Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
Jag har uppfattat CK som att de i sitt slutbetänkande i februari kommer att göra bedömningar och utlåtanden om ev avvägningar mellan lagar och åtgärder varit rimliga och kanske rätt eller fel.
Fram till dess är det en rad konstateranden snarare än skuldbeläggning av aktörerna som gjorts.
coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/presentation-sverige-under-pandemin-sou-2021_89.pdf
"Brister bakom den svenska pandemihanteringen
Beredskapen för att hantera en pandemi har varit undermålig
Nuvarande och tidigare regeringar borde ha åtgärdat sedan länge påtalade brister i pandemiberedskapen
Folkhälsomyndigheten eller annan myndighet bör få i uppdrag att följa upp och stödja andra aktörers pandemiberedskap
Smittskyddslagstiftningen är otillräcklig
Ansvaret för det svenska smittskyddet är fördelat på många i ett decentraliserat och fragmenterat system
En betydande del av ansvaret för den faktiska pandemibekämpningen har fått vila på SKR
Smittskyddsläkarnas ställning är otydlig"
I den här rapporten hittar man endel konstateranden som kommer väldigt nära ett skuldbeläggande.
coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/underlagsrapport-m-almgren-kartlaggning-av-skillnader-i-regionernas-insatser-for-provtagning-och-smittsparning-under-coronapandemin.pdf
?Uppsala och Blekinge är de regioner som avviker för uppstart av provtagning för åldersgruppen 6?10 år där Uppsala startar med detta i februari 2021 och Blekinge erbjöd fortfarande vid enkätens besvarande i april 2021 ingen provtagning för den åldersgruppen. Även i åldersgruppen 11?15 år sticker Blekinge ut där man erbjudit provtagning först från mars 2021.?
Har det verkligen varit så här illa?
?I enkäten där regionerna fått beskriva erfarenheter kring smittspårning lyfts det att man anser att man omgående borde lagt upp en strategi för smittspårning i förskola och skolmiljö.?
Varför det, barn smittar ju inte? Eller?
?Synpunkt framkommer kring att riktlinjerna var alltför restriktiva vilket har försvårat arbetet i regionerna att utöka smittspårningen. Exempel ges gällande "acceptans" av asymtomatisk smittspridning. Det lyftes av regionerna redan på ett tidigt stadium att erfarenheterna från smittspårningsarbetet tydligt visade att det förekom asymtomatisk smittspridning, men som det dröjde länge innan nationella riktlinjer för smittspårning tog höjd för.?
När har detta ?tidiga stadium? infallit? I januari 2021 i Agenda-utfrågningen var Tegnell väldigt tydlig med att man INTE smittar innan symptom.
?Det går därför inte att smittspåra för covid-19 på samma sätt som för t ex klamydia eller hiv. Ovanstående verkar ha varit svårt att inse för politiker och många andra utan tidigare kunskap om smittspårning.?
Att döma av hur Tegnell har uttryckt sig i offentligheten, kan man kanske räkna också honom till dem som saknar kunskap om smittspårning.
www.svt.se/nyheter/inrikes/anders-tegnell-om-coronahosten-och-smittsparning