Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-07-09 15:50:43 följande:
    japp, poängen är som sagt att man inte vet och därför är det ganska dumt att vara tvärsäker på att 1-2 räcker och extremt dumt att säga nej till masker.
    När aerosoler ändå går igenom masker?
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-07-09 16:35:06 följande:

    Har FHM sagt vi SKA INTE använda ansiktsmask?


    Precis!! 

    Däremot har jag precis märkt att alla byggmarknader har slut på dem. Grrr... Vi har ju ändå semester ett tag till, men jag tänkte skaffa. Man behöver väl inte jättemånga? Även engång-masker kan man väl återanvända, alla virus lär väl vara borta efter något dygn eller så. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-09 16:41:47 följande:
    född 54, oktober 2019 förlängdes han uppdrag  som GD till slutet av mars 2021
    Men då ÄR han ju precis i pensionsåldern. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-09 16:45:15 följande:
    Det finns FFP3-masker i lager på olika platser på nätet vad jag kan se
    Ja... jag hittade liksom inget företag som jag kände igen, men jag ska kolla närmare. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-07-09 16:48:37 följande:
    Och aerosoler är allt vi behöver skydda oss ifrån?
    Är det en slumt att WHO rekommenderat masker?

    Intressant att aerosoler är totalt ointressanta när det gäller att smittspridning, men jätteviktigt för om man ska använda mask eller ej Flört
    De vill väl inte få skulden för att ha missat något, sedan. Kan också hända att det passar bra i u-länder, att folk inte fattar annars att det är allvar. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-10 14:49:17 följande:
    Ja, och att inte ha kapacitet/resurser i sådana situationer ska väl isf vara brottsligt i sig? Varför har/hade vi inga resurser? Är det för att:

    A. Vi är fattiga?

    B. Vi trodde inte på pandemier?

    C. FHM trodde inte att det är viktigt/effektivt/genomförbart att testa på en större skala och därför gjorde inga förberedelser initialt?
    Att du ens ställer såna frågor, förvånar mig. De flesta industriländer med god ekonomi kan hamna där. Man kan förbereda för mycket, men det kan ändå hända så mycket så allvarliga grejer att man inte hinner, inte har kapaciteter på plats så snabbt.  

    Man kan inte ha allt förberedd, nej. Dels för att det ju kräver mer än vanligt, och det skulle kosta väldigt mycket att ha något som inte används, redo, ifall att. Och dels för att det kan komma en annan slags krissituation istället. Det behöver ju inte alltid vara en pandemi.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-10 23:19:27 följande:

    A Fattiga betyder att man inte har så mycket pengar.
    B Ja, men om en pandemi närmar sig och sen kommer in i Sverige tror man inte det blir så farligt tydligen, i början
    C Om FHM sagt att det var viktigt och Sverige borde smittspåra och testa som i Tyskland, hade man nog hittat resurser till att genomföra detta

    För övrigt:
    https://www.expressen.se/debatt/den-svenska-coronastrategin-tecken-pa-totalitar-utveckling/
    Hej
    a Finland!


    Ähh.... allvarligt? Vad hjälper det att veta att något virus kan komma hit? Vi vet ju inte vilket virus och vilka egenskaper det har. När det här viruset redan var på väg hit fanns knappt någon kunskap om det. För att vara tydligt: Man kunde inte ta reda på det heller, det fanns ingen kunskap, det var ett nytt virus.

    Och om vi pratar om folkhälsomyndingheten här - de har ju inte ens ansvar för beredskapslager och liknande. Det är ju en annan myndighet igen. 

    Du jämför med Tyskland? Jag är tyvärr inte så bra på hur det svenska systemet fungerar exakt, när det gäller smittskydd och smittsamma sjukdomar. Däremot vet jag hur det är i Tyskland. Det finns över 400 olika ställen av "hälsomyndigheten" (Gesundheitsamt), och då har man förstås folk och kunskap utspritt över hela landet. Det är de som organiserar testning och smittspårning i Tyskland. Kanske kan någon fylla i som vet lite mer om ifall det finns något liknande i Sverige? Det måste ju finnas något mer än folkhälsomyndigheten? Eller är det verkligen bara regionerna, utan åtminstone något grupp inom dessa som har speciellt ansvar för smittsamma sjukdomar, bl.a.? 

    Om det inte finns något bra system i Sverige, då går det inte att trolla fram det så snabbt. Man måste folk som vet vad de gör, som har rutiner. Och det bör fungera ungefär på samma sätt överallt i landet.
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-11 12:06:09 följande:

    Det ligger på varje region. De har en smittskyddsenhet med någon smittskyddsläkare, smittskyddssköterskor och administrativ personal.   Enligt andra uppgifter finns det ca 60 smittskyddsläkare anställda i Sverige  och Norge har en i varje kommun (ca 350 st)

    https://slf.se/smittskyddslakarforeningen/smittskyddsenheter/

    "På smittskyddsenheten arbetar vi förebyggande och för att minska spridningen av smittsamma sjukdomar bland människor. Detta sker genom information, utbildning, smittspårning och övervakning av epidemier samt samarbete med andra myndigheter och sjukvårdsenheter.


    Verksamheten regleras enligt Smittskyddslagen. Vi finns på Blekingesjukhuset Karlskrona och vår verksamhet täcker hela länet."


    "Smittskyddsenhetens uppgift är att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar bland människor i samhället. Arbetet sker genom epidemiologisk övervakning, smittspårning, information och utbildning."
    Det är 21 stycken. Det verkar vara för lite. Man kan ju dela upp regionerna ytterligare för såna saker. Och när det är för lite sjukvårdspersonal generellt, så är det säkert för få där också. 
  • AndreaBD
    De verkar ju ha konkreta rutiner som borde fungera när det är allvar. Nu bör de ju då kunna undersöka vad som inte fungerar. Kanske då för få människor. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin