Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-06-04 11:17:27 följande:
    Jag tror att ts pm-förfrågan ska tolkas ur ett ironiskt perspektiv, liksom mitt svar och sannolikt även ditt.

    Men att sjukvården i Region Stockholm styrts av nyliberala förmågor som kastat skattebetalarnas pengar efter konsulter som föreslagit skrivbordsprodukter som organisationsmodeller som när de sedan tillämptas slagit sönder fungerande vårdstrukturer är ett faktum, liksom att Region Stockholm har lyckats producera världens dyraste sjukhus.

    Mot den bakgrunden är det naturligtvis inte irrelevant med exempel på läkare som var sönderstressade redan före coronakrisen.

    Om man ska lyfta den kritiken till den nivå ts vill att kritiken ska begränsas så kan man ställa frågan borde inte regeringen och Folkhälsomyndigheten ha varit medvetna om hur illa äldreomsorgen i Stockholm fungerar under KD:s ledning och hur illa sjukvården fungerar under M:s ledning.

    Frågan är då vad de borde ha gjort - om de överhuvudtaget hade kunnat göra något mer än vad som har gjorts.

    Däremot kan man vara mycket kritisk till regeringen iom att vi har haft en S-ledd regering ganska många år nu.

    Varför har inte regeringen sett till att återinföra kravet på lagerhållning av läkemedel, det krav som alliansregeringen avskaffade när man i nyliberal anda avreglerade apoteksmarknaden.

    Covidpandemin innebär ju en överdödlighet som nästan når upp till den som vi hade 1993 när influensan härjade. I bästa fall kan alla de svagheter som blottats i det svenska pandemiskyddet innebära att många liv sparas när vi får nästa pandemi, i synnerhet om det då handlar om ett virus eller en bakterie som är betydligt farligare än sarscov2.
    Du har rätt - det är DET man bör fokusera på. Sjukvården måste bli bättre. Jag menar, vi vet ju egentligen mycket väl om att det finns många brister där. Man borde ta detta som anledning att verkligen göra något åt det. Man kan börja med fler läkare och fler sjuksköterskor rakt av. Det är ju inte särskilt komplicerat. Dyrt kanske, men nödvändigt. 
  • AndreaBD
    Anonym (A) skrev 2020-06-04 16:29:02 följande:

    Dagens beslut att släppa på reserestriktionerna när spridningen ökar känns konstigt tycker jag.


    Jag tycker att förklaringarna varför var inte bara tydliga, utan övertydliga. 
  • AndreaBD
    Tecum skrev 2020-06-04 22:06:40 följande:
    Det verkliga skälet är ekonomi, man vill gynna turistbranschen. Det var man inte särskilt tydlig med.
    Jo, det är klart. På andra sidan - om man kan hålla risken minimal, så finns det ingen anledning att  få sämre ekonomi också. 
  • AndreaBD
    Tecum skrev 2020-06-05 09:57:09 följande:
    Helt rätt. Men frågan är om tillfället är det rätta. Nu ökar smittspridningen ute i landet samtidigt som den minskar i Sthlm. Är Sverige lika med Sthlm? Är det läge att släppa reserestriktionerna då?
    Samtidigt så brukar det inte sprida sig lika lätt alls i mera glest befolkade områden. Och t.ex. Gotland vill ju ha inkomsterna ifrån turister också. Där är det en viss risk, men de är ju medvetna om det och tycker ändå att de behöver turister. Och man kan ju smittspåra lättare på en ö, det har man ju sett i Island. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-06-05 10:52:01 följande:
    Det är nog väldigt kluvet på Gotland. Svårt att hindra dem som har sommarboende där dock, de kommer nog ändå.

    Jag har en del vänner som bor på Gotland, och de är inte så positiva. Så jag kan tänka mig att det beror på vad man har att tjäna på det.
    Visst. Själv avstår jag från att åka till såna ställen i år. Om det blir någonting den här sommaren, så blir det nån helg någonstans i närheten där det inte är mycket folk. 
  • AndreaBD
    Tecum skrev 2020-06-05 10:40:37 följande:
    Ja jag vet inte vad som är rätt eller fel. Eller minst fel, snarare.
    Det är svårt att säga....
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-06-05 18:37:41 följande:

    Jag säger vad urvalet säger, och den säger 25% är ifrån andra områden och FR, UK och USA genetiken.


    Faktum kvarstår tidsmässigt och härkomst i genetiken, den berättar oss att smittan inte gick stoppa och med tanke på att vi tog in den ifrån andra håll.
    Och det är där skon klämmer för dig och dina narrativ har dött pga det.


    Där har du pudelns kärna i detta.


    Japp. Det var det jag misstänkte. Att de inte gjorde något åt dem här sportlovs-ski-resenärer kan vara just för att de visste att det hade kommit in smitta från andra håll redan, så att det bara skulle vara några enskilda till, i en situation där det redan var för sent att spåra. 

    Visst, man kan säga, att man ju åtminstone kunde ha stoppat smittan där, men jag antar att man har gjort någon modell och kom till slut fram till att det gör mer nytta att verkligen få hela befolkningen att omsätta social distancing och annat. 
  • AndreaBD
    Anonym (A) skrev 2020-06-05 23:52:34 följande:

    Jag inser ju att vi alla kommer få det förr eller senare. Men min personliga strategi är nog att försöka fördröja det så långt det är möjligt. Man hör ju redan om att viruset blivit mildare, har vi tur så är det ännu mildare till hösten.


    Om det är så som de säger att man kan få en mycket svag variant av sjukdomen om man får i sig bara lite av smittan - det skulle man egentligen kunna testa nästan som en vaccination - få en svag infektion och få det över med. Risken är dock att man nog kan få det igen och kanske även värre. Man vet inte tillräckligt än ändå. 
  • AndreaBD
    Anonym (A) skrev 2020-06-05 23:52:34 följande:

    Jag inser ju att vi alla kommer få det förr eller senare. Men min personliga strategi är nog att försöka fördröja det så långt det är möjligt. Man hör ju redan om att viruset blivit mildare, har vi tur så är det ännu mildare till hösten.


    Om det är så som de säger att man kan få en mycket svag variant av sjukdomen om man får i sig bara lite av smittan - det skulle man egentligen kunna testa nästan som en vaccination - få en svag infektion och få det över med. Risken är dock att man nog kan få det igen och kanske även värre. Man vet inte tillräckligt än ändå. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-05 23:13:44 följande:

    WHO rekommenderar från och med idag att ALLA ska ha på sig munskydd på ställen där det tenderar vara mycket folk.

    Tegnell säger att de har en poäng, speciellt med tanke på att asymptomatisk spridning kan visst vara en grej, och att svenskarna hittills visat sig vara rätt dåliga på social distansering, så att FHM gör sig nu redo att komma ut med en stark rekommendation...............i en bättre värld. I våran fortsätter han att mumla om att stanna hemma om man är sjuk.


    Från och med idag? Då har de ju inte missat mycket än eller? 

    Jag har inget mot idén alls, men största problemet kommer att vara att få tag på lämpliga munskydd och att byta dem tillräckligt ofta också, så att de gör nytta. 

    Och det som FHM har sagt om att det finns risken att man då släpper andra försiktighetsåtgärder, att man kanske inte håller lika mycket avstånd och liknande, det tycker jag låter väldigt rimligt. 

    Jag skulle gå längre än WHO - jag undviker ställen där det är mycket folk. Och jag känner många andra som också gör så. Det borde ju duga BÄTTRE än munskydd. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin