lellebecca78 skrev 2020-05-21 20:41:49 följande:
1. Vi har en vakant tjänst i vårt team som just nu innehas av en konsult. Tanken är att denna tjänst ska rekryteras, men då vi har anställningsstopp pga corona har det inte blivit av ännu. Det är en något annorlunda tjänst mot vad jag har, men det finns absolut beröringspunkter. Jag frågade min chef kort om denna tjänst men han sa snabbt att jag "vare sig hade intresset eller kompetens för den rollen". Vad jag förstår måste en arbetsgivare undersöka möjlighet till omplacering av lediga tjänster, kan jag kräva att min chef gör mer? Vad faller inom hans ansvar?
2. Jag reagerade på att min chef bokade uppföljningsmötet så pass snabbt efter vårt första (varsel om uppsägning onsdag fm, sedan långhelg, och nästa möte mån kl 8). Jag bad om att få mötet uppskjutet så jag skulle hinna rådgöra med facket innan, men han nekade detta. Han menade på att jag kunde stämma av med Unionen efter vårt möte, om det fanns behov av det. Är det OK, eller behöver han ta hänsyn till att jag ska få tid till förberedelser? Detta alltså givet att jag nu företräder mig själv.
3. Vi har egentligen väldigt mycket att göra på vår avdelning i form av projekt och förbättringsarbeten som ska göras, men som av olika anledningar har skjutits på tiden. Jag frågade min chef hur planen är att teamet ska se ut på sikt; ska det bara vara han och X (innehavaren av den vakanta tjänsten) - och hur ska de i så fall hinna med? Hans svar var att de inte vet hur teamet ska se ut i fortsättningen och vilka arbetsuppgifter varje person ska ansvara för. Är det OK? Jag tänker att det är svårt att hävda arbetsbrist utan att ha gjort en genomlysning av vad för arbete teamet står inför och vem som ska göra vad?
Tusen tack för på förhand om någon kan svara på dessa frågor! Och jag svär att hädanefter fortsätta mitt medlemskap i facket, och inte fula mig och gå ur så snart detta är ur världen. Jag har lärt mig min läxa, tyvärr, får man väl säga...
Äsch, jag kunde inte låta bli att ta detta ganska direkt! Har varit föräldraledig ett tag nu och saknar arbetsrätten!
1. Innan en uppsägning kan verkställas ska arbetsgivaren ALLTID göra en omplaceringsutredning för att se om det finns befintliga eller kända kommande vakanser där arbetstagaren har tillräcklig kompetens. Har en omplaceringsutredning inte genomförts föreligger inte saklig grund för uppsägning. Ang kommande kända vakanser är det ju alltid lätt som arbetsgivare att komma undan från genom att säga att man har tänkt men inte beslutat om att tjänsten ska tillsättas. Angående kompetenskrav så är det arbetsgivaren som bestämmer vad som krävs men kraven får inte ändras bara för att slippa omplacera någon dit. Ställer man dock krav på viss utbildning eller erfarenhet som du inte har så har du inte mycket att hämta där. Uppfyller du kraven och väntas kunna behärska tjänsten inom skälig upplärningstid så ska du erbjudas den under förutsättning att tjänsten ska tillsättas.
2. Jag förmodar att din arbetsgivare inte har kollektivavtal? I ditt fall, i och med att du gått med i facket i efterhand, kan man anta att organisationsförändringen är beslutad och färdig. Eftersom varselreglerna är kopplade till hur långt innan den anställdes sista anställningsdag som varslet ska genomföras och inte hur långt innan uppsägningen finns det egentligen ingenting som hindrar din arbetsgivare från att varsla och sedan kort därefter gå vidare med uppsägningen. Förutsatt att man följer varseltiden vill säga! Jag ifrågasätter såklart förhållningssättet till sina anställda när man inte kan tänka sig att skjuta upp det hela något men det är som alltid i dessa frågor att man vill få det gjort så snart som möjligt av ekonomiska skäl...
3. Det är arbetsgivaren som fattar beslut om arbetsbrist och man behöver inte ha särskilda skäl till att ändra sin arbetsstyrka. Man ska inför organisationsförändringar göra en risk- och konsekvensanalys för vad förändringen kan innebära för personalens arbetsmiljö och vad man planerat för insatser för att motverka att eventuella risker blir verklighet. Det är dock ett krav utifrån systematiskt arbetsmiljöarbete och inte kopplat till om arbetsgivaren kan driva igenom organisationsförändringen och uppsägningarna i sig.
Vad som är viktigt för dig är att fråga om omplaceringsutredning och be om att få underlag från den så att du kan prata med ditt fackförbund. Därutöver ska du anmäla företrädesrätt till återanställning direkt i samband med att du blir uppsagd. Det innebär kort och gott att du från och med att du begärt företrädesrätt och fram tills 9 månader efter sista anställningsdag (anmäler du direkt vid uppsägningstillfället blir det med andra ord hela uppsägningstiden plus 9 månader därefter) har företräde till anställningar som du har kvalifikationerna för. Begäran om företrädesrätt ska göras skriftligt men borde finnas en del mallar online om ni inte har en särskild blankett hos er. Därefter ska du tala med unionen så snart du bara kan då du i händelse av att du vill bestrida uppsägningen inte har särskilt lång tid på dig att antingen via facket påkalla förhandling eller på egen hand (med hjälp av ombud) väcka talan hos domstol. Kontakta försäkringskassan och arbetsförmedlingen så tidigt som möjligt så att du gör rätt utifrån att få behålla SGI inför din föräldraledighet!
Jag svarar gärna på fler frågor efter bästa förmåga här i tråden eller via PM, Mail eller dylikt.
Stort lycka till, och även om det känns tufft med detta nu kan det vara vägen vidare till ett ännu bättre jobb!