• Anonymsju

    Ni som pluggar och har barn på förskolan, se hit!

    Hej, jag fick här om dagen reda på att jag kom in på universitetet i höst. Detta öppnade såklart en helt ny värld för mig då jag jobbat sedan studenten (är 25 år). Jag har tusen frågor såklart.

    Allt ifrån hur man lägger upp förskoletiderna för min 2,5 åring nu när jag ska plugga. Innan har han bara gått 6,5/dag och jag har varit föräldraledig 1 dag i veckan. Det förstår jag är omöjligt nu, därför jag passade på medans jag arbetade.

    Ni som pluggat och har barn på förskolan, kan inte ni skriva lite hur ni gjort med era barns tider. Jag tänker att man behöver väl inte allttid ha barnet på förskola heltid, men intensiva veckor kanske man måste det?

    Jag ska plugga till förskollärare, så om någon läst just till det och känner till hur utbildningen är får ni gärna skriva. Alla tips & råd uppskattas! :)

  • Svar på tråden Ni som pluggar och har barn på förskolan, se hit!
  • Anonymsju
    Vinterll skrev 2020-08-01 17:45:24 följande:

    Pluggar Förskollärarprogrammet, ska börja sista terminen nu. Vi brukar börja 09.15 och sluta senast 16 men oftast 15, ibland 12. Hur många dagar vi är i skolan per vecka är olika i olika kurser. Men brukar oftast va minst en dag i veckan med "eget arbete". Jag har satt upp barnen 08-16 varje dag (lägger till en timme de få dagarna det behövs), sen hämtar jag tidigare när jag kan. Har vi halv dag i skolan så ser jag till att göra så mycket jag bara hinner den andra halvan av dagen så att vi kan ta en hel dag ledigt tillsamms när jag har eget arbete på schemat istället.


    Med eget arbete menas det att tex. sitta hemma och plugga? Är förskolan förstående med att det blir oregelbundna tider? Hör du av dig varje dag så fort du vet när du kan hämta?

    Om jag förstått rätt så kan man ha en "halv dag" och det är tex en föreläsning från 09.15 till 12? Sen kan den dagen vara slut, men du pluggar du ikapp så du kan vara helt ledig en dag mitt i veckan?

    Tack för svar! :) och jag låter väl så dum men detta är ju helt nytt för mig.
  • Anonymsju
    Vinterll skrev 2020-08-01 19:36:19 följande:

    Förskolan har inga problem med att jag kommer tidigare än jag sagt, bara jag inte kommer senare.

    Ja precis, eget arbete är typ läsa litteraturen eller arbeta på nån examination. Grejen är den att det är bara examinationerna som är obligatoriska (dom du får betyg på) kanske 1-4 st per kurs. Att gå på föreläsningar och sånt är helt frivilligt. Jag behöver dock gå på dom för att klara examinationerna.

    Precis så, om vi slutar 12 så sitter jag och läser/skriver på uppsats/gör nån uppgift till ca 15, för att då kanske kunna få en hel ledig dag med barnen när vi har eget arbete.


    Det lät ju smart att ta tillvara på den dagen man slutar tidigt genom att ändå sitta med plugg andra halvan för att få någon helledig dag istället. Tack för det tipset :)

    En till dum fråga men jag passar på nu när jag ändå pratar med dig som läser utbildningen, hoppas du orkar svara! :)

    Är examinatiorna samma som tenta? Eller är det olika saker? Och är det mycket tentor överlag på utbildningen? Har fått för mig att det är mycket läsning.

    Hur många dagar i veckan ungefär är det eget arbete en hel dag utan föreläsningar osv.? Och tycket du att det är lätt/svårt att få ihop vardagen med barn och plugg?
  • Anonymsju
    Gurkan25 skrev 2020-08-01 17:13:03 följande:

    Min syster är 24 år och har två barn som är 3 och 1,5 år. Hon går läkarprogrammet och är i skolan 08-16. Hon lämnar barnen 7.30 på förskolan och sedan kommer hennes make och hämtar hem de senast kl 15.


    Okej, hon kör dom fasta tiderna jämt?
  • Anonymsju
    Vinterll skrev 2020-08-02 07:45:22 följande:

    Examination är samma sak som tentor typ :) Ett examinerandemoment kan va hemtenta (skriva en uppsats hemma) en salstenta, seminarium, redovisning inför klassen osv. Det är en hel del att läsa, men hur många moment och hur stora dom är lite olika beroende på hur lång kursen är, men skulle säga runt 3 examinerande moment per kurs.

    Hut mycket eget arbete det är, är väldigt olika per kurs. Kan va 1 dag i veckan, 2 eller 3 dagar. Det beror lite på vad för examinerande moment man har och hur kursen är upplagd.

    Jag är ensamstående med min två barn, jag tycker livet är lättare när jag pluggar än när jag jobbade. Barnen får kortare dagar på förskolan och jag kan styra mina tider lite mer. Men det gäller att vara fokuserad och verkligen utnyttja den tiden man har.


    Okej tack för tydligt svar! :)

    Va skönt att höra, det låter ju väldigt skönt. Många som vill få en att känna att livet kommer bli krångligt att plugga när man har barn.

    Jag har länge velat plugga till förskollärare, men har haft mycket annat som hänt i livet de senaste åren så det har känts smidigare att stanna kvar på ett jobb jag vantrivs på. Nu är jag äntligen "fri" därifrån, och jag är glad över att jag nu tar steget! Men det tar inte bort hur nervös jag är. När jag gick gymnasiet kände jag mig aldrig klar och kunde slappna av (kanske berodde på att man va skoltrött o ofta vänta in i det sista med uppgifter) men är lite orolig att det är svårt att känna sig "klar för dagen" liksom när man pluggar, och att man har svårt att ha en fritid också efter tex kl. 15 eller 16 på eftermiddagarna. Hoppas du förstår hur jag menar o orkar svara, haha!
  • Anonymsju
    odlarmamman skrev 2020-08-02 07:58:25 följande:

    Ska du läsa på distans eller campus?

    Om du ska läsa på campus, hur nära är ditt campus? Sånt spelar in mycket tycker jag =)

    Jag har fortsatt kunna ha min minsta hemma en dag i veckan under många kurser när det funkar. Vissa har haft ett högre tempo och blir då lurigare. Lämna ett grundläggande schema och justera efter behov. Schemat brukar komma i god tid så då kan du meddela förskolan direkt du ser att du tex har en dag med sena föreläsningar när du annars brukar hämta barnen tidigt.

    Jag har läst 3 terminer nu på förskollärarprogrammet. Vi har haft förra olika typer av examinationer. Mycket gruppuppgifter. Generellt minst en per kurs men ofta mer. 5 salstentor har vi haft än så länge. Beroende på vem man är som person, hur man lättast lär in och så vidare så kan man behöva lägga ner mer eller mindre tid i olika kurser. Kurser med salstentamen behöver jag exempelvis ha mer tid för mina studier för att ha förutsättningar att repetera tillräckligt.


    Campus, i Örebro. Jag bor ca. 2 mil utanför så jag kommer behöva pendla. Jag har körkort och bil, men funderar ändå på att åka buss som går direkt till universitetet. Men vi bor jättenära min sons förskola så det blir ingen extra omväg för att lämna/hämta.

    Vilken tur jag har som kan fråga ut er som ligger några år före mig på utbildningen :)

    Hur länge pågår en kurs ungefär?

    Hur mycket pluggar man tillsammans efter skolan med klasskamrater? Gör man ens det? Hur mycket böcker behöver jag fixa nu innan terminsstart? Ska jag försöka hitta böckerna till den första kursen så jag har det redo? Jag tycker det är förvirrande att veta vilka böcker man behöver och att det sen verkar svårt att få tag i. Den dagen du haft ditt barn hemma, har du varit helt ledig då eller har du pluggat hemma?
Svar på tråden Ni som pluggar och har barn på förskolan, se hit!