Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-07-11 14:32:58 följande:
    Svensk sjukvård har stått under stark förändring inom hela samhällets strukturrationalisering. Inget område har undkommit detta. Korea var bättre förberedda pga att de drabbades av sars och har därefter med dessa erfarenheter och dessa kunskaper byggt upp en organisation med större förmåga att testa. Ändå kan de inte stoppa spridningen helt. Så fort de öppnar så är smitta tillbaks i någon omfattning. Samma saker ser man i princip i alla länder. Detta är det nya normala verkar det som.
    Visst, men det har ju visat sig att sjukvården är dålig, för nedbantat helt enkelt. Vi måste satsa mer på sjukvården.
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-12 11:01:58 följande:
    Det ser ut som en satsning på sjukvård kommer att göras för att ge befolkningen tillgång till _mer_ vård iom den nya primärvårdsreformen.  Men den hade nog inte om den införts tidigare hjälpt på ett avgörande sätt under coronakrisen som trots allt i mycket också är en vårdkris,  men en vårdkris inom andra områden än de primärvårdsreformen är tänkt att förändra

    Tillsammans med det behövs totalförsvarets förmåga byggas upp för att Sverige i tid av kris ska fungera med försörjning av materiel för sjukvård, hälsa, kraft, livsmedel. Produktion av nödvändiga varor måste kunna fortgå även i kris.

    Om det kommer några stora reformer ut ur en coronakommision eller om det kommer syndabockar - som en del verkar vara ute efter - får vi se.
    Ja, man får hoppas att det blir något vettigt.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-12 18:42:13 följande:
    Är du förvånad över att folk ställer frågor över våra usla siffror?

    Jaja. Otur. Vi hade otur. Det har vi redan fått höra av myndigheten.

    Om man frågar : Är vi fattiga? Då tänker jag, att man bör ha lite allmän koll på Sveriges ekonomi. Lite väl enkel nivå, tycker jag.

    Att vi inte har resurser som USA eller Tyskland, är väl självklart? Sverige är ett litet land, men ändå inte direkt fattigt. USA är som sagt inte fattigt, men de har fått sig en himla smitta in, och tack vare att Trump inte har brytt sig tillräckligt, så lär det stiga mer extremt. 

    Ingen kunde förbereda sig på ett virus man inte känner till. Det finns inte mycket man kan förbereda "allmänt", det måste vara anpassad till just det viruset. 

    Att just Stockholm har fått smittan och inte Oslo eller Helsingfors - det är inte särskilt konstigt. Det är provinsstäder jämfört med Stockholm. Och det är inte lika mycket internationell trafik, alltså flyg och sånt. Köpenhamn - visst, men som sagt - slumpen. 

    Jo, det säger experterna att slumpen spelar stor roll. Det här är inget influensa-virus som sprider sig helt jämnt, utan det här viruset sprider sig väldigt olika. Utan speciell anledning. Vissa människor bara är super-spreaders, andra smittar inga alls. 

  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-13 22:57:34 följande:
    Padirac skrev 2020-07-13 01:31:10 följande:
    FHM om vad WHO säger om munskydd/mask

    https://www.nyteknik.se/samhalle/munskydd-eller-inte-fragan-vagrar-forsvinna-6996774

    "Varför rekommenderar WHO då munskydd?

    ? Men de gör ju inte det. De säger att de kan användas om man misslyckats med att skapa social distans, men inte som en första åtgärd. Det här kommer långt ned i säcken om man lyssnar på vad som sägs i talet.


    Men Folkhälsomyndigheten kan ändra sig, om det kommer mer underlag som stödjer munskyddsanvändning, försäkrar han.


    ? Man måste läsa hela rapporten, och den har vi inte sett ännu. Men om WHO har något mer underlag om detta så är vi inte totalblinda. Det ligger ingen prestige i det här.


    ....

    Har bristen på skyddsutrustning något med saken att göra?

    ? Nej, det är inte huvudskälet. Men WHO pekar på att det finns en risk att masker tas bort från vården, och att resurser styrs bort därifrån.


    Är det något i svenska förhållanden som skiljer sig från andra länder rent faktiskt, som påverkar munskyddsanvändandet?


    ? I till exempel London är det en helt annan situation. Där finns inte skuggan av en chans att dra ned på kollektivtrafiken. De har valt att öppna helt, det har vi inte gjort här. Då skapas sådana miljöer att det blir trångt.


    Likaså i Asien, förklarar han, där bor många tätt och rör sig tätt. Då går det inte att hålla social distans, som vi kan här. I Sverige är det inte lika tätt, och det är inte någon trängsel i kollektivtrafiken.


    Ändå, många undrar nog varför Sverige går så på tvärs mot övriga världen.


    ? Så är det inte. Det är många länder som inte rekommenderar munskydd.


    Ute efter enkla lösningar

    Det går dock inte att säga att Sverige har rätt och att andra länder har fel, understryker han, för förhållanden är så olika.


    Vad tänker du om frågan, som blivit så kontroversiell i Sverige?


    ? Jag vet inte, att man är ute efter enkla lösningar kanske. Vilket det inte är.


    Men kan inte munskydd ge en signal, att man bryr sig om att försöka minska smitta?


    ? Det kanske inte ger den signalen. Risken är det ger signalen "nu är jag trygg", fast man inte är det, säger Anders Tegnell."


    Uppfattar du inte skillnaderna i de här två texterna? Så här tolkar jag budskapet:

    Finland: En allmän rekommendation innebär i praktiken att ALLA förväntas använda munskydd, i t.ex. allmänna kommunikationsmedel. Så långt vill man inte gå. Däremot uppmuntrar man till användning i situationer då det är svårt att hålla avstånd. Orsakerna till att rekommendationerna ser ut så här står ju inte utskrivna, men jag antar att det beror på att användning av munskydd inte anses vara den kritiska faktorn som förhindrar smittspridning i ett samhälle som ser ut som vårt. En annan viktig faktor som i alla fall vägde tungt tidigare i år var att det inte fanns tillräckligt med munskydd för att man skulle ha kunnat gå ut med ett krav på munskydd. Statsminister Sanna Marin sade uttryckligen så här i en TV-sändning, "Vi skulle behöva 5 miljoner skydd per dag, och så många har vi inte."

    Sverige: Vi vill inte att ni använder munskydd. Sen undrar jag över Tegnells "signaler". Har man gjort en undersökning bland svenskarna om hur munskydd uppfattas, eller utgår han ifrån att alla andra uppfattar "signalerna" på samma sätt som han gör det?

    En skillnad i svensk och finsk kommunikation sägs vara att i Finland går man rakt på sak utan förskönande omskrivningar, medan man i Sverige försöker linda in det negativa budskapet i bomull. Det här kom extra tydligt fram i våras när det rådde brist på skyddsutrustning överallt, och tydligen än mera i Sverige än i Finland. När vi i Finland följde med de svenska nyheterna var det med stor förvåning vi hörde hur man hade kommit fram till att skyddsutrustning på äldreboenden behövs bara i vissa situationer. I verkligheten var det ju så att det skulle ha behövts i alla situationer, men det fanns inte att tillgå. Här en föreståndare som verkar uppriktigt förvånad över att det gick som det gick, fastän man till punkt och pricka följde alla rekommendationer. Ljuger föreståndaren, eller var det rekommendationerna som inte var tillräckliga?

    www.expressen.se/tv/nyheter/30-tal-dog-pa-aldreboende-ansvariges-ord-till-anhoriga/

    I FInland var man mera medveten om att skyddsutrustning behövs, och att det är ett problem att den inte finns. Då löser man problemet, t.ex. genom att tillverka egna munskydd.

    news.abounderrattelser.fi/asts-syatelje-syr-munskydd-for-hemsjukvarden-abo-stad-har-ocksa-startat-egen-produktion/

    www.ostnyland.fi/artikel/forsta-sydda-munskydden-av-tyg-anlande/

    Finland är ett undantag där, ett positivt förstås, när det gäller beredskapslager. Sverige har ju lagt märke till det och många har sagt att man kan fundera på ett liknande system framöver - men varför älta över att det inte har gjorts tidigare? Det är som det är, man får göra bättre framöver.

    När det gäller munskydd - det är inte lätt att få tag på. Jag har själv beställt några på nätet nu, men om man tror att man kan få tag på såna på byggmarknader (som brukar ha dem) eller på apotek, så blir man besviken. Uppenbarligen använder folk dem, annars skulle de inte vara slut överallt. Jag har själv inte gått ut så mycket, men jag har sett folk med mask också. 

    Och du kör verkligen med felinformation om du säger att budskapet i Sverige är att man inte vill att folk använder mask. Man vill inte rekommendera det, för att man inte vill ge intrycket att man är helt säker om man använder mask. Man vill inte att folk förlitar sig för mycket på det. Men det är ju en helt annan sak än att man inte vill att folk skulle använda mask. 

    Kan hända att man dolde problemen lite, man var väl rädd för panik. Jag tycker inte heller det är en bra idé. Och även i Sverige har det varit många initiativ att tillverka saker själv. T.ex. så har hela gymnasieklasser tillverkat skyddsutrustning.
  • AndreaBD

    Det jag tycker är lite konstigt, och onödigt, är när folk ältar sånt som man inte kunde göra något åt när man väl märkte problemen. T.ex. bristen på skyddsmaterial. Eller bristen på testmöjligheter. Man kan lära sig av det och t.ex. ha lager i fortsättningen (så som Finland har).

    Såna saker kan man nog inte lösa snabbt, utan det tar tid och när inte material går att få tag på för att producenterna är överbelastade - då kan man ju bara improvisera och göra det bästa av det. Och fundera på om man kan ha bättre rutiner som kan undvika såna svårigheter i framtiden.

    Men det man KAN ändra på och där man kan kolla om det finns folk som verkligen gör fel - där ska man kritisera och ingripa! Så som den där sjukhuschefen som läste fel och vägrade lägga in gamla människor på sjukhus även när det fanns platser. Eller äldreboenden där man verkligen inte sköter saker på ett vettigt sätt. 

  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-14 12:27:40 följande:
    Jag sade inte vad FHM:s budskap till Sverige är, utan hur jag tolkade budskapet. Så är det med all information, den tas emot på olika sätt av olika människor.

    Jag har läst om hur folk uppfattar de svenska rekommendationerna:

    ?Man måste följa dem.?

    ?Man behöver inte följa dem?
    Det där är dock en väldigt märklig tolkning, och jag tror och hoppas att inte många gör den. Och sååå osjälvständiga är väl inte svenskarna heller? Tyvärr så finns det ju en del osjälvständighet. Det är klart att man kan alltid kan göra något "extra" om man nu vill det. Vad skulle det göra för skada?

    Och jag har inte heller hört olika tolkningar av rekommendationerna. Förutom kanske av tonåringar/ungdomar. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-14 13:24:25 följande:
    Ja, Sverige behöver lära sig av detta. Tittar man på läkemedelsförsörjningen så trodde man att de privata apoteks-aktörerna skulle hantera detta pga en förenklat syn på marknadens mekanismer - typ om ett apotek inte har några lager med varor så kommer folk inte att handla hos dem och då styr marknaden över till de som har varor i lager. Samma sak med privata skolor, om skolorna är usla så går inga elever där och då försvinner de usla skolorna.. problemet är att det saknas läkemedel och barn i konkursade skolor har inte fått rätt utbildning..

    Kanske behövs lagar som tvingar apotek, omsorgsgivare m.fl att finansiera beredskapslager? 
    Precis så är det. Vi behöver lagar om såna saker. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-14 16:36:42 följande:
    AndreaBD skrev 2020-07-14 12:43:08 följande:

    Det där är dock en väldigt märklig tolkning, och jag tror och hoppas att inte många gör den. Och sååå osjälvständiga är väl inte svenskarna heller? Tyvärr så finns det ju en del osjälvständighet. Det är klart att man kan alltid kan göra något "extra" om man nu vill det. Vad skulle det göra för skada?

    Och jag har inte heller hört olika tolkningar av rekommendationerna. Förutom kanske av tonåringar/ungdomar. 


    Jag lyssnade på dagens presskonferens. Frågan om munskydd kom upp flera gånger om. En reporter frågade om FHM kommer att rekommendera att hemtjänsten använder munskydd när de besöker folk i riskgrupper. Svaret var definitivt inte ett entydigt ?ja?. Det var tal om avstånd och att undvika ansikte mot ansikte, och ?När man smörjer in någons fötter kan man se till att ha sitt ansikte bortvänt.?

    Det här är ett mycket märkligt sätt att förhålla sig till hela frågan. Och jag har svårt att förstå hur man skulle kunna tolka dagens rapport som att FHM är positivt inställd till munskydd.
    Ja, jag har också sett presskonferensen. Och tänkte då också att det säkert finns folk som kommer att misstolka. Poängen är ju att de vill att folk HELLRE ska hålla avstånd, eller stanna hemma helt, än att sätta på sig en mask och ge sig mitt in i folkmassorna igen. 

    Säger man att man kan gå ut med mask, så kommer folk att tolka att det är lika säkert som att hålla avstånd. Och det är det inte. Förresten så har de ju också förklarat vad WHO säger och att de har samma inställning som WHO.

    När det gäller frågan om äldrevården.... folk som jobbar inom det har väl alltid mask? Och helst också visir. Menade de inte snarare om man som anhörig gör något sånt? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-14 12:19:58 följande:
    FHM tror inte på symptomfri smittspridning då allltså? Och man räknar inte heller med att folk kan befinna sig på t.ex. jobbet eller ett tåg då sjukdomen bryter ut?
    Den frågan har de också fått för hundrade gång idag..... 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-07-15 09:38:43 följande:
    Mike Ryan sade precis det igår, så WHO tycker också så.
    Han sa VAD? 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin