Anonym (ABC) skrev 2020-12-18 23:26:24 följande:
En utländsk reporter frågade idag varför Sverige inte tar till lock-down. Löfven sade inte att det inte går. I stället förklarade han hur Sverige sätter in rätt åtgärder vid rätt tidpunkt, och nu är det rätt tidpunkt för att begränsa ännu mera. Följdfrågan är då naturligtvis varför man inte kunde ha gjort det här lite tidigare, sjukvården har ju varit hårt pressad länge. Nej, det hade inte fungerat, för då hade folk inte följt rekommendationerna.
Det här resonemanget blir väldigt konstigt. De som inte brydde sig tidigare, varför skulle de bry sig nu? Och varför låta sig styras av just den här gruppen av människor? Väger deras krav på frihet tyngre än vårdpersonalens önskan om åtgärder som faktiskt kan få ner smittspridningen?
Smittskyddslagen kräver att åtgärder är proportionerliga - de flesta människor anser också att proportionerliga åtgärder är rimliga och lätta att ta till sig.
Sen finns det ju de som anser att varje åtgärd är orimlig, en del till och med för att den inte är tillräckligt om fattande men samtidigt att den inte berör dem.
Igår beslutade riksdagen att en pandemilag behövs genom ett så kallat tillkännagivande, som du ser nedan handlar den om nedstängning i någon betydelse.
Tror du att riksdgen skulle gjort detta tillkännagivande om det redan var mäjligt att göra en lockdown?
Tror du eller tror du inte att Sverige kan göra en lockdown med nuvarande lagar? i så fall, i vilken utsträckning?
www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/pandemilag_H801SoU18
"
BeslutEn ny pandemilag behövs (SoU18)
En tillfällig lag som ger möjlighet till mer träffsäkra åtgärder behövs för att begränsa spridningen av covid-19. Det tycker riksdagen som i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att skyndsamt återkomma med förslag till en tillfällig lag. Den ska reglera hur människor får samlas vid en epidemi eller pandemi, hur nedstängningar av verksamheter får ske och att kompensation ska ges till de verksamheter som berörs. Enligt riksdagen ska lagen börja gälla senast under första kvartalet 2021.
Förslaget om tillkännagivande har sin grund i ett så kallat utskottsinitiativ. Ett utskottsinitiativ betyder att förslagen har väckts i utskottet och inte bygger på ett regeringsförslag eller en riksdagsmotion.
Utskottets förslag till beslut: Utskottet föreslår att riksdagen tillkännager för regeringen att den skyndsamt ska återkomma till riksdagen med ett förslag till en tillfällig pandemilag.
Riksdagens beslut: Kammaren biföll utskottets förslag."
Det arbetas redan med nya lagar som skall men riksdagen brukar göra så kallade tillkännagivanden många gånger, det är framför allt oppositionen som vill visa och känna sig handlingskraftig. Att ett tillkännagivande gjorts betdyer att regeringen ska ta sig an frågan, men säger inget om när detta måste ske. Men som sagt, i detta fall jobbas det redan med nya lagar inom omrpdet.