Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-01-30 18:24:39 följande:

    Det finns personer (en handfull eller två) i denna tråd som tolkar FoHMs budskap utifrån andra premisser än de som finns i det svenska samhället. 

    Om du öemd i debatten så har den kommun som ville införa förbud mot munskydd backat från det med motiveringen att FoHM inte rekommenderar förbud av munskydd på skolor.   Så hur menar du att det gick? Vad hände egentligen så vitt du har förstått?  Så som du påstår eller inte så som du påstår?


    Jag formulerade mig lite otydligt. Nytt försök:

    Det finns personer i Sverige som anser att lärare inte borde få använda munskydd i skolan. De personerna var så övertygade om att de hade rätt, att de gick ut med att munskydd i skolan är förbjudna, utan att kolla med FHM om det var ett rimligt förbud. Varifrån hade de fått sin uppfattning?

    Utgångspunkten var hur folk tolkar texter. Det spelar ingen roll i sammanhanget att förbudet sedan hävdes.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-01-30 23:47:02 följande:

    I så fall tänker du inte logiskt. Det är ganska omöjligt att vara försiktig om man inte vet vad försiktig innebär i det här fallet. Det har INGET med åsikt att göra.


    Visste man eller visste man inte i mars att viruset spreds via närkontakter mellan människor? Att det var ett coronavirus, det visste man. Vad visste man om coronavirus i största allmänhet i mars?

    En teoretisk möjlighet är ju också att ett virus sprids via vattenledningsvattnet i vissa bostadsområden. I ett sådant läge skulle det naturligtvis vara rätt att säga att alla ska gå till jobbet som vanligt. Tror du att FHM funderade på om detta kunde vara en smittväg då i mars?

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/vattenburen-smitta/
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2021-01-31 09:22:21 följande:

    Eller om det är din logik som är svajig. För du pratade väl ändå om den expertmyndighet som du brukar uttala dig starkt positivt om vad gäller inte bara deras agerande utan särskilt deras kunskap, eller? Men nu menar du (?) att FHM saknar den kunskap som du annars tyckt att de har? De kan alltså inte mycket om virus? Om andra Coronavirus? Om smittvägar? Om uppskattningar av farlighet när det gäller nya sjukdomar? Om att snabbt sätta sig i kontakt med globala organisationer för att bedöma nya situationer osv. 

    Ja, det var ju anmärkningsvärt att de först fick så strålande recensioner om det är så här du egentligen anser om dem. 

    Själv tycker jag att det är den enklaste delen i det hela. "Tills vi vet mer, undvik allt som går att undvika." Det råd de senare gav - jobba hemifrån alla som kan - hade till exempel varit lämpligt att komma med redan från början. Det hade varit en sådan försiktighetsåtgärd som de kunnat vidta utan att veta särskilt mycket om vad försiktig skulle innebära i det här fallet. Men istället lät det så här (att det var en åtgärd, som så många andra åtgärder, som skulle vänta tills man hade en hög smittspridning):

    www.expressen.se/tv/nyheter/direkt-med-niklas-svensson/anders-tegnell-fortsatter-till-sommaren-sen-andra-vag-i-host/

    PS: i intervjun pratar Tegnell också om den så kallade "handen", den tyckte han inte fanns i mars när intervjun gjordes. Då hittade de inga mängder av smittade när de provtog så "handen" var visst ingen "hand" då. 

    PPS: Det är en sevärd intervju. Om du inte redan sett den är jag övertygad om att den verkligen kommer att tilltala dig. Finns flera körsbär för dig att plocka där.

    PPPS: Jag lyfte fram en av sakerna det talades om i intervjun som jag för min del reagerade på. Jag orkar inte transkribera den för att killa Padirac under hakan, men den finns ju där - möjlig för alla att se och själva lyssna till. 


    Jag reagerade på Tegnells ?Jag tycker det här är jätteskojigt?.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-31 11:58:07 följande:

    Jättebra länk - för de kritiker som återkommande undrar över en del saker kan följande konstateras och en mängd påståenden som skrivs  tråden kan med denna länk förpassas till högen av missförstånd, desinformation eller konsprirationsteorier

    FoHM har tät kontakt och erfarenhetsutbyte med andra länders expertmyndigheter/organisationer om vad so m kan göras och vad som fungerar elle rinte fungerar

    De tester som gjorts 11e mars visade inte en stor allmän spridning  - detta vet man idag inte stämmer då ytterligare tester med genomsekvensering visade på en stor allmän spridning som inte kom från alpresenärerna.

    Det är inte AT som är upphovs mannen till hanteringen utan det är en stor grupp människor på FoHM som arbetar med detta.

    AT nämner lagstiftning och förvaltningsmodellen med självstyre flera gånger

    Det fanns i mars 2020 inte så mycket vetenskaplig kunskap om covsars2

    AT tror inte att det går att hindra smittan att komma in i Sverige, man smittar när man håller på att bli sjuk

    AT säger det troligen kommer en andra våg i Sverige till hösten

    PS: från mitten av mars rekommenderades vi på min arbetsplats att arbeta hemifrån i den mån det gick, rekommendationen baserades på FoHMs råd och rekommendationer.  


    När kom FHM med sin rekommendation om att jobba hemifrån? Den 11 mars uttrycker sig Tegnell i sådana ordalag som jag tolkar som att åtminstone han själv motsätter sig att företag rekommenderar sin personal att jobba hemifrån.
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2021-02-01 12:48:06 följande:

    "Det är inte förbjudet att använda munskydd."

    t.co/fs054j2pF8

    Ganska absurt att ett gäng tjänstemän som inte kan mer om virus och smittspridning än en medelsvensson (jag pratar om Folkhälsomyndigheten) lyckades hjärntvätta befolkningen så att deras trams fortfarande upprepas då och då.


    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/bibliotekarier-i-kungsbacka-vill-ha-munskydd-kommunen-sager-nej

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/darfor-nekar-kungsbacka-kommun-sina-bibliotekarier-att-anvanda-munskydd

    Man är bland annat orolig för hur de smittkontaminerade munskydden skulle komma att hanteras. Borde man inte vara mer orolig för den smittkontaminerade personen man i så fall har i biblioteket?
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-01 12:18:17 följande:

    Jag behöver inte ens prata om nått om detta, då det är enkelt att ta reda på själv!

     

    Du kan ta reda på ministerstyre själv och vad det innebär.

    Och du fått det förklarat för dig mer än en gång av andra, då låtsas du bara om att det inte existerar då du är inte fakta driven, utan politiskt driven.

    Att vi ingen flockimmunitetsstrategi har, det har vi vetat sedan man ändrade ifrån smittsspårningsstrategin i ett mycket tidigt läge förra året(nästan ett år sedan snart), och sedan dess haft exakt samma strategi hela tiden.

    Och flockimmunitet är det som alltid avslutar en pandemi, det har man vetat säkerligen upp mot 100år, vem vet kanske tom mer.

    Boverket stödjer demografer som tagits upp.

    Och vi ligger på medel i EU/UK, det innebär att Sverige är varken bra eller dåliga efter man lyft blicken och jämför med nått.


    Det verkar vara lite oklart vilken strategi man egentligen har haft, och om den har ändrats eller inte. Vilken av följande två anser du att Sverige har haft hela tiden?

    ?Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt.?

    ?Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska smittspridningen i samhället.?

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/orden-om-svenska-strategin-raderades/

    Åtgärderna har ju ändrats radikalt i alla fall. Stängda gränser t.ex. var ju både oacceptabelt och ineffektivt för ett halvt år sedan, men inte nu längre.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-02-01 19:14:56 följande:

    Munskyddsfrågan är överspelad i Sverige, oavsett om munskydd är till marginell nytta eller skada eller ingendera.

    Förutom i Stockholm där kanske 10 procent bär munskydd så verkar det vara nästan lika sällsynt som röda vitsippor i övriga Sverige, åtminstone i landets mellersta delar där jag varit på en liten rundresa en knapp vecka.

    Lyckligtvis tycks ju Sverige klara sig lika bra eller lika illa som i jämförbara länder där man har mycket hårda restriktioner och munskyddstvång.

    Oavsett regering finns det inget parti i Sverige som skulle våga stöta sig med folkviljan och införa ett tvång om de hade den möjligheten.


    Munskyddsfrågan har ju spårat ur så fullständigt, att det nu finns människor som är mer rädda för ett kontaminerat munskydd än för en smittad person.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2021-02-03 15:23:45 följande:

    Jag måste säga att jag är förvånad över inreseförbudet och kravet på negativt covid-19-test. Budskapet från FHM har ju hela tiden varit att det är inte de som reser hit som tar med sig smittan utan boende i landet som reser ut och tar med sig smittan hem. De har också - ändå sedan mutationernas upptäckt - sagt att det finns inga bevis för att de vare sig smittar mer eller är dödligare eller att de skulle vara mindre känsliga för de vacciner som tagits fram. 

    Som vanligt oerhört motsägelsefullt alltsammans. Nu missade jag visserligen presskonferensen igår så det är ju möjligt att Byfors (var det väl) förklarade hela saken. 


    Slutsatsen måste väl bli att man inte har någon koll alls på den brittiska varianten. Och man kommer tydligen inte att införa några speciella rekommendationer kring den heller, undantaget då de som reser in i landet. En reporter frågade om man vet hur stor andel av fallen som har resekoppling, men det vet man inte. Det verkade som om Byfors inte ens förstod begreppet resekoppling, ?Alla har ju inte varit ute och rest.?
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Hola) skrev 2021-02-03 18:42:43 följande:

    omni.se/viruset-har-okat-i-avloppen-i-tre-stora-stader-igen/a/7Kq2XB

    Om 2 veckor kan vi vänta oss en ökning av patienter.

    Det vore rimligt att införa distansundervisning fram till sportloven.

    Men det lär ju inte hända.


    Har FHM ändrat sig angående nyttan med de här mätningarna, eller anses de fortfarande vara osäkra och onödiga?

    Finsk data, publicerad på myndighetens hemsida:

    thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/avloppsvattenundersokningen-stoder-observationerna-av-forekomsten-av-corona-viruset-forekommer-fortfarande-runt-om-i-landet
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-02-02 09:42:30 följande:

    Det har väl bara handlat om vad som varit realistisk? Det ena är det man helst skulle vilja uppnå och det andra är minimum vad man måste klara av. Tyvärr, men det märkte man egentligen direkt att man inte hade resurser att göra så mycket som man hade velat göra. 

    Stängda gränser - nu har vi en eller flera nya varianter som anses vara värre än tidigare. Det är det som är skillnaden. Annars skulle det verkligen inte finnas någon bra anledning. Förutom kanske också att det finns idioter som kommer hit speciellt för att de har hört att det är friare här. Men jag tror inte att det är såå många.


    Nu argumenterar du själv för att man har accepterat en viss nivå på smittspridningen.

    www.hbl.fi/artikel/sverige-bestort-over-finlands-beslut-inrikesministern-det-finns-en-upprordhet-over-situationen/

    ?? Jag beklagar det beslutet. Det gör hela regeringen. Sverige hade ju gärna sett att vi hade hanterat alla lika, att vi hade haft öppna gränser och att vi hade tittat på hur den faktiska situationen ser ut. Vi tror ju inte att gränser i sig stoppar ett virus. Det handlar om rekommendationer, åtgärder och information till dem som reser.?

    Så här lät det för ett halvt år sedan. Finland hade då fått ner smittspridningen, och man ville inte få in mera smitta än nödvändigt. Sverige, som då hade en mycket högre smittspridning, ansåg tydligen att Finland inte hade någon bra anledning att stoppa viruset vid gränsen, Finland borde ha accepterat en större smittspridning.

    Nu stänger Sverige själv gränserna, för att man inte vill få in den brittiska varianten. Nu finns det en bra anledning att försöka stoppa viruset vid gränsen. Smittspridningen som den såg ut i våras ansåg man vara acceptabel, men nu när man riskerar att få det ännu värre, då är det tydligen för mycket.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin