• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-06-27 19:47:45 följande:
    Så Björg Marit Andersen är "pangdemist"? Är det inte du som tycker att hånet mot och öknamnen på Tegnell är under all kritik? Varför ägnar du dig själv åt sådant som du ger uttryck för att se ner på? Det borde du väl hålla dig för god för. 
    FDFMGA skrev 2020-06-27 19:30:57 följande:
    Fast den här uppmaningen som Aftonbladet skriver om är inte så lite Kinainspirerad, efetrgifter till de som har det lite bättre än de flesta medan den vanliga svensken ska hållas kort.

    Maskeradbalen till Xi Jinpings ära fortsätter.

    "Svenskarna borde få lov att resa till stugan och gå till affären. Men de borde hålla sig till det och samtidigt använda munskydd,"

    Jag tror inte att det handlar om någon önskan om att få leva i en diktatur, det ligger med stor sannolikhet väldigt långt ifrån majoriteten norrmäns önskan - det handlar väl snarare om hur man tänker sig bäst hantering av en pandemi. 

    Du tycks ha stora behov av att förlöjliga andra och trots att du säger dig vara emot diktaturer så verkar du ha en naturlig fallenhet för att förtrycka andra med (från dina) avvikande åsikter. 

    Go figure. 
    Har inte du skrivit att du är språkkunnig, i så fall borde du förstå skillnaden mellan att kalla en åsiktsriktning för något, coronanationalist tror jag att du själv använder, och att t ex kalla Tegnell för Dr Tengele.

    Jag tycker att hennes påstående är ett belysande exempel på att den som ger sig hän åt auktoritärt tänkande har en tendens att kräva att alla andra ska omfattas av detta.

    Vad mig anbelangar så får Norge gärna stänga gränserna mot Sverige för gott - om de så önskar - men de har inget att göra med svenska smittskyddsåtgärder.

    Ja, jag tycker kvinnan är på gränsen till fnoskig med sitt uttalande. Hon kan ju iofs vara felciterad. Men:

    Svenskarna borde få lov att resa till stugan och gå till affären. Men de borde hålla sig till det och samtidigt använda munskydd
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-06-27 19:47:33 följande:
    Och vad ska WHO pudla om? Dom presenterar bara fakta www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/statements/statement-digital-health-is-about-empowering-people
    De har ju redan gjort en halv pudel, den resterande delen kan vi nog få vänta på.

    Ja, det är beklagligt att WHO i så stor utsträckning har blivit Kinas megafon.

    Men det kan vi nog leva med. Värre är att Kinas ambitioner sträcker sig långt bortom inflytande över WHO.

    Men att WHO bara fokuserade på statistiken över smittade förvånar mig inte. De borde kanske ha kontrollerat fler "statistiker" för att låna ditt uttryckSkrattande
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-06-27 20:55:32 följande:
    Halv pudel? Nej de bara uppdaterade. Borde de i stället fokusera på antal dödsfall per millioner invånare kanske, där Sverige ligger på 7e plats i världen? Visste inte att statistiker var mitt personliga uttryck, kul!
    Visst, de kan som de gjorde fokusera på hur många som kontrollerats vara smittade och de får då ett mått på hur väl Sverige följer rekommendationen att testa. Ju bättre Sverige följer WHO:s rekommendationer desto värre kommer WHO att tycka att det är.

    De skulle ju som du föreslår fokusera på andelen döda och varna Belgien, Spanien, Italien, Storbritannien med flera.

    De skulle ju också kunna kontrollera åt vilket håll utvecklingen går - dvs om dödstalen minskar eller ökar, om antalet som vårdas på sjukhus ökar eller minskar och i och med att de var bekymrade över om sjukvårdens resurser inte ska räcka till, kontrollera hur kapacitetsutnyttjandet har utvecklats över tid.

    Statistiker. Jo, du använde begreppet som en pluralform av statistik i ett tidigare inlägg här i tråden, något som fick mig att haja till i och med att du hade synpunkter på någon annans grammatiska förmåga, för mig är "statistiker" en person som sysslar med statistik och dess pluralform lika omöjlig som "flera mjölk eller flera mjölker".

    Men det var en parentes. Jag tycker inte att det vore särskilt givande om WHO som du föreslår skulle titta på dödstalen och brännmärka Belgien och Andorra.

    Däremot vore det mer klädsamt om WHO inte kröp för Kina, där pandemin hade kunnat stoppas innan den ens blev en pandemi och landet inte haft ett hierarkiskt auktoritärt styrelseskick.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-06-27 21:28:04 följande:
    Jovars. Jag talar flera språk och har bott utomlands i olika länder under perioder av mitt liv. Bland annat i Kina. Och läsa kan jag också, vilket väl var vad du avsåg. 

    Du har rätt i att jag brukar kalla dig och en del andra här på forumet för coronanationalister, ni är ju trots att ni önskar motsatsen och tenderar att vara starkt självöverskattande, inga experter. De sistnämnda kallar jag inget annat än experter, inte heller när jag är kritisk mot dem. Coronanationalister förfaller ofta hemfalla åt att diskvalificera expertis som inte håller med den (och jag lånar av klyban) "strain" som ni godkänt. Då är exempelvis Andersen "pangdemist".

    Jag vet för min del vilka jag tycker är fnoskiga och det är inte Andersen. 

    Jag tycker för övrigt att du blivit så oförskämd att jag inte längre anser att det är vare sig intressant eller relevant att respondera på dina inlägg varför det nu upphör. 
    Jaha, jag tycker nog att du är en aning pompös i din framtoning. men jag har inget emot att replikera på det jag uppfattar som pompöst, så jag lovar att inte upphöra med min respons.

    I synnerhet som jag anser att det pompösas snarstuckenhet har många beröringspunkter med andrta auktoritära strömningar som nationalism, förnekelse av klimathotet, drömmen om en stark ledare som kan peka med hela handen och bli åtlydd.

    Jag får väl nöja mig med det ymniga replikskiftet mellan dig och den du så hovsamt kallar ordtombolan. Jag tycker replikskiftena säger mycket om er båda.

    Norskan som vill att de som har sommarstugor ska få åka dit om de vill men att resten ska nöja sig med att få gå till affären med munskydd på vet nog inte särskilt mycket om svenskar. För att hennes vision ska gå i uppfyllelse behövde vi nog övervakas av Folkets Befrielsearmé som leasas in från Kina.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-06-27 21:47:26 följande:

    Oj nej! Gjorde jag verkligen ett slarvfel i ett inlägg? Detta blir då mitt sista inlägg, för nu går jag och skjuter mig, hej då!


    Ta det inte så hårt.

    Försök se det humoristiska i att anmärka på någons grammatik samtidigt som man själv gör sig skyldig till ett gramamtiskt fel.

    Men det kan ju hända den bästa, det hände ju digSolig
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-06-27 21:59:05 följande:

    Nu råkade tråden visst ut för lyteskomik. Jaja, sådant som händer. 


    Äsch, att du kallar någon för ordtombolan är väl inte lyteskomik, även om jag personligen tycker att man ska hålla sig till det namn nicket själv valt.

    Men den diskussionen är ju evig här på FL.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-06-27 22:08:45 följande:

    "Smittesporingen ved Nordfjord sykehus viser at 25 personer var i kontakt med den svenske vikarlegen ved sykehuset som fredag testet positivt for covid-19.


    En svensk vikarlege på Nordfjord sykehus testet positivt for covid-19 fredag. Legen hadde fått fritak fra karantene.


    Siden da har Helse Førde kartlagt pasienter og ansatte ved sykehuset som har hatt nærkontakt med legen. Resultatet av smittesporingen viser at dette innebærer 25 personer. Tiltakene for disse er karantene og testing, opplyser Helse Førde i en pressemelding.


    Testresultatene vil komme mandag og tirsdag.


    ? Ingen av dem som har hatt nærkontakt med den smittede legen, har så langt vist symptomer på å være syke, opplyser direktør for medisinsk klinikk Trine Hunskår Vingsnes.


    Åtte polikliniske pasienter har vært i nær kontakt med legen, i tillegg til sju innlagte pasienter. Seks av disse er isolert på enerom ved Nordfjord sykehus. Den sjuende ble overført til Førde sentralsykehus før det ble kjent at legen var smittet og er isolert der.


    Ti ansatte er satt i ti dagers karantene."

    Det har sina risker att undanta svenskar från karantänreglerna.


    Det bästa vore naturligtvis att de inte medger några undantag utan stänger gränsen fullständigt för alla svenskar och alla som varit i Sverige.

    Sen är saken biff och Norge kan börja pumpa olja igen för glatta livet.
  • FDFMGA
    Anonym (. 3) skrev 2020-06-27 22:18:03 följande:
    Och så ska de naturligtvis fortsätta att endast räkna dödsfall på sjukhusen. Alla de som dör hemma eller i äldreboenden räknas inte.
    Det är så man gör för att försöka få det som att se ut som att man har en hållbar strategi mot pandemin.
    Populism kallas det för.
    Fast jag tror nog att våra grannländers statistik är ungefär lika tillförlitlig som vår egen. Jag är mest intresserad av de auktoritära tendenser som följer i pandemins spår, som den norska läkaren som förklarar att svenskarna ska hålla sig inne,endast gå till affären och då bära munskydd. ja, såvida man inte har sommarstuga, till en sådan får man tydligen pendla efter behag.

    Jag läste nyss en annan tråd här på FL där det föreslås övervakning så att alla håller korrekt avstånd och att de som inte håller avstånd ska hängas ut eller som någon skrev "de har förlorat sitt existensberättigande.

    Eller som den här tråden där ts intention var att enbart kritiker av Sveriges strategi borde få komma till tals i tråden, det vill säga invändningar mot kritiken ansågs opassande.

    Visst är det fruktansvärt med 5.000 döda och att man behöver gå tillbaka i tiden ända till 1993 för att hitta en högre överdödlighet - men jag tror att man måste se den svenska strategin mot bakgrund av att de flesta svenskar är antiauktoritära individualister. Det är inte för inte vi brukar kallas världens mest extrema folk när man jämför inställningen olika länders folk emellan. För några år sen låg våra grannländer ganska nära oss,men jag gissar att de numer har påverkats mer än vi av nyauktoritära tendenser, i synnerhet sådana som följt i pandemins spår.

    https://www.iffs.se/nyheter/sverige-varldens-mest-extrema-land/
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-06-28 10:34:36 följande:
    Citerar mig själv. 
    Aha, den varianten är jag väl bekant med, och helt okej tycker jag. Ett indirekt svar är ju också ett svar. Vad var det nu Ulf Lundell sa. "En inställd spelning är också en spelning.
    KillBill skrev 2020-06-28 10:50:16 följande:

    I diagrammet nedan ser du månader med högst dödlighet per capita under perioden januari 1990 till maj 2020. Som du ser så finns det år även under 2000- talet år som legat lika högt eller högre än april i år (som är månaden i år med högst dödlighet). Ser man till både april och maj i år så finns det exempel på år när dödligheten legat högt två månader samma år exempel på detta är år 1990, 1991, 1993, 1996 och 1999. I ett hstoriskt perspektiv så finns det många exempel på år när dödligheten pga av svår influensa varit högre än i år. 



    Ja, jag såg diagrammet i en annan tråd. Jag skulle tro att det finns vissa som ser det som ett sätt att förminska tragedin med över 5.000 döda och inte ett sätt att relatera dödstalen under pandemin till tidigare överdödlighet.

    Kanske det klassiska "syns inte, finns inte" har gällt vid tidigare influensatoppar och annat som orsakat överdödlighet.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-28 12:14:10 följande:
    Om jag tänker resa till ett annat land och spendera en vecka där, så är det andelen smittade i samhället under den veckan som är relevanta siffror för mig. Det har absolut ingen betydelse om kurvan är på väg upp eller ner. Så ja, Sverige bör finnas kvar på listan över högriskländer.

    Finland testar nu alla med symptom och hittar under 20 fall per dag. Sverige har inte kapacitet att testa alla, och hittar ändå över 1000 fall per dag.
    Det var inte reserekommendationer som WHO kom med utan en varning om att sjukvården inte skulle klara av att ta hand om alla som behöver vård.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin