Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-06-13 12:55:16 följande:

    Då måste man ju först bevisa den tesen, men en bra fråga.
    Tror vi får återkomma till denna när vi har ett annat svar, men tidigare virus i denna klasen har inte varit luftburna i den rätta bemärkelsen.


    Sen tillägg för de som tror detta är semantik, och svaret det är ingen semantik man gör klara skillnader på detta rent tekniskt.



    Okej, vad innebär "i den klassen"? Bara Corona-virus, eller omfattar det ännu fler? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-13 13:02:32 följande:
    en.m.wikipedia.org/wiki/Aerosol

    Här finns mera detaljer. Partiklarna har ju ingen egen motor som gör att de kan förflytta sig, så det är snarare tiden de hålls i luften än avståndet de kan förflytta sig över som man ska fokusera på. ?External processes? (se nedan) påverkar alltså. Om luften står stilla rör sig aerosolerna en kortare sträcka än om det blåser. Luftburet innebär just precis det som ordet säger, partikeln faller inte genast till marken utan hålls i luften. De är oftast mindre än 1 mikrometer sägs det på den engelska sidan.

    Svenska Wikipedia:

    En övre gräns för partikelstorleken sätts av att partiklarna ska befinna sig svävande några sekunder i gasen innan de faller ut vilket ger en storlek runt 100 µm, mätt som aerodynamisk diameter.

    The previous discussion focussed on single aerosol particles. In contrast, aerosol dynamics explains the evolution of complete aerosol populations. The concentrations of particles will change over time as a result of many processes. External processes that move particles outside a volume of gas under study include diffusion, gravitational settling, and electric charges and other external forces that cause particle migration. A second set of processes internal to a given volume of gas include particle formation (nucleation), evaporation, chemical reaction, and coagulation.[26]
    Kollade just efter en bra förklaring och hittade den på folkhälsomyndighetens hemsida:

    Droppsmitta innebär att smittan överförs via droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter. En del av dropparna, så kallade aerosoler, är så små att de följer med luftströmmar något längre. Både större droppar och aerosoler kan smitta den som andas in dem. Viruset som orsakar sjukdomen covid-19 sprids i första hand som kontakt- och droppsmitta och i vissa fall även som aerosol.


    Luftburen smitta utgörs ofta av viruspartiklar som förökar sig i blåsor på huden och virvlar upp i luften. Luftburen smitta kan färdas långa sträckor och ses exempelvis vid mässling och vattkoppor. Även mycket små intorkade droppar kan, om de blir tillräckligt många och håller sig kvar i luften, orsaka luftburen smitta för den som andas in dem. Luftburen smitta utgör en mindre risk utomhus och på platser med god luftomsättning, där dropparna snabbt späds ut.

  • AndreaBD

    Kanske har Corona-viruset just inte såna egenskaper? Att sätta sig t.ex. på huden och föröka sig där och sen flyga iväg?  

  • AndreaBD
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-13 14:22:31 följande:
    Jag vet att det var från en firma, och det var väl skälet till att det var lättförståeligt. Det var inte meningen att påstå det ena eller andra med min länk, utan sökte bara och hittade en enkel och allmän information om aerosoler. Texten utgick efter de undersökningar som gjorts så det borde ju stämma, men tyvärr såg jag inget datum när det var skrivet så det kan ha hänt mer på forskningssidan, om det inte var relativt ny info sas.

    Jag har nog missat forskningen om dött virus på ytor. Kom de fram till en estimerad tid det tar tills viruset dör ut på ytorna då? Jag är fortfarande väldigt försiktig och undviker att röra handtag och räcken, men orkar inte sanera allt jag köpt i affärer (som vissa gör) och verkar inte råkat illa ut trots allt. Fast å andra sidan kan jag vara immun eller asymptomatisk. Det lär jag aldrig få veta. 
    Jag hörde det först i Christian Drostens podd, där han berättade om en tysk studie. Drosten är Tysklands främsta epidemiolog. Sedan minns jag att det bekräftades i minst en annan  studie - jag har för mig att det var i Finland, men jag är inte helt säker. 

    Har letat runt lite på nätet, men har svårt att hitta det. Det finns nog tyvärr oöversiktligt mycket om det på nätet. Jag ska fortsätta leta lite och se....
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-13 21:33:12 följande:

    FHM avråder nu från allt resande med kollektivtrafik. Ni som bor i sthlm: märks det?

    Är tunnelbanan ekande tom? Utgörs den nya stadsbilden av tomma spökbussar som plikttroget kör sina linjer för att öht ha nåt att göra?


    Du är rolig! Hur ska jag veta det? Jag åker ju inte tunnelbana, slutade med det för ungefär 6 veckor sedan. 
  • AndreaBD
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-13 15:41:06 följande:
    Jag hittar dessvärre inget om virusets överlevnad på ytor mer än en undersökning från april. Det du hört är troligen nyare information än så? Vore skönt att i varje fall slippa oroa sig lika mycket för kontaktsmitta. 

    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

    Det tycks däremot råda mycket osäkerhet och splittring kring hur och vilka miljöer Covid smittar. Vi lär förmodligen inte få säkra svar innan viruset redan blivit harmlöst.
    Jag har svårt att hitta källorna. Jag vet att jag hörde om den första studien (som var en liten tysk studie) i Christian Drostens video-blogg. Sedan kom det minst en till studie som visade det där fenomenet med "död virusmaterial". Kan ha varit i Finland, men jag är osäker. Det dyker upp så himla mycket nytt hela tiden. 
  • AndreaBD
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-15 19:59:55 följande:
    Vad trist. Fast jag vet hur svårt det är att hitta information i efterhand. Det tycks alltid ha försvunnit så fort man letar efter något specifikt. Eller så minns man inte var man läste det. Det händer mig väldigt ofta.

    Jag ska försöka hitta någon nyare undersökning (FHM skriver att det är osäkert hur stor betydelse indirekt kontaktsmitta har, och hur stor mängd som behövs)  men det borde finnas nyare info sedan april kan man tycka.

    Tack så mycket för besväret. {#emotions_dlg.flower}
    Så skönt att det också finns folk i den här diskussionen som är trevliga och artiga. :) 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-06-16 14:39:34 följande:

    Haha intressant vändning Andrea.
    Du sitter och anklagar mig för att ha flera nick och sen anmäler du mig när jag påpekar hur låg debatteknik det är?

    Ok, om det är så du vill ha det så visst....


    Du visar ju nu att det jag sa stämde. Det var ju med nicket "så där". 

    Att säga att någon har fel i huvudet är ett grovt personangrepp, och såna anmäler jag. Men jag ska i fortsättning undvika båda dessa nicks. 
  • AndreaBD
    Anonym (A) skrev 2020-06-17 08:54:28 följande:
    Min sambo var sjuk i mars. Coronasymtom men fick inte göra nåt test så vi vet inte. Efter varit feberfri och hyfsat pigg 2 dgr så kom febern och tröttheten tillbaka. Jag läste på 1177 under avsnittet om feber att man då ska kontakta vården vilket vi gjorde genom att ringa 1177. Vi fick kalla handen. Som tur var gick det över ett par dagar. Så min gissning är att du behöver åtminstone vara blå om läpparna för att vård. En bekant var sjuk samtidigt i lunginflammation. Inget test där heller.

    Så det är ju inte så konstigt att onödigt mycket folk strök med under de första månaderna. Nu verkar det vara lättare att få testa sig men vem vet?
    Spelar det så stor roll om det var Corona eller inte? Huvudsaken är väl att om man är riktigt dålig så måste man ju få träffa läkare eller direkt få ta sig till sjukhuset. Jag menar, så länge det inte finns någon behandling (sedan igår lär det ju finnas nu, vilket är jättebra förstås), så gäller det ju att behandla/lindra symptom. 

    Det enda man behöver avgöra där är ju om personen behöver komma in till sjukhus.  
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin