Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-12-16 11:19:51 följande:

    Igen.... om och om igen... man kan göra mycket så länge man inte har fått allmän, hög smittspridning i samhället. När man väl har det så kan man INTE dem sakerna som du och andra Finland-bon hela tiden föreslår. Varken smittspårning eller karantän av anhöriga får att genomföra då. Så varför tjatar ni om dessa saker? Det går ju inte när det är för många! 

    Hur det ser ut i äldrevården OCH i sjukvården - det har man vetat länge. Men ingen regering har velat ta i det. Det är inget man blir populär med, inget man vinner nästa valet med. Och det tar tid att ändra, ja. Det är äldrevården själva som påstår att det är pga allmän hög smittspridning som de får in det. Men de gjorde ju en utredning nu hur det har gått så långt, och där kom de fram till motsatt resultat - det har väl länkats till det redan. Då var det brister i själva äldrevården, inte allmän smittspridning. Och det finns exempel på boenden som har skött det bra. 


    I slutet av sommaren hade Sverige låg smittspridning. Då kunde man ha satt igång en effektiv testa-smittspåra-isolera strategi. Varför gjorde man inte det?

    Och du såg tydligen inte på coronakommissionens rapport. Den visade tydliga grafer på förhållandet mellan smittspridningen i samhället och dödligheten bland äldre i olika länder. Ett tydligt samband.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-16 22:07:29 följande:

    Menar du att man inte testade ioch smittspåarde i Sverige i slutet av sommaren?  Det är ett märkligt påstående - vad har du fått detta från?


    Du missade ett ord, isolera. När infördes hushållskarantänen? Alltså den där åtgärden som förhindrar presymptomatiska att smitta sina kolleger och kompisar. Oktober? Varför inte redan i augusti?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-16 22:24:25 följande:

    Vad menar du med detta: Som vanligt betyder i det här sammanhanget likadant som alla andra i samhället.

    Jag citerar den del av ditt tidigare inlägg där du skriver att symptomfria ska leva som vanligt - du menar alltså att de symptomfria ska leva med social distansering, undvika att träffa nya människro, jobba hemma om möjligt.. och följa alla andra restriktioner som rekommenderas..  Jaha.. vad skulle alla symptomfria göra om de inte följde rekommendationerna? 

    Åter igen.. har du läst smittskyddslagen? det verkar som en stor del av de villkor som gäller för myndigheter, regering, riksdag och privatpersoner i Sverige har undgått dig. 

    Sen är ordvalet lätt att missförstå, som vanligt lever ingen längre i Sverige. Alla lever med restriktioner. För tydlighetens skull föreslår jag att du slutar skriva att människor lever som vanligt.

    Jag har många finska kollegor jag pratar med och jag missförstår dem inte trots finlandsvenska eller finsk svenska, men detta med att folk skulle leva som vanligt inser jag att jag har missförstått tidigare då du skrivit det - eller egentligen har jag inte missförstått det du skrivit, men det du avsåg att uttrycka.

    Men kom igen nu och läs upp dig på smittskyddslagen nu så du kommer in i matchen och förstår vidden av de problem du påtalar.


    Ända fram till oktober skulle partners till smittade gå på jobb om de hade ett jobb som inte kunde skötas hemifrån. Innan hushållskarantänen infördes har jag varken sett eller hört att FHM skulle ha rekommenderat att partners till smittade skulle leva på något annat sätt än andra.

    I citaten ingick många ?som vanligt?.

    Här kommer ett till. Jag kommer fortfarande ihåg det här uttalandet, det var så absurt.

    omni.se/tegnell-medger-miss-i-virusbedomning-trodde-att-kina-skulle-fa-stopp-pa-det/a/pLkM9E

    Folkhälsomyndigheten står fast i sin bedömning att även de som varit i norra Italien eller Iran kan gå till sina arbetsplatser om de inte känner av några symtom. Det är nämligen enklare att smittspåra när människor lever sina liv som vanligt, enligt Tegnell.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-16 23:35:41 följande:

    Ja, reglerna  för smittbärarpenning ändrades under hösten så att fler personer kan räknas in där än de regler som gällde sedan tidigare enligt lagar och förordningar.

    Ja, det var dina 'som vanligt jag citerade, så det var måånga frågor jag ville ha besvarad, men du duckar dem uppfattar jag det som.

    Har du någonting annat än omni-journalistens tolkning av Tegnells uttalande, ett referat vore bra.

    Menar du med restriktioner som alla andra då du skriver 'som vanligt' - eller menar du utan restriktioner? Enkel fråga, torde kunna ge ett enkelt och rakt svar.


    Jag menar samma restriktioner som alla andra. Vad man än har för restriktioner så blir det ?som vanligt? efter ett tag, alla andra i ens omgivning har ju det likadant. I Finland talar man om ?Det nya normala?.

    Tegnell sade just precis så där i någon TV-intervju i mars. Hans uttalande fastnade i minnet för att det var så galet.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-12-17 17:58:09 följande:

    VI har ingen luftburen smitta i COVID-19 så länge det inte är klassat som en sådan.Kartan säger just att vi inte har en luftburen smittan enligt vetenskapens klassning av epitet luftburen smitta.Klassningen är att det är en droppsmitta och luftburen smitta är något helt annat.

    Vi har inget ministerstyre över kommuner, landsting och region, det står till och med i lagen.


    Viruset är klassat som i första hand en droppsmitta, men i vissa situationer bildas aerosoler som kan stanna kvar i luften och sprida sig över avstånd längre än två meter.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/coronavirussmitta-och-inkubationstid

    Virusets förmåga att också spridas vis luften förklarar sannolikt varför alla blev smittade på konserten på Gotland.

    www.expressen.se/nyheter/darfor-kunde-smittan-spridas-sa-snabbt-linde-varnar-farligt/
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-17 19:09:53 följande:

    Det är känt att sång och andra aktiviteter som innebär höga röster eller flämtningar och kraftig andning (barhäng i en stimmig lokal och träning inomhus på ett gym med andra människor) ökar transmissionen av vätskor och droppar till luften, sen påverkar luftfuktiget och luftombyte i lokalen bildningen av aerosoler från dropparna.

    Aerosolsmitta är fortfarande droppsmitta rent tekniskt, vilket vi diskuterat tidigare och jag uppfattade att alla var överens om .


    Rent praktiskt har det ingen betydelse vad man vill kalla smittan. Det viktiga är att alla är medvetna om hur den kan bete sig. I motsats till vad FHM säger, så går det alltså inte att ha julbord tillsammans med sina nära och kära äldre på ett smittsäkert sätt.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-17 18:44:49 följande:

    Och folk hade inte testat sig om de inte haft appen? Man testar sig väl för att man har symptom? Det är just för allt annat man skulle ha app - för att inte ens smittas, och för att kunna smittspåra. Inte för att visa om man själv är smittat. 

    Och för sätt att smitta så är Sverige helt överens med WHO (och det är man ju med allt annat också), men man har just tidigt koncentrerat sig mer på det som sprids genom luften, inte kontaktsmittning. Och det finns inga skillnader heller när det gäller luftburen smitta mellan WHO och Sverige. De är helt överens. Läs själv:

    www.who.int/news-room/commentaries/detail/transmission-of-sars-cov-2-implications-for-infection-prevention-precautions

    Lockdownländerna har inte alla ett bättre lägre än Sverige. Det gäller t.ex. Belgien, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike, Tjeckien, Ungern och ett flertal Balkan-länder har ett sämre läge. Jag går nu efter döda per 100.000 invånare. 

    Spridning? När då, den här veckan? Sverige har hög spridning nu, några andra länder hade hög spridning för några veckor sedan, vi ligger ju lite senare där.  Poängen är att alla måste orka hålla ut ungefär 6 månader till. Och befolkningarna i lockdown-länderna kommer inte att orka så mycket mer där. 


    Nu blev det fel, det du säger om appen. Appen kan inte förhindra någon att bli smittad. Och det går över huvudtaget inte att smittspåra med hjälp av appen, eftersom den inte berättar vare sig var eller när man eventuellt blev smittad. Det enda appen är till för är att varna om att man har befunnit sig i närheten av en person som senare konstaterades vara smittad.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (realist) skrev 2020-12-17 19:29:07 följande:

    I länder som Norge och Finland där man smittspårar så uppskattas skolorna stå för 50% av spridningen (nu när restauranger har begränsningar).

    Hur många procent av fallen smittspårar Sverige?

    Det är under en procent, så kanske killgissaren Tegnell inte ska uttala sig var man driver smittan när man inte lyckats smittspåra nått alls. Han har inte den blåblekaste aning varifrån smittan kommer. Därför står han och gapar om hemmet. Uppstår ett nytt coronavirus i varje hem eller är det kanske så att nån familjelmedlem smittas ute i samhället?  

    Avskeda Tegnell, han har blod på sina händer


    Finsk presskonferens idag: 30% av alla nya fall är sådana som redan sitter i karantän. De smittar alltså ingen annan än möjligen sin egen familj.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-17 18:05:54 följande:

    Du har inte förstått alls vad jag menade. Jag menade att man i Sverige inte tyckte att lockdown var en bra idé (det kan tyvärr också vara så att man mest sa det för att det inte gick att beordra en lockdown pga lagarna).  Tanken var: Det hjälper inte att ha en eller ens två lockdowns om vi ändå måste öppna upp igen, och om hela pandemin tar 12 - 18 månader. Då kör vi hellre lite lättare restriktioner under hela den perioden, annars kommer folk inte att palla heller. 

    Och det visade sig vara en realistisk syn på saken. Folk i andra länder pallar inte. De håller sig faktiskt i mycket mindre utsträckning till reglerna än folk här i Sverige. 


    När det inte är möjligt att ta till lockdown - då säger man att folk följer rekommendationerna bättre om de är frivilliga.

    När det inte finns skyddsutrustning - då säger man att den inte behövs.

    När det inte finns testkapacitet - då säger man att det inte är viktigt att veta vilka som är smittade.

    När det inte finns tillräckligt med smittspårare - då säger man att blir det effektivare om folk smittspårar själva.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-17 09:20:30 följande:

    Om du med detta menar att folk kommer att vänja sig så pass mycket att de är nöjda med det och kan leva så ett tag till, så håller jag inte med. Människors grundläggande behov - och att umgås med andra är ett sånt - kan man inte "träna bort". 


    yle.fi/uutiset/3-11693391

    Yllättävä tulos? 86 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä elämäänsä ? 4 syytä, miksi pandemiakaan ei selätä suomalaista

    Överraskande resultat? 86 procent av finländarna är nöjda med sitt liv - 4 orsaker till att pandemin inte får finländarna på rygg

    Finländarna är över lag ett lyckligt folk. Vi tänker att det kunde ju alltid vara värre. Mindre stress, mera tid, och vi drar alla åt samma håll. Krisen påminner om vad som egentligen är viktigt.

    På alla nivåer i samhället har man sett en stor uppfinningsrikedom vad gäller att skapa positiva upplevelser trots att man inte kan träffas fysiskt. Man behöver inte försöka glömma bort pandemin, den får synas. Som här på den digitala självständighetsbalen på presidentens slott.

    https://fb.watch/2ekwjIgG9_/

    Och de finska råden inför julfirandet har en betydligt positivare ton än de svenska.

    thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/fira-julen-i-ett-litet-gang-och-undvik-rusningstider-vi-har-listat-tips-for-ett-sakert-firande-under-helgdagarna
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin