Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2021-05-12 08:12:04 följande:

    Beklagar sent svar - jag fastnade i en annan tråd där delar av kritikerklustret gav exempel på sin kvinnosyn.

    jag åker mycket sällan buss, så jag kan bara gissa att det är mycket ovanligt att någon torkar av munskyddet mot busstolpen. Ett påhitt från mig, inspirerat av att jag nyligen såg en person göra rent glasögonen med munskyddet - eller alternativt göra rent munskyddet med glasögonen

    En rimlig gissning är att viruset sällan smittar via ytor - men hur det smittar och under vilka omständigheter är ju bara gissningar, om än kvalificerade om de kommer från experter.

    För att verkligen veta hur det smittar skulle man medvetet behöva utsätta ett stort antal personer för smitta under kontrollerade former - och det vore oetiskt.


    Man lär sig hur viruset smittar via smittspårningen. Som t.ex. här:

    yle.fi/uutiset/3-11918227

    Man har gjort experiment för att studera smittspridningen.

    www.bbc.com/news/world-europe-56556451

    Fans took a test earlier in the day and did not have to keep physically apart but they still wore masks.

    FHM:s åsikt om de här åtgärderna är att snabbtest är opålitliga, munskydd hjälper inte och trängsel ökar smittspridningen. I högsta grad oetiskt experiment alltså.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-05-15 01:33:50 följande:

    Ja det är beklagligt - det innebär ju att vi som inte är troende tvingas delta i maskeradbalen, men det skadar ju knappast att ldelta i maskeraden en kort stund.

    Du menar alltså att det faktum att sjukvården har regler om munskydd i sig visar att munskydden skyddar

    Själv anser jag att det vore mer effektivt att med en organisation som förmådde separera smittspridare från smittade. men det senare kostar en hel del pengar, medan munskyddsobligatoriet nästan är gratis och framförallt en signal till de troende att man agerar kraftfullt.

    Hos veterinären var det också munskyddstvång - men jag var sparsam och återanvände det munskydd jag fick mig tilldelat till återbesöket några veckor senare. Hunden däremot - den behövde inte ha munskydd.

    Tandläkare har jag inte varit till i år, men senast, förra året, så hade jag inte munskydd på mig.

    Hur gör din tandläkare - borrar genom ditt munskydd och chansar på att hitta rätt


    Separera smittspridare från smittade? Föreslår du någon ny åtgärd?

    Att separera smittade smittspridare från resten av befolkningen, det är det centrala i Finlands strategi. Många osmittade tvingas ju i karantän också, men bara de som inte kan jobba hemifrån blir en kostnad för samhället. Och smittspårarna ska ju ha betalt förstås. Men vinsten är att smittkedjorna bryts väldigt effektivt.

    Jag som lever i ett samhälle där karantänen är obligatorisk, och där man i vissa fall har tagit polisen till hjälp för att förhindra smittade smittspridare att röra sig ute i samhället, ser inte munskyddsrekommendationen som en kraftfull åtgärd. Det kan också ses som kraftfullt att stänga restaurangerna helt för en tid. Eller besluta att en skola måste övergå till distansundervisning. Eller att stoppa personer vid gränserna. De här är åtgärder som har en stor negativ inverkan på människors tillvaro. Ett munskydd märks knappt när man väl har vant sig. Ett munskydd är en mycket enkel åtgärd, som inte begränsar någons rörelsefrihet. Den övervakas inte på något sätt och ingen som bryter mot rekommendationen bestraffas. Den här åtgärden ser jag som ett extra skydd vid sidan av de kraftfulla åtgärderna.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-16 16:11:28 följande:

    Den utbredda samhällsspridningen berodde på att det fanns en omfattande smitta spridd paralllellt med alpresenärernas smitta. Den senare smittan försvann efter ett antal veckor mha smittspårning och isolering/karantän av de smittade.   

    FoHM har material på sin site som visar vilka strains som preds i samhället och den visar tydigt att det fanns en omfattande smitta som inte kom från alpresenärerna. För att ha kunnat stoppa smittan för ett år sedan hade Sverige behövt ha civila krislagar, beredskapslagar och beredskapslager, inget av detta är någonting som en regering kunde åstadkomma på veckor eller månader eller ens år utan någonting som liknat en statskupp.


    Man kunde ha låtit bli att säga till folk att personer utan symptom inte är smittsamma, och att det därför går bra att jobba tills man får symptom. Det skulle inte ha krävts en statskupp för detta.

    På hösten fick man en lika stor smittspridning igen. Men då fanns det testningskapacitet och skyddsutrustning. Vad är din förklaring till att man inte lyckades bättre än under första vågen?
  • Anonym (ABC)
    Anonym (KB) skrev 2021-05-16 15:42:48 följande:

    Jag fattar knappt någonting av ditt svar. 

    Har lyssnat på ganska många kritiska utfrågningar (Agenda, Aktuellt, p1 lördagsintervju m fl) där bl a Löfven och Hallengren menar att de vidtagit rätt åtgärder vid rätt tillfälle, att de gjort allt de kan. Ingenting hade kunnat göras annorlunda. Ingen självkritik över huvud taget finns hos dem.

    Så jag tycker inte jag är helt ute och cyklar med min frustration. Det är väl klart att regeringen kunnat göra mer. Vidtagit försiktighetsåtgärder på ett tidigt stadium t ex. Eller var de bakbundna där också? Helt utlämnade till FoHM?

    Coronakommisionens första delbetänkande pekade ju ut den utbredda smittspridningen i samhället som den främsta orsaken till den höga dödligheten inom äldreomsorgen.

    Hellre ifrågasättande naiv än att inte tycka någonting.


    Jag är övertygad om att misstag och felbedömningar har gjorts i alla länder. En trovärdig regering/myndighet borde kunna lista de beslut som med facit i hand borde ha sett annorlunda ut. Att i efterhand hävda att alla beslut har varit rätt innebär att man anser att priset var värt att betala.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-16 22:19:51 följande:

    Sanningen är väl att det redan från mars 2020 sades till att alla som kunde skulle arbeta hemifrån, undvika att umgås i en större krets, gå på gym och i affärer - jag hade en diskussion med ledningen om vad som var myndigheternas riktlinjer, vad som var lämpligt och vad som var direkt olämpligt att meddela de anställda på företaget och arbetet på kontoren.    

    Frågan om att arbeta eller inte arbeta tills symptom diskuterades av myndigheterna och dessa diskussioner presenterades också av myndigheterna på pressträffarna.  Du kommer säkert inte ihåg det, men det finns nämnt tidigare i tråden. Om du vill kan jag förklara en gång till.

    Höstens smittspridning skiljer sig inte från andra vågen i en överväldigande majoritet av andra länder med eller utan en stor första våg.  Oavsett munksydd, lockdowns eller krislagar har endast ett fåtal länder eller regioner klarat sig från smittspridning.  Coronakommissiones första delrapport ger en del information om vad som bidragit till smittspridning och FoHM har en del information också om var smittan sprids, parallellt med detta utformades nya regler och riktlinjer, lagar och rekommandationer. 

    Det är som vanligt en del av det du påstår som är missförstånd eller ren desinformation.


    Du ska inte jämföra Sveriges våg 2 med andra länders våg 2, utan med Sveriges våg 1.

    Sverige hade inte lockdown under våg 1. Under våg 2 tog man till strängare restriktioner än under våg 1, men fick en lika stor smittspridning i alla fall. Du kan inte skylla på avsaknad av tester eller skyddsutrustning. Vad skyller du på?

    De flesta länder hade lockdown under våg 1, medan man försökte hålla samhället öppet under våg 2. Naturligtvis blev smittspridningen större då.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-16 23:23:41 följande:
    Det är du som ger premissen att den första vågens smittspridning berodde på avsaknaden av tester eller skyddsutrustning och att den var lika stor som den andar vågens smittspridning.

    Jag säger att den premissen är felaktig... 

    vilket jag menar visas av att en majoritet av andra länder drabbats lika hårt eller hårdare trots alla åtgärder som satts in, åtgärder som i det stora är samma åtgärder som alla använder i olika omfattning (enligt Mika Salminen)

    Vad har du för belägg för att din premiss ang första vågens smittspridning faktiskt berodde på avsaknaden av tester och skyddsmaterial och att våg ett och två var lika omfattande?
    På varje pressträff har man visat staplar över antalet döda och intensivvårdade sedan pandemins start. Första och andra vågens kurvor ser ganska likadana ut, därav kan man dra slutsatsen att antalet smittade i första och andra vågen har varit i samma storleksordning. Du säger att det här är felaktigt. Menar du att Sverige hade flera eller färre smittade i andra vågen?

    De länder som tog till lockdown innan smittan hann sprida sig fick väldigt få smittade och döda i första vågen. I andra vågen har de hållit mera öppet och fått en större smittspridning. Tjeckien är visst ditt favoritexempel på länder som klarade sig bra i första vågen, men som fick stor smittspridning i den andra. Polen och de baltiska länderna är andra exempel.

    Avsaknaden av tester i början av pandemin har alla talat om. Ifall man testar går det att smittspåra. Ifall man smittspårar, kan man bromsa smittan mera än om man inte smittspårar. Under andra vågen gick det att testa mera än under första.

    Avsaknaden av beredskapslager och skyddsutrustning har du själv nämnt många gånger. Under andra vågen fanns det skyddsutrustning.

    Andra faktorer som sägs ha bidragit till smittspridningen: den höga befolkningstätheten, trångboddheten, det stora antalet invandrare, den svenska kulturen. Inget av detta förändrades radikalt mellan första och andra vågen.

    En viktig orsak till den stora första vågen sägs vara att man inte var medveten om att smittan hade kommit in i landet från andra håll än Italien. Kritikerna säger att en orsak till den stora andra vågen var att FHM trodde att Sverige inte skulle få en stor smittspridning under hösten och därför inte vidtog åtgärder i tid. Du håller sannolikt inte med om det här.

    Min fråga kvarstår: Vad är din förklaring till att Sverige fick en så stor smittspridning i andra vågen trots strängare restriktioner än under första vågen? Du återkommer hela tiden till den första vågen och de förhållanden som rådde då, men nu frågar jag efter dina åsikter om den andra vågen.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-05-16 23:02:04 följande:
    Det har man ALDRIG sagt. Man har bara diskuterat HUR smittsamma och hur många dagar innan symptomen börjar.
    www.expressen.se/debatt/en-ny-forodande-vag-av-smitta-hotar-gor-ratt-nu/

    Men så här stod det tills nyligen på svenska Folkhälsomyndighetens hemsida:


    Fråga: ?Hur ska vi bete oss när någon i hushållet är sjuk i misstänkt eller konstaterad covid 19??:


    Svar: ?Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har symtom kan de göra som vanligt och gå till förskola, skola eller jobb men samtidigt vara särskilt uppmärksamma på tillkomst av symtom och då vara hemma.?

  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-05-17 23:12:03 följande:

    Det är ju inte samma sak. De sa ju inte att det inte skulle finnas asymptomatisk smitta. Poängen där är ju en helt annan. Antagligen det här att barn inte driver smittspridningen. 


    Man fick också gå till jobbet. T.ex. ett äldreboende. Det här gällde vuxna.

    www.nyteknik.se/samhalle/delade-meningar-om-symptomfri-smitta-6992840

    ?Men Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att trots att en del studier talar för att även symtomfria personer kan smitta rör det sig om en så liten andel av all smitta att det inte är viktigt för spridningen.?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-18 00:27:41 följande:

    Det är nog ingen som vet om det var fler eller färre smittade under första våge eller andra vägen. Jag tror inte heller det är säkert att det går att ta reda på. 

    I övrigt sprider du samma felaktigheter och desinformation som tidigare. Det blir inte mer sant för att du påstår detta igen.

    Dels kommer du med felaktiga sakpåståenden och dels verkar du ha glömt allt du lat i smittskyddslagen om vilka befogenheter samhälle och myndigheter har utan den tillfälliga pandemilagen och i frånvara av en civil krislag.

     


    Här kommer mera felaktigheter och desinformation, framfört av självaste Johan Giesecke, konsult för Folkhälsomyndigheten, och förmedlat av SVT.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/fd-statsepidemologen-kraftfulla-atgarder-som-syns-pa-tv-ar-bara-viktigt-for-politiker

    ?? Det svenska systemet att låta sjukdomen spridas ganska obehindrat leder till en stor del av immunitet hos befolkningen, om det kommer en andra våg. Dessutom kan sjukvårdspersonal som är friska i övrigt återgå till arbetet efter sjukdomstiden utan skyddsdräkt, säger Johan Giesecke, före detta statsepidemolog.?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-05-18 09:24:09 följande:

    Jo, men det var ju på en tid då vi inte kunde testa så många. Dvs. man var visst medveten om att det i värsta fall kan bli smitta, men man försökte reducera risken så långt det går. Också genom skyddsutrustning. Om man har så få smittade som Finland hade - DÅ kan man göra så att alla får stanna hemma. I Sverige var det redan så utspritt att man hade haft en stor del av befolkningen hemma om man hade gjort så. Det hade ju inte fungerat. Att de inte trodde att den risken fanns, tror jag inte ett dugg på.


    Menar du att du tror att FHM visst ansåg att symptomfria sprider en stor del av smittan, men att de valde att hävda motsatsen offentligt?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin