• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-07-02 15:00:41 följande:
    Alla ni som tycker att Sverige gör rätt, håller ni också med om att det är rätt att inte informera öppet om vad som är på gång i samhället?

    www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/anhorig-verkar-som-om-kommunen-morkar-coronasmitta-pa-aldreboende

    - Vi går inte ut med någon allmän information till anhöriga på äldreboende angående smittspridningen. Vi har valt den linjen för att inte skapa onödig oro, säger Annika Backström.

    Konstigt resonemang. Onödig oro är väl just den man har när man inget får veta.
    Kommunalt självstyre kanske inte är optimalt just nu, åtmisntone inte om man önskar att alla kommuner i Sverige ska agera exakt på samma sätt. Men det vore mindre lyckat att avskaffa en decentraliserad demokratiform ens nu under pandemin.

    Men självklart får Sundsvalls kommuns agerande motsatt effekt till det tänkta, det uppmunntrar bara ryktesspridning.

    Jag tycker det hade varit bättre om kommunen införmerat den anhöriga att det finns smitta på hemmet men inte på den avdelning personens anhöriga bor, i stället för bara det senare.

    Från den kommun jag har anhöriga har jag fått information att inget av hemmen har haft någon smitta hittills, det räcker för mig.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-03 10:06:01 följande:
    Precis. Många tänker inte på att det är kommunerna  som ska omsätta rekommendationer och avgöra hur de gör exakt. Och de kan göra ganska olika. 
    Sveriges demokratiska modell stämmer rätt illa med den kritik som vill lägga ansvaret för beslut som fattas på enbart FHM eller regering eller om man ska vara lite sarkastisk: Det är Tegnells fel att kommuner har självbestämmanderätt inom vissa områden.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-03 21:22:34 följande:
    Ja, tyvärr vågar jag inte åka till Sverige i sommar som planerat, för att se släkt och vänner. Känns för osäkert där, ska i stället åka till ett annat land, som känns säkrare. Ekonomin i Sverige hjälps nog inte av att jag, och många andra, inte reser till Sverige i sommar.
    Majoriteten har inte alltid rätt, det stämmer, men om nästan alla I Sverige som inte är bundna till FHM plus nästan alla utanför Sverige har en annan uppfattning, vore det väl dumt att inte noga beakta det. På andra områden, tex jämlikhet mellan könen, är det däremot mycket lovord för den svenska modellen, utanför Sverige. Vet inte riktigt varför du drar in det i diskussionen. Att du använder ordet nyauktoritär här tycker jag låter konstigt.
    News Flash - alla länder är annorlunda och olika. Samtidigt har alla europeiska länder även många likheter. När Sverige funderade på att gå med i EU, såg jag exakt samma argument mot detta i Sverige, som i ett par andra länder I samma situation - vi borde inte gå med, för det är bara vi som blablabla, vi är så annorlunda. Hur viruset sprids, är däremot lika i alla länder. Det sprids via mun och näsa, så varför borde man inte täcka mun och näsa? Varför borde man inte stänga ned och isolera, eftersom det innebär att färre möter andra personer, och ju mindre folk man träffar, ju mindre risk har man för smitta.
    Jag tycker att just nu är det intressanta att jämföra antal döda och smittade nu. Ingen vet något om framtiden, men det görs framsteg hela tiden inom vetenskapen, vården, beredskapen etc. Alla länder har bättre förutsättningar att klara av fortsättningen av detta nu, de första månaderna är det svårare, och därför panikstängde många för att säkra mindre smittspridning. Inte Sverige.
    Lock-down fungerade ju i andra länder, varför skulle det inte fungera i Sverige? Vet inte mycket om hur allt fungerar i GB, men i Sverige har ju sjukvården varit ett dåligt skämt länge. Tycker inte sjukvården i allmänhet är så bra där jag bor nu heller, men här hade dom i alla fall vett att stänga ner mer och använda munskydd mer. 
    FuckGo­ggleAs­kMe
    Det var en okonventionell citatmetod du använde, en där du blandade mitt med ditt. Jag har samlat dina synpunkter här ovan för att bli av med den mixade kompotten.

    Du får väl resa hit i höst i stället. Jag utgår dock från att du uppmärksammat att jag och många med mig anser att Sverige har valt den minst dåliga metoden att förhålla sig till pandemin. Det innebär att ditt argument om turism i sommar saknar relevans för mig i och med att jag anser att den svenska strategin är hållbar och att det också kommer att visa sig i längden. Visst kan jag ha fel såtillvida att det mycket väl kan bli så att många andra länders synsätt att räddningen från pandemin är flockimmunitet via vaccin besannas inom kort - men jag anser trots detta att den svenska försiktighetsprincipen är att föredra, alltså att man inte kan förlita sig på mirakel, det vill säga ett vaccin.
    Men visst är det tråkigt att du känner dig så otrygg med situationen i Sverige att du avstår från att resa hit i sommar.

    Jag tror att man måste vara väl bekant med Sveriges förutsättningar för att förstå varför en lockdown skulle ha misslyckats här. Det tror jag ganska få av alla dem utanför Sverige som du refererar till är -  många skulle inte ens kunna pricka in Sverige på kartan. Inte ens så särskilt många i FL:s coronatrådar tycks känna till hur det svenska samhället fungerar, utan det blir mer reflektioner utifrån påståenden som att Anders Tegnell tar en whisky på Stureplan och vilka signaler det sänder. Jag tror heller inte att man ska sätta fingret i luften utifrån trådar på FL och pejla opinionsläget, då får man lätt uppfattningen att de nyauktoritära vindarna sveper genom Sverige. Flertalet svenskar anser nog att den smittskyddsstrategi vi har och har haft är rätt hyfsad, men inte utan fel och brister.

    Hur viruset sprids och varför vissa regioner drabbats så hårt, medan andra klarat sig betydligt bättre har jag ingen uppfattning om - och efter vad jag har förstått är virusets spridning något som fortfarande förbryllar epidemiologer, virologer och andra med större kunskaper än du och jag. Jag tror att munskydd möjligen skulle kunna ha en psykologisk effekt såtillvida att munskydden blir en ständig påminnelse om pandemin, men det är bättre att folk som känner sig sjuka stananr hemma. Det påstås ju att covid-19 sprids som klustersmitta, alltså av superspridare med mycket höga virusnivåer. Då handlar det knappast om personer med mycket lindriga eller inga symptom alls.
    Jag förstår att mitt Stockholmsperspektiv kan te sig lite pottkantsaktigt, men det är här jag bor och jag gläds åt att numer är så många som är immuna att smittspridningen successivt är på väg att upphöra. Naturligtvis är det fruktansvärt att så många har dött här - men en lockdown hade förmodligen bara reducerat dödstalen marginellt men inneburit att smittspridningen hade funnits kvar som ett betydligt starkare och latent hot här i Stockholm och att en lockdown utan efterföljande miralelvaccin hade inneburit fler döda.

    Lockdown har fungerat initialt i vissa länder, i andra inte. Ur mitt perspektiv är det då relevant att ställa sig frågan varför det förhåller sig så i stället för att upphöja åtgärden till en besvärjelse som frälser ifrån ondo.

    Det var nog svar på allt, utom möjligen nyauktoritär. Min uppfattning är att vi globalt och nationellt har haft ett uppsving för idéer som innebär att man förespråkar enkla lösningar på komplexa frågeställningar. ja, jag känner igen åtskilliga nick i coronatrådarna från helt andra diskussioner där de också har enkla svar på komplexa problem.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 22:03:01 följande:
    Haha, ja, jag beundrade länge ditt, ABCs och Mans tålamod i denna tråd, men kunde till slut inte hålla mig, och gick in själv. Tror dock att jag ger upp snart. Klyban vann ...grattis, ingen stod ut!
    Jag tycker ni håller ställningarna som ett lag fortfarande - i diskussionskampen mot klyban.

    Såvitt jag kan se så har Påven Johanna haft en dialog med klyban idag, liksom du - och Anonym(man) igår, de två senaste inläggen hen författat.

    Men det är gott och väl att kritikerkören övar gemensam stämsång - även om ditt påstående om att det bara är du som inte gett upp klingar en aning falsktSkrattande

    Tänk förresten att det är så förtvivlat få som  förstått att munskydd skyddar mot smitta, här i Stockholm är det nog högst en procent som använder munskydd.

    Tycker du att det behövs en stark ledare som med tvångsåtgärder får svenskarna att ta på sig munskydden, när det inte förstår sitt eget bästaSkrattande
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-07-04 23:42:25 följande:
    Attendo dvs företaget som låtit sin personal gå med ej godkända ansiktsskydd..

    Bristfälliga munskydd på Attendos äldreboende - Nyheter (Ekot) sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7505483
    Och där de drabbade inte vågade framträda med namn av rädsla för att få sparken.

    Men musskyden var ju från Kina, så det borde ju borga för hög kvalitet även om de saknade CE-märkning.

    De var iallafall säkert bättre än de faster Vera virkar.
  • FDFMGA
    FDFMGA skrev 2020-07-05 00:02:51 följande:
    Och där de drabbade inte vågade framträda med namn av rädsla för att få sparken.

    Men musskyden var ju från Kina, så det borde ju borga för hög kvalitet även om de saknade CE-märkning.

    De var iallafall säkert bättre än de faster Vera virkar.
    Hmm, musskydd kanske kan vara bra i andra sammanhang, kanske rentav Attendos munskydd kan proppa igen hål i otäta sommarstugor och funka som musskydd.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-07-06 09:34:26 följande:

    Väldigt bra ledare av Neuding:

    www.gp.se/ledare/regeringen-vilseleder-om-dödstalen-i-corona-1.30853476


    Intressant läsning, i synnerhet kommentarerrna. GP:ledarsida har verkligen kommit att bli en plats där läsare som är skeptiska till övrig gammelmedia känner sig hemma, ett variant på Avpixlat/Samhällsnytt, men endär skiten i hörnen inte är lika påträngande.

    Påståendet att regeringen vilseleder om överdödlighet förblir dock bara ett påstående, antinegn för att hon inte kan belägga påstående eller också för att de hon riktar sig till inte ska stötas bort av besvärande siffrorSkrattande

    Som jag minns det var det väl Tegnell som sa att vi inte längre har någon överdödlighet, och då utgick han väl antagligen från veckor som låg tillräckligt långt tillbaka i tiden för att det inte ska finnas någon eftersläpning och antog att antalet döda minskat ytterligare efter dessa veckor.

    Jag är åtminstone glad att regeringen förlitar sig mer på expertmyndigheter än på gapiga proffstyckare på GP.

    https://www.di.se/nyheter/1400-tegnell-uppdaterar-om-coronalaget-folj-folkhalsomyndighetens-presstraff/
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-06 11:34:12 följande:
    Ja men självklart är ju alla ifrågasätter tegnellbibeln i klass med avpixalt. De är ju inte rättroende.

    Oja, det är en oerhörd tur att vi blint följt våra andliga ledare, utan dem hade ju vi kunnat hamna i samma situation som våra grannländer....
    Nja, GP:s ledarsida utgör ju en mer verserad variant än avpixlat, men om du ser till kommentarsfältet så är skillnaden inte stor.

    Och för såväl GP som avpixlat så kräver knappast de som svärmar där att man ska belägga ett påstående, vilket Neudling heller inte gör. Hon behöver ju inte ens det, hennes följare är ju nyauktoritära.

    Att någon ljuger är uppenbart, antingen är det Tegnell eller också är det Neudling.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-06 12:06:59 följande:
    Enligt dig ja, och enligt dig är ju allt som inte stämmer med det FHM säger helfel så att även GT faller under den kategorin är ju föga förvånande.

    PS! FHM har ju inte heller varit överaktiva med att belägga sina påståenden utan avfärdar saker lite som de känner för, som tex varför vi inte ska använda masker. Det räcker med att Tegnell säger att de inte funkar så är det så, han behöver inte förklara varför och om det han säger stämmer med forskning, hans följare är extrem auktoritära.

    Ja någon ljuger och jag tippar på Tegnell, FHM och regering. Folk har en tendens att göra det när saker inte går som man trodde och konsekvenserna blir katastrofala.... det är enkel psykologi, när den ene inte har något att tjäna på att ljuga och den andra har massor att tjäna på det så är det oftast den som tjänar på att ljuga den som ljuger.
    Jag anser att GP:s ledarskribent och hennes drapa är ett utmärkt exempel på att nyauktoritära populister sällan eller aldrig bryr sig om att belägga sina påståenden.

    Det skulle ju inte ha varit svårt för Neudling att be FHM om underlaget för påståendet att vi inte har någon överdödlighet längre, och någon på tidningen hade säkert haft tillräckliga kunskaper för att hjälpa henne att kontrollera beräkningarna.

    Men Neudlings följare är ju renons på behov av verifierade påståendenSkrattande
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin