• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-27 21:45:23 följande:
    Ja, det var inte kul att se att en av mina äldre släktingar fick hemtjänstshjälp ibland av ett par invandrarkillar som hade dålig svenska, hade svårt att ta instruktioner från en kvinna och inte förstod sig på varken mikrovågsugn eller torktumlare. Eller matlagning. Hon fick även hjälp av en hel del bra personal. Just det dåliga språket hade hon haft överenseende med om resten hade funkat. 
    Ja, det finns en del att säga och tycka om hemtjänsten. Till exempel tycker jag att alla borde ha fått lära sig hur man handlar efter en inköpslista eller hur man byter en dammsugarpåse.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-27 22:26:02 följande:
    För ganska länge sen redan sades att man skulle ta reda på vad man hade gjort annorlunda på de boenden som inte hade fått in en massa smitta. Vart har den utredningen tagit vägen? Man skulle ju tro att den är viktigare att få gjord, än den då man redde ut åldringarnas egentliga dödsorsak.
    Är det en övergripande undersökning du efterlyser - så kommer det ju en sådan så småningom.

    Men under tiden har ju IVO arbetet med äldreomsorgen och gjort ett stort antal inspektioner.

    Och framförallt har ju äldreomsorgen i sig förbättrat sina rutiner väsentligt.

    Enligt smittskyddsläkaren i Stockholm är det en mycket stor skillnad mellan förutsättningarna nu och hur det var då.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-09-28 09:13:21 följande:
    Har du sett någon som inte kunde handla efter inköpslista? Kanske också språksvårigheter där? När det gäller dammsugare kan det ju vara lite svårare, då det finns så många olika. Samtidigt är det ju bara att inte ta ut den gamla för snabbt, utan titta noga hur den sitter, så att man sätter in den nya på samma sätt. 

    Jag skulle gissa att de numera även behöver kunna TV-apparater och mobiltelefoner som många äldre inte förstår sig på. 
    Din fråga är närmast felställt. Borde formuleras har du sett någon som kan handla efter en inköpslista? Mitt svar skulle bli: Det förekommer, men endast undantagsvis.

    Språksvårigheter, i vissa fall bristande engagemang - som jag ser det så har välfärden krackelerat och sprickorna har vidgats. Just dessa sprickor utgör en utmärkt grogrund för främlingsfientlighet och populism.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-09-28 11:43:44 följande:
    Då har vi kanske olika erfarenheter när det gäller handlandet. Har knappt sett någon ha problem med det. Annars har jag sett det mesta. Jag jobbade nämligen lite i hemtjänsten på somrarna när jag pluggade.

    Och jag har sett allt ifrån sån hemtjänstpersonal som faktiskt hade svårt med språket till brukare som inte ville ha färgade personer för att de var "äckliga" (alla med mörk hudfärg alltså, inte bara just den personen), eller att nån påstod att jag inte kunde svenska för att de antigen störde sig på min lätta brytning, eller också  så hade en man skrikit i luren i telefon så att jag inte hörde någonting tillfälligt. Många är förstås dementa och det är inte lätt. ;) 
    Jag var tillsammans med en kvinna som jobbade inom hemtjänsten, hon var nog mer älskad av dem hon gick hem till än av mig. Men det här var innan människor kallades brukare (vilket jävla ord) och mycket har hänt inom hemtjänsten sen dess.

    Hur längesen var det du sommarjobbade inom hemtjänsten?
  • FDFMGA

    Det är ju synd om alla som insjuknar i covid-19, i synnerhet om de tillhör någon riskgrupp.

    Men ingen regel utan undantag - jag tycker inte särskilt synd om den amerikanska dilettant som i morse twittrade om att han testats positiv.

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-10-02 08:41:40 följande:
    Har Trump fått det??? 
    Ja.
  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-10-04 18:22:22 följande:
    Det är ju inte precis någon nyhet. Det är så äldrevården fungerar och har fungerat hela tiden, långt innan corona. De som är för sjuka/sköra för att överhuvudtaget ibland ens tas till sjukhus tas inte till sjukhus utan tillåts dö i viss trygghet och värdighet. Enda stora skillnaden nu/du och för ett år sedan är att anhöriga inte direkt ringts in för att ta farväl, vilket är synd men förståeligt i situationen.
    Skillnaden är kanske att det här fanns en standardiserad modell som bedömde äldre personer utifrån en niogradig skala där de som hamnade över fyra blev bortvalda.
  • FDFMGA

    När smittan var som lägst i Stockholm för någon månad sen började det synas alltfler maskförsedda personer i utemiljön, men nu när den smittspridningen är större så får man leta länge innan man hittar en maskförsedd.

    En elak tolkning är att man tar på sig mask när risken att bli smittad är som lägst och tar av den när den är som högst.

    En rimligare tolkning är att personer som av olika skäl är rädda att bli smittade oftare vågade sig ut när smittan var som lägst och att dessa i betydligt högre utsträckning bär mask än genomsnittsstockholmaren - men att de nu håller sig hemma igen.

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-10-09 08:59:35 följande:
    Min tolkning är snarare att många började med mask efter sommarledigheten och sedan tröttnade många. Antigen tyckte de att det inte verkar så farligt och att det ju ännu inte har rekommenderats, eller så så tyckte de att det var för jobbigt.

    Jag har själv haft mask sen dess på offentliga kommunikationer, och det är jobbigt med mask. Det kliar, det är varmt, det immar på glasögon så att man måste ta av dem...Och det är dumt om man måste nysa. Men, jag håller ut än så länge. 
    Jo, inte känns det bekvämt precis. Jag testade i samband med några besök på äldreboenden för några dagar sen. Främst för att de jag besökte kände sig tryggare då.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin