• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-13 13:06:50 följande:
    Fast bland de som ligger sämre till finns t.ex. Belgien som är väldigt tättbefolkat, hade massor av flyg från China i våras och har stor andel äldre på äldreboenden. Dessutom har dom räknat dödsfall där de misstänker Corona, utan att det är bekräftat.

    Eller Norra Makedonien, Bulgarien och Bosnien Hercegovina som har sämre sjukvård än Sverige, och Spanien och Italien där fler äldre bor med sina familjer etc. 

    Rimligtvis borde man jämföra snarare med andra europeiska länder, som är mer lika Sverige, och gör man det, ligger Sverige risigt till.
    Vila andra Europeiska länder är mer lika Sverige menar du?

    I vilket avseende måste jag då be dig att förklara. 

    Geografi?
    Socialt?
    Demografi?
    Förvaltning/Samhällsbyggnad?
    Kulturellt?
    eller ngt annat avseende?
     
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-12-13 13:38:09 följande:
    "Jag är tveksam till om man kommer upp till den nivå som vi hade i våras. Vår personal har slitit i snart ett år och jag tycker att vi ser fler sjukdomsfall bland personalen nu. De är utarbetade och har inte fått semester som de hade behövt, säger Sten Rubertsson, professor i anestesi- och intensivvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala."

    Jaja, han inbillar sig säkert bara. 
    Påstår någon att Sten Rubertsson inbillar sig? 

    ja, annat än att du skriver att han inbillar sig då
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-12-13 13:33:47 följande:
    Ett utmärkt sätt att undvika att besvara den omöjliga frågan är just att jämföra med genomsnittet för den gemenskap vi ingår i. Då slipper man också förhoppningsvis en hel del av den underrapportering som förekommer.

    Och ser man till EU/UK-snittet så ligger vi där. Det kan man ju iofs anse är konsekvensen av en usel pandemibekämpning i EU - men inte desto mindre framgår det att Sverige ligger på snittet trots att vi inte pysslat med lockdowner och andra symbolpolitiska åtgärder.
    Alla tycker visst inte att frågan är omöjlig, utan faktiskt helt avgörande.

    så kanske kan det gå att få ett svar på vilken aspekt av likhet med vilka länder denne person anser det är som gör att Sverige i fråga om spridning av viruset liknar grannländerna mer än de länder som har en spridning som liknar Sveriges spridning.

    Jag kan ju lätt tro att Sverige i en avgörande aspekt mer liknar de länder där spridningen liknar Sveriges spridning, men tydligen finns det andra aspekter av likheter som gör att Sverige mer liknar våra grannländer - vilka dessa är har jag aldrig sett någon uttrycka än mindre reflektera över,
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-13 14:17:36 följande:
    Nej det är inte lönt att förklara något. Om jag skulle hävda att Sverige är mer likt Norge, Finland och Österrike än NordMakedonien, Monte Negro eller San Marino i vissa bestämda hänseenden, skulle du bara dra fram alla faktorer som innebär att inget land i världen kan på något sätt jämföras med Sverige. Gäsp.
    Så dina ord om att Sverige ska jämföras med liknande länder har inget som helt innehåll som du vill dela med dig av? De likheter du med hjälp av statistik, fakta,  reportage etc, ser mellan de nordiska lönderna är tydligen ingentig som spelar roll för spridningen av viruset, men det har tydligen inte med saken att göra då eller? 

    Jag anser det kan vara av intresse att hitta dessa aspekter av likhet som gör att Sverige faktiskt liknar eller inte liknar de olika länder du vill jämföra med - jag menar att det är först då det är öljligt att veta om kritik eller frånvaro av kritik är missriktad eller inte.

    Men vill du inte gå den vägen - som jag anser vara mer byggd på statistik, fakta, reportage etc än massa grundlösa anklagelser som bygger på grava missuppfattningar om hur Sverige fungerar -  så är det så det är. 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-13 14:21:03 följande:
    Och vilka länder anser du ha en spridning liknade Sveriges?
    Vi kan lätt konstatera  mha statistik och fakta att tex Norge och Finland inte har en spridning som liknar den i Sverige - så vilka likheter och skillnader finns mellan Sverige och dessa länder?

    Vi kan lätt kostatera mha statistik och fakta att tex andra Europesika länder har en spridning som liknar den i Sverige - så vilka likheter och skillnader finns mellan Sverige och dessa länder?

    Jag uppfattar det som att du vill göra en normativ jämförelse och utan ytterligare analyser baserade på statistik och fakta lägga fram ogrundande anklagelser och förklaringar baserat på denna normatia jämförelse.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-12-13 14:44:22 följande:
    Och den här han fortsätter att hävda det som en del har så svårt att föreställa sig skulle stämma:

    Sten Rubertsson, stabsläkare på Socialstyrelsen, säger att det finns svårigheter med att utöka kapaciteten, eftersom det finns mycket sjukskriven personal och eftersom personalen upplever att man redan jobbar så mycket man kan.
    Vem tror att sjukvården inte är under stor press?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-13 16:00:44 följande:
    Det beror på hur folk sköter sig, skriver du.

    Jag skulle säga att det beror på regeringen i de olika länderna. Hur agerar de? Vilka åtgärder vidtar de? Har folket förtroende för regeringen? (I Sverige, not so much)
    Det där var mycket taget ur luften - som vanligt kommer falska ogrundande påståenden om sakers förhållanden.

    Eu-siffror

    ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/STANDARD/surveyKy/2180

    "1 Trust in national governments and parliaments and in the European Union: trend Overall, 42% of Europeans trust the European Union, more than the proportion who trust their national parliament and their national government (34% for both institutions). While trust in the European Union has increased slightly (+1 percentage point since autumn 2017), trust in national governments (34%, -2) and in national parliaments (34%, -1) have lost ground, for the second consecutive time. At 42%, trust in the European Union remains at its highest level since autumn 2010. An increasing majority of Europeans distrust national governments (61% “tend not to trust”, +2 percentage points since autumn 2017) and national parliaments (60%, +2). They also “tend not to trust” the European Union but to a lesser extent (48%, unchanged)."

    Siffror Sverige

    sverigesradio.se/artikel/7571291

    "Svenskarnas förtroende för regeringen och andra politiska organ ökade drastiskt i våras under pandemins första månader. Det visar en stor studie från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

    – Jag tror aldrig att jag i mitt liv kommer att se en lika stor ökning av förtroendet för regeringen som vi såg den här gången, säger Henrik Ekengren Oskarsson, professor i statsvetenskap.

    SOM-institutets specialundersökning med anledning av pandemin visar bland annat att andelen som har stort förtroende för regeringen ökade från 34 procent under hösten 2019 till 65 procent under corona-våren.

    – Just då skapades en väldigt stark nationell uppslutning kring regeringens politik och regeringens åtgärder. Det var som bekant borgfred, så det förklarar den här känslan av nationell samling.

    Ett 20-tal institutioner mäts årligen i SOM-institutets undersökningar och det var inte bara politiska organ som regering, riksdag och kommunstyrelserna som stärkte sitt förtroendekapital under april till juni i år. Också sjukvården, försvaret och polisens förtroende ökade jämfört med hösten 2019.

    De grupper som tidigare haft hög grad av misstro mot stora delar av samhällets organ rörde sig närmare resten av befolkningen – så kallad politisering.

    Nästa SOM-mätning presenteras i februari och då kan förtroendet vara tillbaka till normalläget, tror Henrik Ekengren Oskarsson."


  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-13 16:13:36 följande:
    Så bra då. Jag har nog helt enkelt lite högre krav på en regering än mer vänsterorienterade element.
    Så här såg det ut udner brinnande pandemi

    www.gu.se/nyheter/fortroenderekord-for-regering-och-sjukvard-under-pandemin

    Graf över förtroende med kraftiga ökningar för sjukvård, regering och riksdag

    "

    Tidigare SOM-undersökningar har visat på en ökande politisering vad gäller institutionsförtroende i Sverige. Detta innebär att bedömningar i hur pass mycket förtroende medborgarna har för samhällsinstitutioner har kommit att påverkas alltmer av vilka politiska ideologier de har. Något som forskningen ofta framhåller som skadligt för sammanhållningen i ett samhälle.


    Under coronakrisen har dock förtroendet inte bara ökat generellt, utan klyftorna mellan de som säger sig ha högt respektive lågt förtroende har minskat. Exempelvis har andelen med förtroende för regeringen bland de som i undersökningen säger sig sympatisera med Sverigedemokraterna ökat från 5 till 25 procent. Även bland personer som sympatiserar med Moderaterna och Kristdemokraterna är det nu fler än hälften som har förtroende för riksdag och regering."

    Så hör skriver dagensopionion om sifos udnersökningar om förtroende

    dagensopinion.se/artikel/sifo-sankt-fortroende-for-regeringen/



    Förtroendet för myndigheter är fortsatt högt,  Förtroendet för regeringen är högre än förtroendet för oppositionen, högre än snittet för förtroende hos befolkningen för EUs medlemsländers regeringar.

    Till och med bland SDare stiger förtroendet för samhälle och regering 



  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-13 20:23:18 följande:
    Förtroendet är högt, men inte en jävel följer rekommendationerna. Säger det dig något? Kanske?
    Ja, det säger mig att problemet med 'allmänningens dilemma' har givits ett till fall från verkligheten.

    Men det är i alla fall gott att det inte tog särskilt många sidor att övertyga dig om att påståendet om det låga förtroendet var osannt.

     
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-12-13 21:00:08 följande:
    Jag såg att AndreaBD rättade någon som trodde "läckta" stavades "läkta" samtidigt som hon också visade stort överseende med vad hon tyckte var ett litet formuleringsfel hos en helt annan skribent så jag hoppas verkligen på att jag slipper bli avstängd för mitt enkla bidrag till trådens pedagogiska miljö när jag påpekar att "osant" bör stavas med ett n. 
    Jag tar inte illa upp, jag stavar som en kratta  - på tangenbordet är det inte bättre utan jag trycker verkligen på alla tangenter i fel ordning.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin