• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-09-09 21:24:33 följande:
    Du verkar ju inte begripa långt mindre följa ditt eget råd, varför svarar du inte på det som är meningsfullt för dig att svara på? Dvs, henom klybans inlägg och inte mina?

    För mig är det uppenbart att du accepterar ett beteende hos hen klybben som du inte annars vill acceptera. Det är väl i samma linje som en del andra i tråden som inte vill bli jämförda med hen trots att de ger sken av att hen spelar på samma intellektuella planhalva som dem.

    Korrigeringarna borde riktas åt annat håll eller i alla fall åt mer än ett håll för att alls kunna betraktas på ens det minsta trovärdiga. 
    Jag skrev ju att jag skulle följa din nivå (inte mina råd), men det gillar du tydligen inte. 
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-09-09 21:36:27 följande:
    Hur gillar jag det inte? Genom att jag svarar? Genom vad jag svarar? Du skriver ju i alla fall inte på något sorts egenpåhittad variant av rövarspråk. Det finns därmed inte en chans att jag skulle ogilla situationen på det sätt som jag gör med henoms ideliga inlägg och särskilt hens "svar" på mina inlägg. Om det är meningsfullt? Nä. Knappast. Men det är det ju inte mycket som varit i den här tråden efter det märkliga övertagande den fick genomgå, så ... öh - den här försämringen som du pådyvlar den nu är i det stora hela en bagatell. 
    Ok, så du gillar det eller gillar det inte?
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-09-09 21:54:02 följande:
    Jag ser vad jag skrev. Ta en titt på något - eller varför inte alla - av dina alster du, apropå "nivå". 

    Det är mig relativt likgiltigt i ditt fall. Du kan åtminstone komponera fullständiga och förståeliga meningar och vet hur man söker efter respektive tolkar information, det är värt respekt om än inte alltid gillande (gällande tolkningen). Folk som är allmänt extremt inkapabla men som ändå försöker dra hån över andra däremot, de får naturligtvis ingen respekt. 
    Så att bemöta de du uppfattar som korkade med personliga påhopp slutade du inte med i grundskolan. 
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-09-09 22:24:55 följande:
    Amina Manzoor har aldrig varit ens det minsta kritisk mot den svenska strategin. Hon upprepade redan från början FHMs alla antaganden.
    FDFMGA skrev 2020-09-09 22:17:39 följande:
    En DN-kommentar som inte utmålar den svenska strategin som en katastrof.

    Ännu är inte undrens tid förbi - eller är det bara så att Peter Wolodarski har tagit semester smile1.gif

    "Amina Manzoor: Sverige har visat att det är möjligt att minska smittpridningen utan nedstängningar"

    www.dn.se/sverige/amina-manzoor-sverige-har-v.../
    Hur var det med allt prat om att det inte var så stor skillnad i strategier egentligen mellan olika länder?  De stora skillnaderna är att Sverige inte har lagar som tillåter att befolkningen (med omfattande fri och rättigheter) sätts i lockdown eller tillåter stängning av verksamheter hur som helst och att det inte är politiksa beslut som styrt åtgärder för att uppfylla strategin.

    Eller hur tänker ni om det?
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-09-09 22:47:53 följande:
    Tja, jag blir förstås bli alltmer övertygad om att Sveriges strategi kan visa sig fungerande eftersom den visat sig fungerande (i nuläget). Jag har fortfarande invändningar och är fortfarande kritisk mot hur man valde att på allvar gå in i det här. Det vill säga både innan och när man sedermera visste att smittan var etablerad. Jag tycker att det är graverande nonchalant att man dröjde mycket länge med att rekommendera enkla saker som att i möjligaste mån avstå kollektivtrafik och liknande. 

    Jag sade redan väldigt tidigt att jag inte egentligen hade något emot Sveriges strategi (det var när Annica Linde kommit med sitt uttalande om flockimmunitetsförhoppningen) men att jag inte förstod varför man tycktes tro att inställandet av högskoleprovet skulle vara nog och så ser jag på saken fortfarande. Jag är helt enkelt inte överens med FMH om att de insatser och åtgärder de rekommenderade som skulle sättas in vid rätt tidpunkt sattes in vid rätt tidpunkt. 
    Jag tror ju att olika lägen kräver olika åtgärder, jag tror också att ingen, inte heller FHM,  på allvar från början förstod hur stor smittspridningen var i samhället redan innan alpresenärerna kom hem.

    Detta tillsammans med att smittosymptom var olika och okända, samhällets usla generella beredskap, organisation av vårdpersonal hos vårdgivare, den långtgående decentraliseringen och självbestämmandet  plus de begränsade lagliga möjligheter att agera utan att ha belägg för smittspridningen - allt detta skapade tillsammans den enorma våg av dödlighet bland sjuka äldre äldre. 

    Jag menar att många kritiker tyvärr bortser från faktiska förutsättningar i sin kritik och pekar på saker som det inte fanns så mycket att göra åt.  Att samhället borde sett annorlunda ut kan man tycka, men givet hur det ser ut så är det inte FHM (eller som det var tidigare i tråden-  Tegnell) som är skyldiga. Det är systemet de agerar i som, trots hur lyckat det är i många avseenden, inte kunde hantera en pandemi av detta slag med ett avsevärt annat resultat.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-09-09 22:55:08 följande:
    Svår fråga, jag tror möjligen att en mer flexibel regeringsledare än Löfven åtminstone till en viss del hade kunnat finna sätt att kringgå lagstiftninen.

    Fast å andra sidan så var det nog tur att det inte blev så.

    Numer är det kanske inte särskilt stora skillnader i strategiska coronaval mellan olika länder - men jag tycker att lockdownpolitiken var katastrofal, kanske inte för relativt välmående länder i europa - men konsekvenserna av den globala lockdownstrategin slår hårt och kommer att fortsätta slå hårt mot befolkningarna i fattigare länder.

    Jag tillhör dem som i princip inte anser att värdet på ett människoliv avtar med kvadraten på avståndet till Sverige.
    Tja, kanske kunde en annan regering gått runt lagstiftningen  - samtidigt har de kritiserats för att de tillåtit det möjligen olagliga besöksförbudet på äldreboenden.

    Myndigheterna hade (i sitt självbestämmande) säkert kunnat fatta andra beslut än de beslut de fattat med andra lagar. 

    Samtidigt har inte FHM utmärkt sig för att vara impulsiva utan har sett till den stora bilden snarare än till varje enskilt fall. Jag uppfattar inte att FHM skulle låtit sin myndighetsutövning styras av politiska påtryckningar utan att de skulla ha fortsatt sköta de uppdrag de fått med stort allvar och med allt sitt och deras nätverks kunnande.

    Förhoppningvis får vi en ny kris- och beredskapslag, riksdagen får gärna snegla på Finland i detta tycker jag.
  • Padirac
    klyban skrev 2020-09-09 23:18:22 följande:

    Det är många som glömmer av att FHM är TVINGADE att tänka på mer saker än just bara ett virus.
    Och en hel del som kritiserar glömmer av att det handlar så mycket mer än just "bara" ett virus.
    Och när man börjar bli selektiv med detta, så missar man också viktiga saker.


    Dock älskar jag hur Tegnell hanterade de 22 forskarna, och de kom aldrig tillbaka för mer.


    Ja, FHM är inte smittskyddsinstituet.  FHM har ett mycket bredare uppdrag. FHM har sagt att det gamla smittskyddsinstitutet inte skulle klarat av det som varit lika väl eller på samma sätt som FHM kunnat göra. Jag gissar att det beror på att FHM har ett bredare uppdrag.

    Tegnell har fått mycket skit, blivit missförstådd och ändå håller han i sitt uppdrag och kämpar på med att företräda FHM. Det är starkt gjort tycker jag, respektingivande.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-09 23:22:20 följande:
    Ja, du anser att de har anledning att tro vad de tror, även om de inte redovisar varför. Ja, du gissar friskt, men framställer det som fakta. Intressant ...
    FHM har ju kommenterat detta med appar - och varför de inte går all in på det här och nu. De har alltså redovisat vad de har för kunskapläge och hur de anser att detta med appar ska hanteras.

    I korthet vill de vara säkra på att apparna inte har problem med integritet och att apparna gör den skillnad de behöver göra innan de tycker att det en väg värd att gå.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-09-12 21:12:22 följande:
    Ja, det är något annat jag vill lyfta fram. AndreaBD kallar Nystedt för dåre - något som jag uppriktigt tvivlar på att FHM håller med henne om. I samband med det tyckte jag att länken till Karlstens blogginlägg kunde vara av intresse. Du håller möjligen inte med om det, eller vad vill du lyfta fram med din kommentar?
    Jag ville lyfta fram att du inte pekade på vad i Karlstens text du ville referera till.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin