande avtalspriset var 50 euro/MWh.
    ...
    Beträffande tidsaspekten ser det inte heller särskilt ljust ut för vindkraften. I Markbygden byggs ett vindindustriområde på en yta större än Stockholms kommun. Projektet beräknades pågå från 2010 till 2025, i 15 år. Det ska byggas 1 100 vindkraftverk med en total årlig elproduktion på runt 10 TWh. Efter 14 år är bara hälften byggd, och den delen går med stora förluster. Som jämförelse har Sydkorea byggt fyra reaktorer i Före­nade Arabemiraten på elva år, vilka kan producera runt 45 TWh per år. Investeringen per kilowattimme över en livscykel blir mindre än en tredjedel av vindkraftens.
    ...


    Per Fahlén 
    Professor emeritus, energi och miljö, CTH, ledamot i IVA


     


    Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna. 



    Varför ska det byggas vindkraft?
Svar på tråden Regeringens el-fiasko