Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2021-01-20 20:11:52 följande:
    Det är det andra steget som var intressant, men är nog inte detta då fakta pekar på annat.
    klyban skrev 2021-01-20 22:06:20 följande:
    DU återger bara en punkt, inte sagt att andra punkten berättar nått annat.


    Nej det är ok, fortsätt du med obegripligt fikonspråk, det gör inget att det inte går att förstå vad du menar, det var säkert inget viktigt du ville ha sagt ändå.
    Jag länkade till Jena-studien där de klart påvisat att munskydd hindrar smitta, men sådant brukar du ju inte vara intresserad av ändå. 

  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2021-01-21 17:39:28 följande:

    Vad är det du försöker säga som inte redan har avhandlats?
    Och ja, en av studier visste jag var så, så vad är det du vill sagt som inte redan sagts?


    Ja du, Jenastudien om munskydd, har det skrivits om här förut, men du tog upp den igen av något outgrundlig anledning, vet inte vad du försökte säga med det, för den har redan avhandlats.
    Så jag länkade till en artikel om den, där det framgår att munskydd hjälper mot smitta. Synd om du inte vet vad du försökte säga om detta.  
  • FuckGoggleAskMe

    Jag lyssnade häromdagen till fackfolk, som sade diverse intressanta saker.
    Dessa normala kirurgmasker eller vad de heter, skydddar bäraren från runt 90% av smitta. De FFP2 (eller vad de heter) maskerna, skyddar till runt 95%. 
    Dagens vacciner skyddar i princip mot brittiska varianter och andra, men det jobbas på att justera dessa vacciner så de funkar bättre mot diverse mutationer. Om några veckor ska detta vara klart tror dom. 
    Och vi vet inte exakt hur mycket någon med vaccination smittar andra.

  • FuckGoggleAskMe
    Pope Joan II skrev 2021-01-22 12:55:38 följande:
    Jag förstår inte ditt inlägg.
    Inte jag heller. Men antagligen förklarar någon vänlig själ snart, i detalj. 
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-23 01:24:43 följande:
    PubMed, sökning på Björkman A + covid-19. No results were found. Hans analyser är av noll och intet värde, för den som förlitar sig på vetenskap.

    Däremot hittar man en YouTube video från mars, där han förklarar hur man ska låta viruset spridas för att uppnå flockimmunitet i samhället, medan man ska skydda riskgrupperna. Han menar att en viss nivå av immunitet kanske redan kan anas i Stockholm.

    I juni medger han att Norge och Finland kanske ändå hade lyckats bättre, han trodde inte att de skulle få lika många döda som Sverige.

    I TV-utfrågningen förklarade Tegnell att i våras visste man inte att smittan spreds på privata fester. Och på frågan om varför man inte införde hushållskarantän redan på våren, så var orsaken den samma. Man förstod inte att smittan spreds i hemmen.

    Låter det rimligt? Eller kan man kritisera experterna på FHM för att vara dåligt pålästa angående droppsmitta och hur den sprids?

    www.svd.se/vett-och-logik-ar-ett-recept-vart-att-prova
    Jag gjorde en liknande sökning och hittade en väldigt kort publicerad artikel av bl.a. honom, som gick ut på att det ryska vaccinet borde testas och utforskat mer.
    Samt en del intervjuer med honom från vår och försommaren, där han underströk att svenska ekonomin skulle inte klara en lockdown, och det där med flockimmunitet ...

    Hittade även en del intervjuer där han protesterat mot att matematiska modeller skulle styra strategier (som det gjorde i GB pga prognoser om ökad smittökning). Lite lustigt, eftersom han nu pratar om skillnader i Rtal, som också bygger på  matematiska modeller. 

    Tittade även på vad som påverkar Rtalen mest, och hittade flera undersökningar som påvisade att minskad mobilitet var det som påverkade mest (inte så konstigt, färre kontakter mellan människor sänker ju smittan). I de länder där man stängt gränser, drastiskt minskat flyg, tåg, promenader etc (dvs lockdown) har man sett de mest sjunkande siffrorna. Samt även undersökningar från enskilda länder, där kortare lockdown haft tydlig effekt på Rtalet. Att Sverige haft högt Rtal är ju inte så underligt. Få åtgärder leder till höga Rtal, som leder till många smittade, som leder till många avlidna ... Björkman verkar förvirrad.

    Det var ju otur att Tegnell missat att virus smittar även i hemmen, när resten av världen listat ut det. 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2021-01-23 11:50:09 följande:

    Tar man del av kritikernas navelskådarperspektiv utan att relatera till jämförbara länder är det lätt att få uppfattningen att katastrofen har drabbat Sverige medan omvärlden styrs av omdömesgilla politiker som vidtar de rätta åtgärderna för att begränsa smittan så mycket som möjligt.

    För närvarande har 1,1 promille av befolkningen i EU/UK avlidit i covid-19 medan 1,1 promille av Sveriges befolkning har avlidit i covid-19. Vi är alltså fortfarande genomsnittligt drabbade.

    Jag såg att någon nämnde Kuba tidigare i tråden, där har 0,017 promille dött.

    Trots att Fidel Castro är död kan kanske Kuba och landets coronastrategi fungera som en inspirationskälla för kritikerklustret - även om det möjligen inte är tillåtet att röka cigarr på vinbaren.


    Inte genomsnittligt resultat om man tittar på Europeiska länder, i stället för total befolkningsmängd. Det tycker jag visar att de flesta Europeiska länder har en bättre strategi.

    Nu ligger Sverige på 18e plats i världen, av länder med högst antal döda per invånarantal (om man bortser från 4 lilliput-länder, annars plats 22). 13 länder i Europa har värre siffror än Sverige (minus lilliputtarna) och de flesta bättre.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2021-01-23 12:16:00 följande:
    Att tro att Tegnell inte vet att virus smittar mellan personer oavsett var dessa personer befinner sig är mer än lovligt obegåvat eller ett plumpt försök att göra en missriktad poäng

    Självklart kan den som saknar förförståelse och inte heller reflekterar över ett uttalandes rimlighet förstå uttalandet på vilket sätt som helst.

    Vad är mest rimliga förståelsen av 'vi visste inte att smittan spreds på hemmafester' av nedanstående alternativ

    1. Vi visste inte att virus sprids mellan människor om de festar
    2. Vi visste inte att människor festade
    3. Vi visste inte om virus sprids mellan människor om de är i hemmet
    4. Vi visste inte om människor var hemma
    5, Vi visste inte om viruset var allmänt spritt i samhället ... (och att det spreds utanför de italienresenärer som fångades upp)

    Den som känner till hur många som arbetar på FoHm, vilka arbetsuppgifter de har och vilken typ av kompetens detta kräver kan i de flesta fall göra en bedömning av vad ett uttalande betyder och i vilken kontext detta ska förstås - det är grundläggande språklig kompetens att förstå kontetxt, men en del saknar förståss detta, eller vill inte förstå...

    Annars kan ju varje enskild mening i ett sammanhang ges helt oberoende betydelser av varandra - just dettta förekommer såväl bland begåvningsreserven och 'begåvningsreserven' av olika skäl i en debatt. 
    Ta nu inte i så du spricker pga en ironisk kommentar från mig som bygger på vad ABC har hört i någon TVintervju. Ironisk kommentar eller plumpt försök med missriktad poäng, som en del ser det.

    Eller också är jag bara obegåvad och saknar språkliga kompetens, förståelse, kan inte reflektera, är orimlig, känner inte till, vill inte förstå, är obegåvade ...  haha, välj själv bland alla saker du radar upp, kanske stämmer allt, du tycker kanske det är rimligt!

    En alternativ tolkning skulle kunna vara att jag tycker att eftersom Anders och alla hans motsvarigheter i andra länder visste att viruset var smittsamt och dödligt, men för övrigt inte hade så mycket kunskap i våras, är det märkligt att i väldigt många länder kom det en massa åtgärder för att minska kontakt mellan människor, lockdown, stängda affärer, förbud på mer än x gäster hemma samtidigt, förbud på mer än X människor som samlas ute etc etc - ta det säkra för det osäkra. Anders å andra sidan, rekommenderade högst 500 att samlas, etc etc.
    För att du nu inte återigen ska rabbla om smittskyddslagen etc, fortsätter jag med att påpeka att i många länder anpassade de snabbt lagar till att möjliggöra förordningar, men även rekommendationer i andra länder såg helt annorlunda ut.

    Men ja, om du tycker att din tolkning är korrekt - jag tror inte att Anders vet att virus smittar - så är det nog en rimlig förståelse och jag är bara obegåvad, hahaha! 
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2021-01-23 12:22:48 följande:
    Så om du vill räkna bort lilliputländer är det väl rimligt att på något sätt vikta länders dödstal efter befolkningsmängd eller yta för att få en rättvis bedömning?  

    En intressant infallsvinkel som säkert måste ta med fler parametrar än befolkningsmängd och yta för att siffrorna ska vara meningsfulla.

    Att bara räkna bort länder så som du vill göra är missvisande, för att få jämförbara värden som kan användas till de bedömningar du vill göra måste betydligt fler justeringar göras.

     
    Det är bara det att i många sammanhang, även relaterade till Corona, räknar man inte med de minsta länderna. Men visst, det går räkna med tex Vatikanen, Färöarna  och Isle of Man (lägre siffror än i Sverige) eller San Marino, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein (högre siffror än i Sverige) om du tycker det känns meningsfullt. Är osäker på om tex San Marinos strategi skiljer sig från Italiens etc, men ok.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2021-01-23 12:58:42 följande:
    Smittskyddlagen är en del, en annan del är avsaknaden av en civil krislag och de omfattande fri och rättigheter som alla privatpersoner och även näringsverksamhet har i Sverige.

    Så kritiken borde vara riktad inte mot att dessa begränsningar du anger inte gjordes, utan att de inte kunde göras med de lagar och den förvaltning Sverige har.

    Det fungerar säkert på ett annat sätt i tex Österrike  -  för att inte tala om hur Österrike fungerande på -30-talet
    För att förtydliga, kritiken är t.ex. riktad mot att Sverige varit oerhört sena med att anpassa och använda lagarna, och rekommendationerna har varit tandlösa. I många andra länder har det varit tidiga rekommendationer (och lagar när det gått) om att sitta i karantän om någon i hushållet blivit sjuk, sitta i karantän efter resa, använda munskydd, inte samlas mer än ett väldigt litet antal, inte resa etc etc.
    Tro det eller ej, men många andra länder ger också omfattande friheter och rättigheter till sina invånare.

    Ja, tänk hur det fungerade i t.ex. Österrike, Tyskland, Italien, Spanien etc på 30talet, och tänk så lite det har att göra med denna diskussion. 
  • FuckGoggleAskMe
    pyssel skrev 2021-01-23 13:52:36 följande:
    Okej.

    Ja, jag är lite bedrövad över att vi dessutom öppnar upp snart för fler elever på plats - trots flera nya fall i personalstyrkan, elever och anhöriga. Inte kul och säkert alls. Jag tillhör dessa som alltid är inne oavsett - ja, utom när jag själv har symptom och arbetar på distans begränsad tid. Eller om jag skulle ha familjekarantän enligt riktlinjerna förstås.
    Hemskt! Så olika det kan vara.
    Här är alla skolor stängda, det har varit mycket spridning i skolorna.
    På mitt jobb får vi vara max 10% på plats samtidigt, och bara efter tillstånd från management för vart tillfälle. Munskydd på överallt på jobbet, utom i individuella kontor med stängd dörr. Munskydd delas ut.
    Trots det slarvade någon nyligen med munskydd, vips blev det några smittade och massor i hemkarantän för säkerhets skull. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin