Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-07-06 20:27:57 följande:
    Människor med exempelvis downs syndrom har ofta en stor samsjuklighet, de har till exempel väldigt ofta hjärtsjukdomar.

    De har också ökad risk för:

    infektionskänslighet

    obstruktivt sömnapnésyndrom, trång anatomi i mellanansikte, stor tunga och nedsatt muskeltonus

    hudinfektioner med torr och fnasig hud

    autoimmuna tillstånd som typ 1 diabetes, celiaki (cirka 5 %) och alopecia areata

    hypothyreos

    ögon- eller öronbesvär

    hjärtproblem, övervikt och metabolt syndrom

    tidig demens med debut från 35-50 års ålder

    tandlossning och nedsatt salivproduktion.

    Självklart utgör de en riskgrupp även om nu inte en medlem på familjeliv känner till det.
    Jo, det mesta av detta vet jag utan att behöva slå upp det nånstans, men jag anser ändå inte att hudinfektioner, ögon-öronbesvär eller tandlossning utgör speciella risker vid en infektion med Corona. 
  • AndreaBD
    Allvarligt... jag orkade bara inte gå in på det. Sverige har knappt fått det att fungera, då kommer man inte att hinna med att koncentrera sig på såna detaljer. Och det är ju också att krångla till det. Det finns i hela befolkningen folk som har dessa hälsoproblem, jag har själv två nära anhöriga med några av dessa riskfaktorer, helt utan utvecklingsstörning.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-07 12:23:47 följande:

    Inga döda i covid-19 på en vecka nu i Stockholm, andelen som vårdas på sjukhus minskar drastiskt.

    Enligs smittskyddsläkaren en konsekvens av att vi sköter oss så bra här, alltså folkvettsprincipen. Jag som befinner mig i Stockholm är nog mer benägen att utgå från att den huvudsakliga orsaken är att så många av oss nu är immuna att vi i sig utgör ett relativt pålitligt skydd för riskgrupper och andra osmittade som ger sig ut i staden.

    https://www.expressen.se/tv/nyheter/inga-doda-i-stockholm-senaste-veckan-vi-maste-gladjas/


    Vad bra med något positivt! 

    Och jag har räknat ut hur många aktiva fall vi kan ha i Stockholm. Det finns nämligen inga siffror på det. Nu har jag bara räknat alla som insjuknat dem senaste tre veckorna och det blir då 5249. Det är säkert färre än tidigare, men det bör bli färre ändå. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-07-07 14:20:04 följande:
    Påstå inte saker då, när du inte ens orkar gå in på fakta.

    Fortfarande är inte psykiskt sjuka utvecklingsstörda. Och de vanligaste psykiatriska medicinerna vid psykossjukdomar orsakar diabetes.
    Dels så var det inte jag som började med det. Jag har inte heller påstått att inte personer som går under LSS skulle kunna ha fysiska handikapp. Men inte ALLA har det. Och därmed är det ingen ren risikogrupp och de enskilda personerna som tillhör en riskgrupp gör förstås det, men som individer. Däremot är de gamla en mer renodlad riskgrupp. 

    Det kan inte vara särskilt vanligt med diabetes, för jag har jobbat med den gruppen - LSS alltså. Även flera med psykossjukdomar. Ingen hade dock diabetes. Vilket ju också visar att det inte är jättevanligt eller på dig låter det ju nästan som om det självklart blir så. Och så är det inte. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-07 13:01:18 följande:
    Det kanske finns statistik på detta - om inte är jag kritisk mot FHM. Jag syftar på kontinuerliga mätningar på slumpmässigt utvalda personer som testas. Alltså mätningar som verkligen skulle spegla smittspridningen där man fick möjlighet att veta hur stor andel av befolkningen i landet och helst även i olika regioner som bär på smittan och hur detta förändras över tid.
    Jo, det kan förstås fortfarande finnas ett mörkertal. De sa precis på presskonferensen att mörkertalet borde vara mindre nu. Också för att testerna oftare är negativa numera. 

    Något som jag förresten - appropå något helt annat - är lite fundersam över: Varför gör man inte som de numera gör i Tyskland och tar personuppgifter så ofta man kan. I Tyskland måste man fylla i ett papper med namn, adress och telefonnummer när man går på ett café (mycket folk på glass-caféer där) eller restaurang. Och skulle det vara något utbrott så kan man smittspåra lättare. Om det inte blir, så slängs personuppgifterna efter två veckor eller så. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-07 16:09:08 följande:
    Varför man inte gör som i Tyskland. Jag gissar att det handlar om individen relativt ett kontrollsamhälle under en pandemi.

    Mest effektivt hade ju varit att ta efter Kinas metoder eller tvinga alla att vara spårbara via mobilerna. Tysklands variant verkar vara en något ålderdomlig "mellanmjölkskompromiss" mellan dessa båda aspekter.

    Måste man legitimera sig - eller litar man på att folk anger rätt personuppgifter?
    Nja... jag tycker inte att det vore så farligt. Varför skulle de i något café spara ens personuppgifter? Jag skulle lita på att de slänger dem, och då skulle det inte störa mig. De verkar lita på uppgifterna. 

    Jag tycker i en sån här situation kan man göra undantag. Det betyder ju inte att det är ett kontrollsamhälle annars. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-07 20:52:58 följande:

    Så här är den. En massiv ny studie från Spanien. Studien bekräftar att 5% av befolkningen har nu antikroppar mot viruset. Fem procent. Det sägs behövas ca. 60% för att "flockimmunitet" ska uppstå.

    Här är en artikel om studien (inte själva studien alltså, för att undvika missförstånd):

    amp.cnn.com/cnn/2020/07/06/health/spain-coronavirus-antibody-study-lancet-intl/index.html


    Har du inte följt nyheterna? Fast, det verkar personen som skrivit den artikeln inte heller har gjort. 

    Det är inte bara antikroppar som visar om man är immun. Man har ju nyligen märkt att folk som precis har gått igenom sjukdomen ofta inte har antikroppar. Uppenbarligen är det T-celler som har stor betydelse här. Det där diskuterades också på pressträffen och den där blonda kvinnan från FHM, kommer inte på vad hon hette, förklarade att det tyvärr inte går att testa för T-celler. 

    Det måste ju gå på något sätt, eftersom man hade hittat tecken på T-cells-immunitet i någon studie, om jag minns rätt. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-07 22:06:03 följande:
    Vågor under din bussresa? Är du säker på att det inte var vanlig åksjuka eller yrsel du kände av - bussen såg ju rätt tom ut på fotografiet du postade, så det fanns såkert gott om vingelutrymme i bussen.

    jMm, om du syftar på svenskans definition av mutationer så är jag hyfsat påläst och för att vara ett RNA-virus är ju sarscov2 stabilt, vilket borgar för att ett eventuellt vaccin kan bli relativt långtidsverkande - liksom för övrigt den immunitet som följer efter att man haft covid-19, i synnerhet t-cellsvarianten.
    AndreaBD skrev 2020-07-07 19:06:08 följande:
    Nja... jag tycker inte att det vore så farligt. Varför skulle de i något café spara ens personuppgifter? Jag skulle lita på att de slänger dem, och då skulle det inte störa mig. De verkar lita på uppgifterna. 

    Jag tycker i en sån här situation kan man göra undantag. Det betyder ju inte att det är ett kontrollsamhälle annars. 

    Är det bara på de tyska caféerna?

    Vi var och fikade igår, i centrala Stockholm, det var nästan folktomt inne på caféet. Då har det varit betydligt mer trängsel på alla livsmedelsbutiker jag handlat på under hela den här coronaperioden.

    Ska man ha ett smittspårningssystem som verkligen fungerar så måste det nog vara kopplat till våra mobiler och möjligheten att spåra våra rörelser på individuell nivå.

    En av kritikernas i den här tråden startade en gång en tråd där hen varnade för att staten chippar alla nyfödda barn, hen hade tagit ett aprilskämt på allvar - annars hade det varit någon för en auktoritär stat att drömma om, en chippad befolkning där varje mänsklig rörelse kan spårasSkrattande
    Nåja, det är säkert mer effektivt med appar, men också mer integritetsstörande, antar jag. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-07 23:54:05 följande:
    T-cellsanalyser är mer komplicerade att genomföra än antikroppstester och görs därför än så länge bara i specialiserade laboratorier såsom det vid Centrum för infektionsmedicin på Karolinska Institutet.

    https://nyheter.ki.se/immuniteten-mot-covid-19-sannolikt-hogre-an-tester-visat
    Ja, det var det jag misstänkte. Att det är så pass komplicerat att man kan göra det för en studie, men inte för att testa folk lite här och där. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin