Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-07-21 10:24:51 följande:

    Bara en ovetenskaplig observation: länder där det är kutym att ha munskydd har RÅKAT klara sig oändligt mycket bättre även utan lockdowns. Nu är det inte riktigt vår kultur att ha masker, men folk lär sig :) Kolla på italien.

    Apotekets munskydd förresten säljer som smör. Trots priset.


    Jag tror dock att det i Sydkorea har mer att göra med att de övervakade varenda smittat person - kanske även de som misstänkts kan vara smittade. Och i Kina har man ju i princip stängt in folk i sina kvarter - och då har man verkligen vakter som ser till att de inte smiter. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-20 21:47:44 följande:
    Säg det till Health Affairs, som är ett seriöst, välrespekterat organ med experter, peer review etc, påpeka att eftersom du vet mer än de gör, ska man strunta i studien som forskarna gjort.

    www.healthaffairs.org/about
    Det finns alltid jättemånga studier, som visar helt olika saker för det mesta. Det är inte så enkelt att sålla ut vad som är relevant. Det vore dock dumt att agera efter EN studie. Dels så vill man ha andra studier som bekräftar det. Annars kan det vara slump. Och sedan är ju frågan också om det verkligen visar det du är ute efter. Du verkar ju ha länkt till studier som inte riktigt visar det som du påstod. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-21 15:34:12 följande:

    Västerbotten hade tur.

    lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/07/inte-enbart-en-slump-att-vasterbotten-har-fa-doda-i-covid-19/

    Från början valde de att köra sitt eget race och inte följa rekommendationerna kring bl. a. munskydd och hur länge vårdpersonal med misstänkt eller konstaterad c19 ska stanna hemma. Det tillsammans med mycket högkvalitativa ostar gjorde att de inte drabbades lika hårt och hade mindre otur än många andra.

    Ska man ha tur ska man alltså inte "lyssna på experterna" överdrivet mycket, det kan vi konstatera.


    Rekommendationerna har alltid lämnat en del utrymme för att anpassa till lokala förhållanden. Och det har Norrland uppenbarligen gjort. Och jag tycker det är bra att man inte har bestämt att alla skulle göra likadant. Jag skulle absolut inte vilja ha centralstyrning där och samma koncept, i detalj, överallt. 

    Dvs. jag tycker du feltolkar det, och nog även han som skrev artikeln. Man kan behöva omsätta det lite olika på olika platser. Poängen är att Norrland uppenbarligen har gjort det bra. Det betyder INTE att samma skulle fungera i Stockholm. 

    Sedan måste jag också säga - att en pandemi inte skulle sprida sig lika mycket i Norrland som i Stockholm - det är väl inte svårt att förutse? Skillnaderna i befolkningstäthet är förstås gigantiska. Och det spelar roll i en pandemi. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-21 18:08:59 följande:
    Varför skriver du generaliserande om Norrland när artikeln handlar om enbart en del av Norrland, nämligen Västerbotten?
    Vad spelar det för roll om det nu är Västerbotten eller Skåne eller något annat? Visst, om resten av Norrland skulle ha klarat det sämre, så kan man kanske dra lärdom av skillnaderna.... 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-21 18:15:10 följande:
    Sjukvård som bekostas med skattemedel bör vara likvärdig för alla medborgare i ett land. Man ska inte få sämre vård eller ha högre risk att avlida beroende på var i landet man bor.

    www.dn.se/nyheter/sverige/sjukskoterska-de-flesta-dodsfallen-pa-aldreboenden-hade-kunnat-undvikas/

    Jag kan inte läsa DNs artikel, men jag antar att innehållet är ungefär det samma som i den finska.

    yle.fi/uutiset/3-11321610

    Här berättar hon om hur en covid-19 patient spydde på henne. Två dygn senare var hon fortfarande symptomfri, och tvungen att gå på jobb, eftersom riktlinjerna var att inkubationstiden är 48 h.

    Ända sedan pandemins början i Europa har vi vetat att inkubationstiden är 5 dygn i medeltal. Det kan aldrig vara ok att olika regioner skriver egna fakta om hur viruset beter sig för att komma billigare undan.
    LikVÄRDIG - precis. Inte likadant. 

    Jag kan inte heller läsa artikeln - betalvägg.

    Om någon med covid-19 kräks på en, så bör man egentligen inte bli smittad, det smittar inte den vägen. Magsyra brukar ju ha ihjäl viruset. 

    Jag tror inte att någon räknar med 48 timmars inkubationstid, utan det är generellt att man inte ska vara hemma om man inte har symptom. Kan hända att det nån gång har varit så att man kan gå tillbaka till jobbet 48 timmar efter att man är frisk igen. Kanske har man missförstått det?
  • AndreaBD
    Anonym (Schu) skrev 2020-07-21 18:21:45 följande:
    Undrar också varför du skriver så generaliserande om Norrland. Det handlade ju om Västerbotten. 

    Sen finns det andra saker att ta med i beräkningarna, ja, det bor fler människor i Stockholm på en mindre yta, men titta på hur sjukvården ser ut i Stockholm jämfört med t.ex. Norrbotten. T.ex. antalet IVA-platser. Eller hur mycket man skurit ner på sjukvården generellt i den delen av landet under årtionden. 

    Förstår att i en Stockholmares ögon så låter siffrorna från vissa regioner fjuttiga, men på många platser har dom låga siffrorna har varit nära att knäcka vården lokalt ändå och regionen har fått samarbeta över kommungränserna på sätt som inte gjorts på länge (kanske någonsin). T.ex. skicka IVA-patienter 30-40 mil till ett annat sjukhus för att kapaciteten redan går på max. Det är i avstånd jämförbart med att skicka Stockholmspatienter till Karlstad eller Jönköping. 
    Sorry, jag läste inte så noga. Det läggs upp så många länkar i den här tråden, som inte innehåller något intressant, så jag "snabbläser" dem.

    Jo, jag håller helt med om att det säkert ingår flera faktorer, men jag menade också främst att det inte är sannolikt att det bara blev bättre för att man gjorde annorlunda än vad FHM sa (och det gjorde man nog inte heller). 

    Jo, avstånden kan säkert vara ett problem när det gäller IVA-platser. Samtidigt har man säkert fördelar för att det inte heller sprider sig så lätt då. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-21 18:36:01 följande:
    Utrymme? Hur då?

    "Stanna hemma i två dagar! Längre om du är västerbottning."

    :\
    Alltså, jag jobbar i Stockholm och inte ens direkt i vården, men om jag eller någon av mina kollegor hade kommit i kontakt med någon som har covid-19, så hade vi fått vara hemma minst en vecka också. Vem hindrar chefer på andra orter i Sverige att säga åt sin personal att stanna hemma, att sjukanmäla sig om det inte finns annan lämplig ersättning? Här krävs ju verkligen att varje chef håller koll på sin verksamhet. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-21 21:12:49 följande:
    Tycker du inte det skulle vara missvisande om jag tog vissa fakta om Stockholm och använde dem till att skriva om hur det är i Svealand?
    I det här fallet spelar det ingen avgörande roll om det handlar om Västerbotten eller om hela Norrland, eller om nån helt annan del av Sverige. Poängen är: Det har gått bättre där än t.ex. i Stockholm. Och detta ska vara för att de inte har gjort som FHM har rekommenderat. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-21 21:19:36 följande:

    france3-regions.francetvinfo.fr/bretagne/coronavirus-jeunes-18-25-ans-sont-plus-touches-virus-1855464.html

    Tragiskt, fler fall i Bretagne efter skolavslut, och främst ungdomar som drabbas. För mycket kramande och familjemiddagar. Och ungdomarna är inte så försiktiga ...


    Antal smittade har aldrig minskat i Frankrike och har ökat igen generellt. 

    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-21 22:29:14 följande:
    Vad menar du med ?aldrig minskat?? Var läser du det?

    Totalantalet kan ju aldrig bli mindre, däremot kan antalet smittade per dag minska. I Frankrike var det över 4000 per dag som mest, idag rapporterades 584.
    Jag menar antal aktiva fall. Vid lockdown hade de ungefär 58.000 smittade/sjuka, nu har de 67.000. Det minskade en aning, till ungefär 50.000, sedan har det bara ökat igen. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin