• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-17 23:39:51 följande:

    Hehe, och vad tror du det kostat myndigheterna att sätta upp detta? En miljon är nog en fjärt i rymden och resultatet var ett sällan skådat FIASKO.


    Jo det förståss, systemet för vms är ju då jävla värdelöst då man undrar om de som satte ihop idé och den system inte gömt sig under en sten. *Tomte*

    Jag ser att du inte läser länkarna som tog upp kostnaden, såna petitesser ...
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-17 23:55:52 följande:

    Om man inte gillar vad andra skriver så kan man alltid fabulera ihop nåt nedsättande om personen ifråga. För att i nästa inlägg anklaga någon för att inte kunna skilja på sak och person.


    Jag tror du har fel, möjligen föreligger det du hittat i omvänd ordning.

    Men jag ser att antagandet om att rekommendationerna var dåliga var just _ för_ att rekommendationerna inte följs är sättet det resoneras på. Det framhåller jag också som en omogen tonårings resonemang

    Du får uppfatta det annorlunda.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-17 23:01:34 följande:

    Du argumenterade för att det är bättre med de långsiktiga mildare åtgärderna som Sverige har. Mitt svar är att man kan ha det bra också med en nedstängning, och varför det kan vara så. Jag tycker det är bättre i Finland, du tycker det är bättre i Sverige, vi är båda nöjda.


    Finland gör mycket bra, väldigt bra. Ni har beredskap, beredskapslagar, beredskapslager, krislagar, skolan fungerar för många fler barn o unga än i Sverige.. som exempel bara. Sverige har mycket att lära av Finland.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-12-17 23:54:59 följande:

    Kanske för att jag hade diskussioner med kollegor om det. Jo, jag vet, men det är som två parallela versioner. Det finns på ena sidan vettiga anledningar till att man gör som man gör. Men ibland hade man velat haft det lite tidigare eller lite mer, så som testningen, smittspårningen. Och jag har under hela tiden undrat ibland - varför säger de inte t.ex. att lockdown är ingen option, vi har inte lagarna till det. Istället håller man lite grann uppe den illusionen att vi KAN stänga ner, om vi anser att det är nödvändigt. Nej, det kan de ju inte. 

    Framför allt när de får såna direkta frågor, från journalister, t.o.m. från utländska journalister varför de ska envisas med att köra en helt annan strategi..... Sedan är den ju inte så annorlunda. Men dessa utländska journalister - de tror Sverige är ute efter flockimmunitet, eller att de är så envisa och kör sitt eget race. Vore det verkligen värre att säga som det är - vi kan inte beordra lockdown ändå, så vi utgår ifrån det vi kan göra. 

    Bara ett exempel som också fick mig att fundera på det: Jag pratade i telefon med en släkting i Tyskland. Och han menade att vi i Sverige ju inte har gjort mycket för att stoppa viruset - det han sa lät lite som om han tror att vi gör så för att få fortsätta gå på krogar och sånt. Och jag förklarade att vår regering inte får beordra en lockdown, för att grundlagen inte tillåter det. Och då var han väldigt överraskad. Men det är ju en helt annan sak, det visste han inte att det var så. 

    Det handlar ju inte så mycket om om svenskar kan ta reda på det om de vill utan snarare om att de allra flesta inte tar reda på det och tror att det är bara en massa konstiga typer som bara vill festa ändå här i Sverige. 


    Jag tror inte jag är unik, allt om lagar och möjligheter har jag följt i media och också läst i internationell press.

    Men jag förstår också att alla inte begriper dessa resonemang då det inte ger en enkel förvrängd bild.

    Att myndigheterna skulle hålla uppe någon illusion om att de KAN stänga ned har jag inte sett, det kan jag bara tro beror på att den som har den uppfattningen inte hört eller läst eller förstått alla de saker jag återkommande lyft i denna tråd. Allt om lagar, förvaltning, självstyre.

    Senast idag på presskonferensen med statsministern nämndes det om varför saker inte gjorts tidigare och att en NY lag var på gång som skulle myndigheters laglig möjlighet till mer omfattande åtgärder. Det är klart att den som inte känner till allt det jag nött i tråden till allas oändliga leda begriper innebörden av att det behövs en NY lag. Dessa ord är kanske brus för den som saknar möjlighet att dra linjerna mellan de röda prickarna?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-18 00:15:30 följande:

    Men varför säga att det inte hjälper med en lockdown?

    Tidigare i höst sade Tegnell att man inte kan veta om det var tack vare lockdown som smittan i Frankrike(?) hade vänt neråt, eller om viruset naturligt beter sig på det viset. Idag sade han att de svenska åtgärderna har gjort att smittan inte har stigit lika snabbt som den annars hade gjort. Nu fanns det ingen tvekan om åtgärdernas betydelse, inga naturliga beteenden av viruset där inte.


    En lockdown kommer inte få viruset att försvinna, så för vad skulle en lockdown hjälpa eller inte hjälpa. Man måste ställa nästa fråga, den synliggör premisserna du har i din fråga.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-18 00:24:50 följande:

    Varför fabulerar du fram hur andra resonerar istället för att fråga?

    Orsaken till att rekommendationerna inte följs är att de är otillräckliga och därtill kommunicerats av personer som helt saknar trovärdighet. Folk är inte dumma i huvudet. De förstår att det inte gör nån j-a skillnad om de tar ett glas vin på baren en gång i månaden efter att ha jobbat och transporterat, ätit lunch och handlat mat etc. bland folk.


    Allvarligt, jag fabulerar inte om hur regeringen, FHM, ministrar och tjänstemän resonerar. Det är väl du som gör det?

    Däremot har jag åsikter om hur resonemang förs och argument läggs fram.

    Det finns nog alla sorter av folk. De där på Gotland som blev smittade hela bunten på caféet som hade en konsert, det var några som gjorde det en enstaka gång sen pandemin kom till Sverige, det var någon som dog. Hur kan du säga att de som tror att ett besök på vinbaren inte gör någon jävla skillnad inte är dumma i huvudet, det dog ju folk efter ett besök på caféet!

    Det finns som andra säger folk till allt.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-18 00:26:01 följande:

    Nu vill ju inte jag ha en lockdown, men det skulle helt klart minska smittspridningan fram tills den dag vaccinet anländer.


    Inte för att det har med ditt inlägg att göra, för det jag ska fråga dig en annan sak. Tror du att Sverige kan göra en lockdown med de förutsättningar som finns idag?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-18 00:26:01 följande:

    Nu vill ju inte jag ha en lockdown, men det skulle helt klart minska smittspridningan fram tills den dag vaccinet anländer.


    Det var väl nästan på dagen en månad sedan du påstod dig tro att det inte skulle gå att vaccinera bort sjukdomen.. men du har kanske ändrat dig nu.

    FHM har ju annars uttryckt möjligheten att vaccinering inte är lösningen utan att det kan vara så att detta vi lever i nu är det nya normala för många år framåt.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-18 01:37:09 följande:

    Till skillnad från dig springer jag inte runt och tror saker. Regeringen har haft ett år på sig att förbereda för denna situation. Jag skulle säga att mycket hade kunnat vara möjligt om de inte varit så inkompetenta.


    Men om en lockdown är möjlig eller inte har du ingen uppfattning om?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-18 01:35:06 följande:

    Så ett dödsfall på Gotland bekymrar dig mer än snart 8000 döda i Sverige?

    Är det du sysslar med anekdotisk eller rentav anorektisk bevisföring?


    Varje dödsfall är ett dödsfall och de är smittade på ett eller annat sätt i kontakt med andra människor. Och du vill påstå att ett dödsfall inte spelar någon roll? Att det inte går att skydda befolkningen med de rekommendationer som ges?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin