• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-11-03 08:14:05 följande:
    Det hade jag absolut gjort eftersom det är så jag känner. Det är ingen skillnad för mig om det är AndreaBD eller FGAM som bryter mot rekommendationerna. 

    Hur som helst så agerar jag personligen så långt det över huvud taget är möjligt på ett sätt som gör att jag ska slippa känna just så. Jag tycker att det finns tillräckligt mycket som kan hända ändå som ligger utanför min kontroll och möjlighet att påverka. 

    Jag rättar mig därmed efter de regelverk som finns och som man får, i åtminstone de flesta fall, förmoda finns för att främja säkerhet och andras välmåga. Jag håller till exempel hastighetsbegränsningarna och tillhör inte de som "har bråttom" eller något annat likvärdigt idiotiskt skäl för att köra för fort förbi en skola. 

    Så själv är jag mycket för att göra vad jag kan för att inte utsätta andra för risker som kan undvikas. För mig är det viktigare än att sitta med huvudet på sned och tycka synd om den som struntat i att göra rätt. 

    Men alla är vi ju olika och som du brukar upprepa och upprepa - det finns folk till allt!
    Så har jag tid att svara på den andra delen av ditt inlägg.

    Ja,det finns folk till allt och den stora delen av detta folk är inte lika omdömesgillt fullkomliga som du, man glömmer, tänker fel men de allra flesta av oss försöker så gott de kan att undvika att bidra till smittspridningen

    Det faktum att så få av oss är perfekta leder till olika bedömningar om vilken strategi som är den rätta. Somliga menar att direktiv måste följas upp med hot och straff för att man ska kunna få effekt - medan andra mer utgår från att försöka motivera till eget ansvarstagande.


  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 14:51:56 följande:
    De nya rekommendationerna som delar av Sverige nu har är strängare än vad det någonsin har varit i Finland. Här har 10 personers sammankomster varit det minsta antalet. Och nej, man fick inte böter om man var 11.

    Det att vissa städer har stängt bl.a. simhallar och museer, och att vissa skolor har stängt, anser du det vara en panikreaktion mot myndigheternas rekommendationer?

    Du menar att motiveringar är bättre än böter, är det för att du tror att det fungerar bättre på det sättet, eller understöder du individernas rätt att ostraffat bryta mot rekommendationerna?
    Det är svårt att uttala sig annat än svepande om ett land man inte bor i och därmed är rätt fjärmad från, det visar ju om inte annat dina och FuckGoogles inlägg.

    Jag vet nästan ingenting om Finland - men som det verkar har ju landet klarat pandemin alldeles utmärkt hittills. Jag tror att Finland har goda förutsättningar, inte enbart för att landet inte hade rationaliserat bort lagren av skyddsmaterial utan också för att det är glest befolkat och tycks bebos av ett folk som trots att de anser sig vara världens lyckligaste blev ännu lyckligare av att få leva med restriktioner.

    En lockdown om året håller tungsinnet borta, typ.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 20:48:42 följande:
    Jag har jämfört Sveriges och Finlands strategier, enligt vad som står att läsa i svensk respektive finsk press. Det kan man göra även om man skulle bo i Australien.

    Det är ju onekligen en stor fördel vi finländare tycks ha då, vi mår inte alls lika dåligt av restriktionerna som ni i Sverige tycks göra. Det har jag inte ens kommit att tänka på, att det kunde vara en faktor som förklarar skillnaderna mellan länderna.

    Hur är det förresten med virtuella evenemang? Finns det mycket av dem i Sverige? Här har det skett en stor utveckling på det området, det dyker upp allt möjligt hela tiden som man anmäla sig till.
    Jo, jag minns att du skrev att du håller koll i den svenska press som är öppen för dig, typ Aftonbladet och Expressen. Det är ju ett aber att nästan allt numera finns bakom betalväggar. Jag har också koll på den svenska pressen, dock ej AB och Expressen.

    Det finns kulturer till allt, som min gamla mormor brukade säga. Och det förvånade inte mig att den finländska är den europeiska kultur som frodas mest och bäst av restriktioner. Ett folk vars nationalskald skrev "Högt bland Saarijärvis moar bodde bonden Paavo på ett frostigt hemman, skötande dess jord med trägna armar" har liksom vurmen för det ensligt karga i i de nationella arvsanlagenGlad
  • FDFMGA

    Det kan alltid vara värre, tja, det är åtminstone något som slagit mig det senaste dagarna och då tänker jag inte på det faktum att land efter land går om Sverige i statistiken över andelen döda i covid-19 utan på Donald Trumps framfart.

    Ur det perspektivet, när ankdammsstormen blir global och den personliga kränktheten monumental så framstår det lilla klustret för inbördes beundran och personlig kränkthet i den här tråden som en flugskit i universum.

  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-11-06 07:08:07 följande:
    Du visar emellanåt på förvånande stor självinsikt, vilket resten av ditt trådkluster av herrar inte gör. (Med en liten reservation: Min förförståelse och erfarenheter av dessa andra medlemmar k a n spela in i att något självreflekterande eller självkritiskt passerat obemärkt).

    Det är ju för väl att vi ändå är rörande överens om SD, Trump och allt som är längre till höger. Även om dina och kumpanernas första och tidiga initiativ till trådbråk gick ut på att positionera alla som knystar annat än hyllningar av FHM på ultrahögerkanten.
    Tyvärr kan jag inte påstå detsamma om dig. men en förklarande omständighet kan vara att jag efter ganska många år av debatt med navelskådande högerpopulister är väl medveten om fenomenet.

    Missförstå mig inte - jag påstår inte att trådens kritikerkluster är högerpopulister, utan enbart att en del av dessa till kynne och debatteknik tycks vara stöpta ur samma inåtblickande navel.
  • FDFMGA
    Akidoki skrev 2020-11-06 08:46:46 följande:
    Det är i princip sant för de flesta människor vilka står långt till höger, även om de inte är brunblå utan bara blå.

    Sannolikt handlar det om försvarsmekanismer då det måste vara svårt att på ett trovärdigt sätt rättigfärdiga ens för sig själv varför en värnar om företag före människor.

    Viss dissonans återfinns nog inom alla ideologiska inriktningar.
    Tror att det främst handlar om sådant som kännetecknar populister än om man är vänster eller höger på den politiska skalan, alltså den aggressiva framtoningen i symbios med gnäll och självömkan.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-06 09:45:38 följande:
    Jag förstår inte ditt inlägg. Jag lyckas inte utröna vad det är du menar med det du skrivit i det. 
    klyban kanske syftade på pyssels omedvetna bumerang "konfirmeringsbias/konfirmationsbias".

    Det är åtminstone något som trådens coronapopulister är experter på att tillämpa i praktikenGlad
  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-11-06 15:08:08 följande:

    Nu känner jag mig mer välkommen i tråden, förresten. Jag har fått massor med tummar ner =) Tack så mycket.


    Nu har du fått en uppåttumme av mig och en av någon annan. Tumstatistiken börjar jämna ut sig för digGlad
  • FDFMGA
    LadyJane skrev 2020-11-06 19:40:45 följande:

    Varför denna panik om minkar?
    Just denna variant uppstod från fladdermöss om jag inte minns helt galet.
    Annars vet (?) man ju att alla virus muterar, speciellt de som är zoonoser.
    Coronafamiljen hittar man ju i massor av djur, det handlar mest om var man letar.
    Det är kameler, katter, fågelfä och fladdermöss och en lång rad andra djur.

    Så ni som får panik över minkarna nu, vad tycker ni vi ska göra med alla djur, tama som vilda?
    Nästa fråga, vad ska vi göra med de människor som uppvisar mutationer, ska vi vara konsekventa och avliva dem också?

    Man kan ju förhålla sig på ett annat sätt också tänker jag, man kan skita i att leta efter virus. Det som inte syns det finns inte?

    Tycker allvarligt talat att det läskigaste är att media piskar upp en panikstämning och människor följer efter som o-tänkande fårskallar.

    Sen är det djupt tragiskt att Danmark har en populist till statsminister som hellre fiskar röster än gör det rätta.


    Ja, vettet brukar försvinna när paniken får fäste.

    Är det överhuvudtaget något som säger att de mutationer som sker när coronaviruset replikerar sig i minkar är potentiellt farligare för oss människor än de som sker när viruset replikerar sig hos oss?

    Och varför jämförelsen med Wuhan? Där handlade det om ett virus som tidigare inte hade kunnat smitta människor som förändrades, men nog verkar det som SARS-CoV-2 kan smitta oss människor.

    Och vilda minkar. är nästan hopplöst svåra att jaga, om du något snille har fått för sig att utrota varenda mink.

    SARS-CoV-2 smittar ju också hundar och katter - man får väl  passa sig som hundägareTomte
  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2020-11-06 23:06:15 följande:
    Det handlar ju t ex om att vaccinframsteg som hittills gjorts kanske blir verkningslösa om mutation som hittats hos just minkar börjar cirkulera bland människor.... och precis som originalviruset, kommer det ju att cirkulera om inte strategin ändras. Men kanske minkar kan hålla avstånd bättre än manniskor?
    Ju!

    Ju-et implicerar att du känner till att SARS-CoV-2-virus som muterar när de replikerar sig hos minkar i högre utsträckning än de som muterar hos mänskliga värdar förändras så att framtida vaccin blir verkningslösa.

    Har du någon forskningsreferens till den uppgiften, länken till blt.se där någon slags professor uttalade sig om att Blekinge kan bli ett nytt Wuhan funkade inte för mig.

    I egenskap av att bara ha en generell högskoleexamen i biologi så skulle jag lite amatörmässigt vilja påstå att faran snarare ligger i de virus som kommer att mutera när de infekterar vaccinerade personer.

    Du är väl medveten om att de vaccin som man sätter sitt hopp till inte kommer att skydda mot infektion men att man hoppas att symptomen för de som infekterats ska bli lindrigare.


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin