• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-08-15 10:04:18 följande:
    Varför är du ute efter konfrontation? Sedan klagar du över att alla är taskiga mot dig! Folk försöker kompromissa och bygga broar, hitta gemensam terminologi som att vi ju kan enas om att prata om aerosolsmitta, men du insisterar. 

    I det här fallet är det så jäkla felriktat, eftersom det ju ändå inte finns någon enhetlig definition. Det finns OLIKA sätt att använda den termen, luftburen alltså!  Det är alltså inte konstigt att man kan hitta belägg för olika användningar, och om du hade förstått det, så skulle du inte leta efter flera belägg.

    Det finns en ursprunglig definition, och den håller våra naturvetenskapsexperter så som kyban fast vid. Det gör även FHM. Det är alltid bra att känna till den ursprungliga, egentliga versionen, innan man ger sig in på att det finns avvikelser numera. Vad man dessutom inte ska göra är att påstå att en sån avvikelse är den enda rätta definitionen. 

    Du vill inte ta till vad som är den egentligen definitionen. Jag fattar inte varför, men jag lägger ner försök att förklara.
    Frågan är om grässjuka smittar via luft eller inte

    Det finns ett nästan oändligt antal inlägg i tråden som ältar kritik mot FHM och Sveriges regering, om man försöker ta fram det konkreta i dessa tror jag att det bara blir två punkter kvar: Det borde införas munskyddstvång för situationer där det är svårt att undvika trängsel och familjemedlemmar till den som är sjuk borde sättas i karantän.

    Avseende den första punkten tror jag att munskyddstvång skulle uppmuntra till trängsel och ökad smittspridning, att det vore önskvärt med mer flexibla åtgärder för att undvika trängsel i sig.

    Den aandra punkten anser jag hör hemma i ett lockdownscenario, den passar inte in i en strategi som innebär att man syftar till ett uthålligt sätt att hantera pandemin.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-15 11:22:28 följande:
    Jo, men vad spelar det då för roll om det kallas för luftburen smitta eller aerosolsmitta eller droppsmitta? Syftet med att förklara vad som är vad var ju främst att det kan vara bra att inte bli allt för förvirrad om man t.ex. läser på om munskydd och hur det fungerar. Någon slags oro måste ju finnas bakom negativiteten och då vore det ju bra att ha så långt som möjligt klart för sig vad som är vad. Om man inte är orolig och litar på att FHM och regeringen gör rätt - då har man ju mindre behov av att vara insatt i detaljer. 
    Ingen som helst roll, annat än för förståelsens skull om man diskuterar hur den kan smitta.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-08-15 11:30:17 följande:

    Dock vore det ett intressant test och se vad som sker om man sätter munskydd på folk.
    Så får vi se vad testet ger för resultat, men falsk trygghet och handhavande fel så tror jag nog att smittspridningen ökar för de som ger sig ut och tror de är nu skyddande med ett munskydd som kanske inte ens stoppar viruset pga för låg klassning.


    Enda gången jag ser munskydd som kanske nått bra, det är i situationer som är omöjliga att hålla avstånd.
    Men hur många kommer klara av att sköta munskyddet rätt, om det är som det övriga samhället och vad man ser i varje inslag idag och där man ser hur en del inte klarar av att använda munskydd.


    Jag antar man för förutspå en ökad smittspårning som en potentiell utfall av munskyddstvång.
    Och det står och faller helt på om folk klarar av att använda skydden, min erfarenhet säger att nej det klarar inte folk av.
    Det verkar som att ha ett munskydd på, det är som att äta en krämbulle utan slicka sig om munnen, få klarar av detta initialt ens, vissa aldrig.


    Fast då skulle man behöva jämföra två alternativa verkligheter där vi i det en alternativet inför munskyddstvång och i det andra inte gör det, i övrigt allt annat lika.

    Det som förvånar mig en smula är att kraven på munskydd i Sverige tycks vara omvänt proportionella mot smittspridningen. Ju mindre smittspridning desto högljuddare blir munskyddsivrarna.

    Vi har precis kommit hem efter en svamptur i skogen. På vägen hem såg jag endast två munskydd, de gick över ett övergångsställe. Båda hade munskydden på hakan.

    Tegnell pratade igår om att munskydd kan ha ett positivt signalvärde. jag tror han har fel, att de i stället har ett negativt sådant. Jag tycker bärarna tycks betrakta munskydden som en magisk amulett som skyddar dem i alla lägen, även när de används som haklappar.
  • FDFMGA

    För övrigt så måste ju Peru vara ett mönsterland för alla pangdemiker, med munskyddstvång för alla och utegångsförbud med mera, med mera.

    Tja, bortsett från en liten detalj, statistiken över smittspridningen och dess effekter.

  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-15 14:49:30 följande:
    Då kanske det är bäst att skippa terminologin, eftersom det verkar vara omöjligt nå konsensus, och i stället fundera på saken ur ett praktiskt perspektiv. Viruset beter ju sig på sitt eget artspecifika sätt oberoende av vad man vill kalla det.

    Om en covid-smittad person hostar i hissen, kliver ur, och jag kliver in i den en minut senare, kan jag bli smittad då? Hur länge hålls alltså virusdropparna i luften förrän de landar på hissgolvet?

    Om restauranggästerna vid bordet 2,5 m bort sitter och hostar, kan jag bli smittad då? Hur långt kan alltså virusdropparna förflytta sig förrän de landar på restaurangens golv?
    Precis - ur ett sånt perspektiv skulle smittspårning kunna ge oss betydligt bättre kunskaper om hur viruset verkligen smittar.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-08-15 14:21:11 följande:

    Det har jag också noterat, är inte det rätt udda.
    Och nu när grannländerna viktigt för trycket helt eller delvis, så ökar väl trycket även här.

    Min erfarenhet är som din, få använder munskydd i syfte att skydda sig ifrån COVID-19 och med tanke på hur illa man klarar av att sköta skydden rätt.


    Munskydd är en komplext ämne, hade alla kunnat använda skydden så jade diskussionen varit på ett helt annat ställe.


    Dock är det ett utmärkt tillfälle att göra forskning och testa och se vad som händer med munskydd.
    Varför inte testa i Skåne som nu har en uppgående trend, så kanske vi har ett svar.
    Men med tanke på den omfattande munskyddsanvändningen i vissa länder, så ser vi att det inte hjälper ändå när smittan kommer.


    Kan man identifiera varför, så kanske man kan sen använda munskydd mer säkert.
    Men överdrivet nummer ett är felaktig användande(där ingår även hanteringen att sätta på och ta av masken, så väl som nivå av skydd som masken har), tvåa är falsk trygghet och nummer tre och lite längre bak är att masken även är en grogrund för virus och bakterier vid längre användande än minuter/timma.


    Skåne vore inte så dumt, skåningar är ju redan halvdanskar.

    Men i så fall borde man göra en seriös jämförelse och inte anordna en maskeradbal. Alltså munskyddstvång vid trängsel i Skåne, men inte enbart munskydd utan också ett visir som täcker ögon och munskydd.

    Jag vet inte hur många munskydd jag sett stå och peta omväxlande på munskydden omväxlande i ögonen.

    Ögon är också en smittväg, det ska man inte vara blind för.

    Om man enbart inför munskyddstvång är risken uppenbar att vi får en peruanskt galopperande smittspridning .
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-16 13:16:13 följande:

    Nu inför Danmark krav på munskydd i kollektivtrafiken. Sverige väntar fortfarande. Eftersom vi är ett av de väldigt få länderna (hej, Vitryssland!) som valde ideologisk krishantering istället för vetenskaplig, så har vi inget annat val nu än att envisas in i det sista.

    Dock gäller det att vara tydlig: att plocka poäng hos tokhögern världen över är INTE Sveriges strategi - utan en bieffekt av den.


    Danskarna har säkert inspirerats av Perus framgångrika metot att sprida smittan så snabbt som möjligt gemom obligatoriskt munskydd för alla.

    Själv tror jag mer på Sveriges hållbara strategi, vem vet dessutom hur länge immuniteten består efter at man smittats.

    Nej, flockimmunitet genom munskyddsspridning-  det tycker jag inte Sverige ska stasa på. Vi bör hålla fast vid den strategi som varit vår genom hela krisen, i synnerhet nu när smittan i Sverige tonar bort ska vi undvika smittspridning i form av munskydd.

    Därmed inte sagt att den som vill spöka ut sig  ska hindras, trots allt är det så försvinnande få som spökar ut sig här i Sverige att de förmodligen är försumbara ur ett smittspridningtsperspektiv.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-16 14:29:34 följande:
    www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

    Enligt denna sida har kurvorna svängt uppåt i Sverige sedan början av augusti.
    Aha, det är den där sidan där det finns annonser från bitcoinbedragare där aningslösa människor luras på sina besparingar. Jag roade mig med att följa en av annonserna där det påstods att Benny Andersson (ABBA-Benny) under en intervju med Skavlan berättade om hur han upptäckt det bästa sättet någonsin att tjäna pengar. Det var dock bara en tidsfråga innan storbankerna skulle lyckas stoppa metoden där vanliga människor kan skapa sig en förmögenhet.

    Jag stannade dock när det föreslogs att jag skulle investera i den oslagbara metoden.

    Hm, det var bara en parentes. Jag tror inte att antalet konstaterade fall säger särskilt mycket, det väsentliga är hur antalet som värdas på sjukhus, och av dessa hur många på IVA samt hur många som dör. 

    Sett till detta sätt att betrakta pandemin drabbar den som konkret sjukdom i Sverige förmodligen mildare än en säsongsinfluensa gör för närvarande, däremot är ju kringeffekterna av sjukdomen oerhört mycket mer påtagliga än desamma för en influensa.

    Egentligen är väl överdödligheten den bästa mätmetoden. När det var som värst fick man gå tillbaka ända till 1993 för att hitta motsvarande överdödlighet. I juli hade vi däremot en underdödlighet, förmodligen består den i augusti.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-16 16:01:36 följande:
    Vilken av dem fyra kurvorna? 
    Jag tror att ABC tolkade kurvan, den över antalet smittade/dag, lite fel. För mig såg det åtminstone ut som att det vare sig sker någon ökning eller minskning i augusti. Tegnell brukar väl beskriva detta som en platå.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-16 16:58:35 följande:
    Så munskydd skapar smittspridning? Hur? Enligt vem? Eller läste jag rätt?

    Hänger inte med just nu.
    Javisst, det är väl ett rimligt antagande. Titta på Peru, munskyddens förlovade land, som på kort tid har avancerat till att vara ett av de länder som har störst andel döda.

    Tanken med att munskydd ska dämpa smittan bygger på att munskydden hanteras korrekt och att ett munskyddstvång inte blir ett alibi för att man tillåter mer trängsel i i miljöer där människor brukar samlas.

    Personligen skulle jag vilja se helt andra åtgärder i Sverige för att dämpa smittspridningen, i första hand sådana som innebär att man så långt som möjligt undviker trängsel i kollektivtrafiken t ex fri parkering och inga biltullar.

    Visst, enligt FHM står kollektivtrafiken bara för en liten del av smittspridningen, till skillnad från arbetetsplatser och hemmen, men jag gissar att de inte utgått från smittspridningsrisk per tidsenhet, vi tillbringar ju så oerhört mycket mer tid hemma och på jobbet (om vi inte jobbar hemifrån).

    Munskydd är ett kinesikt påfund. Det kanske kan vara effektiva i en kultur där man haft för vana att bära munskydd under mycket lång tid och inte bara har en kulturell acceptans för munskydd utan också ett auktoritärt system som kan straffa dem som inte följer order.

    I Sverige där vi tror på individens frihet är det mycket få som bär munskydd. Jag skulle gissa att bärarna tillhör de mest motiverade, inte desto mindre får den som försöker följa hur munskydden beter sig mycket ofta bevittna en ren smittskyddsfars.

    Det var väl du som postade instruktioner för hur en bärare bör bete sig och hur hen inte ska bete sig. Det verkar som en stor andel av bärarna försöker kopiera dina exempel på hur man inte hanterar munskydd.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin