Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-10-18 18:14:01 följande:
    Jag har fått uppfattningen att Tyskland har väldigt många fler vårdbäddar än Sverige och därmed en större möjlighet att ge patienter vård om omsorg i en omfattning som tex inte Sverige har. Sverige har en långt driven strukturrationalisering av vården med få vårdplatser - kanske är det ett av skälen till Tysklands låga dödstal?

    Förtroendet till myndigheter är ngt som Tysklands befolkning då delar med Sveriges befolkning och övriga skandinaviska/nordiska  länders befolkning
    Men det är verkar ju inte vara så eftersom inte ens alla intensivårdsplatser användes i våras. Visserligen kan det också vara så att det var just brist på personal. 

    Generellt skulle jag också tro det, att det beror på bättre sjukvård. Men som jag skrev tidigare, enligt den där metaanalysen som jag länkade två gånger så var den ENDA (eller i alla fall den absolut viktigaste) faktorn till hur många som dog i olika länder patienternas ålder. Det måste då alltså vara så att fler av dem insjuknade i Sverige var gamla människor. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-10-18 18:27:21 följande:
    Just nu finns det väl en del som pekar på att en del av de äldre som dog aldrig kom till sjukhus - vilket kunnat rädda deras liv. Det var stor press på personal och vårdplatser inom en del regioner och inom andra väldigt lite press.  Men de mobila vårdplatserna som iordningställdes behövde väl inte tas i bruk -  precis som du säger.

    Men jag vet inte hur stor andel av de smittade i Tyskland som hörde till de olika åldersgrupperna. Är det ngt du hittat och tittat på?
    Har inte gjort det hittills, men jag kollade nu och hittade det här:

    de.statista.com/statistik/daten/studie/1103904/umfrage/corona-infektionen-covid-19-in-deutschland-nach-altersgruppe/

    Det ser ju verkligen ut som om inte så många gamla har varit smittade i Tyskland. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-18 18:45:54 följande:
    Medicinska experter och ekonomiska experter har olika uppfattning om vilka åtgärder som ska vidtas, och i vilket skede. Man måste kompromissa, då blir det politik av det hela. Åtminstone den finska regeringen fattar sina beslut efter att ha rådgjort med medicinska experter.
    ??? Jag syftade snarare på politiker som tar beslut efter vad som kommer att göra dem populära hos folket så att de blir åter-valda. Vilket förstås Trump håller på med, men även den danska regeringen har erkänt att de har tagit åtgärder som inte var nödvändiga bara för att lugna befolkningen (och göra sig själva populära). 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-18 20:24:04 följande:
    Padirac skrev 2020-10-18 18:06:57 följande:

    Senaste pressträffen upprepade FHMs representant (AT) just detta - att det är helheten som måste bedömas för att sätta in adekvata åtgärder. 


    Vad ingår i helheten? Vilka andra faktorer än smittspridningen och tillgången på sjukvård påverkar besluten om att sätta in kraftigare åtgärder?
    Allt möjligt. Bara några exempel, det finns många fler: Ålder på dem smittade, om många har smittats på samma ställe eller om det har funnits många olika smittotillfällen, befolkningstätthet, befolkningssammansättning.......
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-18 23:42:45 följande:
    Allt det du räknar upp ingår direkt eller indirekt i de faktorer man beaktar i Finland. Det är inte så att man stirrar på bara en siffra. Du kollade inte upp mina länkar, eller hur?
    Det spelar ju ingen roll nu. Din fråga i inlägg 9596 gick just ut på om inte Tegnell ska ge en siffra av antal smittade. Inte tog du med några andra faktorer där! 

    Det är andra gången idag att du gör så, jag skrev ju det förut: Du ställer en fråga, eller börjar diskutera något och sedan påstår du att andra inte kan matcha, men i själva verket har du då ändrat på frågeställningen!  Tyvärr... det märks. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-19 00:31:35 följande:
    Jag frågade efter FHMs planer. Inte en siffra. Läs mitt inlägg en gång till. Gärna länkarna också.

    Jag citerar inlägget då:


    "Jag har hört flera reportrar fråga Tegnell om hur stor smittspridningen ska vara innan man inför ytterligare restriktioner, men det har aldrig kommit något svar. "

    Hur stor smittspridning =  ett maximalt antal!  Det finns inget annat sätt att tolka det. 

  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-21 14:09:56 följande:
    Sverige:

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/om-viruset-och-sjukdomen/

    Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet.

    Finland:

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/coronavirussmitta-och-inkubationstid

    Enligt nuvarande kunskap smittar en person som insjuknat i coronavirussjukdomen som mest i början av sjukdomen med symtom och strax innan symtomen börjar.
    Det är en skillnad, men vet man egentligen säkert? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-21 15:41:51 följande:
    Vid smittspårningen har man hittat flera fall där en person utan symptom har smittat andra. Ett exempel:

    svenska.yle.fi/artikel/2020/09/17/coronapositiv-praktikant-pa-vasa-centralsjukhus-en-i-personalen-har-smittats

    Om det här fallet sades det i TV-nyheterna att en symptomfri person tog in smittan:

    svenska.yle.fi/artikel/2020/10/18/coronautbrott-pa-karkullas-enhet-i-sundom-i-vasa-nastan-alla-boende-ar-smittade

    Eftersom man i Finland blir satt i karantän och får ersättning också som symptomfri, så är jag ganska säker på att man känner till flera fall än de som kommer ut i pressen. Man skulle knappast betala ut pengar i onödan. I stället har man förkortat karantänen från 14 till 10 dagar, med motiveringen att så gott som alla som faktiskt hade smittats blir sjuka inom 10 dagar.
    Men vi vet väl alla att det finns folk som inte har symptom och som ändå kan smitta andra. Och det förnekar inte FHM heller! Den enda skillnaden som kan finnas här i uppfattningen är om det smittas MEST dagen innan symptom dyker upp (och några dagar till)
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-21 21:49:40 följande:
    Jag upprepar min fråga:

    Har FHM någonsin sagt att det är speciellt viktigt att avstå sociala kontakter ifall kollegan eller tränarkompisen är smittad?

    Sverige gör inte en lika omfattande smittspårning som Finland, för att man inte har resurser, om jag har förstått saken rätt. Den andra orsaken är tydligen den att man inte tror att presymptomatiska smittar så mycket, det är inte så viktigt att hitta dem.

    I Finland tror man att presymptomatiska smittar, varenda expert säger så, därför anser man det vara viktigt att hitta de exponerade INNAN de blir sjuka.
    Varför skulle de säga något som varenda 5-åring vet??? Det är väl självklart att det är ännu viktigare om någon faktiskt är smittad. På andra sidan kommer man ju inte att hamna i den situationen för att personen är hemma då och kommer inte i kontakt med andra. 

    Det handlar inte om att man inte TROR på att presymptomatiska smittar mycket, utan om att man INTE VET. 

    Jag tror verkligen inte att man inte har tänkt på det i Sverige, utan jag antar att man hade gjort det om man hade hunnit och haft resurser. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin