Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-05-28 16:48:46 följande:

    Vilket vansinnigt beslut. Idiotiskt. 

    Från och med den 1 juni upphör Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering efter hemkomst för symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, från Storbritannien och ett antal andra länder, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

    För utländska medborgare utom nordiska gäller enligt regeringen fortsatt krav på negativt covid-19-test för att resa in i Sverige.


    Eftersom Sverige just nu är bland de länder som har högst smittspridning i Europa, så medför öppna gränser ingen förhöjd risk för Sveriges del.

    Men jag tycker att ministern uttrycker sig lite märkligt: ?Sverige HADE högre smittspridning än grannländerna?? Faktum är att Sverige fortfarande HAR högre smittspridning än grannländerna.

    www.expressen.se/nyheter/sverige-oppnar-for-nordiska-medborgare-slut-pa-test/

    Dessutom fick man under presskonferensen höra att ?De andra nordiska länderna har ingen tidsplan.?

    Finland har för närvarande en plan för hur hög smittspridning som tillåts i ett land för att man därifrån ska få resa in fritt. Det innebär att tidsplanen för när svenskar får resa in fritt avgörs av svenskarna själva.

    Antingen har ministern noll koll, eller så väljer han att lägga orden på ett sätt som ska få Sverige att framstå som den generösa parten som är villig att göra uppoffringar för det nordiska samarbetets skull.

    Fakta om Finland hittas här:

    valtioneuvosto.fi/sv/inreserestriktioner

    ?De nuvarande inreserestriktionerna gäller till och med den 15 juni 2021.?

    ?I trafiken mellan Finland och Island och i fritidsbåtstrafiken mellan Schengenländer har gränskontrollerna vid de inre gränserna avskaffats. Begränsningarna slopas för dem som bor på gränsorterna vid Finlands och Norges landgräns från och med den 24 maj.?

    ?Invånare i följande länder får resa in i Finland när invånaren anländer direkt från landet i fråga: Australien, Israel (fr.om. 24.5), Nya Zeeland, Singapore, Sydkorea, Thailand (till den 24.5) och Ruanda.?

    ?Med länder med låg incidens av coronavirus avses länder där incidensen är högst 25 fall per 100 000 invånare på 14 dagar. Från dessa länder kan man komma till Finland utan begränsningar och karantän på eget initiativ.?

    Även om Finland skulle tillåta en 10 gånger högre smittspridning, så skulle Sverige fortfarande stå utanför.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-05-29 07:17:08 följande:

    Så du menar att Region Stockholm medvetet såg till att bli den region i landet med flest döda, enkom för att visa att man kan styra mot minskad smittspridning så småningom. Var det månne ett blindstyre du förärade Region Stockholm efter att att du nobbats av regeringen

    Nåväl, alltid lika spännande att få ta del av såväl kritikerklustrets analyser som dess språkhantering.

    Att Sverige lyckats så relativt sätt väl med att begränsa dödstalen är inte enbart regeringens förtjänst, inte heller att Sverige klassas som mästare i ekonomisk återhämtning.

    www.di.se/analys/sverige-mastare-pa-coronaaterhamtning/


    Dödsfallen är inte det stora problemet, utan de levande som behöver vård. Sveriges strategi gick ju ut på att hålla smittan på en sådan nivå att vården klarar sig. När man nu tvingas begära hjälp från grannländerna, så har man alltså låtit epidemin få en större omfattning än vad man kan hantera.

    Vilka europeiska länder har hittills fått ta hjälp av andra länder? Portugal och Spanien åtminstone, andra?

    www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-i-samtal-med-norge-och-danmark-om-att-lana-vardpersonal

    www.svt.se/nyheter/inrikes/karolinska-soker-vardpersonal-utomlands-snalla-hjalp-oss
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-29 12:26:17 följande:

    En pandemi som covid19 kräver en typ av sjukvård som till största delen avvecklats från 70-talet inom Svensk vård,  utrymme för salsinläggningar för övervakning och symptomlindring har ersatts av en hög grad av specialistvård och avancerad sjukvård i hemmet. Ingen av dessa vårdformen är applicerbar idag för covid19

    Januari 2018

    www.sjukhuslakaren.se/svepet/sverige-har-fortfarande-lagst-antal-vardplatser-i-eu/

    "I OECD:s senaste rapport framkommer det att Sverige fortfarande har färre antal disponibla vårdplatser än andra länder i EU ? 2,4 per 1 000 invånare ? och bland OECD-länderna har enbart Mexiko och Chile på ett lägre antal. Genomsnittet i OECD är 4,7 vårdplatser per 1 000 invånare. Det rapporterar Läkartidningen."

    "I samma rapport framgår det också att det går 4,2 läkare per 1000 svenskar, vilket är fler än genomsnittet för OECD-länderna, och att Sverige har bland de kortaste sjukhusvistelserna ? 5,9 dagar i genomsnitt."

    Mars 2020

    emanuelkarlsten.se/sa-bra-och-daligt-ar-sverige-rustat-for-corona-jamfort-med-italien-och-spanien/

    "Sverige ligger långt under andra länder i Europa, när det gäller vårdplatser per 1000 medborgare, bara 2,2 vårdplatser per tusen invånare. Det är en bra bit under Italiens kapacitet och även under USA som har 2,8. (källa)"

    "Det är framför allt en dramatisk minskning sedan 1992, då Sverige hade nästan sju vårdplatser per 1000 invånare. Det var också en tid då Sverige var mer rustad för kris och framför allt krig, på grund av ?kalla kriget? som pågått i decennier och där Sverige bodde granne med det Ryssland som spelade en huvudroll.

    Under 2000-talet har antalet vårdplatser minskat långsamt."

    "Men en viktigare siffra är den om antalet intensivvårdplatser. Det är den kurvan, som absolut inte får överbelastas. Det är när vi överstiger antalet platser som sjukvården kommer att behöva bestämma vilka liv som ska räddas och inte.

    Och här ligger Sverige uselt till, förhållandevis.

    Italien har 12,5 intensivvårdsplatser per 100 000 invånare, alltså mer än dubbelt så många som Sverige. Det är bara Portugal som har färre platser än Sverige."


    Du håller alltså med om att Sverige har haft för hög smittspridning i förhållande till sina resurser? Betyder det i så fall att man har misslyckats med pandemibekämpningen, eller har man medvetet låtit vården överbelastas?

    www.dn.se/sthlm/sjukhusen-fick-styra-platstillgangen-pa-iva-trots-larm-om-att-patienter-nekats-intensivvard/

    Här sägs att patienter till och med skulle ha dött pga platsbrist. Är det sann information, eller sprider DN desinformation?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-29 15:38:45 följande:

    Om du i artikeln i DN läser ut att 'man' - vilka det nu är enligt dig - medvetet skulle ha låtit vården överbelastas så är det nog du som står för desinformationen i fråga.

    Artikeln i DN säger att fördelningen av patienter för IVA-vård varit ojämnt fördelad mellan sjukhusen i Stockholms län. Det är säkert inte osant. Med tanke på det fåtal vårdplatser som finns i förhållande till befolkningen och jämfört med andra länder - som kanske inte drivit strukturrationaliseringen inom vården så långt som det gjorts i Sverige - är det säkert möjligt att patienter inte fått den vård de har rätt till. Detta är ett strukturellt problem som ingen myndighet eller regering eller riksdag lätt förändrar, speciellt som det är regionerna - eller möjligtvis någon privat aktör - som bedriver sjukvården i Sverige.

    Sverige är som jag pekade på i mitt förra inlägg dåligt rustade med såväl material, strukturer och lagar för att kunna hantera en civil kris. Svensk beredskap har på fler olika sätt monterats ned sedan 30 år tillbaks då Sverige gick genom en finanskris och andra politiska frågor premierats av såväl partier som väljare.

    Olika delar av statens förvaltning har olika områden de hanterar i fråga om att hantera verkningarna av pandemin. Utan att du är mer specifik är det naturligtvis omöjligt att ge en svar som betyder någonting specifikt. Ja och nej är väl det jag får säga i så fall...


    Jag ställde en fråga. Du väljer att inte svara, utan i stället omtolka hela inlägget och kalla frågan för desinformation. Bemöt sakfrågan i stället.

    DN säger att människor har dött pga platsbrist. Om det är sant, kan man fortfarande hävda att Sverige har lyckats med sin pandemibekämpning, som gick ut på att hålla smittan på en sådan nivå att alla får den vård de behöver?

    Eftersom det är omöjligt att öka sjukvårdsresurserna eller organisera om förvaltningen på nolltid, så kvarstår endast alternativet att hantera pandemin på ett sådant sätt att de befintliga resurserna räcker till. Har Sverige lyckats med det eller inte? Vad anser du?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-29 19:36:20 följande:

    Rubrikläsning är inte bästa sättet att orientera sig i omvärlden - man kan väl säga att den som enbart läser rubrikerna  misslyckas med att ta till sig en nyanserad information om händelser.

    Vad säger du (ABC)? Anser du att du misslyckats med att  ta till dig en nyanserad bild av vad som sker i Sverige? Eller är det medvetet som du vantolkar eller utelämnar vissa delar av verkligheten?


    Min nyanserade bild av den svenska pandemihanteringen baserar sig på ministrars, myndigheters, övriga experters och journalisters uttalanden och texter. Och i allt detta har funnits väldigt mycket märkligt och motstridigt. Ibland får jag en känsla av att vissa till och med är stolta över Sveriges många coronafall.

    Nu är Sveriges incidens ca 400, och man börjar öppna upp samhället. Norrbotten med incidensen 700 hade velat hålla kvar restriktionerna, men fick inte.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nystedt-ville-ha-lokala-restriktioner-folkhalsomyndigheten-sa-nej

    En kommun i Finland som fick ett utbrott stängde när man kom upp i incidensen 160. Det berättar en hel del om hur man förhåller sig till smittspridningen i våra respektive länder.

    yle.fi/uutiset/3-11934140
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-05-30 15:33:07 följande:

    Om det hade varit i första skedet, alldeles i början, DÅ skulle du kunna påstå det. Men inte nu. Nu har vi olika utgångslägen. I nuläget tittar vi inte så mycket på incidensen. Den sjunker ändå snabbt när allt fler är vaccinerade.


    Om man får ett utbrott, så stiger incidensen, alldeles per definition. Finland fortsätter att slå ner utbrotten, trots att många har vaccinerats. Du tycker inte att det är så viktigt, eller hur menar du?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-30 13:56:50 följande:

    Ja, Sverige har sedan dag ett - eller kanske dag minus 15-30 enligt finska tideräkningen  - haft en mer omfattande smittspridning. Sverige har också av någon ej klarlagd orsak haft smittvågor som inte varit i sync tidsmässig med de smittvågor som härjat i stora delar europa.

    Jag tror att du blandar ihop stolthet med frånvaro av grundlös och osaklig kritik, men jag vet  inte vad som rör sig inne i dina tankar och känslor så utveckla gärna dintt resonemang om stolthet. Det förekommer till och från i tråden argument som har med skam och stolthet att göra- skamning med historiskt felaktigt påstådda företeelser pch skeenden. Jag uppfattar att dina ord om stolthet ämnar till samma sak, att de som du påstår är stolta över en stor smittspridning ska känna skam.. men jag kan ha fel, utveckla gärna.

    Det märkliga och motstridiga som du ibland påkallar uppfattar jag att de beror på en begränsad förståelse för svensk förvaltning - hur mycket har inte du och jag pratat om lagar, myndigheter och ministrar mm?  - och enskilda cherry picked meningar som du snickrat ihop med inte sällan egna författade konspirationsteorier. Ett exempel på det senare är väl de där stoltheten du nu har en känsla av att någon - okänt vem eller vilka - har. 

    Andra gånger tar du enskilda personers åsikter som belägg för myndigheters och ansvarigas uppfattningar, åter andra gånger blandas tidsföljder ihop som belögg för arguemnt med omvänd eller ihopblandad tidsordning  - så ja, det är klart att allt detta ger en motstridig och mycket märklig bild.. 


    Myndigheter har de åsikter dess anställda har. Enskilda personer förväntas uttala sig i linje med den åsikt myndighetens anställda gemensamt har kommit fram till. Eller?

    Om det var så att Giesecke gjorde uttalanden om Sveriges strategi som stred mot det som de anställda på myndigheten (eller regeringen?) gemensamt hade kommit fram till, varför tilläts han då få så mycket mediatid? Varför blev han inte omedelbart korrigerad? Än i denna dag kan man läsa om hur Sveriges ursprungliga strategi gick ut på att uppnå flockimmunitet. Hur kommer det sig tror du?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-31 22:49:00 följande:

    Åtgärder för att minska smittspridning:

    <googla lämplig fras>

    i resultatet ingår smittspårning, håll socialt avstånd, stanna hemma om du har symptom, arbete hemma, umgås och trängs inte med fler människor än de i din bubbla...

    Om du har ett fåtal myror hemma kan det vaar intressant att räkna dem för att se om de ökar eller minskar i antal, om hela huset är fullt av myror är det viktigaste inte att räkna dem.. 


    Det du beskriver är åtgärder för det segdragna bromsandet av smittspridningen. Att slå ner utbrott tar ca 3 veckor, och i det ingår utökad testning och strikt karantän för alla exponerade.

    Här har du ett exempel. 3% av Ålands befolkning satt i karantän när det var som värst.

    www.ahs.ax/sites/default/files/attachments/form/CovidStats_0.pdf
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-30 18:16:16 följande:

    Kanske är det en kulturell grej - att det är annorlunda i Sverige och Finland - men i Sverige får de anställda ha vilka åsikter de vill och ändå förväntas de arbeta i linje med de beslut som fattats, vilket mycket väl kan vara någonting som går mot en enskild persons åsikt.  Anställda som uttalar sig om myndighetens hållning förväntas hålla sig till vad myndigheten sagt - om de har avvikande enskilda åsikter så är det deras ensak.  

    är det några speciella antällda du tänker på? Tegnell, Carlsson? någon av de andra som brukar vara med på pressträffarna?

    Eller tänker du på frifräsarna och kunsulterna? eller  på journalister som uttalar sig om vad de tror är FoHMs hållning?

    Hur mycket mediatid fick Giesecke som företrädare för  FoHM menar du?  Eller tänker du att FoHM eller regeringen eller statsministerns ska tysta vissa personer - en del tror ju att de 22 forskarna och den där facebookgruppen blev tystade av den enda skälet att de fick lov att argumentera för sin  uppfattning och inte var oemotsagda. Det funkar inte så i Sverige. Säkert inte heller i Finland, men vad vet jag om detta med censur av enskidla personer i Finland...

    Det som är myndighetens hållning torde vara det FoHMS företrädare sagt, Carlsson, Tegnell, Wisell , Bylund osv..

    Jag tror att det finns de som får luft av att misstro myndigheter och ansvariga, deras önskan om att finna galenskaper som inte finns är större än förmågan till kritiskt tänkande och analys och förståelse av grundata och skeende.  Sen tror jag att öppna frågor och resonemang om olika alternativ kan missförstås av de som har en förenklad världbild eller en väldigt komplex världsbild fylld av konspirationsteorier, eller av de som vill använda det som går att missförstås till att sprida desinformation. 

    Förresten, har du tänkt på att just nu så en av de viktigaste strategiska åtgärderna att skapa flockimmunitet? Det har kommit vaccin och själva målet med att ge denna vaccin är att uppnå flockimmunitet.

    Har du också tänkt på att det Tegnell sa för druýga året sedan var att han trodde att enda sättet att stoppa smittspridningen var att uppnå flockimmunitet, endera genom att tillräckligt många var smittade eller genom ett vaccin, ett vaccin som då såg ut att vara väldigt långt borta.. 

    När sedan smittspridningen drastiskt sjönk så trodde FoHM att det kunde bero på att många varit smittade och att flockimmunitet var på väg att uppnås och att det inte alls krävde 80% med genomgången smitta... men det visade sig vara vädret och utevistelser tillsammans med att viruet inte alls spreds så lätt som det först hade verkat.

    Jag tror alltså inte alls att många tror att Sveriges strategi var att uppnå flockimmunitet genom att släppa smittan fri, men jag vet att du är en av de som tror att det är så, men att du ännu inte givit några belägg för att detta var FoHMs eller regeringens strategi.


    Även i Finland har politiker och andra haft olika åsikter om diverse aspekter av pandemihanteringen, men samma polarisering som i Sverige har det aldrig blivit. Man diskuterar sakfrågan och tar inte till personangrepp lika frekvent som i Sverige.

    www.expressen.se/tv/nyheter/regeringen-vill-inte-ha-fler-forbud/

    ?Och sätta lite press på grannar och andra.?

    Detta är ministerns ord, det är alltså regeringens åsikt. Eller?

    Japp, det är en väldig skillnad mellan Finland och Sverige. I Finland gör vi det enkelt för oss. Antingen är något tillåtet, eller så är det förbjudet. Inte en gång har regeringen uppmanat människorna att agera poliser gentemot varandra.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-31 23:50:03 följande:

    Se där... du får berätta för de som inte vet att utökad testning och med det smittspårning är en del av de  åtgärder som tas till för att slå ner ett utbrott.  


    Det är inte smittspårningen som är avgörande, utan karantänen. Den obligatoriska. För alla närkontakter. Den som ni inte har i Sverige.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin