Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    louisa83 skrev 2020-05-29 16:33:51 följande:
    Jag tror att smittan inte var lika utbredd i Skåne som den var i Stockholm när riktlinjerna kom. Sen har ju tätbefolkade områden blivit mest drabbade. Skåne är ju inte lika tätbefolkat som Stockholm. Och de är absolut inte lika tätbefolkat som de flesta områden i Danmark.

    Belgien vet jag för lite om för att kunna diskutera om. Mer än att jag kan ju säga i allmänhet precis som jag också poängterat innan, att det viktiga är inte bara att man stänger ner, utan när man stänger ner. Belgien kanske redan hade en stor smittspridning innan. Sen handlar det också om hur man gör lockdown, det finns ju olika typer. De kanske tog fel beslut där.

    I helhet borde Sverige klarat sig mycket bra, för det hade alla förutsättningar. Glesbefolkat, inte så många rökare, kontantfritt samhälle, lätt för äldre att isolera sig då de flesta bor själva och inte i generationsboende, många som redan jobbar hemifrån. Egentligen var det lätt som en plätt för Sverige att inte få en spridning, om man tagit lite strängare åtgärder i början. Om man har dessa förutsättningar i åtanke, så inser man att Sveriges resultat är KATASTROFALT.
    Stockholm är VÄLDIGT tätt befolkad. Resten av Sverige förstås inte. Men där har det ju inte spridits mycket. 
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-05-29 17:01:42 följande:

    Jag tror att det kommer visa sig att val av strategi har haft mindre betydelse för dödsfallen än när ett land har fått in smittan. En annan sak som troligen kommer visa sig ha stor betydelse för dödsfallen är hur äldrevården varit organiserad. Bägge dessa faktorer har varit svåra för drabbade länder att hantera.


    Precis vad jag tänkte på också. Visserligen sprids virus på äldreboenden, men där bor inte såå många av dem gamla. De flesta har snarare hemtjänst, och en personal som är sjuk kan förstås sprida virus till flera gamla. 

    De flesta andra länder har inget system av hemtjänst. Tyskland försöker just bygga upp ett. Och om de inte har det, så är det ju ganska vanligt att familjen hjälper sin anhörig och det kan ju begränsa smittspridningen. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-05-29 17:58:41 följande:
    Enligt wikipedia var Malmö mer tätbefolkat än Stockholm. Stämmer det så stämmer ju inte teorin.
    Jag har väl aldrig jämfört med Malmö?? Smittan kom in via Stockholm, uppenbarligen med flyg. Varför har inte Malmö mycket smitta? Kan det vara så att de flesta resenärer ändå inte flyger till Malmö? Malmö har haft ganska låg antal smittade. I Stockholm var det ganska många ganska snabbt. Befolkningstätheten är ju inte den enda faktorn. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-29 18:52:06 följande:
    Det finns så många dimensioner i den här debatten och åtskilliga av dessa är inte bara obegripliga för dig och för mig utan även för smittskyddsexperter.

    Hur smittsamt är viruset egentligen? Varför så stor skillnad mellan Stockholm och Skåne? Kan det vara så enkelt att viruset i stor utsträckning spreds med hemvändande turister, fördes till Järvaområdet med taxiförare som skjutsade hem turisterna och därefter återvände till Järvaområdet och att det från Järvaområdet spreds till äldreboendena.

    De åldreboenden jag har besökt har nästan uteslutande haft personal med invandrarbakgrund och det är ju ingen hemlighet att det bor många invandrare i Järvaområdet.

    Nej, jag har inte sett någon som varit odelat positiv i den här debatten, men - tror jag - det finns en annan dimension i debatten som handlar om hur man ser på människor, om man tror på upplysning, att människor är solidariska med andra eller om man tror att vi måste styras av en auktoritet som bättre än vi själva vet vårt eget bästa och som genom lagstiftning ser till att straffa dem som inte följer det auktoriteten bestämt.

    Jag har förresten ingas problem att se att det finns stora nyansskillnader bland dem som försvarar Sveriges linje och likaså bland dem som menar att den är oförsvarlig. Men jag har heller inga problem med att se att en del av dem som anser att Sveriges linje är oförsvarlig i vanliga fall brukar hålla sig till trådar där de anser att regeringens invandringspolitik är oförsvarlig och den här gruppens färgseende är en smula outvecklat: Antingen är allt svart eller också är allt vitt.

    Så ur det perspektivet så förvarar du och jag regeringen och FHM till 100 procent.
    Hm.... jag brukar vilja ha mer fakta, framför allt om jag skulle fördöma något .  Det är mycket vi inte vet ännu, när det gäller viruset och överhuvudtaget situationen att vara i en pandemi.  Vi vet inte vad som händer med samhället, med ekonomin, hur barn och andra känsliga grupper i samhället påverkas av den här situationen.
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-05-29 19:37:47 följande:
    Nej specifikt har du inte sagt "Malmö", men resten av Sverige hör väl ändå Malmö till. 
    Men om man säger att virus sprider sig snabbare i tätbebyggda områden, så behöver inte det betyder att det absolut alltid måste vara så.Ibland lyckas man bromsa eller stoppa viruset i alla fall. Det är risken som är större, men det blir ju inte alltid så. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-05-29 19:44:27 följande:
    Nej, jag tror ju heller inte att befolkningstätheten är den enda faktorn som sagt.

    Smittspridningen har rört sig långsammare i Skåne dock, jag tycker det är intressant varför. Skåningar flyger mest via Köpenhamn skulle jag gissa, så att få smittan in i Malmö ser jag inte som svårt alls. Tror det beror på andra faktorer.
    Nej, självklart inte. Men det är EN faktor. Och som sagt, jag tror att fler människor ifrån Stockholm reste utomlands  och kom tillbaka med viruset än folk från Malmö/Skåne. De flesta riktigt rika bor i Stockholm. De har ju lättast råd med skidsemester. Nu säger jag inte att man måste vara jätte-rik, men ändå. 
  • AndreaBD
    louisa83 skrev 2020-05-29 22:22:04 följande:
    Jag tror att just i det här fallet så drabbades Stockholm hårdats för att folk reser så mycket utomlands där, både för nöjen och för jobb. De flesta som åker skidor i Italien är nog lite rikare familjer i Stockholm. Så smittan kom in direkt där. Till Malmö hann smittan aldrig spridas.
    Precis.
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-05-29 23:15:19 följande:
    Man behöver inte vara rik för att åka till Italien heller. Min syster var där i samma veva, utan att just åka till Alperna dock, och hon är ensamstående mamma med en normal inkomst.
    Jo, det är klart. Men jag tror ändå att det är mycket vanligare att just familjer ifrån Stockholm gör. 
  • AndreaBD
    Anonym (Sportlov) skrev 2020-05-29 23:35:38 följande:

    Är det ingen som minns att smittan kom igång i Italien och Österrike under v 9, dvs sportlovet för stockholmarna? Det var ju därför smittan kom så pass snabbt till Sverige, det såg inte ut så när göteborgare och skåningar hade lov v7 o 8, eller inte i samma omfattning. Sedan är det väl ändå ett faktum att spridningen inom äldrevården varit förödande i speciellt Stockholm, dåliga rutiner osv. Resten av landet lärde sig väl en del av Stockholm.


    Det har vi ju diskuterat säkert 10 gånger i den här tråden. Vissa säger att experterna är inkompetenta, därför har de inte agerat. Jag säger, vem som helst hade ju fattat den situationen, så jag kan inte tro det. Kanske finns det något vi inte vet, kanske fanns det redan ganska stor spridning, så att man bedömde att det inte skulle gör så stor skillnad. Eller att man inte skulle hitta dem, eller att det är en massa excentriska rika människor som inte lyssnar om man säger att de ska stanna hemma - ingen aning. Men vi har just inte all information. 
  • AndreaBD
    louisa83 skrev 2020-05-29 23:58:41 följande:
    För det första måste jag nog säga att jag tycker att en skidsemester i Alperna kostar ganska mycket. Det är ju inte den billigaste semestern direkt. Många kan väl spara så att de har råd, men det jag vet är att för till exempel östermalmare så är det en del av deras livsstil. Många har som rutin att åka utomlands på skidsemester varje år, ofta i sällskap med andra familjer. Jag är 100% säker på att det är mycket större andel stockholmare som brukar åka på skidsemester i Alperna, än vad det är malmöbor.
    Precis. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin