• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Tow2Mater skrev 2020-10-24 22:33:13 följande:

    De verkar ha svårt att definiera mål och strategi, och skillnad mellan dem. Att man pratar om strategi, och sen hänvisar till "målen" som man inte ens nämnt. Och 'övriga negativa konsekvenser'? vad betyder det?
    Om målet är (eller ett av dem?)  (enligt vissa här) är att sakta ner förloppet för att inte överbelasta sjukvården, det är ju iallafall enligt min förståelse nåt helt annat än att 'minimera dödlighet och sjuklighet'?

    Jag ger mig, det kanske bara är jag som anser de borde vara mycket tydligare. T ex WHO har en tydlig definition av sin strategi och mål.


    Text från FHM utan kursivering - Mina ord i kursivt

    Text från länken med målen först;


    att minimera dödlighet och sjuklighet i hela befolkningen och att minimera övriga negativa konsekvenser för individen och samhället

    För att nå dessa mål används medicinska och icke-medicinska åtgärder samt kommunikationsinsatser.

    Hur åtgärderna leder till målen;

    På detta sätt kan sjukligheten minska och belastningen på sjukvården och samhället lindras, då andelen sjuka vid ett givet tillfälle (kurvans topp) minskas.


    Vilka övriga negativa konsekvenser som uppstår var och är säkerligen inte helt lätt att förutse, - tex var toapapper en bristvara och det kunde möjligen ge negativa konsekvenser precis som den tydligt negativa konsekvensen av frånvaro av beredskapslager gjorde att vård och omsorg saknade skyddsutrustning och mediciner.. vilka ytterligare negativa konsekvenser som kommer fram under pandemins återstående tid får v helt enkelt se. Men FHMs uppdrag är att se till hela folkhälsan, inte enbart smittskydd som tidigare smittskyddsinstitutet hade som avgränsat uppdrag.  Rätta mig om jag ha fel.

     
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-24 23:29:05 följande:
    www.vetenskaphalsa.se/vad-ar-flockimmunitet/

    FlockImmunitet (eller att viruset mysteriöst bara försvinner), är väl målet för alla. En del mer genom vaccin, en del mer genom att många blivit smittade och blivit immuna. 
    Strategin för att uppnå detta, skiljer sig ju däremot. 

    Ett annat mål är att samhället ska klara sig så bra som möjligt genom krisen.
    En av strategierna för att klara samhället under krisen, är väl ofta att inte överbelasta sjukvården för mycket.

    Sveriges strategi för flockimmunitet, ter sig otydligt för mig.
    Strategin för att samhället ska klara sig, verkar ju vara att inte överbelasta sjukvården, hålla skolorna öppna och hålla det mesta igång som vanligt. Det är den strategin jag tycker har brister, dvs beträffande hålla det mesta igång som vanligt. 
    Vaccinering har definitivt som mål att skapa flockimmunitet.  Men där är ingen ännu - möjligen undantaget Ryssland som påstår att de har ett fungerande vaccin.

    Allt annat arbete som inte har med vaccinforskning att göra handlar om att begränsa konsekvenserna av pandemin.  

    Däremot är flockimmunitet en oundviklig konsekvens i långa loppet om smittan kan hanteras av immunförsvaret, men om så inte är fallet så kan man minnas det som FHM sade tidigare; att samhället måste byggas om så att inte smittan sprids så lätt, smittan kan leva med oss under väldigt lång tid.

    FHM verkar alltså inte ha som mål att flockimmunitet ska nås, utan deras mål är att minimera dödlighet och sjuklighet i hela befolkningen och att minimera övriga negativa konsekvenser för individen och samhället
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-26 00:07:55 följande:
    Vad menar du? Jag bor inte ens i Sverige, till skillnad från dig. Jag har läst om att det är inte obligatoriskt med munskydd i Sverige på några affärer, och att det är trängsel på stormarknader. 
    Jag beskriver en verklighet utifrån svensk media och personer jag känner i Sverige. 

    Alla mina vänner och släktingar, i Sverige och i andra länder, använder munskydd, jobbar hemifrån, håller avstånd och går aldrig på stormarknader nu. Här använder alla munskydd, affärer har begränsningar på antal personer, det finns handsprit överallt etc.
    Vad menar du med att vi har olika uppfattningar om verkligheten? Du har väl läst ungefär samma svensk media som jag, som rapporterar om Sverige. 

    Jag vet inte heller vilka det är som handlar på stormarknad i trängsel nu i Sverige, men menar du att media ljuger, och detta inte händer?
    Media visar inte hela verkligheten utan enbart ett snitt av de saker som passar i 'medias logik' och har så kallat nyhetsvärde eller lockar till läsning/klick. Olika media hart inte helt samma 'media-logik'.

    Det förekommer trängsel, men det förekommer också¨stor försiktighet och social distansering.  Bägge sakerna kan vara sanna samtidigt.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-26 00:07:55 följande:
    ....

    Jag vet inte heller vilka det är som handlar på stormarknad i trängsel nu i Sverige, men menar du att media ljuger, och detta inte händer?
    'menar du att media ljuger' var nog det svagaste argumentet jag sett i tråden hittills 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-26 19:47:49 följande:
    Naturligtvis ger media inte en 100% korrekt bild av hur det är. Men ljuger dom verkligen ihop ALLA skildringar av trängsel på affärer, badstränder, klubbar, tåg etc?
    Jag har hört att på de flesta ställen i Sverige håller folk avstånd etc och är försiktiga, visst.
    Men, enligt media och folk jag känner i Sverige, tillåts stormarknader att vara öppna utan begränsning på antal människor, utan användande av munskydd eller handsprit här och var, allmänna kommunikationsmedel har ingen gräns för hur många som får trängas på samma buss och inget tvång på munskydd.
    Inga munskyddskrav för frisörer, taxi och liknande. Klubbar, restauranger, gym etc får vara öppna. Inget krav på att ta kontaktuppgifter för att underlätta smittspårning sen. 
    Träffas man en stor grupp hemma hos någon och inte håller avstånd, inga böter. 

    Naturligtvis händer det här också ibland att det är trängsel, folk står för nära varandra etc, men inte så ofta, för det är dryga böter om man inte sköter sig. Dessutom har folk här munskydd ute på stan, i affärer, på bussar etc. 

    Så, media i Sverige skildrar att det ibland är trängsel på vissa platser. Och inget påbud om munskydd. Det har skrivits så pass mycket om det, så det tror jag att man kan tro på. 

    Där jag bor är det väldigt sällan trängsel någonstans, och folk bär munskydd. Många ställen, restauranger etc är stängda.
    Även här sker den mesta smittan hemma. Men det innebär ju att någon i hushållet varit någon annanstans och blivit smittad där. Hos sjukgymnasten, på gym, på jobbet, på mataffären osv. 
    Vad var svårt att förstå i det svar jag gav tidigare? 

    En del av de saker du skriver i ditt inlägg är dessutom inte helt sanna, men munskydd för allmänheten finns det inget påbud på, det är sant.  

    Handsprit finns i överflöd i de fåtal butiker jag besöker sedan mitten av mars. Klubbar, restauranger och andra ställen som stormarknader har krav på sig att anpassa sin verksamhet för att undvika smittspridning - de har stängts om de inte följt reglerna.

    Svenska myndigheter har idag inte laglig rätt att stänga ned företag som vidtar åtgärder för att undvika smitta, inte heller begränsa människors fri och rättigheter annan än i krig eller vid krigsliknande situationer och självklart då inte heller att bötfälla privatpersoner som inte bryter mot några lagar.

    Det förekommer trängsel på vissa ställen. Regeringen vill få möjlighet att stifta lagar som ger dem större befogenheter att begränsa befolkningens fri och rättigheter.. de saknar ju annars en del befogenheter som andra länders regering, parlament och myndigheter har.
    Padirac skrev 2020-10-26 09:52:26 följande:
    Media visar inte hela verkligheten utan enbart ett snitt av de saker som passar i 'medias logik' och har så kallat nyhetsvärde eller lockar till läsning/klick. Olika media hart inte helt samma 'media-logik'.

    Det förekommer trängsel, men det förekommer också¨stor försiktighet och social distansering.  Bägge sakerna kan vara sanna samtidigt.


  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-26 19:47:49 följande:
    Naturligtvis ger media inte en 100% korrekt bild av hur det är. Men ljuger dom verkligen ihop ALLA skildringar av trängsel på affärer, badstränder, klubbar, tåg etc?
    .....
    Det där "Men ljuger dom verkligen ihop ALLA skildringar av trängsel"  är fortfarande det sämsta argumentet i tråden 

    Alltså, vad är det för argumentationsteknik
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-10-27 10:19:05 följande:
    Ja, det var ju ingen stor överraskning att man skulle återfinna inte mindre än tre Ullaredsbesökare i den här tråden. 

    Ekot rapporterar om stor trängsel på bussarna i Uppsala. Det är ju olyckligt om de nya skärpta rekommendationerna inte får genomslag där. Men det kan ju förstås också vara så att media överdriver och ljuger - märkligt bara att de alltid gör det åt just det hållet. Det har vad jag förstår inte funnits anledning att misstänka vare sig dem eller för all del myndigheterna för foul play när det rapporteras om hur fint folk sköter sig och mycket annat. Vet inte vem det är i tråden som brukar tjata om bekräftelsejäv?
    Så du har besökt Ullared och träffat 2 likasinnade på plats. Hoppas du hittade det du sökte, oavsett vad det var.

    Varför tror du att media ljuger?  Eller att någon annan tror att media ljuger. Det var ett svagt argument för din sak.

    De enda jag hör tjata om att media ljuger är de som tror att alt.right-media är sanna och att PS och etablerade media är inblandade i en coverup/mörkläggning.  Men jag trodde inte att du var en av dem
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-10-27 13:00:14 följande:
    Det är kanske en parallell till det pyssel skrev om svårigheter att förstå andras perspektiv.

    Mitt behov av Ullaredsshopping är obefintligt - men det lär ju finnas personer som under pandemin byggt upp ett shoppingbehov som till slut inte längre går att hantera.

    Bara de ser till att hålla avstånd till andra shoppare så är väl ett Ullaredsbesök inte så mycket att bråka om.

    Men jag undrar ju vilka de andra två besökarna är - och hoppas att de inte gav sig hän i en sådan utsträckning att de glömde FHM:s rekommendationer.
    Ja, Ullaredsshoppare eller inte spelar väl ingen roll. Däremot är påvens bannbulla, eller von-oben attityd om man så vill mot, mot ullaredsshoppare lite oklädsam, kanske ett fynd på klädesavdelningen vid hens besök. 

    Nu är jag inte så insatt i påvarna och deras livsgärningrar men om jag kommer ihåg rätt så är påve Fransiscus arbete präglat av ödmjukhet och umsorg för kvinnor, fattiga, homosexuella och andra utsatta. Kanske är det dags för en påve med lite mer nedvärderade attityder här och nu
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-10-27 16:45:01 följande:
    Ja, då misstänker du säkert rätt. Men inte mycket till skärpning hos den som går ut med symptom och mask, tycker jag. FHM och andra har gång på gång sagt att man ska isolera sig i väntan på provsvar, så det är ju nedslående att inte ens något så enkelt efterlevs. 

    Du får väl fråga dem som varit där. De som vet att trängseln som målats upp i media är överdriven och felaktig. Det fanns ju några sådana i tråden.

    Själv är jag inte intresserad av - låt oss kalla det för - utbudet jag förstår finns i Ullared. Jag handlar där jag bor. Däremot gick jag med i en Ullaredsgrupp på Facebook efter att ha läst diskussionen här och de som är med i den är ivriga förespråkare för lågprishandel och GeKås-"fynd" och har därför varit där och enligt dem så är det ofta väldigt trångt och besvärligt att hålla avstånd både i varuhuset och i köerna in och ut. Det verkar dock inte avskräcka dem, eller - det verkar avskräcka dem så tillvida att de beklagar sig över det, men verkligen inte på ett sätt som förmår dem att avstå konsumtionstrippen. 
    Aha.. du har ingen förstahandsinformation utan förlitar dig på källor som du vänder dig till för att få andrahandsuppgifter - och du placerar dessutom tre tråddeltagare på plats i Ullared... och detta inte ens baserat på dina källor som du vänder dig till för Ullaredsinformation.. eller om det nu är facebook-gruppens deltagare som du placerat i både Ullared och i tråden.

    Har någon annan än du i tråden lämnat uppgifter om Ullared och trängsel?

    Det är oklädsamt att ljuga om att andra påstår saker de inte påstått - jag är säker på att du är bättre klädd i det du hittar på Ullared då du är där
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-10-27 19:02:27 följande:
    Du måste ju ha missat vad du citerat. "menar du att media ljuger, och detta inte händer?", skriver den du svarar. Den här språkförbistringen smittar, sa jag. T.o.m svårigheterna att läsa innantill är överförda. Brukar du även svänga dig med ord som "gammelmedia" o dyl borta på er kant? Är det illuminati och manipulerade foton som förföljt oss sedan semestern? Det var nog ryssen som både köpte upp vår lokala tidning och hällde ut e-coli-bakterier i vattnet här. Det har kanske inte ens hänt. Det kan absolut inte ha med fulla campingar och stränder att göra. Bilder, vittnen och kommunens vattenmätningar ljuger. Det är clickbait, säger du. Eller hur var det nu? Kunde "bägge sakerna vara sanna", så får du ju citera någon som inte påstår det.

    Och så går du igång igen här nedan med samma falsarium om vem som sagt vad. Det är inte klädsamt att ljuga om vad någon annan sagt, och den platsen är förresten redan tagen av K, med råge. Så det är en gåta varför du aspirerar så hårt och intensivt på den.
    Så varför tror du att jag det borta på min kant svängs med ord som gammelmedia o.d?

    Är det någonting du kan läsa ut ur raderna du citerade:

    "Media visar inte hela verkligheten utan enbart ett snitt av de saker som passar i 'medias logik' och har så kallat nyhetsvärde eller lockar till läsning/klick. Olika media hart inte helt samma 'media-logik'.

    Det förekommer trängsel, men det förekommer också¨stor försiktighet och social distansering.  Bägge sakerna kan vara sanna samtidigt."

    Språkförbistringen smittar med all tydlighet som du skriver

    De där konspirationsteorierna du drar fram (från under Ullaredskostymen om det var dig påven träffade på GeKå's ) får du själv stå för - men du kanske hittar dem i raderna du citerade också Skål
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin