• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-08-18 11:19:21 följande:
    Det verkar finnas enskilda fall på skolorna  - jag har bara kollat staden Köln nu. Fyra skolor som satt någon klass i karantän i 14 dagar. Från årskurs 5 har de munskydd. Det är vettigt, tycker jag, att inte ens försöka med yngre elever. Kanske kan man ju jämföra om färre har smittats då, med munskydd. Men det är svårt att utesluta andra faktorer.
    Aha, jag hörde något radioinslag häromdagen där det påstods att det finns en tysk delstat där alla skolbarn tvingas bära munskydd under hela tiden i skolan.

    Då kanske det inte är så illa, ren barnmisshandel annars, tycker jag.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-18 13:21:29 följande:
    Jo, som sagt, från årskurs 5, i Nordrhein-Westfalen.
    mm, kunde varit värre, från årskurs 1 - men det är nog illa nog som det är.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-08-18 17:01:41 följande:

    SD letade med ljus och lykta efter en populism de kan köra, och verkar som man anammar munskyddslobbyn, de som inte ens använder munskydd men använder munskydd för kortsiktiga politiska poänger som aldrig håller för någon kritik av verkligheten.

    Vi kommer även få se vilka som är politiskt SD motiverade i tråden snart och när detta av SD sjunker in, vilket är bra för då vet vilka de är som inte har ett intresse att diskutera och hantera COVID-19 frågan sakligt och med nödvändig fakta.


     


    Idag såg jag en som faktiskt inte rörde munskyddet under den 2-3 minuter jag hade koll, och inte ens en antydan.
    Det är EXTREMT sällan jag sett, många pillar på munskyddet flera ggr i minuter av dessa.


    Som jag uppfattar det så är det bara någon enstaka SD-aktivist som är aktiv i den här tråden, i övrigt så handlar det väl mer om personer med en annan politisk tillhörighet men som tillämpar ungefär samma argumentationstricks och personangreppsmetoder som SD-aktivisterna.

    hursomhelst verkar inte du bry dig särskilt mycket eller ens gå och gömma digSkrattande

    Det kommer förmodligen att bli någon form av partiellt munskyddstvång i Sverige, lte trist i så fall men det skulle inte förvåna mig om FHM anser att man kan gå "dumskallarnas sammansvärjning" till mötes med t ex en rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken.

    Jag är lite tveksam till att det är rätt metod - det brukar inte vara så lyckat att ge populismen ett lillfinger.

    I Stockholm lär väl en stor del av de som reser kollektivt redan vara immuna, så jag tror inte munskydd kommer att påverka den positiva utvecklingen negativt.
  • FDFMGA
    Virriga Vera skrev 2020-08-19 09:38:35 följande:
    Jag är mest förvånad över att alla de som vurmar för ett munskyddstvång inte redan använder det. Om de nu tror att det ska vara bra, varför vänta till det kommer ett tvång?
    Något som också förvånar mig är att det inte har gjorts några undersökningar av hur de som bär munskydd beter sig, dels med munskydden och dels om munskyddet i sig innebär att bäraren blir mer eller mindre säkerhetsmedveten.

    Mina egna obeservationer är rätt tydliga, väldigt många munskyddsbärare tenderar att bli mer närgångna relativt andra och många använder dessutom munskydden helt fel.

    Undantaget är personer med asiatiskt utseende som är klart överrepresenterade bland munskyddsbärarna och nästan undantagslöst förmår att hålla distans till andra samtidigt som de hanterar munskydden korrekt.

    Igår vid rusningstid var jag nere i centrala Stockholm, såväl bussar som tynnebana hade inte fler passagerare än att det var möjligt att hålla ordentliga avstånd, inte desto mindre var det ett munskydd som kom och ställde sig tätt intill mig på tunnelbanan. Jag antar att hon ansåg att hon varken kunde sprida eller få smitta i och med att hon använde munskydd.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-08-19 12:31:17 följande:

    Håller med, och det är bara ett mindre antal jag pratar om, men de flesta är rätt inaktiva nu där deras narrativ dött på rad.
    Det jag menar är att nu när SD har börjat ventilera munskydd(ingen vet inte varför de inte använder munskydd idag dock.), så komemr vi få se mer politiska agenda som inte bryr sig om nått mer än sig själva.(och det du menar med en speciell argumentationsteknik då.)

    Nä, jag försvinner aldrig ifrån där lögnare flockas ;)

    Jag ser det som troligt att munskydd uppstå på vissa ställen de är socialdistansering är omöjlig.
    Men frågan är hur gör man kunskapsglappet folk har.
    Är det ens någon som sett Jimmie Åkesson föregå med gott exempel, för annars blir ju det bara hyckleri och populism.
    Dock väldigt udda att man blir mer och mer aggressiva med munskydd desto mindre smitta vi fått.


    Men hur löser man munskydd är en bra fråga och vilka områden, jag ser nog det bättre att om du känner att munskydd är så viktigt, så varför använder inte munskydd för?
    Och som smittad så hjälper inte munskydd smittan att sprida sig, så egentligen är det i princip inget som ädnrar sig, ja, mer än ett munskydd som fåtal låter bli att pilla på , eller ens har på rätt ställe.


    Stockholm får nog någon nu utbrott, men verkar dock som de haft såpass mycket att det inte sprider sig så enkelt.


    Det skulle inte vara helt fel om man gjorde som du föreslog - alltså munskydd för de som reser kollektivt i Skåne.

    Då fick man bättre möjlighet att se om munskyddstvång i kollektivtrafiken har någon effekt - och i så fall positiv eller negativ - tack vare att det blir möjligt att jämföra smittspridningen i Skåne med den i övriga Sverige.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-08-19 13:45:50 följande:

    Narrativ udda märkligt socialdistansering patogener konsensus dock vi vi vi perplex perplex perplex ordfraser dock förstår språket inte inbillar oförmåga

    återberättas man hittar stendött stendött beaktning dock fakta helhet kunskapsluckor chanslösa stendött mer perplex till beteendet finner det väldigt udda kritik inte samma betyder som del en tror fakta forskning saklighet intressant

    begripa förstår inget perplex patogener luftburet skitspridning smitta kanske

    tragiskt periferin FHI FHI FHI havererad faktiskt jämförelse komplex genererade vi alla vi alla vi alla frågande är vi vi vi lite underligt du glömde famlar agenda populism narrativ perplex slutet på dagen desinformation ödmjuk kunskapsluckor

    stendött röd tråd röd tråd röd tråd lyfta tro du säger något återsmitta återsmittan abbreviation ad hominem punkten du annat prata konspiration en sak vi vi vi noterar du bemötte inget där glömde du det ad hominem saklighet röd tråd konsensus lyfta smittan cherrypickar narcissister berättar fortfarande inget lagg kunskapsluckor 

    Haha, eller hur FDFMGA? integritet vi vi vi


    Mm, numer är det sällan man får nöjet att ta del av inlägg från dig som har så mycket innehåll som ovanstående.

    Innan du började fokusera på klybans språk eller anmärka på felaktig användning av "dem" så var min uppfattning att dina tangenter var så slipade att det ofta var ett nöje att ta del av deras budskap, oavsett om jag höll med eller inte.

    Jag var förresten nära att bli smittad själv, såtillvida att jag i ett svar till en av dem i ditt åsiktskluster påpekade att det ska vara de inte dem - men jag strök den formuleringen innan jag skickade.

    För övrigt hade klyban och jag för några år sen en dispyt som liknar den du och han har nu - men det verkar som vi bägge kunde resa oss och gå vidareSolig
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-08-19 14:32:40 följande:
    Dock har ju förutsättningarna ändrats en del i Skåne jämfört med Stockholm då, så det blir kanske inte helt enkelt att jämföra så.

    Gymnasier och universitet har inte längre distansundervisning, vilket gör att nu är bussarna verkligen fulla med folk, och det är just den åldergruppen vars smitta ökar mest redan innan skolorna öppnade. 

    Jag undrar om inte fler tvingas ta buss också i Skåne, många lundastudenter bor i Malmö.
    Det är möjligt, jag känner inte till förhållandena i Skåne - men ska man testa munskydd i kollektivtrafiken regionalt så är Stockholm ett uselt alternativ i och med att avsevärt större andel av oss stockholmare är immuna jämfört med folk som bor i andra regioner.

    Vi har redan ett osynligt skydd som knappast är fullständigt men som ändå med stor sannolikhet fungerar bättre än något annat skydd osmittade resenärer kan få.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-08-19 15:04:29 följande:
    Ja, svårt att veta hur man skulle köra upplägget. Min privata studie får bli lärare versus studenter på min sons skola. Eftersom lärarna kommer att ha munskydd och inte eleverna så skulle det ju eventuellt kunna peka på någon skillnad, om än i liten skala :)
    Grundskolorna hade ju undervisning som vanigt under vårterminen.

    Det verkar som det inte har gjorts någon utvärdering av hur det fungerade med avseende på smittspridning.

    Beklagligt i så fall.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-08-19 16:08:32 följande:
    Det kanske är svårare, iom att de inte alltid får så mycket symptom och man inte testade så mycket då. Eleverna på gymnasiet och universitetet är ju äldre, och därmed troligtvis får symptom i större utsträckning. Nu när de flesta har möjlighet att testa sig så kan man ju göra någon form av statistik i alla fall.
    Du har väl inte varit aktiv i den här tråden på ett tag - men jag gissar att det inte undgått dig att jag inte tror att munskyddstvång för något gott med sig, inför man det enbart på några skolor för lärarna så gör det nog ingen skada, inte heller med något regionalt munskyddstvång, för det sistnämnda kan det kanske till och med vara en fördel i och med att det kommer att visa att det inte fungerar

    Som jag ser det riskerar ett omfattande munskyddstvång att bli ett alibi för att man kan tumma på det som verkligen betyder något, att vi håller distans och ser till att blaska av oss regelbundet.

    Igår läste jag en artikel i SvD, en nationalekonom som förordar munskydd och samtidigt förordar att vi ska tillåta mer trängsel. Visserligen är hans budskap inlindat i bomull, men likväl tydligt.

    Jag tycker det vore olyckligt om hela Sverige behövde utsättas för samma smittspridning som vi varit med om här i Stockholm. För en nationalekonom är det kanske för kostsamt med att upprättahålla distansen, att uppmana de som kan jobba hemifrån att göra detta, att uppmana folk att cykla i så stor utsträckning som möjligt (cyklar är väl knappast lika effektiva BNP-höjare som bilar ur en nationalekonoms perspektiv)

    Själv anser jag att det räcker som det är med nästan 6.000 döda, vi måste inte satsa på att återupprätta trängseln bara för att någon är så fåfäng att han inte kan jobba effektivt hemifrån. Jag får för min del mer gjort nu än när jag jobbade från kontoret - och dessutom kan jag mycket bättre styra över min egen arbetstid. Alla kan förstås inte göra detta, men tillräckligt många för att det ska glesa ut i kollektivtrafiken och på arbetsplatser.

    Länk till professorn som uppmanar till trängsel och munskydd.

    https://www.svd.se/professorn-oppna-kontoren--tillat-trangsel
  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-08-19 19:36:05 följande:
    Det enda vi kan säga är väl att lärare är en av de yrkesgruppper som drabbats minst av viruset. Lärare i grundskolan hade, vid sammanställningen i juni, RR på 1,1, fritidspedagoger 0,8, specialpedagoger 1. Jämfört med exempelvis pizzabagare med 4,5, bussförare med 4,3, brandmän med 2,2 och fastighetsskötare med 1,6.

    Det är alltså mer än 4 gånger större risk att får viruset om du är brandman än om du är lärare.
    Tack!
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin