Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-11-04 17:35:42 följande:

    Benägenheten varierar naturligtvis med person, tid och situation. I går sa SL tex att bilderna i media med trängsel inte var rättvisande - det var sannt att det från tid till annan förekom trängsel på olika platser av olika skäl som enskilda personer inte rår över.

    Sen kan 'man' ha olika åsikter om att benägenheten är 'si eller så'  - men det är alltså dessa åsikter du vill lufta?


    Min fråga var följande:

    Du menar att motiveringar är bättre än böter, är det för att du tror att det fungerar bättre på det sättet, eller understöder du individernas rätt att ostraffat bryta mot rekommendationerna?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-04 17:47:33 följande:

    Varför frågar du det? Har jag antytt det ena eller andra? Jag har sedan trådens start påpekat att det i Sverige inte finns lagligt stöd för en del åtgärder som andra länder kan sätta in.

    En av de sakerna som inte går att göra är att bötfälla människor som inte bryter mot någon lag - men det är väl inte så vanligt annat än i de illiberala och totalitära staterna att sånt går att göra.  Sverige är inte där - ännu i alla fall.


    Kan du inte bara svara på frågan? Jag är uppriktigt nyfiken på svaret.

    Grupptryck brukar vara effektivt. Om majoriteten anser att man inte behöver följa rekommendationerna, då går det dåligt med en strategi som bygger på frivillighet.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-04 17:54:26 följande:

    Ja, den frågan gäller ju inte för Sverige som det är nu - frågan innehåller premisser som är kontrafaktiska och dessutom motsäger varandra.

    Vill du veta vilka vurpor frågan innehåller?


    Världen är större än Sverige, smittan finns i alla länder, länder har olika strategier. Kan du fundera på ett svar mot den bakgrunden?

    Eller om vi antar att svenskar har en alldeles egen mentalitet, tror du att svenskar i Sverige är mer benägna att följa de frivilliga rekommendationerna i Sverige, än vad svenskar i t.ex. Storbritannien följer brittiska lagar?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-04 18:05:14 följande:

    Jag uppfattar det som att du igen pratar om saker som inte har med de faktiska förutsättningarna i Sveriga att göra - stategin bygger på det som är lagligt möjligt. Det står att läsa på FHMs hemsida och jag har länkat till den informationen i alla fall ett par gånger.

    Så igen är premisserna du bygger frågeställningen på felaktiga. 


    Jag är helt medveten om att Sverige har mycket begränsade lagliga möjligheter. Däremot har jag inte stött på texter som beklagar den situationen, däremot många som hyllar frivilligheten, och som säger att människor är bättre på att följa frivilliga rekommendationer än tvingande lagar. Jag tror inte att det är så.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-04 18:44:16 följande:

    Det som du citerar nu är någons åsikt. Oavsett hur bra den må vara så är det inte den officiella rekommendationen. 

    Jag trodde du menade att det var sagt så från officiellt ställe. Det lät så. 


    Hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala, Mikael Köhler, enligt texten. Räknas det som ett ?officiellt ställe??
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-04 18:54:51 följande:

    Att beklaga de lagliga förutsättningar hjälper ingen - men gnällspikar som ska visa att det är FEL istället för att vara konstruktiv finns det gott om.


    Tja, ett konstruktivt förslag är att Sverige kunde börja rekommendera alla som har haft närkontakt med någon smittad att gå i frivillig karantän.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-04 15:42:34 följande:

    Jag undrar hur man ens själv ska kunna veta det så exakt. T.ex. om man åker kommunalt till jobbet - hur vet man då om man har smittats på buss/tåg eller på jobbet? 

    Vi har ju fått en smittspårningsblankett att fylla i  - det är uppenbarligen så de gör nu, och det är väl smidigt. Och den var ju också gjort så att man skulle ange alla ställen där man har varit och kan ha blivit smittat. Så antagligen räknar de ju båda alternativen om man anger två, alltså t.ex. på jobbet och på nån fritidsaktivitet. Det kan vara därför det blir så lika - för att många anger både jobb och "andra ställen" , och övriga i familjen smittas sedan hemma förstås. 


    Frågade man efter vilka alla du hade utsatt för smitta, dvs var du hade varit och vilka du hade träffat just innan du själv blev sjuk?
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 11:50:22 följande:

    www.aftonbladet.se/debatt/a/kRRXyB/nej-svenskarna-foljer-inte-smittskyddsraden

    Det där verkar betydligt mer sanningsenligt än det regering och myndighet står och bedyrar. Jag tycker att det är direkt provocerande att lyssna till deras "rätt åtgärder vid rätt tidpunkt", det är ju helt uppenbart att de inte lyckats vidta rätt åtgärd vid rätt tidpunkt - då hade givetvis inte smittspridningen skenat iväg som den nu gjort. 


    I Finland anser man att rätt tidpunkt för hårdare restriktioner är då ett större utbrott startar, långt innan någon behöver sjukhusvård. Några städer har haft en mini-lockdown redan, med det lyckades man vända kurvan neråt. Den senaste var i Vasa. Där steg incidensen till över 700 per 100.000 på 14 dagar, nu är man nere i drygt 60. Utbrotten leder sedan till enstaka fall i kommunerna runt omkring under en längre period, så det kan ju komma nya utbrott där när som helst.

    www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/405468

    www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/411022
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-04 20:12:25 följande:

    Hur ser psykisk ohälsa ut på dessa ställen man stängt ned, för även här ser vi klara ökade problem på det området.


    Det var bara en två-tre veckors nedstängning, så jag tror inte den hade så stor inverkan. Det var bara större offentliga folksamlingar som förbjöds, gruppträningar var inställda och sånt. Och något utegångsförbud hade man ju inte, rekommendationen var att inte träffa andra i större grupper än 10 personer. Dessutom hade man redan sett att det fungerar, om alla följer rekommendationerna så vänder det snabbt.

    Det som ju är annorlunda i Finland är att de som har varit i närkontakt med smittade sitter i karantän, de har strängare förhållningsorder än andra. I en av artiklarna jag länkade till stod det att även om smittan ökar snabbt i några av grannkommunerna, så är 75% av fallen sådana som redan sitter i karantän när de insjuknar, de kommer inte smitta andra än sin familj. Det gör att smittspridningen i samhället i övrigt är mindre än man kunde tro bara av att se på siffrorna.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 20:07:45 följande:

    Jag är för min del helt övertygad om att FHM trodde som någon i den här tråden gjorde - att smittan höll på att tona bort och att det fanns en hög grad av immunitet i befolkningen, om inte via antikroppar så i alla fall genom T-cellsvar och att det föranledde dem att tro att vi bara skulle råka ut för lokala klusterutbrott av beskedligare typ och omfattning. Därav den självgoda utstrålningen i slutet av sommaren. 

    Det har ju genomgående varit ett stort problem som lagt krokben för sällsynt goda möjligheter att vara preventiva. Självgodheten, menar jag. 


    I somras trodde Tegnell att Sverige med tiden skulle komma under 8 per 100.000 på två veckor, som var Finlands gräns för fri inresa då. I själva verket blev det en två veckors period under 25, sen vände det uppåt igen.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin