Inlägg från: lellebecca78 |Visa alla inlägg
  • lellebecca78

    Arbetsrätt - hjälp mig!

    Hej!

    Tyvärr verkar jag få sälla mig till skaran som blir uppsagda pga arbetsbrist pga corona-situationen. Jag jobbar som tjänsteman på ett producerande bolag och vi är två av totalt tre på min avdelning som drabbas. Jag har varit anställd i 3 år, min kollega i 2 år, så jag har arbetat längre. Tyvärr omfattas bägge våra roller och vi har båda varslats om arbetsbrist. Jag ska gå på föräldraledighet i augusti så det känns lite olustigt att mitt i allt planerande av detta behöva oroa mig för jobbet.

    Såklart, dum och naiv som jag är, är jag inte sedan tidigare med i facket. Jag vet, lätt att vara efterklok, och det här ångrar jag ju såklart nu. Samma dag som jag fick beskedet av min chef (i går) gick jag med i Unionen, och även om de inte kan företräda mig vid en förhandling så har jag rätt till medlemsrådgivning. Jag hann bara kort prata med dem igår innan de stängde för dagen, men jag var lite oförberedd så det samtalet gav inte så mycket. Min chef har bokat ett uppföljande möte nu på måndag morgon där han har meddelat att uppsägningen kommer träda i kraft. Jag har därför inte möjlighet att prata med facket innan, då de öppnar först efter vårt möte.

    Jag vänder mig därför till er, kära vänner på Familjeliv, för att se om det finns någon där ute som kan hjälpa mig!

    1. Vi har en vakant tjänst i vårt team som just nu innehas av en konsult. Tanken är att denna tjänst ska rekryteras, men då vi har anställningsstopp pga corona har det inte blivit av ännu. Det är en något annorlunda tjänst mot vad jag har, men det finns absolut beröringspunkter. Jag frågade min chef kort om denna tjänst men han sa snabbt att jag "vare sig hade intresset eller kompetens för den rollen". Vad jag förstår måste en arbetsgivare undersöka möjlighet till omplacering av lediga tjänster, kan jag kräva att min chef gör mer? Vad faller inom hans ansvar?

    2. Jag reagerade på att min chef bokade uppföljningsmötet så pass snabbt efter vårt första (varsel om uppsägning onsdag fm, sedan långhelg, och nästa möte mån kl 8). Jag bad om att få mötet uppskjutet så jag skulle hinna rådgöra med facket innan, men han nekade detta. Han menade på att jag kunde stämma av med Unionen efter vårt möte, om det fanns behov av det. Är det OK, eller behöver han ta hänsyn till att jag ska få tid till förberedelser? Detta alltså givet att jag nu företräder mig själv.

    3. Vi har egentligen väldigt mycket att göra på vår avdelning i form av projekt och förbättringsarbeten som ska göras, men som av olika anledningar har skjutits på tiden. Jag frågade min chef hur planen är att teamet ska se ut på sikt; ska det bara vara han och X (innehavaren av den vakanta tjänsten) - och hur ska de i så fall hinna med? Hans svar var att de inte vet hur teamet ska se ut i fortsättningen och vilka arbetsuppgifter varje person ska ansvara för. Är det OK? Jag tänker att det är svårt att hävda arbetsbrist utan att ha gjort en genomlysning av vad för arbete teamet står inför och vem som ska göra vad? 

    Tusen tack för på förhand om någon kan svara på dessa frågor! Och jag svär att hädanefter fortsätta mitt medlemskap i facket, och inte fula mig och gå ur så snart detta är ur världen. Jag har lärt mig min läxa, tyvärr, får man väl säga...

  • Svar på tråden Arbetsrätt - hjälp mig!
  • lellebecca78

    Hej igen alla,

    Tusen tack för alla svar! Jag uppskattar verkligen att ni tar er tid för att hjälpa mig, det betyder jättemycket!

    Jag väljer att besvara alla era frågor här på ett och samlat ställe:

    1. Vi omfattas inte av kollektivavtal, det borde jag förtydligat från början

    2. Apropå F-kassan, A-kassa mm så har jag 3 mån uppsägningstid. Barnet är beräknat 1 augusti, så hur man än vrider och vänder på det (om bebisen inte blir suuupersen...!) borde väl FL och anställning gå omlott? Samt att min SGI skyddas under barnets första år, så jag har (kanske felaktligen?) räknat med att denna aspekt borde vara löst.

    3. Ska sägas att allt detta har hittills skötts via Skype då vi jobbar hemifrån pga Corona. Jag fick i onsdags morse en möteskallelse till ett möte senare samma morgon med informationen om att det skulle innehålla "information om organisationsförändringar". inget mer. Att det råder arbetsbrist och att bl.a. min tjänst omfattas av detta meddelas muntligt på mötet. Jag har inte fått något annat skriftligt än möteskallelsen inför måndagens möte, där han skrivit att det ska innehålla "tid för mig att gå igenom eventuella frågor, samt att uppsägningen ska verkställas". Mötet på måndag kommer även det ske via Skype.

    Några fler frågor från min sida som dykt upp:

    Givet att jag som sagt inte omfattas av kollektivavtal tolkar jag det som att jag inte har någon rättslig möjlighet att neka/skjuta upp mötet på måndag? Det innebär som sagt att jag inte kommer kunna rådgöra med facket innan. Min chef hävdar dock att jag har alla möjligheter att rådgöra med facket efter, men om min uppsägning då redan verkställts antar jag att det kan vara försent att ta upp vissa saker? Jag kan såklart sjukskriva mig eller dyl, men det känns lite genomskinligt i mina ögon. Det känns som om man ska ligga för döden för att inte kunna delta i ett Skype-möte...! :) Jag är dessutom mån om att sköta detta snyggt, orkar inte skapa en större konflikt än nödvändigt. 

    Apropå omplaceringsutredningen (som jag definitivt ska be om, tack för tipset!) antar jag att den måste vara skriftlig? Finns det några andra formkrav som den måste uppfylla? Då min chef inte har gett den till mig innan, och om vi antar att han heller inte kommer slänga fram den på sittande möte på måndag, har jag då rätt att bestrida uppsägningen? Eller kan uppsägningen verkställas ändå, men att jag måste bestrida i efterhand?

    Vi kommer som sagt inte delta i detta möte personligen utan via Skype, och som jag förstår det måste en uppsägning meddelas skriftligen och personligen. Om inte annat ska denna postas med rek-brev. Har jag förstått det rätt att min uppsägning i och med det inte kommer träda i kraft förrän jag nåtts av det brevet? Till saken hör att vi har väldigt strikta krav för att få vistas på kontoret, där man bl.a. inte får ha varit förkyld under 14 dagar (jag är förkyld nu, så oavsett vad han säger så är jag inte välkommen dit förrän början av juni) så han kommer inte kunna tvinga dit mig utan att jag bryter mot företagets regler kring detta. Samt att jag såklart inte under några omständigheter kommer komma till kontoret med symtom alldeles oavsett våra interna regler. 

    En annan sak som jag också tänkt på, som är kopplat till min kommande föräldraledighet: Min chef sa på mötet i onsdags att jag kommer bli arbetsbefriad med lön under min uppsägningstid (3 mån) Det återstår visserligen att se om han lever upp till detta löfte, jag har inte fått något skriftligt på detta ännu. Men om vi utgår ifrån att han nu ändå gör det, så har jag lite funderingar kring uttag av föräldraledighet. Jag har tidigare meddelat att jag kommer gå på föräldraledighet 1 juli, detta är godkänt och klart. Om jag nu blir arbetsbefriad med lön så har ju jag i realiteten inget behov av att ta ut föräldradagar. Vad jag har läst mig till så har man möjlighet att skjuta upp/avbryta (förvisso pågående FL) med en månads varsel. Skulle jag helt kunna skippa uttag av FL? Har min chef rätt att neka mig att ändra min planerade FL? Eftersom jag kommer vara arbetslös när jag söker nytt jobb efter FL vore det bra att ha så många FL-dagar som möjligt att kunna ta ut om det dröjer med nytt jobb. 

  • lellebecca78
    Anonym (HR) skrev 2020-05-22 08:21:00 följande:

    Har din arbetsgivare kollektivavtal ska du efterfråga förhandlingsprotokoll! Förhandling måste vara slutförd innan uppsägningen genomförs.

    Personligen kan jag dock inte som ?Fd Personalchef? skriver rekommendera att inte gå på mötet. Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet och om din chef säger att du ska till mötet så bör du inte vägra, chefen gör i sig inget fel som kallar dig till ett möte. Det får du såklart avgöra själv och bevisligen finns det ju andra åsikter än min i detta. Vad jag dock kan säga är att en uppenbar vägran om att infinna sig för att bli uppsagd mycket väl kan vara ett godtagbart skäl för att arbetsgivaren istället skickar uppsägning via rekommenderat brev.

    Din arbetsgivare har uppenbarligen aviserat att man avser att säga upp dig och det brukar leda till att så blir fallet oavsett om det är korrekt eller ej. Har en omplaceringsutredning inte genomförts eller om förhandling med kollektivavtalsbundna förbund inte är avklarade så betyder inte det att arbetsgivaren inte går vidare med uppsägning, det kan dock innebära att uppsägningen är felaktig. Av den anledningen är det viktigt att du får information rörande om förhandling genomförts (förutsatt att kollektivavtal finns) samt om en omplaceringsutredning genomförts eller ej

    Med det underlaget kan du senare med hjälp av ditt fack utvärdera om uppsägningen är korrekt eller ej och eventuellt driva en process om det.


    Jag har bestämt mig för att delta på mötet på måndag. Som sagt, jag är ju (än så länge :)) anställd och vågar inte riskera något genom att inte dyka upp på ett möte som han uttryckligen bett mig närvara på. 

    Som du skriver så inser jag nog själv också att utgången i detta kommer att bli en uppsägning. Min förhoppning är att få igenom att jag slopar min FL, samt blir arbetsbefriad med lön, då det verkar vara de "strider" jag kan gå vinnande ur i dagsläget. Jag hoppas att mitt påpekande till min chef om att han behövt göra en omplaceringsutredning (vilket jag tvivlar är gjord) kan få honom att gå med på detta. 

    Att driva en process mot en ev ogiltig uppsägning kommer jag inte göra, och det är väl tyvärr det han förstår också. Alldeles för mycket står på spel i förhållande till vad jag kan vinna.

    Återigen, tack för din värdefulla input! Nu känner jag mig betydligt mer på banan inför mötet.
  • lellebecca78
    Anonym (Sara) skrev 2020-05-22 09:43:51 följande:

    Jag hade valt 3 mån uppsägning med lön som de erbjuder, därefter föräldraledig. När du är redo att börja jobba så skriver du in dig som arbetssökande och får a-kassa. Hade inte velat vara kvar på en arbetsplats som inte vill ha mig. Trivs du med jobbet?

    Är din kompetens efterfrågad på arbetsmarknaden?


    Till saken hör att jag inte trivs på min arbetsplats, och hade det inte varit för att jag varit gravid så hade jag nog sökt annat jobb långt innan detta. Att min chef beter sig på detta sätt är tyvärr inte förvånande, det är inte en chef jag trivs med. Jag ser inte alls detta som en arbetsplats jag vill utvecklas på. Däremot hade jag gärna haft tryggheten i att ha ett jobb att gå tillbaks till efter FL, för att kunna söka nytt jobb under tiden jag har ett. 

    Jag tror att jag har relativt lätt att få jobb, men det är ju alltid skönare att söka jobb när man redan har ett. Framförallt då jag inför nästa jobb vill vara säker på att hitta rätt, då jag tyvärr erfarit hur det kan vara när man drabbas av fel chef...
  • lellebecca78
    S23 skrev 2020-05-22 10:13:52 följande:

    Gällande sgi-skydd

    Om du arbetat 8 månader när din anställning avslutas så behöver du verkligen inte skydda den.

    De 6 sista månaderna av graviditeten är sgi skyddad för den gravida.

    Så om du arbetat 8 månader heltid, detta för att uppfylla 240-dagarsvillkoret som är specifikt för föräldrapenning, så Behöver du inte göra någonting.

    Uppfyller man inte 240-dagarsvillkorwr så blir de första 180 föräldradagarna på grundnivå.

    Så om du inte arbetat 8 månader när din anställning avslutas så råder jag dig trots att din sgi är skyddad att skriva in dig som arbetssökande.


    Tack för info! Då har jag mitt på det torra vad gäller SGI, vilket ju såklart är en tröst i sammanhanget.
Svar på tråden Arbetsrätt - hjälp mig!