Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Sogol skrev 2020-07-08 12:53:22 följande:
    Vad är det som är så unikt med Sverige då? Som gör att vi valt en helt annan linje. Våran strategi verkar ju inte vara kompatibel med något annat lands. Då vi är bannlysta i många länder.
    ALLA länder är unika. Länder har olika hälsosystem, olika system för äldrevård, olika sätt att samordna insatser. I vissa länder kan du bara skicka militären för att hjälpa till, i andra får man absolut inte gör det. 

    Alla länder har en hel del gemensamheter i sina pandemi-strategier, och alla har vissa skillnader för att de måste anpassa till sina förhållanden. Man tycker att Sverige har gjort så annorlunda för att man inte haft en lockdown. Svenska experterna tyckte att eftersom pandemin ändå skulle dröja minst ett år, så är det bättre att att köra en mildare variant med social distancing, men under hela perioden. 

    Att vi inte får resa in vissa länder beror lite på att vi bara nyligen har fått möjligheter att testa mycket, och då hittar vi många fler smittade. Därför ser det ut, för andra länder, som om smittan ökar kraftigt, men det gör den inte. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:47:13 följande:
    Han har avfärdat allt som andra säger utan att förklarar varför hans teorier skulle vara bättre. Det ÄR arrogans. Vad som är BÄST för ett land är inte vad en person bara tycker för att han känner för det, vad som är bäst för ett land borde vara vetenskapligt belagt och BEVISAT.
    Det du skriver stämmer ju inte någonstans. Han har framför allt förklarat när folk har missuppfattat Sveriges strategi. Det spökade felaktiga uppfattningar överallt. Det var det han förklarade för det mesta. 

    Och självklart är det inte en person som bestämmer utan det är ett helt team som ger förslag till regeringen och regeringen bestämmer. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-08 13:26:07 följande:
    Ja precis, alp-resenärernas vidare smittspridning lyckades man begränsa.

    Smittan som fortsatte spridas kom från annan källa: Frankrike, USA, UK sägs det.   Och det finns bevis för att smitta fanns i många länder innan januari 2019.. 
    Det där är väldigt viktigt. Folk tror ju att allt bara gick som det gick för att man inte hade koll på alp-resenärerna. Och det verkar ju vara helt fel. Det är viktigt att folk vet sånt. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-08 13:37:43 följande:
    Du antar att jag inte tror på T-celler och därför bygger du hela resonemanget på en felaktig grund, istället för att läsa vad jag faktiskt sagt. Fast skitsamma, för diskussionen handlar inte om mig, utan jag informerade helt enkelt om en ny studie. Så bemöt den.
    Ja, jag kan bara bemöta den så här: 5 % antikroppar - okej. Men så länge jag inte vet hur många som är IMMUNA, vad hjälper det att veta att 5 % har antikroppar? Om vi visste att det var ungefär lika många som hade t-cells-immunitet - då skulle vi veta på ett ungefär. Men vi har ingen aning. Det kan vara några få, och det kan vara dem flesta, vi har ingen aning. 

    Jag vet inte om det blir tydligare matematiskt omsatt. Det är som att ställa uppgiften X + ? = ?    X är då 5 här förstås. Kan du lösa detta? 
  • AndreaBD
    Sogol skrev 2020-07-08 13:46:43 följande:
    Men man har ju konstaterat att någon idiot/idioter valde att elda upp vårat beredskapslager. Vilket gjort att man inte kunnat skydda personalen tillräckligt på äldreboenden m.m. Det är sant att regelverket ser olika ut i olika länder. Men Sverige har aldrig varit bra på att hantera kriser. Kolla bara på Estonia, tsunamikatastrofen i Thailand, skogsbränderna m.m. Vi har haft fred så länge att vi tror att allt ska fortsätta vara frid och fröjd för evigt. Därför har vi aldrig någon beredskap när såna här saker sker.
    Sant. Jag håller med. Men när väl en kris kommer så kan inte en myndighet så som FHM lösa dessa problem. Beredskapslagren finns inte (dessutom är de inte FHMs ansvar). Man får lära sig av erfarenhet och börja bygga upp såna igen. 
  • AndreaBD
    Molly27 skrev 2020-07-08 13:38:08 följande:
    Så för att ni fick in mer smitta samtidigt skulle det inte ha gått att hindra spridningen genom att t.ex stänga restauranger och barer, begränsa folksamlingar mera? Varför skulle logiken med mindre närkontakt = mindre smittspridning inte ha gällt för Sverige?

    Det omvärlden reagerar på är att för Sverige är tydligen ekonomin viktigare än människoliv. Vilket nu inte ens verkar fungera eftersom Sveriges ekonomi lider ändå av minskad handel och turism.
    Det stämmer inte. Man har infört så många olika åtgärder för att hindra så mycket som bara går av närkontakt. Vi har inte närmare kontakt än vad t.ex. folk i Tyskland, Norge, Danmark, m.fl. har haft. Men man vill dessutom att det ska vara så under HELA pandemin. Tanken är just att det finns en risk med lockdown, nämligen att smittan stiger igen när man öppnar upp igen. 

    Eftersom antal sjuka/smittan minskar långsamt men säkert och vi inte kommer att få en andra våg då, men många andra länder kommer att få det, så tror jag att det inte kommer att vara så stor skillnad sen. 

    Och du kan aldrig välja mellan ekonomi och människoliv. Ekonomi ÄR människoliv, faktiskt. Det går inte att sära på. 
  • AndreaBD
    Sogol skrev 2020-07-08 14:16:49 följande:
    Men det verkar som att politiker kan komma undan med vad som helst. Även om deras handlande innebär att folk dör. Jag kan komma på mycket som är tveksamt i folkhälsomyndighetens hantering i pandemin med. Det var länge tillåtet att ha folksamlingar strax under 500 personer. Då hade de flesta länderna redan total lockdown. Nu är 50 personer regeln. Men det är helt ok att ha en släktträff till exempel. Så länge det inte är mer än 50.
    Hur ska man ens kontrollera att folk har mindre än 50 personer på sin släktträff? Jag tror inte det spelar någon större roll för att man inte kan kontrollera det i alla fall. Bättre med att kräva 2 meters avstånd, då kan de ju försöka ha det med 50 pers., kanske funderar man på det igen då. 
  • AndreaBD
    Sogol skrev 2020-07-08 14:35:43 följande:
    Nej givetvis kommer det finnas folk som bryter mot regeln. Men i andra länder fick man böter om man inte följde reglerna. Vilket får folk att tänka till en extra gång. Men här i Sverige var det endast "rekommendationer."
    I Sverige kan man också få böter. Eller snarare, man kan få sin lokal nedstängd eller förlora sitt jobb. Är det inte allvarliga påföljder som får folk att tänka till. Och i Tyskland heter det också "rekommendationer". Men de har lyckats sälja det på ett annat sätt till omvärlden. Svenskarna uppfattas som mesiga  och det är pga HUR man säljer sitt koncept till omvärlden. 
  • AndreaBD
    Sogol skrev 2020-07-08 15:01:01 följande:
    Ja men det gäller ju mer företag. Sen verkar man fatta beslut ganska godtyckligt. Leksands sommarland och Astrid Lindgrens värld får ha öppet. Medans Gröna Lund och Skara sommarland får hålla stängt.
    Det finns säkert anledningar som inte är godtyckliga. Jag har inte varit på dem andra ställena, men Gröna Lund??? Herregud, finns det något ställe med mer folk på mindre utrymme?  Jag antar att de ställena som får ha öppet kan hålla folk på avstånd ifrån varandra. 
  • AndreaBD
    Sogol skrev 2020-07-08 15:09:35 följande:
    Men regeringen ansökte som jag förstår det om befogenhet att få sätta in hårdare restriktioner där kring påsk. Vad hände med det?
    Men man behöver väl inte sätta in hårda restriktioner om inte de gör någon nytta.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin