Anonym (ABC) skrev 2020-12-15 22:12:32 följande:
Mål: Skydda de äldre.
Lägesbild: Det finns ingen skyddsutrustning, personalen är outbildad och jobbar på dåliga villkor.
Strategi: Sjuk personal ska stanna hemma, övriga ska tvätta händerna och hålla avstånd.
Riskbedömning av strategin: Sjuk personal kommer kanske inte att stanna hemma för att de i så fall förlorar inkomst. Det går inte att hålla avstånd när man ska vårda äldre.
Ny strategi som beaktar riskerna med den ursprungliga: Nej, vi kör med den ursprungliga.
Lägesbild, Det fanns kbnappt någon skyddsutrutning någonstans i världen, den som fanns köptes upp av andra länder framför näsan på mindre köpare eller hölls kvar i tillverkarlandet.
Personalfrågan på äldrevården har debatterats länge och det har funnits ett stort politiskt stöd på att INTE kvantifiera personalstyrka eller komptens, det har istället varit en konkurrensfördel i den privatiserade utföranden av vården att göra det minsta möjliga med det minsta möjliga antalet anställda.
Ingen regering i Sverige kan förändra detta själv utan det krävs en bred politisk uppslutning i riksdagen för en förändring av detta. Modellen är ett misslyckande mycket större än valet av strategi.
Jag har inte sett att du, liksom oppositionspartierna, har en lösning, en ny strategi som snabbt kan förändra anställningsvillkor, bemanning, kompetens och vårdkvalitet på äldreboenden - det är förståeligt, för vem ska ta hand om de äldre så gott de kan utan utrustning och utbildning om de som arbetar där trots att de är undebemannade, outbildade och i en stor del av fallen utan skyddsnät går dit. Ska de sättas på skolbänken innan de går tillbaks till de gamla som då defintivt inte fått omsorg under tiden?
Problemet är mycket större än att det går att peka på en myndighet eller en regering, problemet med pandemihanteringen ligger i lagar, förvaltningsmodell, beställarkrav på leverantörer.. det är systemets brister som visat sig mycket tydligt. Hur länge kommer det vara politikst gångbart att kräva valfrihet där valfriheten innebär att återkommande få omsorg av okänd outbildad personal som på papperet påstås göra det som fler personal med bättre utbildning ska göra. Politiska krav på antal anställda inom vården har konstant avvisats i många år.. för konkurrensen, det går alltid att göra mer med mindre.. vilket nu visade sig vara både ett politiskt och marknadshaveri.
Att skylla på strategier eller myndigheter eller regeringar här och nu är gravt naivt, systemfelen kan inte avhjälpas med FoHM eller regeringen, det är mycket större fel än så i en pandemi med i hela världen ökande smittspridning..
Har du en annan strategi som enkelt skulle försett Sverige med material, utbildad personal, fast personal så är jag intresserad. Eller tror du att någonting annat kunnat hjälpa de gamla och sjuka?
www.expressen.se/kvallsposten/personal-har-corona-pa-infektionskliniken/
"70 procent av personalen på infektionskliniken i Malmö har smittats med corona,
avslöjar Dagens Nyheter. Vårdplatser står tomma för att det saknas personal.
– Det visar hur lömskt det här viruset är och hur svårt det är att skydda sig, oavsett hur försiktig man är, säger infektionsöverläkaren Johan Tham till tidningen."