Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-04-10 21:21:54 följande:

    Enligt dessa uppgifter ska störningar i blodets koagulering vara en känd effekt av covid-19-infektion

    www.medicalnewstoday.com/articles/autoimmune-antibodies-may-cause-blood-clots-in-covid-19

    "Alongside the respiratory features of COVID-19, many people with the illness have experienced thromboses, better known as blood clots.Some estimates suggest that the novel coronavirus causes blood clots in 30% of critically ill patients, which can lead to serious complications, including strokes.

    These findings have motivated researchers to test whether existing blood-thinning drugs typically used to prevent blood clots after a heart attack, for example, could improve outcomes for people with COVID-19. However, precisely what causes the blood clots to form in people with the illness remains unclear.

    New research led by a team from the University of Michigan suggests that a type of autoantibody usually seen in people with the autoimmune disease antiphospholipid syndrome could be behind blood clots in people with COVID-19.

    The researchers found the clot-causing antibodies in more than half of the COVID-19 patients in their analysis, and these antibodies were also associated with impaired renal function."


    Det var inte de här antikropparna norrmännen hittade.

    www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104882

    Antiphospholipid antibodies were detected only in Patient 3,

    All five patients had high levels of IgG antibodies to PF4?polyanion complexes

    www.nature.com/articles/ncomms14945

    Antibodies recognizing complexes of the chemokine platelet factor 4 (PF4/CXCL4) and polyanions (P) opsonize PF4-coated bacteria hereby mediating bacterial host defense. A subset of these antibodies may activate platelets after binding to PF4/heparin complexes, causing the prothrombotic adverse drug reaction heparin-induced thrombocytopenia (HIT). In autoimmune-HIT, anti-PF4/P-antibodies activate platelets in the absence of heparin.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-04-10 15:09:24 följande:

    Nej, jag är inte nöjd - men initiala misstag som gjordes av FHM är redan gjorda och kan inte göras ogjorda.

    Tja, om jag fick bestämma skulle man ta bort munskyddsrekommendationerna och i stället uteslutande fokusera på att man måste hålla distans till andra.

    Jag vet inte hur folk beter sig i Finland, men här har andelen av befolkningen som tycks vara omedvetna om pandemin ökat successivt och i affärerna uppträder folk nästan som vanligt.

    Coronatrötthet eller inte. Jag misstänker att det faktum att FHM lät sitt budskap kidnappas av en regering med ambitionen att i ord visa handlingskraft har inneburit att det fundamentala budskapet - vikten av att hålla avstånd har förflackats.

    Dessutom skulle jag önska att det fanns möjligheter att tvinga regioner som missköter vaccinationerna att fokusera på de äldre innan man börjar fundera på vilka vänner och bekanta som är betjänta av ett VIP-kort som ger dem möjlighet att svepa förbi vaccinationskön.

    En slags tröst i den bedrövelsen kan väl vara att man tydligen lyckats ännu sämre i Italien än i Region Stockholm. I Italien har nästan enbart unga och friska vaccinerats, vilket förstås märks på dödstalen.


    Går det att fokusera mera på avstånd än man redan gör i Sverige? Tegnell förklarar ju gång på gång att avstånd är det enda som har effekt. I Agenda-utfrågningen förklarade han att problemet med presymptomatiska smittspridare ute i samhället löser man med att hålla avstånd.

    I Finland anser man, med rätta, att avstånd som huvudsaklig åtgärd inte är tillräckligt. Det är i praktiken omöjligt att hålla ett två meters avstånd till alla hela tiden. En reporter testade:

    arenan.yle.fi/1-50741097

    Dessutom finns det exempel på smittspridning trots avstånd. T.ex. bussresenären som reste trots symptom, och smittade bl.a. chauffören.

    www.is.fi/kotimaa/art-2000007838412.html

    Så nej, alla i Finland beter sig inte som man ska. Men tack vare smittspårning och karantän lyckas man oftast slå ner utbrotten.

    Som jag skrev en gång tidigare:

    I Sverige fokuserar man på att få bort trängseln så att det blir mindre riskfyllt med smittade människor ute i samhället. I Finland fokuserar man på att få bort de smittade människorna så att det blir mindre riskfyllt med trängsel ute i samhället.

    Sverige har lagstiftning om hur många personer per kvadratmeter det får vara i en lokal, medan personer som har utsatts för smitta endast rekommenderas hålla sig undan andra. Finland har lagstiftning om att personer som har utsatts för smitta måste hålla sig undan andra, medan man endast rekommenderar folk att inte trängas i butiker.

    En stor del av fallen i Finland hör till kända smittkedjor och 30% av alla nysmittade är sådana som redan sitter i karantän. Eftersom smittan har hållits under kontroll, så har folk inte behövt vara överdrivet nitiska med avstånd och isolering. Om smittan kommer in i min närhet, så kommer jag att få information om det. Om jag inte har hört något, så är risken väldigt liten att jag ska smittas på jobbet t.ex. Många äldre har umgåtts med sina barnbarn, det har varit ok att besöka vänner, i liten skala. När det blir ett större utbrott någonstans i ens närhet, då är man mera försiktig ett tag. Oftast har man fått utbrotten under kontroll. I Åbo tog man polisen till hjälp när det blev ett stort utbrott bland utländska studenter, de hade tydligen svårt att förstå varför de måste stanna hemma.

    svenska.yle.fi/artikel/2021/03/19/polisen-i-sydvastra-finland-godkande-abo-stads-handrackningsbegaran-polisen

    När Uppsala hade motsvarande problem, var det någon läkare(?) i en video som önskade att de andra studenterna skulle utsätta de festande för en hård social press att sluta festa. Systemet med rekommendationer i stället för förbud för alltså med sig att medborgarna ska agera poliser gentemot varandra. Det har jag inte alls upplevt här. Antingen är det tillåtet att gå på restaurang, och då går man om man vill utan att ha dåligt samvete, eller så är restaurangen stängd.

    Jag tror också att systemet med karantän bidrar till att folk är försiktiga. Det är inte enbart uppfattningen om den egna risken för att bli svårt sjuk om man smittas som styr ens beteende. Man vill ogärna hamna i en två veckors karantän, eller vara den som är orsaken till att ens vänner eller kollegor hamnar i karantän.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-11 12:31:57 följande:

    De två fetade meningarna har samma innebörd - social press från andra för att påverka beteende.

    Det är inte så olika som du vill framställa det - så vitt jag förstår av det du skriver. 


    Nja, du förstod inte riktigt vad min poäng var.

    I fallet Uppsala var det en person som företrädde sjukvården som uppmanade ANDRA att sätta press på dem som inte följer restriktionerna. Den pressen kan i praktiken ta sig uttryck i allt från en saklig tillsägelse till regelrätta trakasserier. Det är något helt annat än att uppmana var och en att ta ansvar för sitt EGET agerande.

    Om man vill ha ett system som baserar sig på frivillighet, så får man acceptera att alla inte frivilligt följer reglerna. Vill man att alla ska följa reglerna, ja då ser man till att skaffa fram en lagstiftning som gör det möjligt att tvinga dem som inte gör det frivilligt. Att vädja till de laglydiga medborgarna att agera poliser tycker jag är ryggradslöst.

    I Finland funderar man just nu på hur man lagstiftningsvägen kunde komma åt privata sammankomster.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-04-11 11:22:22 följande:

    Visst kan man ha ett tydligare och mer effektivt fokus på avståndshållning, i synnerhet om man inkluderar åtgärder som underlättar möjligheten att hålla avstånd.

    I den här tråden är det mycket fokus på vad regeringen kan eller får göra och vad den inte kan göra. Stockholm ligger skyhögt sett till andelen döda i Sverige, skulle Stockholm räknas som ett land skulle Stockholm toppa världsstatistiken över döda, möjligen efter Gibraltar som inte bara toppar statistiken över andelen döda utan också statistiken över andelen smittspårade. En enkel åtgärd som regeringen har och har haft möjlighet att besluta om är att slopa trängselskatten, ett enkelt sätt att minska trängseln i kollektivtrafiken.

    Att något tycks ha fungerat i Finland innebär inte att det nödvändigtvis fungerar i andra länder. Det finns en mängd länder ute i Europa där åtgärderna är mycket snarlika de finska - men där smittspridningen och andelen döda trots detta (eller på grund av detta eller oberoende av detta) har varit mycket hög.

    Tidigt i den här tråden framhölls Tjeckien som ett exempel på hur effektivt det är med tuffa åtgärder - det har ramlat in ett antal inlägg i tråden sen dess och numer är Tjeckien det "riktiga" land som toppar statistiken över andelen döda.


    Vad gör Gibraltar efter att ha smittspårat?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-15 22:48:41 följande:

    Ja , att FoHM och Tegnell tidiagre sagt att de tittar på trender  och 2veckors perioder verkar alla kritiker ha glömt bort då de hittat en detalj att kunna peka på för att det möjligen.. eller kan ha.. bidragit till att alla vi som lever och bor i Sverige inte håller den distans som krävs för att dämpa spridningen av ett virus som sprids som en gräsbrand över hela världen med några få undantag. Detlajen är att FoHM angav absoluta tal istället för en procentuell ökning - jag undrade då jag läset kritiken om de granskande journalisterna och de nyhetschefer som släppte igenom en så undermålig och tendensiös nyhet på rikigt hade hål i huvudet..  var var deras krtikska tänkande? och då menar jag inte det som en del tror är samma sak som kritiskt tänkande - att kritisera utan relevans, saklighet, allsidighet är inte kritiskt tänkande eller kritik i sak. 


    Det var mera än bara en liten detalj man kritiserade.

    I Sverige höll man fast vid restriktionerna medan smittan var låg, och släppte på dem när smittan ökade. Det var en sak man kritiserade. I Finland har man gjort tvärtom, man släpper på restriktionerna då smittan är på väg ner. Vilkendera strategin är klokare?

    Det andra man kritiserade var kommunikationen. Ville man att folk skulle bli mera försiktiga, eller var det ok att folk slappnade av? Om man ville ha försiktighet, uppnår man det genom att säga att det nu är läge att lätta på restriktionerna? Antingen ansåg man att det var ok med ökningen, eller så missbedömde man totalt hur budskapet skulle uppfattas.

    Idag hade man en motsvarande situation. Katastrofsituation, säger sjukhuspersonalen. Nu kan vaccinerade träffa flera personer inomhus, säger regeringen. Man började vaccinera för flera månader sedan. Man kunde ha sagt detta redan då. Men man valde att vänta till den tidpunkt, då antalet inlagda på IVA överskrider det man hade på hösten.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-16 18:35:26 följande:

    Nä,  kritiken bygger på en liten ökning från låga nivåer (som i procent är höga) under en enstaka då känd vecka och data som ännu inte kommit om trender inte var beslutsunderlag för beslut som förbereddes tidigare utifrån då kända data. 

    Dessa svängningar i beslut baserrat på nya kända data/ny information har tidigare diskuterats i tråden - att debatten om att det inte fattats beslut på framtida information bygger helt på att FoHm gav absulota tal och inte procent under denna pressträff som jag förstår det.

    Det är soppa som kokas på en spik som hittas senare. Det går naturligtvis alldeles att kalla anklagelser om att efterklokhet baserat på senare kunskap och förståelse inte var kända för kritik, men att vara kritisk innebär inte automatiskt att kritiken är relevant eller saklig...

    Svensk strategi har utmärkts av att i det stora inte öppna och stänga, så att man höll i restriktionerna är inte konstigt alls, inte heller att man tänkte släppa lite på dem då smittan utifrån tillgängliga data (i resten av europa drog våg 2 igång med kraft men i Sverige hände inte det förrän lite senare) inte skenade som i många europeiska länder, då data senare fanns tillgängliga som pekade på att trenden var kraftigt uppåt så skärptes restriktionerna..  Så i allt var det samma typ av anpassning till omständigheterna som du ger exempel på att Finland gjorde. 

    Påståenden om vad myndigheter och regering gjort extrapolerade från missriktad kritik är fortfarande inte sanna i sig, att bygga antaganden på så lösa grunder stärker inte kritiken mot myndigheter och regering, oavsett hur kritisk du är.

    Vilka länder har inte missbedömt läget menar du?  Inget har vetat hur smittan skulle spridas och den har dykt upp eller blossat upp vid oväntade tillfällen.  Det är allmän kunskap att covid-19-smittan är oförutsägbar och att kunskapsläget är och var lågt. Vad säger Mika Salminen om det hela? 

    Förra veckan var antalet inlagda på IVA i nivå med våg två, det är många inlagda och ändå är det inte i närheten av hur det såg ut för ett år sedan under första vågen, då var det också många som inte vårdades alls on top of that.


    arenan.yle.fi/1-50809228

    Ifall detta kan ses i Sverige, så kan du lyssna på Mika Salminen här, simultantolkad till svenska.

    Kritiken handlar inte om att man inte har kunnat förutse framtiden, utan om reaktionerna på det som redan har hänt. I Sverige har man velat ?vänta och se vart smittan tar vägen?, för att citera Tegnell. I Finland har myndigheterna larmat i ett så tidigt skede att man som lekman ännu inte har uppfattat att något är på väg att hända. Du föredrar alltså vänta-och-se strategin?

    Tillgängliga data visade alltså att smittan först ökade, sedan skenade i Europa efter sommaren. FHM satt alltså på data som visade att det samma knappast skulle hända i Sverige. Eftersom man nu i efterhand vet att den datan tolkades fel av FHM, så skulle det kanske vara bra att offentliggöra både datan och slutsatserna man drog. Dels kan man kanske lära sig något, dels slipper andra göra samma misstag under denna eller kommande pandemier. En rapport i stil med denna alltså.

    www.nature.com/articles/d41586-020-02948-4

    Vilket kunskapsläge är lågt? Om hur viruset smittar?

    Vad är egenvärdet i att man har samma restriktioner över en lång tid?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-16 21:26:49 följande:

    Om du kommer ihåg vad Mika Salminen sa i det förra programmet du länkade till så berättatde han att Sverige gick mer på den vetenskapliga linjen och inte improviserade  - och så kommer du kanske ihåg att det är så lagen ser ut i Sverige.

    Så det är alltså inte FoHMs agerande du nu säger ska kritiseras utan 'någons' - oklart vem du avser   - reaktion på det som hänt  - också här oklart vad du anser har hänt tidigare.

    Myndigheter och regering har utfrågats i KU om en rad saker i fråga om hur pandemin hanterats, FoHM och andra myndigheter har varje vecka redogjort för de data de har tillgpng till och presenterat de slutsatser de kunnat dra och också berättat under frågestunderna om vad de vet eller inte vet och hur de tolkar eller inte tolkar situationen.

    All data om smittspridningen finns tillgänglig för allmänheten på myndighetens hemsida. myndigheter visste mycket väl att smittan skenade i europa oc hatt det var en till antalet liten ökning från en låg nivå, onekligen var inte smittan lika omfattande i Sverige som i de flesta andra europeiska länderna.  Smittskyddlagen är tydlig om vad som kan och inte kan göras, den nya tillfälliga pandemilagen godkändes i början av januari för att börja gälla något litet senare.

    Kunskapsläget ökar hela tiden, inom vissa delar av området är kunskapsläget högre, inom andra områden är det lägre. Under hösten 2020 var mer känt än under våren 2020 och nu är ännu mer känt, men det är fortfarande okänt varför en del smittas lättare och att andra inte smittas eller att vissa smittar mycket och att andra inte smittar nästan alls. Varför covid-19sjukdomen uppträder i kluster, varför inte fler smittas fortare, varför en del blir långstidssjuka, varför spridningen i Sverige inte startar samtidigt som i andra europeiska länder, varför inga stora eller små åtgärder verkar kunna säkert stoppa smittan, varör smittan i Norge och Finland är lägre och hålelr sig låga trots att andra länder med låg initial smitta inte klarar sig undan omfattande smitta mm - allt detta är i mer eller mindre oklart.

    Självklart vet alla på FoHM (något som skribenter i tråden ifrågasatt tidigare) hur virus smittar, vad höljevirus är osv.. allt detta är kunskaper som de flesta vuxna har i någon omfattning. Detta är trivial kunskaper som ligger till grund för den enskild viktigaste åtgärden för att minska smittan - håll avstånd, trängs inte med massa människor på litet utrymme, trängs inte alls. Allt detta följer den stora delen (men inte alla och detta har FoHm också pratat om då frågor ställts) av befolkningen i Sverige - det visas av att vinterkärksjukans och influensans spridning är i det närmste obefintlig jämför med andra år. 

     


    Att gå på den vetenskapliga linjen. Det är enkelt då det vetenskapliga stödet är starkt. Vad innebär det i praktiken, i de fall då det vetenskapliga stödet för något är svagt eller saknas, eller då motstridiga fakta har lagts fram? Ett beslut måste fattas i vilket fall som helst. Men det beslutet kan ju då inte vara baserat på vetenskap, eftersom den vetenskapliga kunskapen saknas. Med andra ord, Sverige har improviserat precis lika mycket som alla andra.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-17 00:19:40 följande:

    Det verkar som att vi är överens om att det är och var mycket okänt med smitta och sjukdom.

    Kan beslut vara fattade på vetenskaplig grund om det vetenskapliga läget är oklart? Självklart kan det vara så, med den reservation som FoHM alltid haft : utifrån de för tillfället kända och bekräftade förhållandena så är bedömningen denna eller denna.. när nya data kommer så ändras bedömningarna. . Det är inskrivet i svensk lag att FoHM skall arbeta efter vetenskaplig och beprövad kunskap, det är att inte tro att munskydd ersätter distans, att inte tro att bleach kan injiceras, att inte tro att stänga av 5G-master minskar smittan och det som en del kritiker i tråden förnekar; att FoHM läser och utvärderar vetenskapliga studier, tar del av andra länders erfarenheter mm.

    Sverige har som du skriver använt samma åtgärder som alla andra länder - i den utformning som lagen tillåter och med hela folkhälsan i fokus. Att några länder varit förskonade från omfattande smittspridning och antal dödsfall har troligen inte så mycket med åtgärderna att göra utan på andra faktorer som har med samhället i stort att göra. Vi vet att Finland normalt sett drabbas mindre än Sverige vid omfattande smittspridning, samma med Norge. Smittan följer delvis inomhussäsongen i olika länder, sprids mer i socioekonomiskt svaga grupper och i samhällen och grupper med mindre tillgång till välfärdens skydd. Inga åtgärder i världen kan ändra dessa samhällsförhållanden, det är omfattande politiska reformer som den här pandemin inte kommer att förändra, tyvärr.


    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/b6cce03c4d0e4e7ca3c9841bd96e6b3a/pandemiberedskap-hur-vi-forbereder-oss-19074-1.pdf

    I sitt eget dokument säger FHM följande:

    ?Det har genomförts några randomiserade kontrollerade studier av hög kvalitet vad gäller handhygien och användning av andningsskydd men dessa studier visade att åtgärderna har väldigt små effekter på smittspridning.?

    Nu har det dessutom kommit vetenskapliga bevis för att rena händer inte förhindrar spridning av SARS-Cov-2.

    www.svd.se/cdc-minimal-risk-att-smittas-via-ytor

    Vad säger FHM? ?Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder, eller använd handdesinfektion.?

    Presymptomatisk smittspridning och aerosolburen smitta däremot, som det har funnits bevis för länge, det vill man knappt tala om.

    Det här är inte att ha ett vetenskapligt förhållningssätt till smittspridningen. Det är att ha en idé om hur pandemin ska hanteras, och att med hjälp av vetenskaplig jargong få allmänheten med på tåget.

    Bibliotekschefen som tydligen ansåg att det smittkontaminerade munskyddet var ett större problem än den smittade personen är ett tydligt exempel på vad det har lett till.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/darfor-nekar-kungsbacka-kommun-sina-bibliotekarier-att-anvanda-munskydd

    Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen: FHM må vara hur vetenskapliga som helst, men slutsatserna de drar är i vissa fall rakt motsatta jämfört med det som presenteras i Finland. Du upprepar Tegnells ord bl.a. när du säger ?Att några länder varit förskonade från omfattande smittspridning och antal dödsfall har troligen inte så mycket med åtgärderna att göra?

    I Finland säger man uttryckligen att det är tack vare att finländarna har hållit sig till restriktionerna som vi har ett så bra läge. Du kan läsa bl.a. följande i en av dagens nyheter, i Google translate version:

    yle.fi/uutiset/3-11888879

    ?Enligt Lankinen valdes restriktioner som ett medel på grund av THL: s rekommendation. THL: s rekommendationer baserades å andra sidan på internationella exempel:

    - Begränsningar av rörelsen har använts i de flesta europeiska länder för att bekämpa den starkaste spridningen av epidemin, och begränsningar av rörelse har i praktiken varit ett effektivt sätt att begränsa sjukdomens utveckling.?

    Rakt motsatt budskap än det svenska alltså.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-17 19:22:34 följande:

    Det är bra att Finländarna slår sig för bröstet i präktighet över att hur duktiga de är förhindrade hög initial smitta. Mika Salminen höll inte tidigare med om detta - kanske har han ändrat sig.

    Ett tag trodde säkert en del i Sverige att vi skulle slå oss för bröstet i präktighet över hur duktiga vi var att hidra smittan med de åtgärder vi följer. Sedan kom den andra vågen...

    ...och samtidigt uteblev smitta av vinterkräksjuka och inluensa.

    Tydligen följde vi åtgärdera bra, men ändå spreds smittan.

    Mika Salminen säger i programmet du tidigare länkade till att Sverige och Finland och alla andra länder har samma verktyg att sätta in som åtgörder, det var inte så olika som en del kan tro utan ganska lika, men att Finland fick några veckor extra innan smittan kom in jämfört med Sverige.

    Kanske har Mika Salminen ändrat sig nu?

    FoHM har så vitt jag vet lyssnat på FoHM och gett rekommendationer och åtgärder baserat på detta och utifrån det de lärt sig i samtal motsvarande myndigheter i andra länder.

    Så du refererar till en artikel i SVD från den 12e april och undrar varför FoHM inte under veckan eller kanske redan i januari basunerade ut 'skit i att tvätta händerna'  - är det belägget för ovetenskaplighet så är det nog i klass med artikeln om procenten versus låg ökning av låg smitta i antal personer

    Det var väl nyligen en rapport som berättade hur många smittade som inte smittade andra..  det är mycket som är oklart för vetenskapen fortfarande.   Men den huvudsakliga åtgärden är att hålla distans, då kommer de smittade som smittar inte att smitta.  

    Det behövs en bättre kritik än allmän kritiskhet utan kritiskt tänkande.


    I Finland diskuteras inte den initiala smittan, man fokuserar på nuet och framtiden. Lyssna på pressträffen jag länkade till, där sades att nedgången i antalet smittade de senaste veckorna beror på att folk har följt restriktionerna.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-17 23:05:31 följande:

    Allt material om den initiala smittan finns på FoHMs website, det var väl Bulletins mindre pålästa 'kritiska' reporter som virrade bort sig om de strains och substrains som kartlades genom sekvensering redan från pandemins start för drygt ett år sedan.  Det fanns strains som genetiskt skiljde sig så mycket från de strains som kom med alpresenärerna så att dessa strains enligt all känd vetenskap måste ha kommit in parallelt och tidigare än den strain alpresenärerna fick med sig till Sverige, den senare försvann inom ett antal veckor mha isolering och spittspårning.  

    I filmen du delade tidigare sade Mika Salminen att Finalnd fick ett par extra veckor på sig innan smittan kom in jämfört med Sverige.  Så visst pratades det om initial smitta både här och där, det var många som letade efter sin patient zero innan smittan var så utspridd att det var lönlöst ur ett smittspårningsperpsektiv.

    Självklart påverkas smittspridningen av åtgärder och följsamhet, men i stort har inget land annat än några isolerade öar kunnat stoppa smittspridningen. Inte ens finland är utan smittspridning och smittspridningen påverkas av samhällets utforming. Men visst, också Sverige har genom medborgarnas följsamhet till rekommenderade åtgärder minskat smittan. 

    Bra gjort av Finland och alla som bor och lever där. Mina kollegor i Finalnd sa för någon vecka sedan att det möjligen förbereddes en lockdown och hemarbete. Har inte hört mer om det, men du kanske vet?  


    Det blev inget av den, grundlagsutskottet sade nej. I stället ska man försöka rikta in sig på det egentliga problemet, dvs de privata festerna. Du kan köra artikeln jag länkade till genom Google translate så får du hela historien.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin