Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD
    Anonym (A) skrev 2020-06-03 17:11:34 följande:
    Jag tror snarare att besluten är gemensamma. Att politiker nu skyller på myndigheten är bara dumt. Ta gemensamt ansvar!

    FHM har åtminstone den goda smaken att erkänna att de borde gjort mer. Det är ändå politikerna som sitter med makten. FHM ger bara rekommendationer.

    Sen tror jag att FHM sätter rekommendationer efter vad det finns för resurser, finns det inga resurser så får råden baseras på läget. Eftersom svenska politiker dränerat våra resurser i decennium så är ansvaret deras.

    Men det är ju typiskt politiker, felet ligger alltid hos någon annan.
    Tja, det kan man väl tycka. Jo, så är det ju, det ÄR regeringen som har ansvaret. Samtidigt så har ju statliga myndigheter relativt mycket inflytande. Kanske har det också tagits ur sammanhanget? 
  • AndreaBD
    Anonym (A) skrev 2020-06-03 17:30:11 följande:
    Det som stör mig främst är att inget händer. Varför lägga tid på pressträffar varje dag? Dessa nyckelpersoner har väl för tusan annat att göra?

    1. De måste styra upp tester och smittspårning nu innan kurvan rusar norrut. Varenda kedja som bryts minskar trycket på vården.

    2. Se till att anhöriga till smittade får vara hemma med sjukersättning

    3. Avlasta vårdpersonalen genom gratis städhjälp eller barnpassning, för många har redan sagt upp sig. Eller förbättra schemaläggning så de hinner få en andningspaus. Det här ska inte göras på regional nivå utan på riksnivå!

    4. Anställ administratörer som blivit arbetslösa för att få ordning på pappersarbetet för det verkar ju vara ett problem.

    5. Ställ högre krav på butiker, varför kontrolleras enbart krogar?

    6. Låt storföretag redovisa hur de gör för att minska smittrisk, anställ arbetslösa administratörer som hanterar detta.
    Personligen tycker jag nog att det är bra med pressträffarna. De verkar ju behövas, och de turas ju om lite också. 

    1. Det är svårt att veta hur uppstyrt det är nu. Det hinner de inte ens dra i detalj på konferenserna. Men de har sagt att det smittspåras lokalt. 

    De flesta andra punkter är förstås bra idéer, men hur mycket man har råd med är en annan fråga. Jag tror att allt det där sammanlagt säkert är mer än vad landet har råd med. 

    Butikerna - även det kan vara en kostnadsfråga. Och en stor sån, om man inte hittar frivilliga som kontrollerar det. Dessutom kan jag tycka att det är lättare att hålla avstånd i en affär. Eller att avstå, eller gå en annan tid, då det inte är så mycket folk. 

    Jag tror inte att det är något större problem när det gäller storföretagen. De vet att det kollas någonstans, (jag tror det i alla fall)  beroende vad det är för bransch. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-06-03 17:36:32 följande:
    Nja, visserligen kan man ju egentligen inte lastas för vilka man delar åsikter med - men de som brukar kallas sig nationalister och sverigevänner är synnerligen aktiva som kritiker i den här tråden - av Familjelivs uttalade sverigedemokrater har jag endast noterat att det finns en som inte spelar falskt med den ängsliga panikorkestern.

    Att påstå att alla som anser att Sveriges frihetliga linje är nationalister är lika intelligensbefriat som motsatsen - att påstå att alla lockdownivrare är fascister eller högerextremister. 

    Däremot kan man på ganska goda grunder konstatera att det inte är de mest välslipade nycklarna som drömmer om att få låsa in alla och envar.

    Det här blir lite överkurs mot den bakgrunden. Men troligtvis hade det inte betytt särskilt mycket i fråga om antalet avlidna om svenska politiker hade panikstängt landet. Den nyliberalt präglade sjukvården och äldreomsorgen i Stockholm hade varit precis lika usel iallafall. Beredskapslagren lika tomma. Läkemedelsförråden borttrollade efter avregleringen av apoteksmarknaden  - och beslutsfattandet lika uppdelat.

    Så oavsett hade vi säkert kunnat konstatera att överdödligheten inte varit uppe på sådana nivåer sedan 1993 när influensan härjade som värst.
    Det där med nationalism är ABSURD. Det har inte med politik att göra överhuvudtaget. Snarare handlar är det fråga om att vissa är realister. Jag har aldrig trott att vi skulle klara Corona utan tusentals döda. Jag har från början räknat med det. Kanske mest en känsla, men även min förståelse av vad ett nytt, farligt virus brukar åstadkomma. 

    Låter kanske lite cyniskt, och jag brukar inte vara pessimistisk, men det här var ungefär det som jag förväntade mig - MED ganska bra hantering av myndigheterna. Annars hade det varit värre. Visserligen hade vi också kunnat haft tur. Det finns även en hel del slump och tur i såna scenarier. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-06-03 19:09:05 följande:
    Ja, det är absurt.

    Jag tror att ursprunget var  benämningen coronanationalister som visserligen är en illa genomtänkt formulering men ändå i det upprörda känsloläge som råder på vissa håll nästan ett fall framåt - men när benämningen tappar coronan så blir det absurd, i synnerhet eftersom så gott som alla nationaliser och sverigevänner är mycket kritiska till Sveriges smittskyddsstrategi.

    Men det kan vara värre, i en annan tråd har jag försökt förklara för en nationalist att Tegnell inte är en självutnämnd expert.

    Hej, jag heter Anders Tegnell - härmed förklarar jag mig vara Sveriges statsepidemiologSkrattande

    Och de som har kallat Tegnell för Dr Tengele här på FL, alltså kopplar ihop honom med den nazistiske läkaren som utförde experiment på judar, brukar vanligtvis förklara att alla innerst inne vet att SD har lösningen på de problem som är på väg att förvandla Sverige till en krigszon.
    Jo, sånt är förstås sanslöst. Men jag förstår inte heller hur folk kan tro att bara man gör "rätt" så kommer ingen att dö. Det är som barn som tror att vuxna kan fixa vad som helst. 
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-06-03 22:32:33 följande:

    Nu börjar tom den kanske störste alarmisten ge Sverige rätt..

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8379769/Professor-Lockdown-Neil-Ferguson-admits-greatest-respect-Sweden.html?ito=amp_twitter_share-top


    Och han var den enda utländska experten som jag kände till, som verkligen var emot! På andra sidan bryr sig ingen om honom sedan han hälsade på sin älskarinna under sträng lock-down.  
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-06-04 07:16:48 följande:
    Ja, på den nivå flertalet "kritikerna" flockar sig har man lyckats utveckla en stark flockimmunitet mot i stort sett allt som är mer komplext än att Anders Tegnell är ansvarig för allt som hänt och allt som kommer att hända.

    Och det fåtal betraktelser som ligger bortom Anders Tegnell eller regeringens oförmåga är så outvecklade att de blir obegripliga.

    Exempelvis förklarar anonyn (A) att det är åt helvete att politiker styr regionerna. Vad menar hen då - att reginerna ska avskaffas och riksdag och regering ska styra sjukvård, kollektivtrafik med mera eller att man avskaffar demokratin på regional nivå och låter privata företag ta över?

    2015 uppmande Folkhälsomyndigheten för övrigt kommuner och regioner att  förbereda sig inför kommande pandemier, bland annat genom att bygga upp beredskapslager. Undrar om den uppmaningen ens blev läst.

    Ska man förenkla lika mycket som kritikerklustret så är jag övertygad att graden av nyliberalisering av sjukvård och äldreomsorg är en betydligt mer pålitlig parameter än graden av lockdown om man vill veta varför andelen avlidna varierar så stort mellan olika länder.

    Det är åtminstone min uppfattning i min egenskap av självutnämnd expert och den tycker jag är betydligt bättre verklighetsförankrat än när kritikerklustrets självutnämnda experter Tomte kallar Anders Tegnell för självutnämnd expert
    Hm, och apropå regionerna, så finns det mycket att förbättra, men det är antagligen så att det behöver investeras mer pengar i sjukvården, och skapa bättre arbetsvillkor för bl.a. läkare. Det har kanske inte så mycket med Corona att göra nu, men jag bara rusar när jag ser fenomenet staffettläkare, och att de skulle avverka 8 patienter per timma.  
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-06-04 09:02:47 följande:
    Min erfarenhet som förälder av sjukvården i Region Stockholm är att man måste vara väl förberedd så att man kan lotsa läkaren till att komma fram till rätt behandling. Det gäller iofs bara primärvården, övrig sjukvård har jag ingen erfarenhet av.

    Lustigt nog har jag också vid flera tillfällen fått agera terapeut då läkare berättat om ohållbara arbetsförhållanden.
    Precis! Jag har också en gång varit med om en läkare som kommenterade min då utmattning med att han ju också är utmattad, men han måste fortsätta ändå..... Han gjorde överhuvudtaget inte mycket nytta utan kläckte mest konstiga kommentarer. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-06-04 11:09:29 följande:
    Ursäkta sent svar, jobbar ganska långa pass för närvarande.

    Ja, det är små mutationer, som troligtvis inte har mycket effekt på viruset. Finns någon teori om att en variation eventuellt gjort viruset mer smittsamt (den italienska versionen), men vet inte hur säkert det är att det verkligen är så.

    Om du trycker på "play" i vänstra övre hörnet i rutan på världskartan så spelar den upp de troliga smittvägarna. Går att pausa med osv
    Ahhh... tack. Det hade jag missat. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin