Inlägg från: Anonym (smilla) |Visa alla inlägg
  • Anonym (smilla)

    Varför är man inte rädd om sin ekonomi?

    Anonym (jagVillHaLingon) skrev 2020-10-10 07:49:47 följande:

    Flera förklaringar:

    1. Välfärdsstaten har lärt svenskarna att det alltid finns ett skyddsnät. Intuitionen säger svensken att det inte är så noga, det finns alltid hjälp. Om Välfärdsstaten försvinner blir det jobbigt för många.

    2. Självbehärskning är, enligt många, t.ex. medier och skola, dåligt. Man ska göra det man känner för och självbehärskning och plikt är mossigt.

    3. Även om det undervisas i skolan om det blir det bara teori. Precis som bilkörning eller föräldraskap är det något som måste praktiseras för att läras.


    Det är meningen att den höga skatten ska finansiera ett allomfattande välfärdssystem. Det är liksom inte meningen att människor ska behöva både betala hög skatt och spara pengar. I teorin finns det ju inte ens ekonomiskt utrymme för människor att spara mycket pengar till en hög buffert då skatten tar stora delar av inkomsten.

    Tänk dig en medelinkomsttagare med en inkomst av 35 000. Den personen betalar 20 000 i månaden i olika inkomstskatter och avgifter (exempelvis arbetsgivaravgift). Dessutom går runt 10 000 av denna persons disponibla inkomst till olika konsumtionsskatter (moms, punktskatter etc). Man kan säga att personen betalar in 30 000 i månaden till staten i form av skatter. Det är 360 000 om året till staten. Hur mycket bör hen även spara till sin egen välfärd för att anses vara ansvarsfull?
Svar på tråden Varför är man inte rädd om sin ekonomi?