• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (felix) skrev 2022-02-06 10:10:46 följande:
    Inte mycket kontroversiellt i den artikeln. Så ser verkligheten ut 2 år in i pandemin.

    Med fungerande vacciner och behandlingar, förberedd sjukvård, omfattande immunitet och virus som muterat ned sig i farlighet, så måste vi naturligtvis leva med covid och acceptera att några tusen dör av eller med covid varje år.

    Problemet är att svenska myndigheter ansåg att verkligheten såg sådan ut redan i början för två år sen och redan då ville att vi skulle acceptera denna naturliga syn på covid. Och det är ju något helt annat än att acceptera denna naturliga syn idag.

    Men många vill tydligen ha ett narrativ som säger att Sverige gjorde rätt och nu följer andra länder efter, utan att ta hänsyn till den avgörande tidsaspekten.
    Va, menar du att för två år sedan beslutade svenska myndigheter att inga restriktioner eller åtgärder skulle sättas in alls?

    Det är en stor omskrivning av verkligheten du presenterar om det är vad du påstår. 

    Kritiker-Narrativet i tråden är snarare att Sverige gjorde fel, oavsett vad som sades och gjordes och vilka förutsättningar som fanns.

    Det som är sant är att det sattes in en hel del åtgärder i Sverige från olika håll, folk var som galna och länsade hyllorna i butikerna, medicin ransonerades, arbetet sköttes för de som kunde hemifrån, restauranger stängdes tidigare, evenemang ställdes in, lagar ändrades.

    Var var du våren 2020?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-07 00:33:12 följande:
    Vad konkret menar du här med att skriva om desinformation och komma med en länk till SÄPO? Antyder du att ABC eller någon annan kommer med den slags desinformation som SÄPO varnar för?
    Kritiker har tyvärr återkommande spridit missledande information om vilka motiv som funnits för svensk smittskyddshantering eller om vilka åtgärder som satts in vid olika tidpunkter ocn andra påståenden som är tagna ur kontext.

    Att sprida missledande information räknas som desinformation.

    Annan desinformation är tex att påstå att Sverige hade en nazistisk/fascistisk regering under WW2

    En del av den felaktiga information som sprids kan vara pga kunskapsbrister eller för att argumentens kritik bygger på hur det borde vara snarare än på hur det faktiskt är eller av politiska skäl.  Jag tror att det förekommit alla varianter i tråden.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-07 13:18:23 följande:
    Det som brukar räknas som desinformation är när extremister och främmande makter medvetet sprider falsk information på ett planerat sätt för att nå ett speciellt syfte, tex misskreditera ett land eller få folk att tro att vaccin är gift. 

    Du verkar anse att alla inlägg som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin är desinformation. 

    Med jämna mellanrum antyder du att jag har påstått att Sverige hade en nazistisk eller fascistisk regering under WW2 - det stämmer absolut inte, och är dessutom helt OT. Lägg av!
    Nej, det är stor skillnad på kritiskhet och okunskap och desinformation - om du inte kan skilja på dem så ska du inte tillskriva mig detta. 

    Vad WW2, nazism och fascism och Sveriges regering har med tråden att göra kan bara den som först gjorde just det antydandet  berätta.om - jag tycker det var en av de mest märkliga påståenden jag läst i en tråd som handlar om pandemihantering och jag erkänner att jag har svårt att släppa den svindlande tanken om vad som ligger bakom det antydandet som gjordes.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-07 18:51:49 följande:
    Efter ditt inlägg om desinformation och kritik mot smittskyddshanteringen, tycker jag det verkar som om du har en grumlig uppfattning om detta. 

    Lägg av med dina OT fantasier om WW2-kopplingar, och förstod du inte mitt inlägg och dess kontext för ett antal månader sedan, tycker jag du kan ge upp nu, och inte slösa mer svindlande tankar eller fantasier på detta.  
    Haha... tack, jag behövde ett gott skratt.  man får tåla både det ena och andra i tråden har jag lärt mig - och det gäller väl alla. Jag kommer säkert att retas igen med dig om det du skrivit om hanteringen av pandemin och dina känslor för den svenska regeringen under WW2 - skammen nu verkar dock större än tidigare

    {#emotions_dlg.flower}

     
    Det är kanske din syn som är grumlig - allvarligt.. det är en hel del galenskaper i fråga om kritik som presenterats i tråden som defintivt kan klassas som desinformation om det ska gå ihop med normal intelligens.
  • Padirac
    KillBill skrev 2022-02-19 13:00:23 följande:
    Vet inte om denna bild redan har publicerats i tråden men nu har Finland gått om Sverige när det gäller överdödlighet om man tittar på åren 2020 och 2021.  Danmark ligger marginellt lägre än Sverige. Det är tydligt att lockdowns och andra pandemiåtgärder bara hade begränsad effekt på dödligheten. 
    Från kritikerklustret har det tydligt uttalats att det inte är resultat som är av intresse utan att det är en fråga om vilka symboliska åtgärder som vidtagits; som förtroendefulla presskonferenser (på tydlig tyska )  eller hårda lockdowns eller andra åtgärder och annan kommunikation som visar på ett starkt högsta ledarskap.
  • Padirac
    klyban skrev 2022-02-19 13:26:34 följande:

    Borde inte ledarskapet vara starkare om man klarar av att lyssna på fakta och agera efter fakta, eller är jag ute och seglar då Flört


    Vi vet ju sedan länge att det handlar inte om COVID-19 för en hel del, utan bara politisk agendor.


    Det är för en del lätt att förväxla styrka med fasthet. Det finns en del psykologiska karaktärsdrag som predisponerar människor till att föredra fasthet i ledarskap framför den styrka som en mjukare hållning kan erbjuda. - det finns också en politisk koppling till alarmism, vurm för den 'starke ledaren' och en del andra obehagliga politiska agendor.

    Pressen på myndigheter och ansvariga från kritiker att agera med fasthet istället för att agera baserat på fakta har i det stora hanterats väl som jag ser det - Tegnell och Carlsson har varit föredömliga och en del av pressens representanter, framör allt Bulletins och Vetenskapsfurums representanter, har defintivt inte varit det.
  • Padirac
    KillBill skrev 2022-02-19 13:00:23 följande:
    Vet inte om denna bild redan har publicerats i tråden men nu har Finland gått om Sverige när det gäller överdödlighet om man tittar på åren 2020 och 2021.  Danmark ligger marginellt lägre än Sverige. Det är tydligt att lockdowns och andra pandemiåtgärder bara hade begränsad effekt på dödligheten. 
    Det ser onekligen ut som att lockdowns och större nedstängningar framför allt flyttade kurvan över överdödlighet framåt i tiden.  Inte ens Finland -  som enligt deras egen hälsosäkerhetschef Mika Salminen fick ett par veckoer extra på sig i det inledande skedet av pandemin jämfört med Sverige - har klarat sig bättre i fråga om överdödlighet.

    En del länder har ungefär samma överdödlighetstal både 20 och 21, Frankrike, Portugal, Österrike, Nederländerna.. andra som haft låga initial siffrot har höga tal 2021 . Av det får jag det till att den initiala strategin att 'platta till kurvan' för att samhället inte belastas långt över sin kapacitet är det enda sättet att hantera viruset i den sammankopplade värld vi lever i. 

    Kanske är det en övertro på effekten av lockdown i fråga om att stoppa viruset som gör att de som tillämpat strategin kallad hammaren och dansen ändå fått stor spridning och med det stora dödstal.

    Hammaren och dansen har väl varit kontroversiell i fråga om vetenskaplig grund för att bekämpa covid.

    www.dn.se/vetenskap/hammaren-och-dansen-en-strategi-som-kom-av-sig/

    "UPPDATERAD 2020-09-13 PUBLICERAD 2020-09-13

    ...

    Hammaren och dansen har framhållits av bland andra Christian Drosten, virolog och rådgivare åt den tyska regeringen. Strategin fick sitt genombrott med den vida spridda artikeln ”Coronavirus: Hammaren och Dansen”, publicerad i mars på bloggplattformen Medium. Artikelns författare Tomas Pueyo, ingenjör och marknadsförare, byggde vidare på en tidigare artikel där han drev tesen att hårda nedstängningar var det enda rätta sättet att hantera pandemin.


    – Vad jag förstår är det han som har hittat på namnet. Det finns en hel del epidemiologiska tokigheter i det hans skriver, säger Martin Kulldorff, professor vid Harvard Medical School.


    Han har från början varit skeptisk till strategin.


    – Pueyo räknade ut att det skulle bli katastrof, med en otrolig massa dödsfall och helt överbefolkade sjukhus. Sverige har ju bevisat att det var fel. Pandemin har haft väldigt stora konsekvenser och det är fruktansvärt att så många har dött. Men det är mycket stor skillnad på vad som har hänt och på vad Tomas Pueyo förutsade skulle hända om vi inte gick in i en kraftig nedstängning av samhället, säger han.

    ...


    Varför valde Sverige en annan väg än de flesta andra länder?


    – Sverige lyssnade på infektionsepidemiologerna, både på Folkhälsomyndigheten och utanför. Vad jag förstår är det bara en eller två svenska infektionsepidemiologer som har haft annorlunda uppfattningar – Björn Olsen och kanske någon till.


    – Sverige har också haft en bättre debatt. Tidningar, inklusive Dagens Nyheter, har ju publicerat olika uppfattningar. Det tycker jag är väldigt bra. I USA och England har det inte varit samma öppna diskussion, säger Martin Kulldorff."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2022-02-20 18:47:22 följande:

    Du hänvisar till en artikel som publicerades 13 september 2020. Det var då Tegnell meddelade det svenska folket att Sverige kommer att få en lugnare höst än grannländerna. Men hur gick det? Träffa bara dem du bor med och ändå dog lika många som under våren, mycket flera än i grannländerna.


     


    Hammaren och dansen fungerade perfekt i Finland så länge som det behövdes, det vill säga tills vaccinerna kom. Från och med det har den som velat kunna välja att inte dö av covid-19. Det valet hade ingen under 2020, framför allt inte i Sverige. 


    Ja. jag var tydlig med att jag länkade till en text som publicererades innan andra vågen.

    Jag antar att du inte menar att de som dött i Finland med covid har valt detta år 2021 {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2022-02-20 19:06:55 följande:
    Absurd förtolkning av en godtycklig överdödlighetsstatistik, tydligen dikterad av den kognitiva dissonans många i denna tråd verkar ha drabbats av. 

    Finland har registrerat 2200 avlidna i covid, Sverige 16000. Detta är och förblir den mest relevanta statistiken. Var finns dom extra 6000 covidrelaterade avlidna som Finland nu skulle ha för att komma ikapp Sverige i överdödlighet? 

    När man jamför relativ överdödlighet i olika länder i perioden 2020-2021 i förhållande till perioden 2015-2019 så spelar det naturligtvis roll hur stor dödligheten var i referensperioden, och där var den tydligen extraordinärt låg i Finland, som tex. har mångdubbelt högre överdödlighet 2020 i förhållande till Danmark trots att Danmark har dubbelt så höga tal för registrerade avlidna i covid per capita. 
    Jag vet ju inte varför Finland har en överdödlighet dubbelt så hög 2021 som 2020, kanske är det inte covidsmitta utan en konsekvens av minskade restriktioner och andra händelser.

    Hur som helst är detta de siffror som presenterats som varande från Eurostat och de sifror Finland rapporterat in.  Har du tittat på Sverges siffror för föregående år? Diskussionen har varit uppe i tråden tidigare som du kanske kommer ihåg?

    Att Sverige har en mycket låg överdödlighet 2021 spelar säkert in i det faktum att det enbart är Norge och Danmark som har en lägre överdödlighet än Sverige under pandemiåren 2020 och 2021 i Eurostats sammaställning av inrapporterad data från de olika länderna.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2022-02-20 19:34:06 följande:
    Man behöver inte bry sig om officiella siffror. smile2.gif
    Här verkar ni hålla med varadra om jag förstå det hela rätt
    Anonym (felix) skrev 2022-02-20 19:06:55 följande:
    Absurd förtolkning av en godtycklig överdödlighetsstatistik, tydligen dikterad av den kognitiva dissonans många i denna tråd verkar ha drabbats av. 

    Finland har registrerat 2200 avlidna i covid, Sverige 16000. Detta är och förblir den mest relevanta statistiken. Var finns dom extra 6000 covidrelaterade avlidna som Finland nu skulle ha för att komma ikapp Sverige i överdödlighet? 

    När man jamför relativ överdödlighet i olika länder i perioden 2020-2021 i förhållande till perioden 2015-2019 så spelar det naturligtvis roll hur stor dödligheten var i referensperioden, och där var den tydligen extraordinärt låg i Finland, som tex. har mångdubbelt högre överdödlighet 2020 i förhållande till Danmark trots att Danmark har dubbelt så höga tal för registrerade avlidna i covid per capita. 

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin