• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (sant) skrev 2020-08-19 20:02:58 följande:
    Jag har aldrig sett det som att munskydd skulle betyda att man då kan strunta i social distans, är inte mycket för tvång heller egentligen. 

    Tycker dock det är svårt att förstå anledningen till att lärare ska ha munskydd, men elever inte får ha munskydd. Tänker man sig att lärare ska slippa smittas, eller att lärarna inte ska smitta ungdomarna? Är det den senare så kanske det fungerar.
    Nej, jag har inte anklagat dig för att ha påstått detta. Däremot tror jag att risken är uppenbar att munskyddstvång kan innebära att exempelvis länstrafiken tar munskydd som ett alibi för mer trängsel på bussar och tåg.

    Tja, man vill inte att lärarna ska smitta ner eleverna, alltså inte smitta den grupp som är mest okänslig för viruset. För övrigt har jag nyss fått lära mig att grundskolelärare förblev relativt osmittade i våras.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-19 21:20:48 följande:
    Man har bara räknat hur många som blev inlagda på sjukhus, riskerna handlar enbart om att bli så sjuk att man behöver sjukhusvård. Tegnell fick en fråga om det här på en presskonferens för någon vecka sedan. ?Jamen hur många blev smittade då?? Det är svårt att veta, var Tegnells svar.
    Det var ett vettigt svar på en korkad fråga. Trodde verkligen frågeställaren att Tegnell vet hur många som är smittade?

    Tegnell kanske borde ha lagt till att man på goda grunder kan anta att det inte skiljer sig särskilt mycket mellan olika yrkesgrupper utifrån hur stor andel av de smittade som hamnar på sjukhus.

    Men en inte alltför vågad gissning är att en lite större andel smittade bland lärare hamnar på sjukhus jämfört med brandmän, i så fall är den relativa risken för en lärare att bli smittad jämfört med en brandman ännu mindre.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-08-19 23:28:35 följande:
    Det jag citerar nedan säger väl att det inte räcker med att kunna 7 språk och förstå 3 till Gråter
    Pope Joan II skrev 2020-08-19 13:45:50 följande:
    Narrativ udda märkligt socialdistansering patogener konsensus dock vi vi vi perplex perplex perplex ordfraser dock förstår språket inte inbillar oförmåga 

    återberättas man hittar stendött stendött beaktning dock fakta helhet kunskapsluckor chanslösa stendött mer perplex till beteendet finner det väldigt udda kritik inte samma betyder som del en tror fakta forskning saklighet intressant

    begripa förstår inget perplex patogener luftburet skitspridning smitta kanske 

    tragiskt periferin FHI FHI FHI havererad faktiskt jämförelse komplex genererade vi alla vi alla vi alla frågande är vi vi vi lite underligt du glömde famlar agenda populism narrativ perplex slutet på dagen desinformation ödmjuk kunskapsluckor 

    stendött röd tråd röd tråd röd tråd lyfta tro du säger något återsmitta återsmittan abbreviation ad hominem punkten du annat prata konspiration en sak vi vi vi noterar du bemötte inget där glömde du det ad hominem saklighet röd tråd konsensus lyfta smittan cherrypickar narcissister berättar fortfarande inget lagg kunskapsluckor 

    Haha, eller hur FDFMGA? integritet vi vi vi

    Det är uppenbart någonting annat än omfattande språkkunskaper som saknas och behövs.{#emotions_dlg.flower}

     
    Sju är ett magiskt tal i många kulturer

    Enligt J.K Rowling (Harry Potter) är sju det mäktigaste av alla magiska tal.

    Själv har jag dock sedan barndomen haft åtta och 14 som mina speciella turtal.

    Men jag kan baka sju sorters kakorGlad
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-20 09:53:28 följande:
    Suck.... det är som vanligt, motsägelsefullt. Och efter att ha åkt i kollektivtrafik med mask, måste jag säga - det är på tok för mycket folk på pendeltåget. Och jag litar inte särskilt mycket på dessa masker (och det är ändå en vettig FFP2-mask). Den sitter inte så perfekt på näsan och man måste ju ändå ta på den då. 
    Apropå masker så tittade jan nyss på det här Youtubeklippet som postades i en annan tråd.

    Hoppas att någon som vet mer om munskydd än jag kan kommentera klippet.


    ">

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-20 10:15:06 följande:

    Jo, men det svarade "ABC" på i andra tråden också, att ingen mask hjälper mot aerosoler men att det däremot kan stoppa droppar. Och det är förstås sant. Det kan göra en viss nytta om någon nyser, hostar, pratar lite väl fuktigt, och liknande. 

    Iofs är jag insatt i hur det fungerar exakt om nu droppar hamnar på masken - utifrån eller inifrån - om de då kan "ta sig vidare". Jag tror vi hade den diskussionen tidigare, lite kort, men det går ju inte att hitta det nu. Har för mig att dropparna inte kunde ta sig vidare, men jag förstår inte det helt. Man kan ju tänka sig att det skulle kunna gå att små partiklar av dessa droppar åker med ut- eller inandningsluften. Också som aerosol ungefär. Men det kanske inte är tillräckligt med krafter? 


    Okej. Jag kan villigt erkänna att jag inte riktigt följt med i den diskussionen. För mig räcker det med att konstatera att smittspridningen inte dämpas i länder där man inför masktvång och min gissning är att värdelösa tvång eller rekommendationer innebär att förtroendet för verksamma sådana minskar.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-08-20 17:53:19 följande:
    Jag läste samma notiser idag - och gjorde reflektionen att kanske sprids viruset lättare i torrare luft och lättare i fuktigare luft.. det i sig behöver inte vara motsägelsefullt - för däremellan .. .ja ...  jag orkar inte dra hela historien

    Det som är känt om virus är att temperatur och luftfuktighet samspelar i fråga om spridningen.  Så många variabler som inte är kända från rapporteringen av dessa undersökningar.
    Sällan har så många känt till så lite om hur ett virus egentligen fungerar, men så småningom kommer man förstås att kunna bygga pusslet bättre, kanske de motsägelsefulla fuktpusselbitarna ska sitta långt ifrån varandra.
    klyban skrev 2020-08-20 16:36:11 följande:

    Detta får vi följa, då detta ger ett nytt ljus åt de som dött.
    Och vem vet, när räkneboken räknas in, så kanske det ser ut som vanligt.(Men du och jag vet det tar långt tid och få svar på den, och det tålamodet har inte de med kortsiktiga politiska poänger.)


    Men vi har noterat detta med under dödligt, och det är fascinerande hur det ändrar en hel del i frågan.



    Jag tror att statistikern har fel.

    Perioden av underdödlighet kanske inte blir lång, att många dog bara några veckor innan de annars skulle ha dött påverkar inte så länge - och sen kanske vi får se indirekta effekter av pandemin, fler självmord, fler som dör av andra sjukdomar i och med att övrig sjukvård blivit eftersatt eller att folk har undvikit att kontakta sjukvården för symptom på sjukdomar som ofta kräver en tidig behandling för att de ska kunna botas.

    Men sannolikt kommer Sverige att drabbas lindrigare av indirekta effekter än många andra länder.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-08-21 03:16:34 följande:

    Vi får följa fakta och se vad den säger, vi är ju bara i lindan ännu och med denna typen av information och fakta.
    Även det andra ska bli intressant och följa, då vi har lyft att pandemi har mer att göra med än "bara" smitta.
    Vi har ju fått hård kritik innan och genom lyfta sekundära problem och när vi pratar om den större bilden.


    Men jag anser fortfarande att det ser ut som vi har gjort rätt och de den totala bilden, tendensen vandrar fortfarande åt detta hållet.
    Sen också när smittan ökar igen, för det vet vi redan den kommer göra, och säkerligen flera ggr till.


    Vi är tyvärr tvungna att påpeka detta redan nu, då vi redan nu vet att man kommer använda en ökad smittspridning som politisk kortsiktig poäng.
    Och det är här SD kommer stå yla munskydd som tokar och sen inte ens använda de själva.


    Ja, vi är förmodligen fortfarande bara i början av pandemin. Coronaviruset blir vi aldrig av med och inte förrän det finns ett verksamt vaccin som kan skydda riskgrupperna kanske medierna kan nyansera beskrivningen av covid-19 som det gigantiska hot mot oss alla sjukdomen inte sällan framställs som nu.

    Det är heller inte så märkligt att många i väntan på vaccin vill tro på att det ska finnas mirakelmetoder som kan skydda. Det är heller inte förvånande att det finns politiker som försöker exploatera människors rädsla.

    Lyckligtvis så har vi bara ett parti i Sverige som anser att politiker är de som är bäst lämpade att tolka forskningsresultat och utifrån dessa avgöra vilka smittskyddsmetoder som är lämpliga.

    Ur mitt perspektiv är det en oerhörd skillnad mellan att anse att FHM gör felaktiga bedömningar och att de borde ompröva sin syn på t ex munskydd till att som t ex SD anse att det är politiker som vet mest och bäst. 

    Att Sveriges smittskyddsstrategi avviker en del från andra länders beror ju delvis på att vi lever i ett land där vi har ett system som till en viss del är skapat för att tydligt dra en gränslinje mellan politiskt beslutsfattande och myndigheternas ansvar.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-21 13:30:07 följande:

    När det gäller masker så har Folkhälsomyndigheten aldrig varit neutrala i frågan, i stil med "mer forskning behövs".

    De avråder och har gjort det från början. Det vore intressant att veta värför, så låt oss läsa deras mejl kring detta......nej attans! De är ju raderade.


    Fast bara här på FL så finns det ett flertal teorier kring FHM:s förhållningssätt till munskydd utformade av pangdemisternas skarpaste analytiker.

    Bordet är liksom dukat och det är bara att ta för sig efter smak och tycke från det pangdemiska smörgåsbordet.

    Det tre vanligaste utgår alla från att FHM vet att munskydd frälser ifrån ondo. En av dem tar sin utgångspunkt i att FHM:s strategi syftar till flockimmunitet, vilket inte kan uppnås om folk skyddar sig med munskydd, en dömer att FHM vill att gamla ska dö så att de kan ersättas med flyktingar enligt det folkutbytesprogram man anser pågår medan en tredje är lite trist såtillvida att den fokuserar på att rigiditet och småskuren stolthet hindrar FHM från att erkänna att munskydd är lösningen.

    Endast fantasin sätter gränser för vad man ska plocka för sig från smörgåsbordet, i synnerhet om man undviker att studera smittspridningen i länder med munskyddstvång.

    Själv är jag ateist så jag håller mig borta från all religiösa symbolerSolig
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin