• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-11-30 19:14:15 följande:
    Det var visst olagligt att inte låta insjuknade på äldreboenden få en individuell läkarbedömning? Kommer någon att straffas för det här lagbrottet? Min gissning är nej, mot bakgrund av vad t.ex. den här professorn säger.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/1Bo97W/professor...

    Författaren till följande finska artikel som handlar om hur man väljer patienter till intensivvård konstaterar att det helt enkelt inte är ett alternativ att låta sjukvården bli så hårt belastad att man tvingas välja bort patienter som i vanliga fall hade behandlats. Om man riskerar hamna i det läget måste statsmakten träda in och sätta upp regler för hur situationen ska hanteras, enskilda läkare ska inte behöva fatta det beslutet. Med andra ord, om läget blir så svårt att man tvingas välja vem som ska bli utan vård, så måste det finnas en lag som backar upp det beslutet.

    suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/tehohoito-ei.../
    Olägligt ä fel ord - och vårdgivarna har så vitt jag förstått inte uppfyllt de krav som ställs. 

    I vilken mån detta är brottligt vet jag inte.

    I Filand har kanske statsmakten detta mandat, i Sverige finns det enligt lagar ett långtgående självstyre för myndigheter, regioner, kommuner och vårdgivare.

    Min uppfattning är att Sverige har mycket att lära av Finland.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-30 19:29:57 följande:
    Ah du menar att du svarade inte på min fråga till Klyban, utan på något helt annat. Ok. 
    Om frågan var "vad konkret är det som strategin mer har tagit hänsyn till"?

    så var mitt svar: Svenska lagar och förvaltningssystem

    Om det inte var ett svar på din fråga så kanske det är läge att gräva runt lite i premisserna för din fråga{#emotions_dlg.flower}
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-30 15:35:59 följande:
    Försök till att förklara att jag hade rätt, och du fel. Sverige har klarat sig sämre än de nordiska grannarna.
    Så förutom antal smittade och döda, och ekonomin, vad konkret är det som strategin mer har tagit hänsyn till, och som varit viktigare?
    Padirac skrev 2020-11-30 15:41:34 följande:
    Svenska lagar och förvaltningssystem


  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-30 20:22:30 följande:
    Ok, dom säger ju att repetition är moder till lärandet, så jag får väl upprepa, så du kan förstå.
    Jag frågade alltså Klyban vad han konkret syftade på i detta inlägg, som jag citerade.
    Och det har han svarat på, utan din hjälp.


    Ok, du ville inte ha ett svar, du ville enbart ha klybans svar - förstår jag dig rätt då?

    Hur som helst - Om frågan var "vad konkret är det som strategin mer har tagit hänsyn till"?

    så var mitt svar: Svenska lagar och förvaltningssystem
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-30 21:42:22 följande:
    Lagar och förvaltningssystem är abstrakta begrepp, de har inget behov av att man tar hänsyn till dem. Dessutom ska lagarna tjäna folket och inte tvärtom.

    Att ta hänsyn till lagarna innebär i praktiken att man tar hänsyn till de tjänstemän som är satta att se till att lagarna följs, och till de politiker som har på sitt ansvar att stifta fungerande lagar. Man anser att de inte ska behöva bry sina hjärnor med de problem som uppstår i samhället av att man fortsätter att följa lagens bokstav i en situation då lagen inte längre fungerar.
    Jo, jag förstår att du anser att grundlagarna ska brytas på fler olika sätt.

    Det är en intressant fråga - just nu skrivs det ju i kvällspressen om de _olagliga_ besöksförbuden på äldreboenden.
     Det har varit uppe tidigare också.

    Det förekommer också uppgifter om att regionernas smittskyddsläkare enligt lagen skulle kunna införa större begränsningar än regering/riksdag och FHM kan göra - det där med självstyre om du kommer ihåg
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-30 23:07:58 följande:
    Tegnell har gjort det igen.

    Först säger han att vaccinet inte kommer att bla bla bla. Sen säger han att Sverige ska starta vaccineringen månader senare än andra länder.

    Byt ut Tegnell nu.
    Som vanligt är inte Tegnell ansvarig för genomförandet av vaccineringen

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/74cdc0cb9b3a4341827c65ba0c813a30/dnr-s202004550fs-delvis-nationell-plan-vaccination-covid-19-2020-08-31.pdf

    "Plan och genomförande
    Folkhälsomyndigheten förbereder för att ta ansvar för leveransen till en nationell punkt (om detta inte inkluderas som leverantörens ansvar i avtal) samt eventuell mellanlagring och distribution till en punkt per region. Därefter tar regionerna över ansvaret för att fördela doser och genomföra vaccination enligt det som står beskrivet i Folkhälsomyndighetens kunskapsunderlag Pandemiberedskap – Tillgång till och användning av läkemedel – en vägledning (25)."
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-01 20:09:53 följande:
    Regeringen och FHM har inte ens misslyckats med vaccineringen ännu. Men du är redan igång och hittar på ursäkter.
    Du är igång och anklagar allt och alla för det som inte ännu hänt.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-01 21:34:58 följande:
    I allmänhet brukar man anse att ett brott har begåtts om någon bryter mot reglerna på ett sådant sätt att det leder till att någon dör. Men det kanske inte gäller gamla på äldreboenden?

    www.expressen.se/nyheter/sveket-mot-aldre-mit.../

    I många fall är det vållande till annans död. Konsekvensen av att man inte har individuell bedömning är att människor får palliativ vård, utan att de har en dödlig sjukdom. Som regel får en akut infektion aldrig leda till att man sätter in läkemedel som dödar patienten. Kombinationen av morfin och midazolam gör att en gammal människa slutar andas. Man kvävs till döds.
    Ja, det sätt de äldre äldre skötts om som sjuka har brustit. Vårdgivare har inte haft personal med rätt kompetens på plats för dessa personer för att göra det som lagen kräver att de ska göra. Om det är brott som begåtts och vem som i så fal begåt dem får en ålagare avgöra. Tegnell är nog inte skyldig i rättslig bemärkelse, inte heller regeringen.

    Ja, morfin har fler funktioner, det tar udden av ångest men det dämpar samtidigt andningseflexen. Tex patienter med lungcancer kvävs av sjukdomsförloppet med fruktansvärd ångest eller av behandlingen som skall göra den sista tiden uthärdlig för den som kommer att dö inom kort. Även om det med all visshet är en snar död som väntar så är det ett etiskt problem som läkare och andra står inför och så vitt jag förstått så finns det en etisk kommité som arbetar med liknande frågor. 

    Hur många av de som avlidit på äldreboenden som dör med eller av covid eller oavsett de smittats eller inte helt enkelt, många -men inte alla - har varit i för dåligt skick för att klara de behandlingar som krävts för att övervinna covid.

    Den långgående strukturrationaliseringen av svensk sjukvård, äldreboenden och äldrevård har lagt grunden för det som hänt och det som händer. i Norge där vård och äldreomsorg är organoiserat på annat sätt har det fungerat på ett annat sätt.

    Hur fungerar äldreomsorgen i Finland?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-01 22:16:15 följande:
    Jag citerade bara en artikel i DN. De undrar också varför Sverige ska ligga månader efter andra länder. Capiche?
    Citerade?    Nej du upprepade möjligen med egna ord någonting du läst.

    www.su.se/polopoly_fs/1.140521.1372667744!/menu/standard/file/Att%20citera.pdf

    "Det är naturligtvis viktigt att citat är ordagranna och att källorna anges korrekt. Sidhänvisning ska alltid finnas med vid direkta citat eftersom läsaren lätt ska kunna kontrollera citatet eller det ursprungliga sammanhanget."
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-01 22:24:58 följande:
    Nej, jag citerade ordagrant. Men jag uppgav ingen källa och angav inga citat-tecken.

    Detta gjorde jag för att få bekräftat att du är otrevlig mot mig p.g.a att det är jag, och inte p.g.a vad jag skriver. Man kan säga att jag fick rätt. Jag brukar ju ha det.
    Vilka av orden skrev du ned ordagrant och från vilken text i DN?
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-01 22:17:48 följande:
    Till och med Tegnell själv måste ju undra hur han kan ha fel varje gång. Men självgodheten har det inte varit något fel på hittills.

    Ja, verkligen, men Tegnell har mycket lite med självgodhet att göra.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-01 23:22:53 följande:
    thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/fragor-och-svar-om-a...

    Rätt så bra, enligt texten ovan. Det finns kommunala och privata äldreboenden, vissa är bra, andra är mindre bra. För ett tag sedan diskuterades hur många anställda per klient det ska vara, 0,5 eller 0,7. Jag vet inte hur det blev med den saken. Ibland dyker det upp någon skandal, mitt intryck av dem har varit att förlåt inte har räckt då, utan det har blivit andra konsekvenser.
    I Sverige har det funnits politiska konflikter om att diskutera antal anställda per klient, att dra ned på antalet naställda har varit ett av konkurrensmedlen i upphandlingar. De som förepråkat denna lösning har ansett att det inte är kvantitet som avgör leveransens kvalitet. En del av resultaten av detta synsätt är som jag ser det en undermålig kvalitet som visar sig nu.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin