• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-08-17 20:00:15 följande:

    30% ökning av inläggningar här i Stockholm från i torsdags till idag. 


    25 procents minskning av personer på IVA i Stockholmsregionen från igår till idag. Detta enligt c19.se.

    Man kan verkligen hoppas att inte någon stolle får för sig att Stockholm ska bli måltavla för effektsökeri och populistiska åtgärder.

    https://c19.se/Sweden/Stockholm
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-08-21 14:25:44 följande:

    Vet du ens själv vad du skrev här?
    Och om du gör, kan du förklara vad du menar så vi andra också förstår?


    Jag tror att han menar att frivillighet är tvång, det vill säga att FHM:s neutrala hållning till munskydd är detsamma som att de uppmanar oss att inte använda munskydd. Att han likt många andra kritiker egentligen söker efter en auktoritet som ger order om hur vi ska agera.

    Och så menar han kanske att tjänstemännen på FHM saknar hjärna i och med att de inte tar till sig de vetenskapliga rön kring munskyddens effekter som t ex så genomtänkt har presenterats i den här tråden.

    Alternativt menar han att de som inte tror på munskyddens effekter saknar förmåga att tänka själva och att de alltså har lånat ut sina hjärnor till FHM som försett dem med en skeptisk munskyddsattityd.

    Jag jobbar för övrigt till och från med texttolkning så jag är ganska van att plocka fram budskapet i en text. Jag skulle gissa att han menar att de som är skeptiker inte tänker själv utan överlåter detta till FHM medan kritikerna i t ex den här tråden med sylvass precision synar alla argumentSkrattande
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-21 23:00:46 följande:

    Nu har jag läst om en undersökning, baserad på offentliga filmkameror, att de som använder munskydd inte är sämre på att hålla avstånd än de utan munskydd. 
    Det som påverkar om folk håller avstånd eller inte, är folkmängden.
    Och nej, jag kommer inte att posta någon länk, för informationen jag hittade är varken på svenska eller engelska. 


    SpännandeGlad

    Synd att den var på ett språk som ingen annan än du förstår. Jag hade gärna tagit en titt på vilka metoder de använd för att bestämma eventuella subjekt i distanshållandet.

    Typ, när vi var på bolaget senast, så var det en äldre kvinna där som av för mig obekanta skäl hade försummat sin hygienhållning en längre tid. När hon passerade mig blev det mycket påtagligt att jag har en kräkreflex.

    Nåväj, jag upptäckte att fenomenet var generellt, det uppstod liksom ett tomrum kring henne. 

    Tror du att hon var subjektet eller objektet med avseende på distanshållningen?

    Frågeställningen är intressant ur ett vidare perspektiv. Jag och fler med mig upplever att munskyddsbärare är oförsiktiga och tillämpar därför en försiktighetsprincip gentemot dem, medan andra av rena hänsynsskäl kan se till att hålla avstånd till munskydd. Har man däremot ett generellt munskyddstvång förändras förutsättningarna, då får man ett mått på munskyddens bedömningar av riskavstånd under olika omständigheter. Är t ex munskydd mer benägna att anpass sig till ansjovisburkprincipen än omaskerade är?

    Min egen teori är att munskydd är mer benägna att tränga ihop sig än omaskerade och att det är en omständighet som uppskattas av t ex de som är ansvariga för kollektivtrafik i och med att det innebär lägre kostnader aatt driva trafiken i och med att man kan upprätthålla en högre passagerardensitet.

    Detta skulle kunna vara en förklaring till att man snarare ser negativa än positiva indirekta effekter av munskyddstvång ur ett smittspridningsperspektiv.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-22 13:38:04 följande:
    Naturligtvis. När man är osäker kring något man inte vet mycket om, då överväger man olika möjligheter och teorier. Men det behöver inte covidnationalisterna anstränga sig över; där är allting bergsäkert: fuck you, FHM är bäst!

    Det bör dock påpekas att ju mer tvärsäker man är, desto högre risk att man har fel. Men visst har även den covidnationalistiska buffen en rad beprövade klassiker på menyn: "F**ckimmunitet är inte Sveriges strategi.....Men om en månad kommer 135% av Stockholms befolkning ha f**ckimmunitet!". Och varför inte prova den utsökta efterrätten "Sverige hade OTUR"?

    Själv ogillar jag sekter och därför avstår från att ansluta mig till en ^^
    Aha, så du menar att alla du ser som inte bär munskydd tillhör en sekt. Du har aldrig funderat på om det skulle kunna vara så att det förhåller sig tvärtomGlad
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-22 13:40:58 följande:
    Tack för att du svarar åt mig, men hur är de neutrala när de är så anti som man kan bli? De avråder, bokstavligen från munskydd! Baserat på en analys värdig en tvååring: att de kliar.
    Åh, ingen orsak.

    Jag uppskattar dina inlägg i och med att de fungerar som exempel på hur de som tillhör en liten svensk subkultur, munskyddsbärarna, ser på sig själv och relativt majoritetskulturen.

    Nu inbillar jag mig iofs inte att din subkultur är homogen, t ex skriver ju Påven Johanna här att FHM:s gd är positiv till munskydd medan du skriver att de är så negativa det går att vara.

    Jag gissar att du kanske är mer fast förankrad i tvång som metod och hon i frivillighet. Men det är ju bara en gissning.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-08-22 13:41:26 följande:
    Här verkar det vara tvärtom än din personliga upplevelse. Folk med munskydd, uppskattningsvis på promillenivå, beter sig seriöst och 95 % av resten borde få undervisning på särskolenivå i smittskydd och att acceptera tillsägelser. Vissa blir t.o.m riktigt obehagliga och tar en extra sväng mot en (alldeles nyss i affären, en satkärring med barnvagn), andra surnar till. När jag tar på mig mask, då är enda gången en del håller avstånd självmant.
    Ja, jag har bara erfarenhet av hur det fungerar i Stockholm.

    Men det är ju bra att de flesta håller avstånd till dig när du tar på mask.

    Här i Stockholm så ligger nog munskyddsbärandet lite högre än promillenivå, gissningsvis handlar det om någon enstaka procent. Hursomhelst tillräckligt många för att det ska vara möjligtt att studera uppträdandet.
  • FDFMGA

    En söndagseftermiddag i Kungens kurva. Sammanlagt fem munskyddsbeväpnade personer såg jag. Samtliga dessa fem i samband med Ikea. En av dem i kön till insläppet och hon klarade av att hålla samma avstånd som vi omaskerade. Fyra munskydd inne på Ikea, ingen av dessa trängde sig under den iofs korta tid jag observerade dem, utan de uppträdde lika omdömsesgillt som vilken omaskerad som helst. En av dem hade visserligen ett dubbelfunktionsmunskydd som inne på Ikea fungerade som en halsduk, men han höll avstånd till andra så det tycker jag var helt okej.

    Men att kunna tillbringa ett par timmar i ett av Sveriges största köpcentrum utan att se fler än en handfull munskydd säger ju ganska mycket om att vi svenskar är ganska ljumma i tron på mirakel.

    Icke förty så är det väsentliga att alla fem uppträdde som folk, så utifrån ett visserligen mycket litet urval så verkar det finnas hopp om att även munskyddsbärare kan lära sig att det är viktigt att hålla distans till andraSolig

  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-08-23 20:56:06 följande:
    Samtidigt, i samma kommuns hjärta, medelålderns man iklädd munskydd sittande ungfär över underlätten flyttar fysiskt på mig för att komma fram till hyllan jag stod framför. 
    Det förvånar mig inte. Jag har själv vid ett flertal tillfällen fått lov att förhålla mig till närgångna munskyddsbärare. Mitt personliga favorit är mannen med munskydd som kommer rusande och skriker till mig och min hundpromenadkompis att vi ska hålla avstånd. Först förstår jag ingenting, han är ju bara en halvmeter från oss där han står och skriker, men sen förstår jag att han menar att vi ska hålla avstånd till varandra och förmodligen så tror han likt många andra munskyddsbärare att han själv är skyddad.

    Jag är ganska säker på att det finns en större andel knäppgökar bland munskyddsbärare än bland befolkningen i övrigt.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-24 01:12:56 följande:
    Tvång eller ej...det är ju inte så att folk i allmänhet vet vad som är bäst för dem..
    Jag tycker att det system vi har med allmän och lika rösträtt är ett alldeles utmärkt system som bygger på att folk i allmänhet vet vad som är bäst för dem.

    Men jag är väl medveten om att det finns andra betydligt mer auktoritära system - som t ex det system man har i munskyddens förlovade land - Kina.

    Men även här i Sverige finns det somliga som anser att åtminstone vissa inte vet vad som är bäst för dem - här på Familjeliv finns det just nu en aktiv tråd där några inte alltför begåvade gossar försöker förklara varför de anser att kvinnor inte borde ha rösträtt.

    Det finns folk till alltTomte
  • FDFMGA
    Virriga Vera skrev 2020-08-24 06:53:59 följande:
    Jag och min man blev tillsagda av en helt okänd kvinna att vi skulle hålla avståndet till varandra. Vi var för nära. Vi satt på en sten vid en sjö och kvinnan kom promenerande fram till oss. Jag svarade att eftersom vi delade säng ansåg jag att vi kunde dela sten.
    Mm, i den här tråden var det någon som postade ett foto på passagerarna i en buss och förfärades över att några satt i sätena intill varandra.

    Det kanske var du och din man som satt där, eller några andra som hör ihopGlad
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin