Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-08-19 12:41:18 följande:
    Tänker jag inte lägga kraft på om du saknar den kunskapen.
    Glömde att detta är en tjafstråd där man ska bemöta vardera sida som skräp oavsett vad man diskuterar. Har börjat undvika tråden mer och mer pga detta. Går ibland in och häpnas över pajkastningen, man kan inte tro att många i tråden är vuxna människor.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-08-19 12:58:22 följande:
    Det skulle inte vara helt fel om man gjorde som du föreslog - alltså munskydd för de som reser kollektivt i Skåne.

    Då fick man bättre möjlighet att se om munskyddstvång i kollektivtrafiken har någon effekt - och i så fall positiv eller negativ - tack vare att det blir möjligt att jämföra smittspridningen i Skåne med den i övriga Sverige.
    Dock har ju förutsättningarna ändrats en del i Skåne jämfört med Stockholm då, så det blir kanske inte helt enkelt att jämföra så.

    Gymnasier och universitet har inte längre distansundervisning, vilket gör att nu är bussarna verkligen fulla med folk, och det är just den åldergruppen vars smitta ökar mest redan innan skolorna öppnade. 

    Jag undrar om inte fler tvingas ta buss också i Skåne, många lundastudenter bor i Malmö.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-08-19 14:43:13 följande:
    Det är möjligt, jag känner inte till förhållandena i Skåne - men ska man testa munskydd i kollektivtrafiken regionalt så är Stockholm ett uselt alternativ i och med att avsevärt större andel av oss stockholmare är immuna jämfört med folk som bor i andra regioner.

    Vi har redan ett osynligt skydd som knappast är fullständigt men som ändå med stor sannolikhet fungerar bättre än något annat skydd osmittade resenärer kan få.
    Ja, svårt att veta hur man skulle köra upplägget. Min privata studie får bli lärare versus studenter på min sons skola. Eftersom lärarna kommer att ha munskydd och inte eleverna så skulle det ju eventuellt kunna peka på någon skillnad, om än i liten skala :)
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-08-19 15:20:46 följande:
    Grundskolorna hade ju undervisning som vanigt under vårterminen.

    Det verkar som det inte har gjorts någon utvärdering av hur det fungerade med avseende på smittspridning.

    Beklagligt i så fall.
    Det kanske är svårare, iom att de inte alltid får så mycket symptom och man inte testade så mycket då. Eleverna på gymnasiet och universitetet är ju äldre, och därmed troligtvis får symptom i större utsträckning. Nu när de flesta har möjlighet att testa sig så kan man ju göra någon form av statistik i alla fall.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-08-19 18:28:15 följande:

    Fann det rätt lågt och prata om munskyddslag där man inte får använda munskydd.
    Känns faktiskt rätt barnsligt, och låter dig vara ensam med den fantasin om lag om munskydd.
    Men ja, det finns lag som kan hantera munskydd redan idag, enda som krävs är viljan.(som inte ens finns idag.)


    FDFMGA skrev 2020-08-19 12:58:22 följande:
    Det skulle inte vara helt fel om man gjorde som du föreslog - alltså munskydd för de som reser kollektivt i Skåne.

    Då fick man bättre möjlighet att se om munskyddstvång i kollektivtrafiken har någon effekt - och i så fall positiv eller negativ - tack vare att det blir möjligt att jämföra smittspridningen i Skåne med den i övriga Sverige.

    Det är ju en fantastisk bra idé för att täppa till kunskapsluckan kring munskydd, men hur man ska utföra en sådan studie är nog till det närmaste omöjligt med så kort varsel.(då jag tror planeringen för sånt här kan ta decennier pga komplexiteten och alla parametrar man måste ha koll på, och att man saknar smittor under denna tid som motiverar folk att använda munskydd riktigt också.)

    Dock kan man göra testet mindre strikt och sen intervjua hur folk använt sina skydd, vart de rört sig och vart de tror de fått smittan och hur användningen av munskydd var där.(plus troligtvis tusentals frågor till, så det gäller välja ut rätt :p )


    Dock det mest anmärkningsvärda är att desto mer smittan minskar, desto mer pratas det om munskydd.
    Verkar som det är nått dessa har missat, antagligen en agenda i vägen.


    Vad pratar du om? Jag har inte fantiserat om en lag för munskydd, jag tror inte du läser mina inlägg ordentligt. 
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-08-19 18:35:00 följande:

    Tror du det har med jämförelser och göra eller se om smittspridnigen påverkas nått av munskydd?
    Busser ändra många län och gjort sedan en lång tid tillbaka och på tal om fulla busar, så en del gör praktiska saker för göra det bättre.
    Vad gör Åkesson, jo, han åkte til Turkiet för att  få ett inreseförbud istället.


     


    Men vi måste öppna upp skolor, eller så får vi öka ut alla samhälles åtgärder att gälla ett år längre för barn och ungdomar.
    Och om inte, så kommer det orsaka mer problem längre fram än COVID-19 gör.


    Det är viktigt att prata om underdödligheten nu, så vi får följa läget där.


    Jag förstår inte dina inlägg. 
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-08-19 19:00:50 följande:
    Du har väl inte varit aktiv i den här tråden på ett tag - men jag gissar att det inte undgått dig att jag inte tror att munskyddstvång för något gott med sig, inför man det enbart på några skolor för lärarna så gör det nog ingen skada, inte heller med något regionalt munskyddstvång, för det sistnämnda kan det kanske till och med vara en fördel i och med att det kommer att visa att det inte fungerar

    Som jag ser det riskerar ett omfattande munskyddstvång att bli ett alibi för att man kan tumma på det som verkligen betyder något, att vi håller distans och ser till att blaska av oss regelbundet.

    Igår läste jag en artikel i SvD, en nationalekonom som förordar munskydd och samtidigt förordar att vi ska tillåta mer trängsel. Visserligen är hans budskap inlindat i bomull, men likväl tydligt.

    Jag tycker det vore olyckligt om hela Sverige behövde utsättas för samma smittspridning som vi varit med om här i Stockholm. För en nationalekonom är det kanske för kostsamt med att upprättahålla distansen, att uppmana de som kan jobba hemifrån att göra detta, att uppmana folk att cykla i så stor utsträckning som möjligt (cyklar är väl knappast lika effektiva BNP-höjare som bilar ur en nationalekonoms perspektiv)

    Själv anser jag att det räcker som det är med nästan 6.000 döda, vi måste inte satsa på att återupprätta trängseln bara för att någon är så fåfäng att han inte kan jobba effektivt hemifrån. Jag får för min del mer gjort nu än när jag jobbade från kontoret - och dessutom kan jag mycket bättre styra över min egen arbetstid. Alla kan förstås inte göra detta, men tillräckligt många för att det ska glesa ut i kollektivtrafiken och på arbetsplatser.

    Länk till professorn som uppmanar till trängsel och munskydd.

    https://www.svd.se/professorn-oppna-kontoren--tillat-trangsel
    Jag har aldrig sett det som att munskydd skulle betyda att man då kan strunta i social distans, är inte mycket för tvång heller egentligen. 

    Tycker dock det är svårt att förstå anledningen till att lärare ska ha munskydd, men elever inte får ha munskydd. Tänker man sig att lärare ska slippa smittas, eller att lärarna inte ska smitta ungdomarna? Är det den senare så kanske det fungerar.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-08-24 15:19:27 följande:

    Forskare i Hongkong påstås ha identifierat en person som blivit smittad två gånger av coronaviruset. Andra gången uppges han ha varit helt symptomfri.

    Skulle fenomenet bli mer allmänt så kommer de som förespråkar panikåtgärder att tvingas bli än mer panikslagna medan de som förespråkar sunt förnuft och distanshållning inte behöver ändra strategi i väntan på att viruset ska anpassa sig till oss och bli ett vanligt coronaförkylningsvirus.

    https://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-forsta-covid-19-fallet-dar-en-person-smittats-tva-ganger/

    För övrigt så finns det en mutation av sarscovid2 som uppges vara mer smittsam men ge lindrigare symptom.


    Det ska ju finnas ett par mutationer som är mer smittsamma med mildare symptom, men inte så milda att de fortfarande inte är farliga för känsliga grupper. Så som jag förstått det i alla fall. 

    Det är väl bra att personen inte hade symptom för hans eller hennes skull, andra gången, men ur ett smittperspektiv kanske det är mindre bra. 
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-08-25 11:54:55 följande:

    Kanske man skulle leta upp och isolera denna strain, och smitta medvetet.
    Men såklart då måste man förstå se till och veta detta genom större tester först, så man inte står där med skägget i brevlådan.


    Den är inte tillräckligt svag för att inte vara farlig för riskgrupperna, så det blir samma situation ändå för dem. vasett lär de få vänta på ett vaccin, och hoppas på att det också är säkert efter så kort tid.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin