Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Svenska kraftnät:


    ?Det krävs mer planerbar elproduktion för att klara elektrifieringen?

    Det räcker inte med väderberoende el, energilager och flexibilitet. För att klara en fördubblad elanvändning till 2045 krävs det ny planerbar elproduktion. Det är en av slutsatserna i Svenska kraftnäts nya systemutvecklingsplan

    Den nya planen har underrubriken ?Vägen mot en dubblerad elanvändning?, vilket signalerar en förändring sedan den förra planen från 2019. Då var prognosen att elanvändningen 2045 skulle landa på max 180 TWh ? i den nya planen ligger den högsta prognosen på 286 TWh.

    ­? Det handlar inte bara om att som tidigare upprätthålla spänning och frekvens, utan det blir också nya fenomen som oönskade interaktioner och resonanser som påverkar kraftsystemets stabilitet och robusthet.


    En stor del av energidebatten det senaste året har handlat om den bristande överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige, vilken också spätt på prisskillnaderna mellan de olika elområdena. 


     


    Den nya ? och försenade ? Sydvästlänken (1 200 MW), som invigdes under sensommaren, har bidragit till ökad stabilitet och mer kapacitet. Men den har inte kunnat gå för fullt, vilket också bland annat beror på de ändrade produktionsförhållanden i södra Sverige och nya handelsflöden i öst-västlig riktning. För att klara ett stort bortfall måste det finnas resurser för att klara att återställa systemet och ett verktyg är då att sänka kapaciteten i överföringen för att kunna ha plats med mer effekt om det skulle behövas.

    ?Fler ansträngda timmar?
    Svk har även gjort en analys för att se hur effektbristen vid topplasttimmen kan se ut 2045  i olika scenarier och även där blir det stora underskott ? runt 6 800 MW med förnybar el mot 1 100 MW med planerbar produktion.

    I Systemutvecklingsplanen är en av slutsatserna att ?ett tillskott av planerbar elproduktion är en förutsättning för att elektrifieringsplanerna inom olika industrisektorer ska kunna bli verklighet?.


    Det krävs mer planerbar elproduktion för att klara elektrifieringen (energi.se)
  • Tom Araya
    Malin Lernfelt: Utan planerbar el stannar Sverige

    LedareSåväl Svenska kraftnät som Vattenfall arbetar nu för att skynda på utbyggnaden av svensk kärnkraft. Äntligen är vårt land på rätt väg, så kommer det förhoppningsvis att fortsätta vara även efter 2026.

    Sverige elektrifieras i snabb takt. Samtidigt ökar risken för effektbrist med samma fart. I Almedalen 2023 slog Lowina Lundström, dåvarande divisionschef för system på Svenska kraftnät, larm om behovet av att bygga mer planerbar elproduktion, i klartext, fler kärnkraftverk.


    ?Vi måste skrika högre om att det behövs mer planerbar produktion. Vi kommer inte klara att hantera de växande volymerna väderberoende kapacitet om det inte byggs mer planerbar produktion. Det är min bedömning och här tycker jag att Svenska Kraftnät kan vara tydligare i vår kommunikation?, sade Lundström.


    Hon fyllde även i att ?utan de egenskaper som de planerbara kraftslagen medför så kommer det bli mycket utmanande att klara driftsäkerheten, reglerförmågan samt effekttopparna, eftersom de förnybara kraftslagen är intermittenta?.

    Nyligen slöt Svenska kraftnäts driftschef Erik Ek upp bakom hennes krav. Orsaken är att myndighetens långsiktiga marknadsanalys visar att risken för att det ska uppstå effektbrist de kommande 10?15 åren har ökat väsentligt.? Vi vill att det byggs mer planerbar produktion, och det är bråttom med lösningar? påpekar Ek (Tidningen Näringslivet 11/6).

    Att ny kärnkraft behövs är Vattenfall dock övertygade om. ?Vi tittar på ny kärnkraft för att vi ser att det framtida behovet finns. Vi ser att den gröna omställningen och elektrifiering av vår industri kräver mycket fossilfri elproduktion?, säger Desirée Comstedt, chef för Vattenfalls affärsutveckling kring kärnkraft (SvD 13/6).


    Sverige behöver mer kärnkraft för en stabil energiproduktion | Bohusläningen (bohuslaningen.se)
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-16 19:57:59 följande:
    Jaaaa... ledarartiklar är per defintition åsikts- och opinionstexter.... 

    Så du pratade inte om nyheter eller reportage i sig då? Utan istället pratade du om enskilda opinionsbildare?

    Jag vet inte om jag inte fattar eller om jag fattar precis hur du inte kan skilja  optionsbildande texter från journalistiska texter
    Svårt att peka ut vilka som är 100% journalister och inte låter sig själva eller de medier de jobbar för, färga av sig på det de skriver eller på annat sätt uttrycker. 
    Kan du?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-16 21:19:40 följande:
    Jag är verkligen inte så jätteintresserad av vilka som är 100% journalister eller inte i fråga om vilka som skriver - jag är mer intresserad av om den skrivna texten stämmer med fakta och verkliga händelser.  Finns det något annat som spelar roll?

    I fallet med Jönsson säger han väl själv att han inte ägnar sig åt journalistiskt arbete utan just åt opinionsbildning, således är det han producerar enligt han själv tyckande och åsikter om saker, dvs opinionsbildning.

    Jag kan inte låta bli att tänka att fixeringen vid oilka personer i sig och deras personliga uppfattningar då det handlar om nyhetsrapporter eller reportage om olika händelser är väldigt likt identitetspolitiska uppfattningar. Det är ju inte ovanligt i dagens politiska landskap

    Är du lika fixerad vid dessa saker i fråga om tillverkning av bilar, hemelektronik eller kläder eller livsmedel?
    Detta kanske stämmer i dina drömmar, men det du uttrycker här är precis raka motsatsen.
    Information och uppgifter i form av statistik, forskning, utredningar, artiklar, vem som sagt eller gjort vad med ordagranna citat, allt med angivna källor... inget av detta spelar någon roll för dig om den som inhämtat och presenterat informationen är lobbyist för en åsikt som går emot din. Detta har du tydligt visat mer än både en och två gånger.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-17 10:22:47 följande:

    Jönssons material på youtube är enkla att känna igen som att inte vara nyheter eller reportage. De är opinionsbildning.

    Tycker du att det är svårt att känna ingen det på Jönssons YTkanal?

    Kan du fortfarande inte skilja på person och material, på opinion/åsikter och fakta?

    Jönsson lägger fram en massa citat, med och utan kontext, fakta och halv sanningar och lögner, sen drar han en felaktig slutsats som bygger på åsikter.  Och det kan en del i ordväxlingen tydligen inte skilja från nyhetsartiklar och reportage för att det tydligen finns vara "Svårt att peka ut vilka som är 100% journalister och inte låter sig själva eller de medier de jobbar för, färga av sig på det de skriver eller på annat sätt uttrycker."


    Når du kan peka på dem och på något sätt styrka och argumentera för din kritik så kan vi kan ta diskussionen om vad som är sant och inte, eller huruvida slutsatser är sannolika eller inte. Men jag tror inte att du är intresserad av eller ser videor eller läser artiklar som postas.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-18 08:40:20 följande:
    Jag läser alla artiklar som postas i trådarna.

    Du får gärna skriva ett referat av Jönssons YTande om du vill diskutera hans tyckande.

    Det verkar som att du inte kan skilja på opinionsbildning och nyheter/ reportage. Stämmer det?
    Nu är det ju du som vill hävda att något i hans videor inte är sant och då får du peka på det och argumentera för det.
    De referat du efterfrågar finns redan tillgängliga i och med att jag postat länkar till hans YT-filmer.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2024-08-18 20:43:45 följande:
    Du måste väl ändå hålla med om att Jönssons videor handlar om propaganda och inte om nyheter..
    Inte i den meningen att det nödvändigtvis är en stor skillnad. Nyheter som bara är nyheter och fakta, utan någon som helst vinkling är det tveksamt om det ens existerar.... det är i alla fall ovanligt.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2024-08-18 23:16:16 följande:
    Såå... Vilken är Jönssons vinkling enligt dig?
    Spelar det någon roll?
    Är det inte mer intressant att granska de fakta och faktakällor Jönsson presenterar?
  • Tom Araya
    Återställ systemet eller upprepa tyska elfiaskot: ?Staten måste ta ansvar?



    Energiexperterna Bengt Ekenstierna och Mats Nilsson förenas i en kraftig kritik mot Svenska kraftnät. Däremot tvistar de om hur marknaden fungerar, subventioner och statens ansvar för att realisera ny kärnkraft. ?Nu måste vi styra tillbaka elsystemet till någon form av balans?, säger Mats Nilsson till TN.

    Återställ systemet eller upprepa tyska elfiaskot: ?Staten måste ta ansvar? | Tidningen Näringslivet (tn.se)
Svar på tråden Regeringens el-fiasko