Fröken W skrev 2020-06-28 21:49:13 följande:
Nej, just nu ser vi ingen stor vinning med att enbart ge bitar/plockmat. På den fronten känner vi nog att vi har ett bra mellan ting, puré vs plockmat.
Tack, känner mig lite tryggare nu med att skippa ett mellanmål. Mellanmålet på eftermiddagen märks att hon behövs då hon blir kinkig om det målet ges senare än vanligt. Är ju dessutom rätt många timmar mellan lunch och middag så där är det förståeligt att det behövs påfyllning. Har man ett barn som vaknar tidigt kan jag förstå att förmiddagsmellis kan behövas men eftersom
vår dotter vaknar runt 7 och sover igen 9.30/10-11/11.30 så känns det som sagt lite tajt :P
Babytecken. Spännande, skulle gärna lära mig! Har ni lärt er själva? Eller hur har ni gjort?
Bra att ni har en kombo som fungerar för er!
När vår dotter inte åt mellanmål alls så vaknade hon faktiskt tidigt (04.00) men behövde då inte äta frukost förens hon sovit sin första "tupplur".
Så småningom kanske ni behöver mer mellis, det lär ni ju märka.
Vi försöker att inte ha rutin på mellanmålen, alltså hon säger till själv, just för att hon inte ska lära sig att var hungrig ett visst klockslag (det kan man märka på sig själv att man ofta blir om man äter på fasta tider). Så vill ni främja att hon skall kunna känna av själv så kan det kanske vara bra att inte ALLTID ge mellanmål exempelvis klockan 15, utan variera det i ett tidsspann om kanske två timmar (om hon inte säger till själv naturligtvis) om det fungerar för er.
Babytecken är vanligt teckenspråk, men benäms som tecken som stöd. Man utgår alltså från det riktiga teckenspråket men stödtecknar bara. Vi har använt teckenspråkslexikon på nätet och apparna "takk" och "spread the sign". Inga som helst förkunskaper utan vi har bara kollat upp ord helt enkelt.
Dottern (tror jag nämnt, snart 17 månader) kan väl runt 30 tecken nu kanske (och talade 40 ord, övertygad om att tecken har gett effekten att hon även kommunicerar så pass mycjet i tal). TEcken är verkligen guld värt för kommunikation så är det intressant för er så tycker jag ni ska börja direkt. Blir det att det rinner ut i sanden så är ju ingen skada skedd.
Tecken ger ju fördelar även i det talade språket genom förstärkning. Exempelvis "pappa" och "lampa" låter egentligen ganka lika, med tecken blir det lättare för barnet att höra skilland på ord som egentligen är ganska lika.
Sedan vet man ju heller inte om man får ett barn som är sent i talet. Då är det guld värt att redan ha börjat teckna så att barnet får möjligheten att kunna kommunicera ändå.
Vill du "komma igång" så läs boken "babytecken" för att få en spark i baken.
Tips på ord att börja med kan vara exempelvis vatten, äta, sova, mamma, pappa, lampa