• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2022-01-30 19:04:35 följande:

    Det som blev raderat var att prata om det var en symtom för Omikron, och detta i en tråd som diskuterat symtomer flera hundra ggr och aldrig innan varit ett problem.

    Jag är rätt perplexad över detta, och detta i en tråd som blivit den allmänna COVID-19 tråden på FL.


    För ge kritik mot osaklig kritik, det fick vi reda på¨tidigt att det inte heller var okey, utan om kritik gavs ifrån visst håll.


    Så berättade man klart och tydligt att påpeka felen i kritiken var nått som ogillades, vilket är udda då saklig kritik är det enda som funkar.
    Och det komiska är att just kritik finns det gott om, men den vill man inte prata om.
    Är inte det udda?


    I en diskussionstråd så kan förstås trådstartaren begära att enbart likatyckande ska delta - men det funkar inte så i praktiken, inte här på Familjeliv och inte i verkligheten

    Man kan inte skapa en tråd där utgångspunkten är att religion är roten till allt ont i världen eller feminismen eller regeringen eller Folkhälsomyndigheten eller gud och hens moster - utan att riskera att ens åsikter blir kritiserade.

    Inte i en öppen värld eller i ett öppet forum.

    Så vilka symptom man har haft borde, tycker jag, kunna ha med ämnet att göra.

    Något som däremot skulle vara ot i den här tråden vore om jag påpekade att på svenska heter det symptom även om det handlar om flera symptom, på norska däremot - där heter det symptomer, tror jagGlad
  • FDFMGA

    "Det finns en positiv korrelation mellan graden av nedstängning och dödlighet, åtminstone i Europa. Ju hårdare nedstängning, desto högre överdödlighet"

    Det är en av slutsatserna man kan dra utifrån en omfattande metaanalys från Johns Hopkins universitetet.

    En annan är att den politiska populismens nedstängningar fick katastrofala ekonomiska effekter.

    www.dn.se/vetenskap/forskare-nedstangningarna-raddade-nastan-inga-liv-alls/

  • FDFMGA
    klyban skrev 2022-02-04 10:57:01 följande:
    FDFMGA skrev 2022-02-04 07:10:52 följande:
    "Det finns en positiv korrelation mellan graden av nedstängning och dödlighet, åtminstone i Europa. Ju hårdare nedstängning, desto högre överdödlighet"

    Det är en av slutsatserna man kan dra utifrån en omfattande metaanalys från Johns Hopkins universitetet.

    En annan är att den politiska populismens nedstängningar fick katastrofala ekonomiska effekter.

    www.dn.se/vetenskap/forskare-nedstangningarna.../

    Vi har väl till och med lärt oss att det spelar ingen roll vad för väg man väljer, så kommer ändå populisterna stå där och yla.

    Dock är det så intressanta att de som påstod det gått så dåligt för Sverige, istället visar upp en helt omvänd utveckling efter den initiala smittan blev känd.
    Där dom stod och skrek ut hur hemskt det var och med glädje att vi var på 8:e plats, och nu när den omvända resan redan skett.
    Så är denna placering inget man vill ens snudda, för då ser man framgångarna.
    Och sen har vi säkert upp mot 20 länder under oss, som inte rapporterar sina döda så bra eller alls, så där innebär det ytterligare platser.


     


    Populisten har faktiskt klagat på vart endaste enda sak och osakligt också.
    Och inte konstigt att SÄPO varnar för desinformation.

    Varför är verkligheten så svår för vissa att greppa tro?


    Ja, men tillnyktringen har ju kommit succesivt och numer lyssnar lyssnar nog de flesta regeringar på experter i stället för på dilettanter.

    Så de flesta andra länder har lämnat den Kinainspirerade modellen och närmat sig den svenska synen på hur man lämpligast hanterar en pandemi.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-04 19:25:52 följande:
    Ingen peer review har gjorts än av den studien, och den har redan fått en hel del kritik från läkare beträffande definitionen av lockdown (att bära mask räknas som lockdown), urvalet av studier, tidsspannet de undersökt etc etc. De har tex tittat på en kort period strax efter lockdown, och då har det ofta varit flera dödsfall. Kritiker säger att en lockdown ofta genomförts när antal smittade stigit kraftigt i ett land, och då är det naturligt med höga dödstal efter en tid. Effekterna av lockdown kommer inte veckan efter det träder i kraft. För de länder som haft flera restriktioner, har de inte kunnat separera vilken åtgärd som haft vilken effekt. Och de verkar ha dragit alla länder över samma kam, totalitära stater, demokratier, starkare och svagare ekonomier. Det finns ju även ekonomer som hävdat att länder som haft kortare perioder av hård lockdown har klarat ekonomin bättre än de som inte gjort så.

    Men så är det ju som sagt var ekonomer som gjort denna studie, ingen expert på epidemier eller virus har varit inblandad. 
    Hmm, de jämförde bland annat överdödlighet.

    Jag är övertygad om att dilettanter skulle kunna få det till att folk dött som flugor i Sverige under pandemin - men enligt Eurostat så har 32 europeiska länder högre överdödlighet än Sverige medan det endast är sju som har lägre.

    Fakta talar sitt tydliga språk - hårda fakta i synnerhet för de länder som inte bara drabbats betydligt värre än Sverige sett till andel döda som en konsekvens av pandemin utan också ekonomiskt.

    Man kan bara hoppas att inte Kinas sätt att hantera en pandemi kommer att vara rättesnöre för särskilt många länder vid nästa pandemi.


  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-04 20:31:51 följande:
    Jag vidhåller att Sveriges resultat ska främst jämföras med grannländerna, som klarat sig betydligt bättre. En jämförelse med Ungern, San Marino eller UK är mindre relevant. 

    Kinas och UKs lockdown var tydligen sammanklumpade i denna undersökning. Nu vet jag inte riktigt hur det gått i UK, men i Kina har ekonomin tagit rejält med stryk och många små företag har gått i konkurs. I många andra länder har det delats ut mycket stöd av staten, och företag och ekonomier har klarat sig ganska bra. 
    Det är inte utan att jag noterat att du vidhåller detta, minns att jag kommenterat de nationellas önskan att få pandemin att framstå som ett NM i coronahantering ett flertal gångerGlad

    Själv föredrar jag att se på tillvaron lite mer generellt i och med att man då minskar risken för att man pekar ut samband som inte existerar. Det innebär att jag finner diskussionen kring coronakommissionens försök att definiera varifrån smittan kom till de nordiska länderna lika relavanta som gamla testamentets skapelseberättelse. Och ärligt talat lika ointressanta - har försökt tvinga mig igenom skapelseberättelsen några gånger - som sömnpiller är den oöverträffad.

    Visst, Danmark har bara hälften så stor andel döda som grannlandet Sverige, precis som andelen döda i Holland bara är hälften av den i grannlandet Belgien.

    Det är klart att man kan fundera över skillnaderna, själv tror jag att den usla svenska sjuk- och äldrevården är den enskilt viktigaste faktorn till skillnaderna mellan Sverige och Danmark. Här i Stockholm har man inte ens påbörjat den fjärde vaccineringen av personer med särskilt skyddsbehov, medan man i andra regioner i Sverige i princip är klara.

    Vad jag försöker antyda är att Stockholmsregionen står för en oproportionerligt stor andel av dödsfallen och att nyliberalism och verklighet har mycket lite med varandra att göra, inte så att jag menar att Region Stockholm eller Stockholms stad avsiktligt underlåtit att försöka skydda människor, utan snarare att inkompetens och testuggande inte är särskilt kompatibla med effektivitet.

    När trygghetsborgarrådet i Stockholm, Erik Slottner (KD), lät sina apostlar utvärdera hur äldreomsorgen hanterat pandemin kom man fram till att den levt upp till alla kvalitetsmålTomte
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2022-02-05 00:56:32 följande:
    Hur hanterar man lämpligast en pandemi när man är totalt oförberedd och inte vet något alls om vare sig viruset eller sjukdomen?

    Hur hanterar man lämpligast en pandemi när man kan ha koll på hur viruset rör sig och beredskap ifall det slår till?

    Sverige hade minst åtgärder på plats när man ingenting hade och ingenting visste. I takt med att kunskapen och beredskapen ökade, tog man till strängare och strängare åtgärder.

    De flesta andra länder hade de strängaste åtgärderna på plats i början av pandemin då man ingenting hade och ingenting visste. När kunskapen och beredskapen ökade, kunde man lätta på åtgärderna.

    Någon borde göra en studie på hur ökad kunskap har omsatts i åtgärder i olika länder. Det skulle vara intressant läsning.
    Jag tror inte att Sveriges successiva övergång till en mer likriktad pandemihantering, strängare åtgärder som du kallar det, har inneburit att vi fått ner smittspridningen eller antalet döda.

    Däremot tror jag att övergången skapade en utmärkt grogrund för vaccinmotstånd  och vetenskapsförakt.

    Förhoppningsvis är skadan bara tillfällig i och med att alla restriktioner upphör nästa vecka.

    Kan tilläggas att jag inte är särskilt kritisk till regeringen ändå - det måste ha varit svårt att stå emot den massiva kritiken med bibehållet förnuft.


  • FDFMGA

    Hmm, är den senaste teorin från coronanationalisterna att viruset har en nationalistisk ådraSkrattande

    Så Belgien gränsar till ett stort antal ländern och alla dessa länder hade sin alldeles egna virussort som fördes över gränsen till Belgien.

    Där ser man, det tycks underlätta väsentligt att vara totalt renons på kunskaper om virus för den som vill bli kritiker.

    Nåväl, Storbritannien gränsar inte till några andra länder - men viruset kanske hade gått i simskolaGlad

  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-02-05 11:45:51 följande:
    Jag noterar att i din generella syn på tillvaron så tycker du att det är oväsentligt hur det kom sig att det snabbt fanns en utbredd smitta i Sverige som skördade många liv och gjorde många människor svårt sjuka. Hur det hade kunnat förhindrats är även ointressant. Det var en stor del av uppdraget som regeringen gav till Kommissionen, så regeringen verkar dock tycka detta är av intresse. 

    Du finner det alltså irrelevant att det fanns så många smittade, utan det höga antalet döda beror mestadels på inkompetenta icke-sossar i regionerna. Ja det var ju en generell syn på livet, regeringens och FoHMs oförmåga att hålla nere antalet smittade är irrelevant, endast dålig kapacitet i borgerligt styrda regionerna spelar roll. Nyliberalismen ökade antalet döda. 
    Nej, men jag tror att det finns helt andra orsaker till skillnaden i smittspridningshastighet och dödlighet än du gör.


  • FDFMGA
    Anonym (felix) skrev 2022-02-06 10:10:46 följande:
    Inte mycket kontroversiellt i den artikeln. Så ser verkligheten ut 2 år in i pandemin.

    Med fungerande vacciner och behandlingar, förberedd sjukvård, omfattande immunitet och virus som muterat ned sig i farlighet, så måste vi naturligtvis leva med covid och acceptera att några tusen dör av eller med covid varje år.

    Problemet är att svenska myndigheter ansåg att verkligheten såg sådan ut redan i början för två år sen och redan då ville att vi skulle acceptera denna naturliga syn på covid. Och det är ju något helt annat än att acceptera denna naturliga syn idag.

    Men många vill tydligen ha ett narrativ som säger att Sverige gjorde rätt och nu följer andra länder efter, utan att ta hänsyn till den avgörande tidsaspekten.
    Mitt intresse för sagoskildringar har minskat i takt med att barnen blivit större.

    Men visst, säkert så insåg man redan initialt på FHM att smitt coronaviruset kommit för att stanna, det var ju därför man genomgående under pandemin haft inställningen att försöka begränsa smittspridningen så att inte fler måste behandlas på sjukhus än vården hinner med. Jag vill minnas att jag tyckte Tegnell tjatade om att platta till kurvan.

    Jodå, artikeln är intressant, och vid sidan av den så finns det annat som är av intresse för den som är intresserad av annat än banala floskler.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin