• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (haha) skrev 2020-10-16 21:52:22 följande:
    Varför är det bara vissa i den här tråden som avkrävs förklaringar???
    Ja, det undrar jag också

    Varför frågar du inte de som insinuerar att uppfattningen artikelförfattare i andra länder har om Sveriges strategi skulle påverka smittspridningen och dödtalen - eller vad de nu menar.

    Om du inte finner dessa påståenden märkliga så finns det säkert andra du kan be om förklaringar för det du inte förstår.
  • Padirac
    Anonym (haha) skrev 2020-10-16 22:32:02 följande:
    Pinsamt!!! 
    Om du tycker att det är skämmigt så kanske du ska hitta en annan tråd där du känner dig bekvämare {#emotions_dlg.flower} 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-16 23:04:55 följande:
    I inlägget ovan står vad jag menar, jag håller inte med om att den svenska strategin beundras utomlands, det är inte alls den bild jag har.
    Befängd ide att en negativ syn på Sverige skulle påverka smittspridning etc, jag häpnar, hur kan du tro att någon inbillar sig det?
    Inbillar mig inte heller att FHM ska läsa artikeln, se Sanningen och Ljuset, och rätta sig efter artikeln. 
    Hur får du dessa idéer? Varför drömmer du ihop underliggande åsikter om jag lägger in en länk till en artikel och säger att jag tycker den är bra. Jag tycker att artikeln vederlägger teorin om beundran av Sverige, och belyser flertalet intressanta punkter.
    Livlig fantasi kan ju vara bra många gånger, men inte alltid när man hemmasnickrar ihop vad någon annan menar. 
    Ok. så det var inte Sveriges hantering av pandemin du diskuterade utan att det finns de som tycker att hanteringen inte är bra.  Det hade alltså inte med hanteringen av pandemin i sig att göra.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-10-16 23:07:36 följande:
    Något som kanske är svårare än det kan verka i förstoneSkrattande

    Det är ju inte bara kritikerklustret som bekymrar sig över att de upplever att bilden av Sverige är så negativ i omvärlden. Fenomenet är mycket vanligt även i andra kluster som anser att källkritik och relevanskontroll är slöseri med värdefull argumentation.

    Tvillingtänkarklustret på yttersta högerkanten anser ju också att bilden av Sverige är mycket negativ i omvärlden - men då främst av andra skäl.

    Min uppfattning är att man egentligen inte ska bry sig så mycket om vad andra tycker - men om man nu ändå gör det så skadar det inte med att man ändå utgår från ett embryo till källkritik och relevanskontroll, annars är det lätt hänt att man halkar i väg i slapptänkta påståenden som att Sverige relativt sett har flest våldtäkter i världen eller att Sveriges strategi är flockimmunitet.
    Ja, själv undrar jag vad andras missuppfattning om att strategin går ut på att uppnå flockimmunitet har med strategins framgång eller inte att göra.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-17 00:02:42 följande:
    Även om jag tyckte att en del sanningar om Sveriges dåliga hantering av pandemin var bra belysta i artikeln, var det främsta syftet att hävda att nej, jag håller inte med om att så många utomlands tycker att Sveriges strategi är strålande. Jag bor ju själv utomlands och pratar dagligen med folk från olika länder. Dessutom läser jag media från flera olika länder dagligen. Ser ingen stor beundran av Sverige någonstans.  

    Många tror att den svenska strategin går ut på flockimmunitet. Den officiella versionen är ju att det inte är så, och vad som är verkligen sant där, har jag ingen bestämd åsikt om. Jag tenderar att tro att den officiella versionen är korrekt, och har inga kunskaper själv inom området som kan hjälpa mig att bilda mig en egen uppfattning. 

    Jag tror alltså att, ja, det lär väl vara som de säger, flockimmunitet är viktigt, men det är inte målsättningen. Den svenska hanteringen av pandemin är jag däremot kritiskt till.
    Viruset inte kommer att försvinna utan fortsätta att smitta människor oavsett vilka strategier som tas till.

    Innan flockimmunitet uppnåtts på något sätt om det är möjligt eller att viruset muterat till att bli mindre farligt fortsätter det. Ev vaccins verkan är långt från säker än så länge. Att som FHM och andra säger ha en strategi som är långsiktigt hållbar för samhället och människorna. 

    Har någon av de strategier som använts fungerat bättre överlag? 

    Finns det en strategi som visat sig oslagbar i alla olika situationer?

    Vilken betydelse har ett lands lagar för vilka åtgärder som kan sättas in?

    Vilken betydelse har ett lands organisation av myndigheter, vård och smittskydd?

    Kan en strategi kompensera för de förutsättningar som namns i frågorna ovan? 

    Är det så enkelt att det är en strategi som avgör utfallet i antalet smittade och sjuka?

    Det  här är väl rimliga frågor att ställa den som är kritisk till hanteringen av pandemin. Har du några tankar runt detta och frågorna?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-17 01:47:50 följande:
    Ja, jag tycker att det verkar som om länder som stängt ner har färre smittade och döda än Sverige. Strategi som är oslagbar i alla situationer? Jag tycker som om det verkar att munskydd har hjälpt.

    I vissa länder ändrar dom just nu lagar för att  kunna göra tex munskydd tlll lag.
    En strategi kan ändra hur det fortlöper, ja.
    Det är som jag ser siffrorna ett väldigt blandat resultat med smittade och döda oavsett nedstängningar eller inte. Det finns exempel som stödjer det du skriver, men det finns också exempel som motsäger det du skriver.

    Munskydd har säkert sin plats och funktion, men det finns tydliga exempel på att det inte fungerar för att hindra spridning av det nya corona-viruset i stort i samhället.

    På vilket sätt tror du att Sveriges lagar påverkat smittspridning och dödstal, om något?

    Anser du att det enbart är strategin som bestämmer förloppet av spridning och antal dödsfall, eller ser du att lagar, samhällsorganisation, vård och omsorg e.d påverkar spridning och antal dödsfall? I så fall i vilken grad?
  • Padirac

    Tex här 
    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/folkhalsomyndighetens-arbete-med-covid-19/

    komplettera med läsning i smittskyddslagen  
    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/smittskyddslag-2004168_sfs-2004-168

    Ha också koll på myndigehters självständighet från regering
    www.regeringen.se/lattlast-information-om-regeringen-och-regeringskansliet/myndigheter/

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-17 14:14:47 följande:
    Jag har stött på vetenskapliga texter där man diskuterar möjligheten att munskydd minskar risken för att insjukna i en allvarlig form av covid-19. Mekanismen skulle vara den att en mindre dos virus i de övre luftvägarna aktiverar acquired immunresponsen som hinner stoppa smittan i tid, medan en stor dos virus rakt ner i lungorna aktiverar innate immuniteten, som sedan kan ställa till med problem. Om det här stämmer, så kommer man inte att se någon effekt på antalet smittade, däremot på antalet inlagda på sjukhus. Länken till artikeln finns i något av mina tidigare inlägg.

    Att stifta nya lagar är en del av strategin. Om ikraftvarande lagstiftning inte fungerar med tanke på det praktiska arbetet för att begränsa smittspridningen, då skriver man om lagarna.
    Jo, jag har läst det du skrivit om saken och hur FHM svarat på frågor om just detta med munskydd skulle kunna mildra sjukdomen. Osäkerheten är eller var väl större än säkerhet i frågan då jag läste det.

    De lagar som kraftigt försvårat myndigheternas möjlighet att införa kraftfulla inskränkningar i människors fri och rättigheter är att kris och beredskapslagarna bara gäller vid krig eller krigsliknande situationer - så möjligheterna att använda befintliga lagar för att kunna snabbskriva ihop nya lagar sätter ramar för det verktyget. Alla lagar måste beredas lagar får inte bryta mot andra lagar.

    Som jag ser det är det kris och beredkskapslagarna tillsammans med svenskförvaltning med självständiga myndigheter som är grunden för hur en strategi kan utformas. Det är inte så enkelt som du och jag och andra kan tycka att det borde vara, tyvärr.     
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2020-10-17 14:24:14 följande:
    Tack! konstigt den forsta linken inte kom upp nar jag sokte pa deras hemsida...
    google hittar sånt man inte hittar på hemsidorna direkt
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-17 15:06:08 följande:
    I Finland kan vi var och varannan dag läsa om hur olika lagförslag åker mellan regeringen och grundlagsutskottet, så man jobbar åtminstone aktivt med lagstiftningen hela tiden. Sverige har visst en minoritetsregering? Det blir väl svårare att få igenom nya lagar då.

    Enligt vad jag har läst i pressen, ställer 50 personers begränsningen till med praktiska problem. Till och med Tegnell säger ju att det går att ordna vissa evenemang, t.ex. en orienteringstävling, på ett smittsäkert sätt, men att lagstiftningen förhindrar det. Varför ändrar man inte på lagen då man ser att det inte fungerar?
    Det finns ingen lag som styr antalet besökare/deltagare som du säkert redan vet. Det pratas om att riktlinjer och rekommendationer som myndigheten ger ska kunna göras regionala eller lokala. De första regionala riktlinjerna och rekommendationerna kunde ha trätt i kraft under veckan som var - men den ansvariga regionen valde av någon anledning att inte genomföra detta utan valde att hålla sig till de allmänna riktlinjerna och rekommendationerna.  Vad som sades och hur det motiverades vet jag inte.  Inte heller om det var regionen som backade eller om det var något annat som spelade in.

    Lagarna ja.. regering, myndigheter, regioner, kommuner, vårdgivare... alla har olika roller och ansvar och utför sina uppgifter självständigt så länge de följer lagarna.

    Att ändra på de grundläggande övergripande kris och beredskapslagarna är ingen sak som görs i en handvändning - andra lagar ska också beredas och får inte strida mot lagar som redan är stiftade. 

    Vet du hur lång tid det brukar ta för en lag från ax till limpa?

     
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin