• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-07-10 15:46:12 följande:
    Ja, jag ser Vårdgivarguidens instruktioner. Tänker bara att det blir rätt så begränsad smittspårning om man testar så lite som man gjorde.
    Smittspårning har skett hela tiden i syfta att stoppa spridning, men inte i alla regioner och inte för varje person.

    Precis som det skrivs här i tråden så har kapaciteten varit begränsad men också att det inte är meningsfullt att smittspåra om smittan är allmän och spridd.

    När det finns ett fåtal personer på en plats, vid en tidpunkt eller avgränsat på ngt annat sätt så kan personer som utgör källa och smittvägar hittas och isoleras. Vid allmän smittspridning är detta mindre effektivt och kanske omöjligt att genomföra med de resurser som finns tillgängliga eller ens uppfunna. Det effektivaste sättet att minska smittspridningen då är att minska smitttillfällena. Detta har på visa håll gjorts med lockdown, på andra ställen med social distansering.

    Det enskilt unika med Sverige är att myndigheter och stat inte har långtgående befogenheter att begränsa människors rörelsefrihet hur som helst. Lagarna tillåter inte det helt enkelt.

    Nu ser jag att SL tillsammans med andra som utför eller ansvarar för kollektivtrafik ber om att få laglig rätt att begränsa antalet människor p åtex bussar - en rätt som de idag inte har, som väktare inte har, som polisen inte har, som regering/riksdag inte har.
  • Padirac

    Det ligger på varje region. De har en smittskyddsenhet med någon smittskyddsläkare, smittskyddssköterskor och administrativ personal.   Enligt andra uppgifter finns det ca 60 smittskyddsläkare anställda i Sverige  och Norge har en i varje kommun (ca 350 st)

    https://slf.se/smittskyddslakarforeningen/smittskyddsenheter/

    "På smittskyddsenheten arbetar vi förebyggande och för att minska spridningen av smittsamma sjukdomar bland människor. Detta sker genom information, utbildning, smittspårning och övervakning av epidemier samt samarbete med andra myndigheter och sjukvårdsenheter.


    Verksamheten regleras enligt Smittskyddslagen. Vi finns på Blekingesjukhuset Karlskrona och vår verksamhet täcker hela länet."


    "Smittskyddsenhetens uppgift är att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar bland människor i samhället. Arbetet sker genom epidemiologisk övervakning, smittspårning, information och utbildning."
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-11 13:02:13 följande:
    De verkar ju ha konkreta rutiner som borde fungera när det är allvar. Nu bör de ju då kunna undersöka vad som inte fungerar. Kanske då för få människor. 
    Kommissionen kommer förhoppningsvis att peka på om/var organisationen av smittskyddshanteringen i Sverige brister eller om det är brister i ledarskap/befogenheter eller bemanning eller om det helt enkelt var för stor omfattning och för stor brist på material och människor.

    Då jag läser planerna så ser det ut som att man arbetat efter planerna - att det sen finns brist på tester (för att dessa inte existerar eller för att dessa inte finns tillgängliga) och att personal behövs inom vården och inte till testverksamhet..   När de som FDFMGA kallar pangdemister ropar på rättvisa och ansvar så är det mycjet de bortser från - tex hur verkligheten är beskaffad - som jag ser det.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-11 12:59:25 följande:

    Det är 21 stycken. Det verkar vara för lite. Man kan ju dela upp regionerna ytterligare för såna saker. Och när det är för lite sjukvårdspersonal generellt, så är det säkert för få där också. 


    Svensk sjukvård har stått under stark förändring inom hela samhällets strukturrationalisering. Inget område har undkommit detta. Korea var bättre förberedda pga att de drabbades av sars och har därefter med dessa erfarenheter och dessa kunskaper byggt upp en organisation med större förmåga att testa. Ändå kan de inte stoppa spridningen helt. Så fort de öppnar så är smitta tillbaks i någon omfattning. Samma saker ser man i princip i alla länder. Detta är det nya normala verkar det som.
  • Padirac
    KillBill skrev 2020-07-11 15:41:57 följande:

    En tråd som belyser och förklarar skillnaderna i Norden avseende smittade i Covid 19 på ett mycket pedagogiskt vis.

    threadreaderapp.com/thread/127007456647646823...


    Visar tydligt att det fanns en utbredd smitta lång tidigare i Sverige jämfört med de andra nordiska länderna.
     
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-12 10:13:52 följande:
    Visst, men det har ju visat sig att sjukvården är dålig, för nedbantat helt enkelt. Vi måste satsa mer på sjukvården.
    Det ser ut som en satsning på sjukvård kommer att göras för att ge befolkningen tillgång till _mer_ vård iom den nya primärvårdsreformen.  Men den hade nog inte om den införts tidigare hjälpt på ett avgörande sätt under coronakrisen som trots allt i mycket också är en vårdkris,  men en vårdkris inom andra områden än de primärvårdsreformen är tänkt att förändra

    Tillsammans med det behövs totalförsvarets förmåga byggas upp för att Sverige i tid av kris ska fungera med försörjning av materiel för sjukvård, hälsa, kraft, livsmedel. Produktion av nödvändiga varor måste kunna fortgå även i kris.

    Om det kommer några stora reformer ut ur en coronakommision eller om det kommer syndabockar - som en del verkar vara ute efter - får vi se.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-12 21:23:48 följande:
    Fast vem är det som säger att just FHM har alla fakta?

    Bara för att du tror de så betyder väl det inte att det behöver vara så?
    Fattar du inte själv hur ofattbart irrationellt det öht är att tro att en liten myndighet i ett litet land som saknar all erfarenhet och kompetens av kriser omöjligen kan ha fel?

    Det är ju förfan inte ens statistisk möjligt att en grupp människor alltid kan ha rätt i allt de säger och gör. Precis som folk gör fel i andra länder så gör även vi fel ibland. Men enligt dig så kan det inte vara så.

    Vadå högersextrem argumentationsteknik, det är ju EXAKT det du själv ägnar dig åt, vi har i många gånger kommit på dig och rättat dig med att blanda ihop dina egna fantasier kring fakta och presentera fram dem som fakta. Enligt dina egna anklagelser borde väl i så fall du vara den mest hägerextrema av alla i tråden. För du är ju den som ägnar dig mest åt att göra det du påstår är typiskt högerextremt.
    FHM samarbetar med WHO europeiska smittskyddsenheter och enskilda andra länders motsvarighet - och har alltid gjort det.

    Den utbildning de anställda på FHM har är inget de läst på ett mjölkpaket utan kunskaper som de delar med övriga som arbetar med smittskydd i andra länder i motsvarande roller.   Varför tror du något annat?

    Tror du att de sitter i sina fåtöljer på kammaren och fantiserar ihop olika strategier? 

    Skärp dig nu eller kläm ur dig vilka belägg du har för att FHM inte skulle ha kunskap inom det område de arbetar med - inget cirkelbevis bara..  

    Att du tror att FHM arbetar isolerat och saknar erfarenhet och kompetens visar att du inte lyssnat på vad som rapporterats sen coronakrisen startade.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-13 00:36:49 följande:
    Samarbetar är en sanning med modifikation... de enda de gör är skickar in sin data samt tar del av WHO data. Hur de sen tolkar det och vad de gör av det är en helt annan sak. WHO rekommederar tex ansiktsmask men FHM väljer att strunta i det. 

    Ja personalen på FHM har säkert utbildning med även andra länders forskare har minst lika bra utbildning och vissa av dem har även erfarenhet av utbrott och andra kriser som FHM helt saknar.

    Tro du övriga länders experter fantiserar ihop saker i soffan?
    Tror du WHO rekommendationer om ansiktsmask är något de kom på på ett kalas för att de tyckte folk såg lustiga ut i mask?

    Skärp dig själv, din argumentation bygger FORTFARANDE på att FHM experter och tolkningar av data skulle vara bättre än andra länders och det är inget annat än blind nationalism.

    Jag har inte påstått att FHM jobbar isolerat, jag har påstått att vad de säger inte behöver vara rätt, deras taktik är trotts allt väldigt kritiserad världen över. Du verkar ha gjort en vana av att lägga ord i andras mun när det passar dig. Det enda som fattas är anklagelser om högerextremism för att bilden ska vara komplett...
    Hur var det nu, har de kunskap eller har de inte kunskap menar du?

    Vilken erfarenhet från arbete med smittskydd har de som arbetar på FHM? Hemma från fåtöljen eller real life experience från världen?  Vilken utbildning har det?   Är det mer eller mindre än andra inom professionen?  Är det tillräckligt eller otillräckligt? Är det politiskt styre eller tjänstemannastyre inom FHM?
     
    Anonym (man) skrev 2020-07-12 21:23:48 följande:
    Fast vem är det som säger att just FHM har alla fakta?

    Bara för att du tror de så betyder väl det inte att det behöver vara så?
    Fattar du inte själv hur ofattbart irrationellt det öht är att tro att en liten myndighet i ett litet land som saknar all erfarenhet och kompetens av kriser omöjligen kan ha fel?

    ......
    Tror du att FHM och motsvarande organisationer inte lär av varandra? Tror du att de sitter själva på kammaren och hittar på strategier och åtgärder?

    Nädu, hanteringen av pandemier är till sin natur en global aktivitet med global kunskap om strategier och åtgärder.

    WHO rekommenderar munskydd/mask som komplement i vissa lägen - inte som en åtgärd som ersätter de åtgärder som rekommenderas av FHM och alla andra motsvarande organisationer. Såväl FHM som finska smittskyddsmyndigheten anser att munskydd/mask inte ska rekommenderas till allmänheten

    https://www.hbl.fi/artikel/har-hittar-du-information-om-munskydd-men-myndigheterna-ger-ingen-allman-rekommendation/

    "Regeringen har inte gett någon allmän rekommendation om munskydd i Finland, men understryker att det kan vara bra att bära munskydd på ställen där det är svårt att hålla distans till andra.

    Landets hälsomyndigheter ger på sina webbsidor råd och anvisningar om hur munskydd ska användas i coronatider.


    Myndigheterna understryker att de bästa sätten att skydda sig mot coronaviruset är god handhygien och att hålla avstånd till andra. Om man väljer att bära munskydd på offentliga platser skyddar man däremot andra ifall man själv bär på viruset.


    För att munskyddet ska ge någon effekt bör det ändå bäras och användas på rätt sätt, påminner Institutet för hälsa och välfärd (THL), Arbetshälsoinstitutet och Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) gemensamt.


    På THL:s och Arbetshälsoinstitutets webbplatser hittas instruktioner om hur skydden ska användas. Därtill hittas på Tukes webbplats anvisningar för försäljning och anskaffning av munskydd.


    I Finland har regeringen inte gett någon allmän rekommendation om munskydd, men understryker ändå att det kan vara bra att bära munskydd på sådana ställen där det är svårt att hålla distans till andra.


    Myndigheterna understryker också att kirurgiska andningsskydd i första hand bör reserveras för social- och hälsovårdsbranschen och för dem som hör till riskgruppen."


     
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin